Skocz do zawartości
ath

Amd Phenom II X2 | X3 | X4 | DDR2/DDR3 | AM2+/AM3 | Deneb | Heka | Calisto

Rekomendowane odpowiedzi

No wiec wlasnie, x2 7750+ ma problem,tylko ja tego problemu nie zauwazylem,dlatego jak zawsze, bede sie tych egieldowych testow trzymal z daleka tzn.nigdy nie beda dla mnie wyznacznikiem.

To od tych na PurePC oraz FrazPC.pl też się trzymaj z daleka. Wychodzi DOKŁADNIE to samo. Nie wspomnę o zagranicznych testach.

Hmm ja widze tylko jeden problem , ze w zasadzie nikt inny nie napotkal takiego efektu - wiec moze jest to kwestia jakiejs szczegolnej konfiguracji plyta glowna+proc ?

No raczej nie tylko mi :)

Jestem ciekaw dlaczego tylko u mnie zauważyliście, że "jakiś problem jest", a w innych serwisach nie? Może to ktoś wyjaśnić? :)

Dołączona grafika

Pomijam, że X4 810 wypadł lepiej niż X4 940, ale chodzi o relacje X3 720 względem innych Phenomów.

Dołączona grafika

Tutaj bardzo ładnie widać, jak X3 @ 3,6 Ghz nie daje rady z domyslnie taktowanym X4 810.

Probowales moze na innych plytach na tym samym chipsecie albo na czyms na 770 albo 780g albo jakiejs nvidii czy x3 bedzie zachowywal sie tak samo ?

Jak widać wyżej nie jest to kwestia jakaś szczególna.

pci

Mnie pytales??Ja nie mam problemu,napisalem tylko,ze problem jest ale wedlug focusa.

luk 1999

Winde mam xp sp3

Wy cały czas mylicie komentarze moje względem wyników jakie się one tyczą. Przycinki / zacinki czy freezy (jakkolwiek to nazwiemy) dotyczyły gier: GTA IV, SCDA, Colin DiRT, zaś w Crysis zacinek czy tym podobnych "ficzerów" nie ma, ale jest po prostu niska wydajność. Bez porównania z innym procesorem podobnej klasy czy rodziny nie można powiedzieć, że "problemu u mnie nie ma".

@ up - problem masz, tylko utrzymujesz że go nie widzisz, ewentualnie nie chcesz widzieć.

Edytowane przez focus_

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma takiej opcji,ze nie chce widziec.Ja nie jestem z tych co zwie sie fb,wiec nie mam podstaw czegos nie widziec.No nic,nie bede sie spieral,bo poprostu nie jest to dla mnie wazne,co pokazuja te wykresy,a przesiadke i tak robie na x4.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No raczej nie tylko mi :)

Jestem ciekaw dlaczego tylko u mnie zauważyliście, że "jakiś problem jest", a w innych serwisach nie? Może to ktoś wyjaśnić? :)

Wy cały czas mylicie komentarze moje względem wyników jakie się one tyczą. Przycinki / zacinki czy freezy (jakkolwiek to nazwiemy) dotyczyły gier: GTA IV, SCDA, Colin DiRT, zaś w Crysis zacinek czy tym podobnych "ficzerów" nie ma, ale jest po prostu niska wydajność. Bez porównania z innym procesorem podobnej klasy czy rodziny nie można powiedzieć, że "problemu u mnie nie ma".

@ up - problem masz, tylko utrzymujesz że go nie widzisz, ewentualnie nie chcesz widzieć.

Wszystko bardzo fajnie... Ale wyjaśnij mi jedno - skoro uważasz, że problem 3 rdzeni w niektórych grach istnieje, czemu nie nagłośniłeś tej sprawy na cały świat? Co to za problem zalogować się na zagraniczne fora i przedstawić zagadnienie? Albo skontaktować się z jakimś zagranicznym serwisem i postarać się udowodnić swoją tezę? Dałoby wam to wielki rozgłos. To jest afera o wiele większa niż błąd TLB w pierwszych Phenomach, tylko że jakoś na świecie nikt do tej pory tego nie zauważył..

Powiem ci, że jeśli tego nie zrobisz, to stracisz u mnie resztki szacunku. Bo siejesz zamęt w polskim internecie, tylko na polskich forach pojawiają się wpisy o skopanych 3 rdzeniach od AMD.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko bardzo fajnie... Ale wyjaśnij mi jedno - skoro uważasz, że problem 3 rdzeni w niektórych grach istnieje, czemu nie nagłośniłeś tej sprawy na cały świat? Co to za problem zalogować się na zagraniczne fora i przedstawić zagadnienie? Albo skontaktować się z jakimś zagranicznym serwisem i postarać się udowodnić swoją tezę? Dałoby wam to wielki rozgłos. To jest afera o wiele większa niż błąd TLB w pierwszych Phenomach, tylko że jakoś na świecie nikt do tej pory tego nie zauważył..

Powiem ci, że jeśli tego nie zrobisz, to stracisz u mnie resztki szacunku. Bo siejesz zamęt w polskim internecie, tylko na polskich forach pojawiają się wpisy o skopanych 3 rdzeniach od AMD.

A dlaczego nie zapytasz o to Weelkoo czy Ryby? Oni pokazali coś innego niż ja? Nie testują DiRT'a, SCDA czy GTA IV, więc o tych kwestiach nie wiedzą - choć akurat Weelkoo wie o Dircie, ale od jakiegoś czasu już go nie testuje. Ale o Crysisie wiedzą i widzą co im wyszło. Zatem temat ich dotyczy w równie dużym stopniu, co mnie.

Kolejna sprawa - gdybym zrobił tak jak mówisz, to bym został posądzony przez wielu o to, że piętnuję AMD. Co mi wyszło, to wyszło - mogę to potwierdzić, pokazać każdemu kto przyjedzie do redakcji. Potwierdzają to również dwa polskie serwisy oraz zagraniczne. Jednak z jakiegoś powodu tylko ja obrywam za pokazywanie rzekomych bzdur na temat Phenomów X3. Nie mam czasu ani nerwów na to, żeby się kłócić z fanatykami na wszystkich forach świata. Oni za słuszne testy uznaj te, w których X4 810 jest lepszy od X4 940 - ważne że AMD wygrywa. Ta sama akcja była z CrossFire na kartach X1900 i niższych (od X1950 się zaczęło to zmieniać) - nikt nie napisał o tym, że ilość FPSów pokazywana przez FRAPS'a czy cokolwiek innego kompletnie się nie pokrywała z realną ilością wyświetlanych FPSów. nawet w 3D Marku widać było kolosalne klatkowanie przy rzekomych 26-28 FPS'ach. Owszem na forach zagranicznych pojawiło się kilka wpisów na ten temat, ale oczywiście bez odpowiedzi - nikt nie potrafił pomóc inaczej jak "wymień zasilacz", a to oczywiście problemem nie było. Nie napisałem o tym tylko z tego względu, żebym został pogrzebany żywcem - inna sprawa że ciężko to było wykazać inaczej niż po prostu komuś pokazać na żywo.

Wracając do samych przycinek.

Identyczne przycinki w GTA IV jak na X3 są na E6750 (i jemu podobnych - Conroe) - testowałem ten procesor w tej grze dopiero w tym tygodniu i w najbliższym artykule będzie o tym napisane.

Splinter Cell Double Agent z kolei odstawia astronomiczne akcje (4 FPS) na Athlonie 64 X2 - każdym. Trzeba dopiero przełączyć koligację, to wydajność jest OK.

Na intelu również czasem pojawiają się krzaki - np. Catia strasznie kiepsko działa na Q6600 - na nowych Quadach Intela tego problemu już nie ma. DiRT i Core i7 z Turbo = pulpit. Piszę o krzakach zarówno w przypadku AMD jak i Intela, jednak obrywam TYLKO za krytykę produków AMD. Nie spotkałem się z ani jedną krytyczną opinią na mój temat w odniesieniu do DiRT'a i Core i7, pomimo iż byłem JEDYNY na świecie, który o tym napisał. Zaś w przypadku krytyki Phenoma X3, choć nie jestem jedyny to powszechna opinia mówi o tym, że "tylko egielda ma problemy z wydajnością Phenomów X3".

Kończąc - chcesz, to się mnie czepiaj, ale bądź w tym czepianiu konsekwentny. Są w Polsce przynajmniej dwie osoby, które o tym napisały, ale ich nie ruszasz. Jeśli masz wątpliwości, to jak zawsze zapraszam do redakcji - wszystko Ci udowodnię.

Pozdrawiam

Edytowane przez focus_

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przede wszystkim dzięki za dość szybką odpowiedź.

Z tym piętnowaniem twojej osoby z mojej strony masz trochę racji - ale ty i E-giełda jesteście jakby symbolami tego problemu, więc dlatego zwróciłem się do ciebie.

Zanim cokolwiek odpowiem, będę wdzięczny za linki do tych zagranicznych dowodów na te problemy, to mi pozwoli przemyśleć sprawę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dodane

Pytam się jeszcze raz: jeśli większości fanatykom AMD ktoś nie płaci za ich posty (co jest powszechne w Polskim Internecie), to dlaczego tylko mnie się przypisuje pisanie o problemach w grach Phenoma X3?

Z tym piętnowaniem twojej osoby z mojej strony masz trochę racji - ale ty i E-giełda jesteście jakby symbolami tego problemu, więc dlatego zwróciłem się do ciebie.

Nie chcę się kłócić - jestem jak najbardziej za merytoryczną dyskusją na ten temat, niemniej okreslenie "zwróciłem się do ciebie" jest tutaj mocno naciągane - raczej wyskoczyłeś na mnie i napisałeś, że stracisz zaraz do mnie resztki szacunku. Ale jak najbardziej jestem za tym, żeby o tym merytorycznie podyskutować.

Zanim cokolwiek odpowiem, będę wdzięczny za linki do tych zagranicznych dowodów na te problemy, to mi pozwoli przemyśleć sprawę.

Już ich poszukam, bo nie pamiętam gdzie to było - szczerze mówiąc nie widzi się mi przeglądanie 40 serwisów, ale przynajmniej w części postaram się to zrobić.

Znalazłem jakiś: http://www.hardwarezone.com/articles/view....cid=2&pg=11

To jest chyba ten o którym mówiłem. Wiem, że gdzieś to jeszcze widziałem, ale już nie pamiętam - no będę szukał...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie chcę się kłócić - jestem jak najbardziej za merytoryczną dyskusją na ten temat, niemniej okreslenie "zwróciłem się do ciebie" jest tutaj mocno naciągane - raczej wyskoczyłeś na mnie i napisałeś, że stracisz zaraz do mnie resztki szacunku.

Już ich poszukam, bo nie pamiętam gdzie to było - szczerze mówiąc nie widzi się mi przeglądanie 40 serwisów, ale przynajmniej w części postaram się to zrobić.

Spokojnie, bez nerwów - nie dążę do żadnej konfrontacji. Słowa może trochę za ostre, więc jeśli się poczułeś urażony, to przepraszam.

Właśnie sobie szukam testów w Crysisie i znalazłem coś ciekawego, rzuć okiem:

http://techreport.com/articles.x/16382/4

Ogólnie wynika, że w Crysisie im wyższe taktowanie procesora, tym wyższy FPS.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spokojnie, bez nerwów - nie dążę do żadnej konfrontacji. Słowa może trochę za ostre, więc jeśli się poczułeś urażony, to przepraszam.

Właśnie sobie szukam testów w Crysisie i znalazłem coś ciekawego, rzuć okiem:

http://techreport.com/articles.x/16382/4

Ogólnie wynika, że w Crysisie im wyższe taktowanie procesora, tym wyższy FPS.

No jest to dość naturalne :) Ta gra jest bardzo zależna od CPU i do płynnej gry musi być naprawdę szybka jednostka. W zasadzie dla tych wymagających nie wystarcza nic co jest dziś na rynku bez podkręcania.

Za to ja zwróciłbym uwagę na jedną kwestię w cytowanym przez Ciebie teście. Zobacz, że X3 720 trzyma się strasznie blisko X4 940 - powiedzmy, że tak może być. Dlaczego zatem X3 8750 jest aż o tyle słabszy od X4 9950? Różnica wynosi 24%. Dokładnie tyle samo wyszło u mnie przy tych samych procesorach (Stary X3 i stary X4):

Dołączona grafika

Gdyby "problemu" nie było z X3 (bo występuje on na starym jak i na nowym X3), to dlaczego im wyszedł na starym, a na nowym już nie?

Warto zobaczyć na wykres z Unreal 3: http://techreport.com/articles.x/16382/5

Popatrzcie jak wysoko wypada X3 720 - jest szybszy od X4 940, a ma przecież jeden rdzeń mniej oraz taktowanie o 200 Mhz mniejsze. Jedyne co ma lepsze to o 200 MHz wyższe taktowanie mostka (w tym L3). Komentarz do tego jest jednak kluczowy - zauwazyli to i napisali coś niesamowicie ważnego - porównanie realnej gry do timedemo (wykres to jest timedemo właśnie).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiesz, ja tu bardziej zwróciłem uwagę na minimalny FPS, a w tym różnica między 8750 vs. 9950 i 720 vs. 940 to 2kl/s. Zadziwia gorsza wydajność X4 920, który przegrywa też X4 810, ale to już biorę jako błąd pomiarowy.

Szukam dalej...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiesz, ja tu bardziej zwróciłem uwagę na minimalny FPS, a w tym różnica między 8750 vs. 9950 i 720 vs. 940 to 2kl/s. Zadziwia gorsza wydajność X4 920, który przegrywa też X4 810, ale to już biorę jako błąd pomiarowy.

Wybacz, że piszę to do Ciebie, ale akurat padło ;)

Kiedy się nauczycie, że w ZDECYDOWANEJ WIĘKSZOŚCI min FPS pokazywany w testach jest obarczony kilkudziesięcioprocentową niepewnością pomiarową?

Patrząc na ten wykres, o którym rozmawiamy (Crysis Warhead z TechReport) widać kilka baboli:

E8600: 30

E8400: 31

X4 940: 27

X4 920: 22

Choćby nie wiem jak się starać, to z różnicy 7% w taktowaniu nie da się zrobić różnicy w wydajności na poziomie 23%, nie sądzicie?

Albo:

Q9770: 37

Q9550: 28

13% róznicy w taktowaniu (oraz wyższe FSB), a róznica w wydajności 32%.

Phenom II X3 równie dobrze mógł mieć min-FPS na poziomie 28, jak i 22. To jest chyba "z deka" za duża róznica, nie sądzicie? Czy na prawdę tak trudno jest stwierdzić tego typu babole? Przecież gołym okiem widać, że nie ma co patrzeć na min-FPS na tym wykresie, a się tym sugerujecie. Błędy, które pokazałem wyżej dyskwalifikują wartości min-FPS z tego testu.

Edytowane przez focus_

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wybaczam :wink: .

No fakt, dopiero teraz zauważyłem te różnice między procesorami Intela, więc na minimalny framerate nie ma co patrzeć, rzeczywiście.

Wiesz, dla mnie większe znaczenie ma fakt, że nikt tu nie wspomina o tych problemach X3 w Crysisie. Słownie. A właśnie tego szukam, więc jakbyś znalazł coś takiego, to pisz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tyle razy już to pisałem, ale chyba trzeba wciąż to wałkować.

Nie da się w sposób powtarzalny badać wartości minimalnych w grach. Wynika to z prostego powodu: fraps bada ilość FPS raz na sekundę, czyli równie dobrze może wskazać 10, jak i 50 w danym momencie. Opisze to na przykładzie mojego doświadczenia z grą Xpand Rally.

W tej grze testowałem za pomocą systemu powtórki - zakończony przejazd można było zapisać w celu późniejszego wielokrotnego odtwarzania - kamerę można było ustawiać również w takich pozycjach, w jakich się jeździ normalnie w grze. Powtórka wiernie oddawała sytuację w czasie normalnego rajdu - nie tylko średnia, ale i wykres wartości FPSów pokrywał się względem realnego przejazdu daną trasą - oczywiście porównuję przejazd który później zapisałem jako powtórkę.

W tej grze nie wiedzieć czemu, gdy sie robiło obrót o 180 stopni, to FPS spadał na łeb na szyję. W jednej z powtórek w tej grze miałem własnie taki obrót o 180 stopni. Cały bajer polegał jednak na tym, że ten obrót trwał mniej niż sekundę. Powtarzając wielokrotnie na tym samym sprzęcie w tych samych ustawieniach dany przejazd FRAPs za każdym razem wskazywał identyczną średnią - z dokładnością do 0,1 FPS (autentycznie). Jeśli jednak popatrzyliśmy na min-FPS to rozrzut był na poziomie 5 - 38 FPS. Równie dobrze mógłbym pokazać wykres, na którym 10 pozycji miałoby identyczną średnią, ale każda z nich miałaby skrajnie rózne wartości minimalne.

Analogicznie jest w niemal wszystkich innych grach. Owe przycięcia trwają zbyt krótko by je powtarzalnie mierzyć. Co innego gdy zaczniemy studiować plik z końcówką *frametimes.csv", ale tego praktycznie nikt na świecie nie robi, bo za dużo jest z tym roboty. łatwiej jest przepisac z pliku "*minmaxavg.csv", stosowną wartość. I wszyscy się na tym ładnie kładą, a miliony czytają i wierzą.

Wiesz, dla mnie większe znaczenie ma fakt, że nikt tu nie wspomina o tych problemach X3 w Crysisie. Słownie. A właśnie tego szukam, więc jakbyś znalazł coś takiego, to pisz.

Nie przeglądam forów, bo nie mam na to czasu. W zasadzie tylko ten wątek tak dość regularnie czytam. Ale z całą pewnością widziałem, że ktoś tam narzekał. Nie spodziewałbym się jednak, by choćby 50% userów X3 się do tego przyznało, nawet jeśli będą o tym wiedzieć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Temat min. wartości już zostawmy. Przyjmuję to do wiadomości.

Ale z całą pewnością widziałem, że ktoś tam narzekał. Nie spodziewałbym się jednak, by choćby 50% userów X3 się do tego przyznało, nawet jeśli będą o tym wiedzieć.

No właśnie ja uważam inaczej. Ludzie wiecznie narzekają, a ty zakładasz, że jak kupili, to na pewno nie lubią przyznawać się do błędu.

Dlatego bardziej mnie interesują opinie użytkowników Phenoma X3.

Wg ciebie problem jest potężny, na tyle, żeby odradzać wszystkim Phenoma X3. Problem istnieje, choć niewiele osób go zauważyło. Nikt tego nie rozdmuchał, a to przecież mogłoby zaszkodzić AMD, co pokazuje przykład wykorzystania błędu TLB. To mnie najbardziej zastanawia.

Nie uważam, że poruszenie tej sprawy na forach spowodowałoby oskarżenie twojej osoby o napiętnowanie AMD. Myślę, że warto byłoby taką dyskusję na forum międzynarodowym poruszyć.

A może nagraj (frapsem?) testowanie Crysisa na X3 i udostępnij go wszystkim? To byłby solidny argument...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie ja uważam inaczej. Ludzie wiecznie narzekają, a ty zakładasz, że jak kupili, to na pewno nie lubią przyznawać się do błędu.

Dlatego bardziej mnie interesują opinie użytkowników Phenoma X3.

Wg ciebie problem jest potężny, na tyle, żeby odradzać wszystkim Phenoma X3. Problem istnieje, choć niewiele osób go zauważyło. Nikt tego nie rozdmuchał, a to przecież mogłoby zaszkodzić AMD, co pokazuje przykład wykorzystania błędu TLB. To mnie najbardziej zastanawia.

Nie uważam, że poruszenie tej sprawy na forach spowodowałoby oskarżenie twojej osoby o napiętnowanie AMD. Myślę, że warto byłoby taką dyskusję na forum międzynarodowym poruszyć.

Wszystko byłoby OK, gdyby nie to, że spory procent postów w tematach "Intel vs. AMD" czy "Intel vs. nVidia" są pisane przez opłacane osoby. Powiedz - jaki problem jest bym poprosił 3 swoich znajomych by założyli konta na róznych forach i napisali o swoim problemie na założmy omawianym tutaj Phenomie II X3? Bez problemu mógłbym wygenerować ruch na ten temat nie tylko w Polsce o takiej wielkości, że stałoby się o tym głośno. Teraz pomyśl ile można zrobić w tym zakresie, ale w odwrotną stronę? Jeśli chcesz zarabiać za napisanie każdego posta chwalącego produkty danej firmy, to nic prostrzego - wystarczy się zgłosić do odpowiedniej osoby i robiąc to co zawsze będziesz na tym zarabiał. Może tylko trochę trzeba będzie "przebarwić" sens posta. Przedstawiciele firm się jawnie przyznają że sami się wypowiadają na forach pod "anonimowymi" loginami. Jesteś w stanie ich wyłapać? Nie sądzę. Teraz kwestia, kto się w tym zakresie bardziej stara.

A może nagraj (frapsem?) testowanie Crysisa na X3 i udostępnij go wszystkim? To byłby solidny argument...

Jasne, że mógłbym nagrać filmik, ale dla tych najbardziej zatwardziałych i tak nie byłoby to żadnym dowodem, bo by znaleźli 10 powodów, dla których bym ten filmik spreparował. Pokazywałem filmiki z akcji jakie się działy na Radeonie HD 3870 X2, to i tak zarzucono mi preparację, szukanie dziury w całym, fanatyzm itd.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jasne, że mógłbym nagrać filmik, ale dla tych najbardziej zatwardziałych i tak nie byłoby to żadnym dowodem, bo by znaleźli 10 powodów, dla których bym ten filmik spreparował. Pokazywałem filmiki z akcji jakie się działy na Radeonie HD 3870 X2, to i tak zarzucono mi preparację, szukanie dziury w całym, fanatyzm itd.

Tych to można olać, nikt i nic takich nie przekona. Ale dużo osób (w tym mnie) skłoniłoby do myślenia. Tylko fajnie by było taki filmik o lepszej jakości niż w youtube...

Dobra, na dziś dyskusji wystarczy, jak coś znajdę ciekawego, będę pisał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cholera przyznam,ze juz troche mnie focus przekonales i dales sporo do myslenia :wink: ale i tak traktuje wszystkie przesiadki jako zabawe i na luzie do tego wszystkiego podchodze.Osobiscie tez bym zobaczyl ten filmik,moze nie do przekonania mnie,a tylko do lukniecia w ktorych momentach wystepuje te przycinki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cholera przyznam,ze juz troche mnie focus przekonales i dales sporo do myslenia :wink: ale i tak traktuje wszystkie przesiadki jako zabawe i na luzie do tego wszystkiego podchodze.Osobiscie tez bym zobaczyl ten filmik,moze nie do przekonania mnie,a tylko do lukniecia w ktorych momentach wystepuje te przycinki.

Ale mówię jeszcze raz - przycinki występują w: DiRT, SCDA, GTA IV, a nie w Crysis!

Co do podejścia - jasne, że należy to traktować na luzie itd. itd. Ale wiedząc jak dużo trzeba sobie zrobić wyrzeczeń, żeby kupić samochód czy dom, to czuję co ludzie młodzi mają przy kupnie nowego PC'a. I faktycznie, ewentualność wyrzucenia pieniędzy w błoto nie napawa optymizmem.

Edytowane przez focus_

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no ja teżbym to zobaczył chętnie, bo widziałem u mojego znajomego X3 710 w GTA4 i chociło płynnie cały czas :o

Jeśli grał na max detalach to nie jest to prawdą - choćby ze względu na to, że mówimy o średniej na poziomie 25 FPS - czyli wystarczy że zacznie nas policja gonić i już mamy ucieczkę przed nią przy 20-22 FPS'ach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak czytam całą dyskusje i napewno co nieco otwiera oczy, nie mniej jednak..mam takie pytanie do focusa. Mając przed sobą wybór...powiedzmy E7300+mobo i Phenom II X3+mobo..co byś wybrał? Nie pytam oto dlatego że nie wiem co jak działa, jak się kręci jakie ma wady, zalety itd. tylko Ty jako że miałeś z tym co nieco do czynienia w praktyce jak odbierasz te dwa zestawienia?

Edytowane przez Fredek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie nie było na max,

No właśnie :)

Na tej zasadzie to można napisać, że i Athlon 64 X2 3800+ czy Pentium Dual Core E2140 na domyślnych ustawieniach zapewnia płynność w tej grze. Bo właśnie w GTA IV im wyższe detale tym większe obciążenie procesora - po prostu coraz więcej elementów jest ciągle żywa i coraz więcej się widzi. Barierą jest pojemność pamięci w karcie graficznej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak czytam całą dyskusje i napewno co nieco otwiera oczy, nie mniej jednak..mam takie pytanie do focusa. Mając przed sobą wybór...powiedzmy E7300+mobo i Phenom II X3+mobo..co byś wybrał? Nie pytam oto dlatego że nie wiem co jak działa, jak się kręci jakie ma wady, zalety itd. tylko Ty jako że miałeś z tym co nieco do czynienia w praktyce jak odbierasz te dwa zestawienia?

A jakie ma znaczenie co ja bym wybrał? Ja mam bardzo specyficzne wymagania co do swojego komputera - DTP rządzi się swoimi prawami. Nie ma co przekładać moich preferencji na innych, bo są one bardzo specyficzne. Bardzo trudno jest powiedzieć: "kup ten procesor, zamiast tego", bo nie znam preferencji. Właśnie po to powinny powstawać testy z masą aplikacji oraz gier, by ktoś mógł sobie wybrać te pasujące jemu i zdecydować. Jeśli ktoś nie gra w Crysisa, to przecież nikogo nie będę zmuszał żeby sugerował się wynikami z tej gry.

Ciekawi mnie czy problem z przycinkami w grach wystepuje rowniez na X3 z odblokowanym rdzeniem? Mialby ktos mozliwosc sprawdzenia (moze focus_)?

Sztuka, którą zabrałem ze sklepu nie odblokowała się poprawnie, więc nie miałem jak sprawdzić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi