MaroX885 Opublikowano 18 Lutego 2017 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2017 Temperatury są tak niskie prawdopodobnie dlatego, że nie używam oryginalnego chłodzenia boxowego dla tego procesora, a Zalmana CNPS10x Performa.Poza tym zrobiłem undervolting procesora więc to też napewno przyczynia się do osiągania tak niskich temperatur CPU jak sekcji zasilania na płycie głównej.Myślałem, że może ten undervolting procesora powoduje takie problemy w Prime, bo fakt napięcie ustawiłem dosyć nisko, tj. 1.05 V na CPU.Jednak po przywróceniu ustawień domyślnych w BIOSie sytuacja niestety nie uległa poprawie i dalej się ten Prime sypie.Jesli chodzi o BSODy to wywalało jakiś komunikat na niebieskim tle "A problem has been detected and Windows has been shut down to prevent damage to your computer" Powiem tak, na 1 CPU pada 100 płyt. Wnioski możesz sam wyciągnąć. Czy sugerujesz mi, że to z płytą główną jest coś nie tak aniżeli z procesorem ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barwniak Opublikowano 19 Lutego 2017 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2017 Oczywiście, ale to statystyczne ujęcie sprawy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 19 Lutego 2017 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2017 (edytowane) Odłącz wszystko co zbędne od płyty głównej. Czyli karty rozszerzeń typu karta dźwiękowa, sieciowa itp oraz zbędne dyski i napędy. Zostaw tylko kartę graficzną, procesor obie kości pamięci i dysk na którym jest system. Zaczynamy od testowania pamięci. Najpierw podłącz i zostaw tylko jedną kość i testuj. Jak wywali to podłącz drugą, a te pierwsza odstaw i znów testuj. Nie zaszkodzi też sprawdzić w innym banku pamięci. No i reset biosu to od razu przed testowaniem pamięci. Jak wymiana pamięci testoweanie na jednej lub drugiej nie pomoże i dalej będą BSOD'y to postarałbym się o świeży system na którym zainstalujesz tylko sterowniki do płyty głównej i i karty graficznej. Podłączasz na nowym systemie tylko dysk systemowy, kartę graficzną i pamięć RAM. Karty dźwiękowej oraz dodatkowych dysków twardych na razie nie podłączaj. Testujesz ponownie w Prime95 na nowym systemie. Jak będzie znów problem to wtedy można obstawiać albo walniętą płytę główną lub zasilacz. Pozostaje wtedy pożyczyć od kogoś zasilacz markowy 450-500W i testować. Jak dalej to samo to wtedy raczej na pewno jest to uwalona płyta główna. Procesory naprawdę rzadko się psują Jak problem nie występuję w grach typu Crysis 3 np, gdzie mocno obiąża CPU to bym się tym nie przejmował na razie. Powoli odkładaj kasę na nową platformę i tyle. Edytowane 19 Lutego 2017 przez Devil Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaroX885 Opublikowano 19 Lutego 2017 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2017 Odłącz wszystko co zbędne od płyty głównej. Czyli karty rozszerzeń typu karta dźwiękowa, sieciowa itp oraz zbędne dyski i napędy. Zostaw tylko kartę graficzną, procesor obie kości pamięci i dysk na którym jest system. Zaczynamy od testowania pamięci. Najpierw podłącz i zostaw tylko jedną kość i testuj. Jak wywali to podłącz drugą, a te pierwsza odstaw i znów testuj. Nie zaszkodzi też sprawdzić w innym banku pamięci. No i reset biosu to od razu przed testowaniem pamięci. Jak wymiana pamięci testoweanie na jednej lub drugiej nie pomoże i dalej będą BSOD'y to postarałbym się o świeży system na którym zainstalujesz tylko sterowniki do płyty głównej i i karty graficznej. Podłączasz na nowym systemie tylko dysk systemowy, kartę graficzną i pamięć RAM. Karty dźwiękowej oraz dodatkowych dysków twardych na razie nie podłączaj. Testujesz ponownie w Prime95 na nowym systemie. Jak będzie znów problem to wtedy można obstawiać albo walniętą płytę główną lub zasilacz. Pozostaje wtedy pożyczyć od kogoś zasilacz markowy 450-500W i testować. Jak dalej to samo to wtedy raczej na pewno jest to uwalona płyta główna. Procesory naprawdę rzadko się psują Jak problem nie występuję w grach typu Crysis 3 np, gdzie mocno obiąża CPU to bym się tym nie przejmował na razie. Powoli odkładaj kasę na nową platformę i tyle. Kart rozszerzeń nie odłączę bo ich po prostu nie mam.Karta dźwiękowa jak i karta sieciowa są zintegrowane na płycie głównej.Mogę co najwyżej odłączyć dodatkowe dwa dyski twarde i zostawić jeden systemowy dysk SSD.Pamięci zdążyłem już przetestować memtestem86, hci memtestem, goldmemory jak i narzędziem wbudowanym w Windowsa i na żadnym żadnych błędów nie wykryło ani komp się nie zwiesił więc chyba mogę bezpiecznie założyć, że kości pamięci RAM są jednak ok ? Próbowałem też przekładać kości pamięci RAM do innych banków pamięci i niestety nic to nie pomogło.Perspektywa instalowania od nowa świeżego systemu nie napawa mnie optymizmem, ale w ostateczności jak nic nie pomoże to tak chyba zrobię.Co do zasilacza to myślę, że jest narazie ok, ponieważ zmierzyłem mu dobrym miernikiem napięcia na wszystkich liniach, na 3.3V zasilacz podawał dokładnie 3.29 V, na 5V było idealnie 5.00 V i na 12 V też idealnie 12.00 V, no chyba, że jakieś kondensatory spuchły w tym zasilaczu, nie wiem, bo nie otwierałem obudowy zasilacza, ale skoro trzyma niemal idealnie wszystkie napięcia na wszystkich liniach to chyba jednak kondensatory póki co spełniają swoje zadanie.Sam CPU jest stabilny czy to w LinX, OCCT, Intel Burn Test czy też zastosowaniach codziennego użytku typu internet, muzyka, filmy czy gry komputerowe.Podano tu przykład Crysisa 3, w Crysisa 3 akurat grałem właśnie na tym pececie i nie było żadnych problemów ze stabilnością na tej grze, a mogę to stwierdzić z czystym sumieniem, bo przeszedłem całego Crysisa 3 i nigdzie się nie wywaliła ta gra, czy to do pulpitu, czy coś w stylu "program przestał działać" lub "program nie odpowiada" , zero BSODów, freezów czy samoczynnych restartów.Dziękuje Wszystkim, że się udzielacie, bo jednak piszę o dosyć późnych porach dnia lub nocą. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamyk011 Opublikowano 11 Maja 2017 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2017 (edytowane) Witam, jako że jestem nowo zalogowany na owym forum nie koniecznie pierwszy raz na nim jestem bo kręciłem już kilka razy z tego forum procesor, ale Witam Serdecznie. Mam owy problem, a od razu rozpisuje mój sprzęt. -Płyta Asus m4a77td pro -Procesor AMD Phenom II X3 710 2.6Ghz Heka -Karta Graficzna GTX 650TI -Ram HyperX Fury DDR3 4gb 1333mhz -Zasilacz Logic ATX 500 Chodzi mianowicie o sam procesor, podkręciłem go po przez szynę (HTT) do wartości - 242 czyli mam teraz dokładnie(Podaje z CPU-Z) 3146.2Mhz czyli +/- 3,2Ghz ale to jest dla Mnie mało potrzebuje więcej, ale gdy tylko ustawiam szynę na wyższą wartość czyli na przykładowo 243 to po ponownym uruchomieniu komputera od razu wyskakuje albo Blue Screen albo się Samoczynnie Restartuje PC, Dodam że teraz tak jak jest ustawione HTT na 242 wszystko działa całkiem spoko bez jakichś niechcianych "wygibasów". Nie jestem żadnym wirtuozem komputerowym, raczej Amator łamane na Fanatyk, mimo że próbowałem kilka kombinacji nic nie pomagało nie dam rady go więcej podkręcić bez waszej pomocy mimo że sprawdziłem wiele poradników, może po prostu nie da się go więcej podkręcić tego nie wiem, ale czekam na wasze opinie. Wklejam zdjęcie z BIOS'u i z CPU-Z żebyście mieli wgląd w to co Ja tam powpisywałem :) EDIT: Sprawdzałem też programem OCCT jak tam temperatura +/- 57stopni przy maksymalnym obciążeniu przez ok 20min, wiem że to mało. CPU-Z CoreTemp BIOS1 BIOS2 Edytowane 11 Maja 2017 przez kamyk011 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 11 Maja 2017 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2017 Czytał? Pilnuj taktowania pamięci, podnieś Vcore, oraz Bardzo ważnym elementem jest opcja TRFC, którą znajdziemy w zakładce ustawień pamięci RAM. Ustawienie wartości 160ns/300ns pozwala na uzyskanie lepszego OC w przypadku podkręcania szyną HTT.z linkowanego artykułu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamyk011 Opublikowano 11 Maja 2017 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2017 Klaus Przyjacielu czytałem to chyba z 30razy co Mi podesłałeś i tylko z tego właśnie podkręcałem ten procek, Powiedz Mi w jaki sposób podnieść Vcore? oczywiście wiem że musi on zostać w granicy 1,3-1,4v, również taktowania pamięci pilnuje jak możesz zobaczyć na zdjęciu post wyżej. a jeśli chodzi o TRFC to Ja nie mam tego w ustawienia pamięci ram mam tylko TRFC0 i TRFC1. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamyk011 Opublikowano 11 Maja 2017 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2017 (edytowane) Chciałem założyć nowy temat aby był po prostu lepszy dostęp do tego posta i co za tym idzie aby więcej ludzi go widziało i żeby był większy odzew. Pozdrawiam P.S tekst skopiowany jest bez jakiegokolwiek formatowania czy zmieniania. P.S2 włączyłem jeszcze raz teraz program OCCT, przy szynie 242 wyskakiwał bląd dla CPU #3(Error) zmieniłem szynę na 240 testuje teraz już około 10min i wszystko jest w porządku. P.S3 Ważne pytanie, co to znaczy Lithography które mam wpisane w CoreTemp i mam do tego przypisaną wartość 45nm. Edytowane 11 Maja 2017 przez kamyk011 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gemtin1 Opublikowano 11 Maja 2017 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2017 (edytowane) Pamięci to raczej nie pilnujesz bo taktowanie twoich wynosi 1333mhz, a w biosie masz ponad 1600.Podnoszenie napięcia masz na screenie ktory wrzuciłeś - CPU Over Voltage, daj na 1.4 skoro taki niestabilny. Spróbuj także obniżyć CPU/NB Frequency bliżej 2000, co prawda okolice 2200 powinno bez problemu działać. Możliwe że w okolicach 250 bus speed może się kończyć już płyta, nie zdziwiłbym się. Edytowane 11 Maja 2017 przez Gemtin1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 11 Maja 2017 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2017 jeśli chodzi o TRFC to Ja nie mam tego w ustawienia pamięci ram mam tylko TRFC0 i TRFC1. Ustawienie wartości 160ns/300ns pozwala na uzyskanie lepszego OC To dlaczego nie ustawiasz jednej wartości na 160ns, drugiej na 300ns? Klaus Przyjacielu czytałem to chyba z 30razy co Mi podesłałeś i tylko z tego właśnie podkręcałem ten procek, Powiedz Mi w jaki sposób podnieść Vcore? 30 razy czytałeś poradnik i nie wiesz, jak ustawić Vcore? Litości. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 11 Maja 2017 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2017 Podstawowa sprawa to ustalenie, co blokuje dalsze oc. Czy jest to proc, czy raczej ustawienia RAM. Na początek zmniejsz mnożnik i sprawdź, czy pójdziesz wyżej z HTT. Jeśli nie pomogło, to najpierw sprawdzenie różnych mnożników pamięci (np. o 1 w dół i timingi 9-9-9-24), później można sprawdzić tRFC dla wszystkich kanałów pamięci 160 ns i 300 ns. Jak pomogło, to podnosimy napięcie na CPU. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamyk011 Opublikowano 11 Maja 2017 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2017 (edytowane) Oto Wszystkie Parametry jakie mam ustawione w BIOS'ie teraz przy podkręceniu procesora na 3.44Ghz Ale Tu Moje zdziwienie bo przy tych parametrach zmianiłem TRFC0 na 160ns i TRFC1 300ns i nie włączał się komputer i wyskakiwał błąd f1 przy rozruchu. Edit1 Również Nie mogę już bardziej podkręcić szyny ponieważ wyrzuca Blue Screena Edytowane 11 Maja 2017 przez kamyk011 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LauviahPL Opublikowano 22 Sierpnia 2017 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2017 Nie wiem, czy to dobry temat, od razu mówię, ze w temacie podkręcania jestem laikiem, stąd moje pytanie. Posiadam mobo MSI GAMING 970, procka Phenom 955 XFX i karte grafiki GTX 650 4GB (GV-N650OC-4GI) , czy ten zestaw da się jakoś sensownie podkręcić zakładając, że wszystko chodzi na zasilaczu Chieftec 700W 80+ GPS-700A8? Jeśli tak to jak się do tego zabrać i jakie jest ryzyko. Procesor jest już wiekowy troszkę, śmiga w budzie jakiś 6 rok. Ew. czy jakakolwiek rozbudowa zastawu w granicach 1500 zł coś zmieni?Ew. jeśli nie opłaci się dokładać 1500 zł bo to za mało, to czy opłaci się to podzielić na etapy i co w takim razie kupić jako pierwsze, by zwiększyć osiagi w grach? Procek czy kartę grafiki? Jeśli chodzi o pozostałe komponenty to mam 24 GB RAM i SSD. Proszę o pomoc i poradę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Phill76 Opublikowano 22 Sierpnia 2017 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2017 (edytowane) Hmm , jak nie potrzebujesz "cudów" np: możesz wrzucić FX 6350 lub FX 8350 i GTX1060 3 GB ... Kartę najlepiej by było kupić z 6 GB pamięci. Sprzedając stary proc, może budżet udźwignąłby 8350 i 1060 6GB. Można ew postąpić inaczej > sprzedać płytę/ram CPU i kupić nowe i składać na grafę. Edytowane 22 Sierpnia 2017 przez Phill76 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Astec Opublikowano 26 Września 2021 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2021 (edytowane) Witajcie, mam pytanie odnośnie temperatury Phenoma II X6 1075T i obrotów wentylatora CPU. Dołączam screena z programu diagnostycznego. Testowałem GPU na otwartej obudowie i obroty oscylowały około 3k RPM. Dziś po zamknięciu obudowy obroty wzrosły aż dwukrotnie i to po 3 minutach testu samego GPU. Nie wiem czym to jest spowodowane, napewno wymienię pastę, ale dopiero wtedy kiedy kupię alkohol do przemycia procesora. Czy temperatura max CPU na poziomie 62 °C (według specyfikacji AMD) nie jest niska w porównaniu z 85-95°C Ryzena? Czy wreszcie temperatura CPU w codziennych zastosowaniach w okolicach 30-45°C jest ok? Czy wymiana pasty znacząco zredukuje obroty wentylatora? Ile RPM jest ok, żeby nie "przekręcić" wentylatora? Czy owego Phenoma zapamiętano jako ciepły czy chłodny procesor? Edytowane 26 Września 2021 przez Astec Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 26 Września 2021 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2021 Witam to problem dotyczy GPU czyli karty graficznej czy CPU czyli procesora ? PII, to raczej maja takie temperatury na box zestawie chłodzącym, szału ni ma, wymiana pasty nie zaszkodzi o ile ta która jest jest "zaschnięta", ale chcąc poprawić kulturę pracy, czyli aby nie było efektu ze helikopter odlatuje ... to trzeba by zakupić jakiś nowszy i trochę wydajniejszy zestaw chłodzący, popatrz na olx czy alledrogo czy ktoś nie sprzedaje w Twoich okolicach, aby nie trzeba było płacić dodatkowo za wysyłkę, używanego zestawu, ale z kompletem zapinek..., bo wedle testów ten twój CPU to w szczycie potrafi zjeść 180W, czyli chcąc dobrać odpowiednio wydajny zestaw chłodzący to właśnie trzeba szukać czegoś co jest w stanie te TDP 180-200W potem schłodzić XD pamiętam jak do całej serii PII były montowane "scythe mugen 2", ale to już są zestawy które maja za sobą ileś lat pracy i ich efektywność już idzie w dół, także nie ma co szukać mugena 2, tylko cos młodszego. np. używany Fortis 3 , cicho i wydajnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Astec Opublikowano 26 Września 2021 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2021 4 minuty temu, Mr.T... napisał: Witam to problem dotyczy GPU czyli karty graficznej czy CPU czyli procesora ? PII, to raczej maja takie temperatury na box zestawie chłodzącym, szału ni ma, wymiana pasty nie zaszkodzi o ile ta która jest jest "zaschnięta", ale chcąc poprawić kulturę pracy, czyli aby nie było efektu ze helikopter odlatuje ... to trzeba by zakupić jakiś nowszy i trochę wydajniejszy zestaw chłodzący, popatrz na olx czy alledrogo czy ktoś nie sprzedaje w Twoich okolicach, aby nie trzeba było płacić dodatkowo za wysyłkę, używanego zestawu, ale z kompletem zapinek..., bo wedle testów ten twój CPU to w szczycie potrafi zjeść 180W, czyli chcąc dobrać odpowiednio wydajny zestaw chłodzący to właśnie trzeba szukać czegoś co jest w stanie te TDP 180-200W potem schłodzić XD pamiętam jak do całej serii PII były montowane "scythe mugen 2", ale to już są zestawy które maja za sobą ileś lat pracy i ich efektywność już idzie w dół, także nie ma co szukać mugena 2, tylko cos młodszego. np. używany Fortis 3 , cicho i wydajnie. Właśnie problem dotyczy CPU. Nie wiem czemu, ale w teście GPU czyli karty graficznej zaczął strasznie wyć (wiatrak od CPU). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 26 Września 2021 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2021 1 godzinę temu, Astec napisał: Właśnie problem dotyczy CPU. Nie wiem czemu, ale w teście GPU czyli karty graficznej zaczął strasznie wyć (wiatrak od CPU). a ten test ma jakaś nazwę ?, może nie odznaczyłeś aby podczas testu był tylko testowany sam GPU ?. wisz, jak karta graficzna ma już kilka lat to wentylatory tez wymagają aby je rozebrać, nie tylko sama pastę na karcie i tu potrzeba trochę cierpliwości bo albo producent zastosował takie rozwiązanie ze z tyłu jest otwór serwisowy i można w miarę szybo wentylator rozebrać wyczyścić i nasmarować albo jest wciskany i wtedy trzeba poświęcić sporo czasu aby taki wentylator rozpołowić a nie połamać tego plastiku z tyłu wiatraka , a jak jest łożysko to temat w ogóle się nie kalkuluje bo łożyska o takim wymiarze, wysoko obrotowe o niskim współczynniku hałasu są bardzo drogie, kiedyś się dopytywałem w sklepie z łożyskami, to tylko na zamówienie i w tedy kilka lat temu, 80PLN za szt. chyba ze w twoim przypadku karta pracuje cicho to z tematem można zaczekać . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Astec Opublikowano 26 Września 2021 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2021 1 godzinę temu, Mr.T... napisał: a ten test ma jakaś nazwę ?, może nie odznaczyłeś aby podczas testu był tylko testowany sam GPU ?. wisz, jak karta graficzna ma już kilka lat to wentylatory tez wymagają aby je rozebrać, nie tylko sama pastę na karcie i tu potrzeba trochę cierpliwości bo albo producent zastosował takie rozwiązanie ze z tyłu jest otwór serwisowy i można w miarę szybo wentylator rozebrać wyczyścić i nasmarować albo jest wciskany i wtedy trzeba poświęcić sporo czasu aby taki wentylator rozpołowić a nie połamać tego plastiku z tyłu wiatraka , a jak jest łożysko to temat w ogóle się nie kalkuluje bo łożyska o takim wymiarze, wysoko obrotowe o niskim współczynniku hałasu są bardzo drogie, kiedyś się dopytywałem w sklepie z łożyskami, to tylko na zamówienie i w tedy kilka lat temu, 80PLN za szt. chyba ze w twoim przypadku karta pracuje cicho to z tematem można zaczekać . Jak teraz patrzę to na pulpicie wkręca się na 5k. Nie wiem czy karta jest cicha, bo wszystko zagłusza wiatrak od CPU 😄 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 26 Września 2021 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2021 kup Fortis 3 "będzie pani zadowolona" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...