Skocz do zawartości
ath

AMD AM2(+) / AM3 - Phenom II X2 / X3 / X4 (Deneb / Heka / Calisto) - Temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

+0.200v to będzie chyba 1.3v bo 1.1 standardowe

Standardowe to jest takie, jak na rdzeniach, czyli pewnie 1,25 V. To +0,2 V faktycznie jest potrzebne, czy ustwiłeś "na pałę"?

Jak bedzie robil 4.0 na luzie to tak.

Szczerze wątpię... w końcu Callisto to odpady po Denebach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Standardowe to jest takie, jak na rdzeniach, czyli pewnie 1,25 V. To +0,2 V faktycznie jest potrzebne, czy ustwiłeś "na pałę"?

Szczerze wątpię... w końcu Callisto to odpady po Denebach.

Pewnie będzie ledwo dychał 3,5 ;)

Jak da się odblokować dwa dodatkowe rdzenie to nawet fajne procesory będą, jak nie to może choć mniej prądu zużywać będą a nie jak 7750 obecnie :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Krótka zabawa z X3 720 na Ln2 :-), procek dość słabawy, ale bardzo przyjemnie się to kręci po tych wszystkich godzinach na Intelu i pilnowaniu temp co do 1 C (zupełny brak CB :-)). Płyta także zachowywała się bardzo stabilnie :-) (znowu zupełna odmiana od Intela :-)).

Konfig:

Phenom X3 720

MSI 790FX-GD70

Matrox Millenium II 4MB

2x1GB OCZ

1M: 12.563s @ 5768MHz

16M: 6:14 @ 5684MHz

Dołączona grafika

http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=553653

Podziękowania dla MSI-Polska za wypożyczenie platformy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam Panowie, ja z pewną taką nieśmiałością zapytam czym by tu sprawdzić mój firmowy "komputerek" żeby nacieszyć oczy wynikami. Mam na płycie głównej 4 Opterony 2,6 GHz (oczywiście 4 jajeczne)... :twisted: :twisted: :twisted: :twisted:

A swoją drogą 940 słabo się podkręca, ja mam 3.4 MHz walczę o 3.6 MHz i jak widzę kolejne newsy typu "Phenom 2 na 6.5 GHz to śmiech mnie ogarnia". Inna sprawa, że w testach (w moim przypadku 3ds max 2009 i 2010) ze swoim Phenomem mam lepszą wydajność niż Q6600 puszczony na 3.2 MHz więc nie jest najgorzej.

Edytowane przez Tomszyn

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie jesli to nie BUG to.......

http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=556735

Reszte sobie sami dopiszcie...

i co w takiego nadzwyczajnego że procek ma 7ghz przy 2 wyłączonych rdzeniach LOL, niech pokarzą takiego co przy rozsądnym napięciu poleci na 4,5 ghz 24/7 full stable, bo zrobić screena w cpu-z, marnując przy tym kila litów helu to średnio rozwinięty szympans potrafi (kwestia zasobów pieniężnych tegoż szympansa), jak na razie po przewertowaniu kilku tematów to użytkowe oc nowych phenomów kształtuje sie na poziomie 3,6-3,8 ghz (orthos 3d i inne apps full stable)

Edytowane przez ptys

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja jestem ciekaw ile swojego 940 pocisnę :P na razie odkładam kasę na chłodzenie. Co do O/C to z tym 3.8 GHz to masz rację, tak się to kończy, ale co innego podręcanie do bicia rekordów a co innego podkręcanie użytkowe - na chłodzeniu wodnym pewnie można 24/7 więcej wycisnąć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja jestem ciekaw ile swojego 940 pocisnę :P na razie odkładam kasę na chłodzenie. Co do O/C to z tym 3.8 GHz to masz rację, tak się to kończy, ale co innego podręcanie do bicia rekordów a co innego podkręcanie użytkowe - na chłodzeniu wodnym pewnie można 24/7 więcej wycisnąć.

widzę że zakupiłeś ładny zestawik, a więc możemy podyskutować na ile idzie twój procek i na jakich napięciach i mnożnikach (htt, nbcore i tak dalej), jak śmigają twoje ramy przy różnych mnożnikach (najbardziej mnie interesuje mnożnik 677 inaczej 3,33 bo moje geile black dragon 800mhz cl44412 na tym mnożniku nie chcą odpalać nawet na 860mhz przy bardzo luźnych timingach) swoja drogą uważaj na te swoje ocz bo duzo ludzi narzekało na radiatory które odklejają się pod wpływem temperatury

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Korci mnie kręcenie, ale niestety brak warunków z powodu złej wentylacji i chłodzenia, brak mam kasy na to w tej chwili, ale na pewno przy pierwszej okazji kupię. Ogólnie mój pierwszy zawód to to, że wbudowany kontoler kompletnie nie radzi sobie z uruchomieniem 8 GB RAM-u na ustawieniach domyślnych zapisanych w SPD dla 1066 MHz - będą z nim jeszcze walczyć, ale na razie solidne dowoltowanie NB i pamięci guzik dało. Z tego co czytałem, OCZ robił wewnętrzne testy i 1066 MHz gwarantowane jest tylko dla jednego zestawu 2 x 2 GB. Było nie było, moje OCZ-e 1066 pracują na 800 MHz - szkoda ich troche.

Edytowane przez Nicolass

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moje 800 chodza na 533mhz lub na 800mhz za nic nie moge ich zmusić do pracy na 677mhz, kontroler phenoma jest jakis z [gluteus maximus] ale z tego co pamietam to amd zawsze sobie kiepsko z tym radziło

Edytowane przez ptys

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te wyniki w okolicach 7GHz sa conajmniej nieprawdziwe, dlaczego? Po pierwsze pokazuja tylko i wylacznie Validy i nic wiecej. Po drugie robia to osoby conajmniej nieznane, zadnych zdjec nic! Niech pokaza jakies benchmarki powyzej 6.6GHz, bo przy takich validach powinni bez problemu cos pokazac. Gdyby byla mozliwosc zrobienia takich taktowan, to Vince albo Team Finland by to dawno pokazali.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te wyniki w okolicach 7GHz sa conajmniej nieprawdziwe, dlaczego? Po pierwsze pokazuja tylko i wylacznie Validy i nic wiecej. Po drugie robia to osoby conajmniej nieznane, zadnych zdjec nic! Niech pokaza jakies benchmarki powyzej 6.6GHz, bo przy takich validach powinni bez problemu cos pokazac. Gdyby byla mozliwosc zrobienia takich taktowan, to Vince albo Team Finland by to dawno pokazali.

Na 100% tego powiedzieć nie możesz choć uważam, że masz rację.

Może jednak być tak, że mało znany Chińczyk wyłowił fantastyczny procesor, który daje się podnieść do tych magicznych 7GHz. Ale pewniej to tak jak piszesz, oszust.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na 100% tego powiedzieć nie możesz choć uważam, że masz rację.

Może jednak być tak, że mało znany Chińczyk wyłowił fantastyczny procesor, który daje się podnieść do tych magicznych 7GHz. Ale pewniej to tak jak piszesz, oszust.

Nawet jak to jest jakis nieznany noob z zadupia chin, na 100% pokazalby cos wiecej niz valida. AMD nie robi z tego problemu, bo szumu duzo, to dla nich plus. Ale jak publicznie wyjdzie na to (w co nie watpie), ze to jest cheat, to bedzie im glupio. Do momentu, az ktos nie pokaze w uczciwy sposob 7GHz czy okolic, nie ma w co wierzyc w to.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nawet jak to jest jakis nieznany noob z zadupia chin, na 100% pokazalby cos wiecej niz valida. AMD nie robi z tego problemu, bo szumu duzo, to dla nich plus. Ale jak publicznie wyjdzie na to (w co nie watpie), ze to jest cheat, to bedzie im glupio. Do momentu, az ktos nie pokaze w uczciwy sposob 7GHz czy okolic, nie ma w co wierzyc w to.

6665.69 MHz Team Finland z lutego to nie są okolice 7 GHz ?

http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=507421

Wyniki OC sygnowane LimitTeam z Chin pojawiają się od pewnego czasu i nie widać powodów

aby je kwestionwać.

http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=552693

http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=556849

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ale panowie, trzeba czymś pożytecznym się zając - np. kto pierwszy zrobi 4 GHz, które może na powietrzu pracować 24/7 bez obaw o utratę słuchu ;) Bicie rekordów w taki sposób to sztuka dla sztuki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ale panowie, trzeba czymś pożytecznym się zając - np. kto pierwszy zrobi 4 GHz, które może na powietrzu pracować 24/7 bez obaw o utratę słuchu ;) Bicie rekordów w taki sposób to sztuka dla sztuki.

Proszę bardzo: na x4 955 robią stable 4100 24/7 na biostarach AM3. Edytowane przez maxymili

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ke??

Z tego linka nie wynika, że procek robi 4,1Ghz 24/7 więc nie wiem skąd wziąłeś te informacje?

Potem tak jest, że ludzie kupują i płaczą, bo ich proc robi ledwo 3,7Ghz...

4100MHz pi1m stable and i tried a Pi32m at same frequency but it freezes at start

Jak widzisz procek na 4,1Ghz nie przechodzi próbki 32pi, więc pewnie miałeś na myśli korzystanie z Painta, Winampa itp? :-P

EDIT>>luk1999 mnie ubiegł :wink:

Edytowane przez trymek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi