hary Opublikowano 22 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2008 Wynik w Super_pi nie mówi jeszcze o wszystkim.Wynik w pi nie tyle co nie mówi jeszcze o wszystkim, co nie mówi prawie o niczym. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bleidd Opublikowano 22 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2008 Smiech na sali. Moj niekrecony e8400 oblicza 1M w 15.5s Nie wroze im dobrze. Śmiech na sali to są twoje posty, nie znasz się to się nie wypowiadaj. intel nadrabia 4 jednostką wykonawczą dlatego w SuperPI ma takie a nie inne wyniki, w realnym zastosowaniu ta przewaga ma się nijak do rzeczywistości, chyba mi nie powiesz, że Phenom @ 3,4 jest wolniejszy od core 2 duo 2,6 ... :lol2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kurniczek Opublikowano 22 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2008 (edytowane) Skoro ten Deneb wolniej oblicza 1M to chyba logiczne jest, ze jest wolniejszy? Biegnie sobie dwoch ludzi na iles tam metrow, jeden (Deneb) dany dystans przebiegl w 20s, a drugi (e8400) w 15s. Chcesz mi wmowic, ze drugi czlowiek wcale nie jest szybszy mimo iz dany dystans przebiegl szybciej o 5s? xD Edytowane 22 Lipca 2008 przez kurniczek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 22 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2008 Ale ja widzę, że ty nie kumasz, że to jest jeden wyjątkowy przypadek, gdzie algorytm programu wybitnie podpasował do architeORT: ORT: ktury. Poza SPi nigdzie nie ma tak wielkich różnic między Core2 a K10. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FatAlbert Opublikowano 22 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2008 ale żeź porownanie strzelił. jest mnóstwo innych rzeczy, w ktorych deneb bedzie mógł konkrowac, nie koniecznie tylko w pi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kurniczek Opublikowano 22 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2008 Chcesz mi wmowic, ze ten algorytm w core 2 duo sluzy tylko do szybszego obliczania spi? xD Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 22 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2008 Chcesz mi wmowic, ze ten algorytm w core 2 duo sluzy tylko do szybszego obliczania spi? xDWeź ty się zastanów, co ty właśnie napisałeś. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bleidd Opublikowano 22 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2008 (edytowane) Chcesz mi wmowic, ze ten algorytm w core 2 duo sluzy tylko do szybszego obliczania spi? xDAlgorytm programu a nie algorytm w core 2 ... Boże ma intela to nie przeżałuje :lol2: Po prostu SpuerPI korzysta z 4 jednostki wykonawczej intela to mu daje taka przewagę, w grach / programach i innych duperelach intel już tak nie błyszczy! Czy to dalej jest dla ciebie za trudne do zrozumienia? To tak jakbyś powiedział, że HD3870 jest lepszy od 8800 GTX'a bo w CoJ jest szybszy, weź się zastanów... Edytowane 22 Lipca 2008 przez Trofix Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dwaIP Opublikowano 22 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2008 (edytowane) Skoro ten Deneb wolniej oblicza 1M to chyba logiczne jest, ze jest wolniejszy? Biegnie sobie dwoch ludzi na iles tam metrow, jeden (Deneb) dany dystans przebiegl w 20s, a drugi (e8400) w 15s. Chcesz mi wmowic, ze drugi czlowiek wcale nie jest szybszy mimo iz dany dystans przebiegl szybciej o 5s? xD Jeśli ograniczysz wykorzystanie CPU do jednej aplikacji SuperPi to masz rację. (tyle że tego nikt nie używa :) poza bardzo wąskim gronem ścigających się w SPi) Jeśli porównasz wydajność w innych aplikacjach to znajdziesz takie w których E8400 będzie wolniejszy nie tylko od Deneb ale nawet od X3 taktowanego 2.4 GHz http://www.anandtech.com/cpuchipsets/showd...?i=3293&p=7 Edytowane 22 Lipca 2008 przez dwaIP Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bleidd Opublikowano 22 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2008 (edytowane) To już kwestia tego, że E8400 ma dwa rdzenie, a aplikacja wykorzystuje więcej Kurde mam nadzieję, że ABIT wyda ten bios żeby mój AX78 był Deneb support ;D Na PCL piszą, że 45nm by AMD ma sie pojawić w na początku czwartego kwartału br. Edytowane 22 Lipca 2008 przez Trofix Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FatAlbert Opublikowano 6 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2008 (edytowane) deneb :D Dened full review sorry z tym linkiem ;) Edytowane 6 Sierpnia 2008 przez FatAlbert Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cameleeck Opublikowano 6 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2008 Link powyżej nie działa Oto poprawny: Deneb Full review ENG Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shadowxxz96 Opublikowano 7 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2008 W tym review jedyną bardzo dobrą informacją jest ogromne ograniczenie zużycia energii. Wydajność wzrosła tak do 10%, co pozwala konkurować z obecną generacją intela, ale na nahalema będzie zza mało... Btw. ta wersja to 45nm low-k czy dalej soi??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 7 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2008 (edytowane) Btw. ta wersja to 45nm low-k czy dalej soi???A od kiedy to jedno wyklucza drugie? Jak narazie jest to po staremu, czyli Low-k SOI, następna generacja 45nm procków od AMD ma być High-k z metalową bramką SOI. Edytowane 7 Sierpnia 2008 przez hary Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shadowxxz96 Opublikowano 7 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2008 Noo mój błąd, chodziło mi o high-k tylko się pomyliłem :oops: Z tym, że nie będzie soi też się widać myliłem... Zejście do 45nm dało duże zmniejszenie poboru mocy. Dodanie high-k może pozwoli na oc >4Ghz i wtedy byłoby całkiem ciekawie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DziubekR1 Opublikowano 7 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2008 Panowie, a co to jest to High-K i Low-K, bo tak czytam czytam, a kurde nie wiem :oops: Moze macie jakis artykul, gdzie sa takie bajery fajnie wytlumaczone ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shadowxxz96 Opublikowano 7 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2008 Chodzi o stałą dielektryczną dielektryk- izolatora bramki. High-k znaczy że izolator bramki ma większą stałą dielektryczną, warstwa dielektryka jest grubsza (chyba), oraz elektroda bramki wykonana jest z metalu. To wszystko powoduje jakoś że tranzystor barzdziej daje rady..., zużywa mniej prądu i szybciej się przełącza... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 7 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2008 Moze macie jakis artykul, gdzie sa takie bajery fajnie wytlumaczone ?Pełno tego an google, tyle, że po angielsku. Rozchodzi tu się w skrócie o stałą dielektryczną (tzw. k) izolatora między bramką a kanałem tranzystora polowego. Zastosowanie materiału o wysokim k (zamiast tradycyjnego dwutlenku krzemu) pozwala na łatwiejsze osiągnięcie wymaganej pojemności między kanałem i bramką (wymagane do poprawnego działania logiki) oraz ogranicza prądy upływu, skutkuje to zmniejszeniem poboru energii. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nicolass Opublikowano 10 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2008 Jak zachowają obecną, dość przyjemną politykę cenową to będzie miło :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DziubekR1 Opublikowano 11 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2008 No jesli X3 poleci na 3,2Ghz na codzien, to wole X3 3,2Ghz niz E7200 3,8Ghz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bleidd Opublikowano 11 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2008 Też bym wolał taki układ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FatAlbert Opublikowano 11 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2008 gdyby obecnie x3 schodziły odpowiednio szybko, pewnie amd wprowadziłoby nową rev. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sopel Opublikowano 11 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2008 gdyby obecnie x3 schodziły odpowiednio szybko, pewnie amd wprowadziłoby nową rev. Taki 8450 w esc stoi po 260zł ale uważam że różnica między najsłabszym a najmocniejszym x3 jest zbyt wysoka 8450 2,1 - 260zł 8750 2,4 - 439zł 179zł dopłaty za 300mhz... to już x4 2,2 jest za 399 W modelu 8600B literka B oznacza odblokowany mnożnik? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WestCoach Opublikowano 11 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2008 W modelu 8600B literka B oznacza odblokowany mnożnik?To jest Business Class :D Phenom Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FatAlbert Opublikowano 11 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2008 (edytowane) buisness class czy jak to sie tam pisze. one nie mają odblokowanego mnożnika edit coś długo mi sie ten post pisał xD Edytowane 11 Sierpnia 2008 przez FatAlbert Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sopel Opublikowano 11 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2008 Dzięki :wink: Jednemu I Drugiemu :razz: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bleidd Opublikowano 11 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2008 To co ta klasa biznesowa daje? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 11 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2008 Dłuższa gwarancja. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sopel Opublikowano 11 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2008 To co ta klasa biznesowa daje? Ponoć selekcjonowane przez amd...przystosowane do ciągłej pracy w "trudnych warunkach" Może i lepsze oc? Ile w tym prawdy? nie wiem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gugus Opublikowano 12 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2008 no to nahalem jak na razie nie bedzie mial godnego przeciwnika, chociaz kogo to obhcodzi skoro pamieci ddr3 sa na tyle drogie, ze nie oplaca sie kupowac zbudowanej na nie platformy, zastanawila mnie tylko jedna rzecz w tym linku co ktos podawal do testu, gdyby deneb x4 byl taktowany fabrycznie te 3.2ghz to mkoglby powalczyc a nie znow zrobia 1.9 , 2.1 , 2.3 musieliby znalezc sposob by je wyzej taktowac np. 2.6 2.9 i 3.2 i byloby ok ;D z testu wynika, ze wysokie taktowanie daje mu dosc duzego kopa 25-35% Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...