SzczYpior_n1 Opublikowano 12 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2010 Teraz jest podobnie tylko, że nie betą z 2004 roku a jakimś najnowszym prime95 x64 (o ile system 64bit) lub OCCT ;) Pytanie ciut z innej beczki, posiadam phenoma x4 na rdzeniu Deneb, i mam pytanko jak wygląda faktyczny pobór prądu gdy aktywne są 4 a jak gdy aktywne są 2 rdzenie. Na codzień nie potrzebuje 4ech i jeśli to ma jakiś sens to ze względu na oszczędności bym je zdezaktywował w biosie. Dobre pytanie. Ja w aplikacji ASRock IES mam napisany aktualny pobór prądu przez CPU, i o ile jest to wiarygodne to mi X2 555 na def 3,2ghz pobierał w prime rzekomo ~40W, a po unlocku do X4 i OC ~70W. Wartości ciut niskie i nie wiem czy prawdziwe więc nie należy ich brać do serca, jednak jakiś cień na sytuację rzucają ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stolar Opublikowano 12 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2010 (edytowane) Mi IES pokazuje na 2 rdzeniach max 44-45W pobór a na 4 rdzeniach 132W także jego wskazania traktuje z przymróżeniem oka i dlatego też spytałem czy ktoś wie jak wygląda faktyczny pobór mocy w tym przypadku. W obu przypadkach max 1,36 napięć na rdzeniach i około 2900 mhz, obciążone occt. Edytowane 12 Października 2010 przez Stolar Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 21 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2010 Pytanie ciut z innej beczki, posiadam phenoma x4 na rdzeniu Deneb, i mam pytanko jak wygląda faktyczny pobór prądu gdy aktywne są 4 a jak gdy aktywne są 2 rdzenie. Na codzień nie potrzebuje 4ech i jeśli to ma jakiś sens to ze względu na oszczędności bym je zdezaktywował w biosie. IMHO bez sensu, jak nie potrzebujesz 4 rdzeni, to po co kupowałeś x4? Wrzuć K10stat, pobaw się ustawieniami i wyklikaj, żeby proc zrzucał zegary na np. 800MHz@0.7V (czy ile tam najniżej pójdzie), oszczędność energii będzie znacząca, a w razie konieczności masz cały power do dyspozycji w 0.2s. Zegar i napięcie każdego rdzenia możesz regulować osobno, więc na pewno wymyślisz coś sensowniejszego, niż wyłączanie jajek w biosie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SzczYpior_n1 Opublikowano 21 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2010 (edytowane) IMHO bez sensu, jak nie potrzebujesz 4 rdzeni, to po co kupowałeś x4? Wrzuć K10stat, pobaw się ustawieniami i wyklikaj, żeby proc zrzucał zegary na np. 800MHz@0.7V (czy ile tam najniżej pòjdzie), oszczędność energii będzie znacząca, a w razie konieczności masz cały power do dyspozycji w 0.2s. Zegar i napięcie każdego rdzenia możesz regulować osobno, więc na pewno wymyślisz coś sensowniejszego, niż wyłączanie jajek w biosie. Tylko, że jak odpali gierke, ktòra używa np. dwòch rdzeni, to będą wchodziły na obroty wszystkie 4 i pobòr będzie wyższy. Albo chociażby muzyke, i latanie po necie też zmusza nieraz procka do wskakiwania na maksymalny mnożnik. A ustawianie innych zegaròw i napięć dla np. 3 i 4 rdzenia jest tak samo bez sensu jak wyłaczanie ich w biosie. Mi też zależy na poborze i mając odblokowanego X2 na X4 i tak mam tylko 3 aktywne bo nawet GTA4 obciąża tylko 3 rdzenie. Jak chcę np. zdekodować film to wchodze do biosu wrzucam profil na X4 @ 3,7ghz i jazda ;) PS. A jak ustawić w K10stat żeby dany profil się ładował razem ze startem systemu bez mojej ingerencji? Bo jest najniższy profil 400mhz @ 0.73v jednak za każdym razem trzeba go ręcznie włączać :/ Edytowane 21 Października 2010 przez DejwiT11 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 21 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2010 Tylko, że jak odpali gierke, ktòra używa np. dwòch rdzeni, to będą wchodziły na obroty wszystkie 4 i pobòr będzie wyższy. Albo chociażby muzyke, i latanie po necie też zmusza nieraz procka do wskakiwania na maksymalny mnożnik. A ustawianie innych zegaròw i napięć dla np. 3 i 4 rdzenia jest tak samo bez sensu jak wyłaczanie ich w biosie. Mi też zależy na poborze i mając odblokowanego X2 na X4 i tak mam tylko 3 aktywne bo nawet GTA4 obciąża tylko 3 rdzenie. Jak chcę np. zdekodować film to wchodze do biosu wrzucam profil na X4 @ 3,7ghz i jazda ;) PS. A jak ustawić w K10stat żeby dany profil się ładował razem ze startem systemu bez mojej ingerencji? Bo jest najniższy profil 400mhz @ 0.73v jednak za każdym razem trzeba go ręcznie włączać :/ Parametry dla K10stat.exe -StayOnTray - Ikonka w trayu -NoWindow - Startuje zminimalizowane. -ClkCtrl:1 - Uruchamianie Enable Clock Control. -loadprofile:1 - Załadowanie ustawień profilu 1. clkctrl: 0:No Control 1:Niezależne sterowanie rdzeniami. 2:Sterowanie względem najbardziej obciążonego rdzenia. 3:Sterowanie względem średniej z wszystkich rdzeni. 4:Sterowanie względem najmniej obciążonego rdzenia. np. K10STAT.exe -StayOnTray -NoWindow -ClkCtrl:1 -loadprofile:1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SzczYpior_n1 Opublikowano 21 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2010 (edytowane) Dzięki, bardziej się zainteresowałem tym programem i przyznam, że ma przydatne funkcje. Jednak nie działa mi jak powinien. Ustawiłem wszystko wg siebie po przeczytaniu poradnika, tzn. w P3 dałem 400mhz, a w P2 1400mhz i żeby z P3 na P2 przełączał gdy procek osiągnie 30% użycia, a on się przełącza często w stan P0 dając najwyższy mnożnik nawet gdy użycie CPU nie przekracza 20% :blink: ClkCtrl mam na 2, czyli wg najbardziej obciążonego rdzenia, ClkCtrl na 1 wogóle nie wiem z czym się je ale zegar równie dziwacznie dostosowuje, nie tak jak ustawiłem. Edit: C&Q winne, po wyłaczeniu jest ok ;) Edytowane 21 Października 2010 przez DejwiT11 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stolar Opublikowano 22 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2010 Wielkie dzięki Dijkstra k10stat śmiga jak ta lala, właśnie czegoś takiego potrzebowałem. A odnośnie x4 tak jak DejwiT11 kupiłem x3 :wink: 3. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 22 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2010 Dzięki, bardziej się zainteresowałem tym programem i przyznam, że ma przydatne funkcje. Jednak nie działa mi jak powinien. Ustawiłem wszystko wg siebie po przeczytaniu poradnika, tzn. w P3 dałem 400mhz, a w P2 1400mhz i żeby z P3 na P2 przełączał gdy procek osiągnie 30% użycia, a on się przełącza często w stan P0 dając najwyższy mnożnik nawet gdy użycie CPU nie przekracza 20% :blink: ClkCtrl mam na 2, czyli wg najbardziej obciążonego rdzenia, ClkCtrl na 1 wogóle nie wiem z czym się je ale zegar równie dziwacznie dostosowuje, nie tak jak ustawiłem. Edit: C&Q winne, po wyłaczeniu jest ok ;) IMHO ClkCtrl:1 jest najlepsze. Przy tym ustawieniu zegar każdego rdzenia dostosowywany jest niezależnie w/g obciążenia tego konkretnego rdzenia. Czyli jeden rdzeń może mieć w tym samym czasie P0, drugi P2, dwa następne np. P3. Przy ClkCtrl:2 wszystkie rdzenie podskoczą o 1 wyżej, jeżeli najmocniej obciążony rdzeń ociągnie wybrany %, i wszystkie rdzenie opadną o 1 niżej, jak najbardziej obciążony rdzeń spadnie poniżej wybranego %. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MoS1980 Opublikowano 22 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2010 Panowie po przesiadce z LGA755 na AM3 i Phenoma II 955 mam niemały problem z podkręceniem proca do 4Ghz. Naczytałem się na forach ,że rev C3 powinna bez problemu osiągnąć 4GHz. Będąc przezornym dokupiłem Mugena 2 i kicha. Max stabilne taktowanie jakie udało mi się osiągnąć to 3,720MHz. Sprzęt to : Phenom II 955 BE revC3 Asus M4A77TD Pro A-Data 1600+ 2x2Gb cl8.8.8.24 Corsair HX620W Mobo ma zajebistego VDropa w biosie VCore 1,3815V ,a podczas obciążenia spada do 1,33V. Jest tam opcja od kalibracji VDropa możliwość AUTO lub w % dawałem 3,..% 6,..% to wtedy zawyża napięcie do 1,41-1,45V. W końcu nie wytrzymałem i podałem mu wiecej papu ,a mianowicie 1,45V + LLC6,625% i 16,5x240MHz. Zapuściłem Prime95 (napięcie skoczyło do 1,52V)i po 3 min 62stopnie na rdzeniu i obniżył sam taktowanie do 960Mhz. Co mam źle skonfigurowane? Czy aż taka padaka mi się trafiła? Załączam screena z biosu na stabilnych ustawieniach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 22 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2010 (edytowane) Kręć mnożnikiem. Napięcie spokojnie możesz dać na 1.45-1.5V. Edytowane 22 Października 2010 przez andrew777 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MoS1980 Opublikowano 22 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2010 (edytowane) Od kręcenia mnożnikiem zacząłem zabawe z tym procem efekty takie same. Dawałem wyższe to przy 62stopniach sam zwalniał. Pisałem o tym. Edytowane 22 Października 2010 przez MoS1980 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SzczYpior_n1 Opublikowano 22 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2010 (edytowane) IMHO ClkCtrl:1 jest najlepsze. Przy tym ustawieniu zegar każdego rdzenia dostosowywany jest niezależnie w/g obciążenia tego konkretnego rdzenia. Czyli jeden rdzeń może mieć w tym samym czasie P0, drugi P2, dwa następne np. P3. Przy ClkCtrl:2 wszystkie rdzenie podskoczą o 1 wyżej, jeżeli najmocniej obciążony rdzeń ociągnie wybrany %, i wszystkie rdzenie opadną o 1 niżej, jak najbardziej obciążony rdzeń spadnie poniżej wybranego %. A widzisz, dziękówka za wyjaśnienie, takiego czegoś mi brakowało a nie wiedziałem, że to ta pierwsza opcja jest od tego ;) tylko szkoda, że jak jeden rdzeń przyspieszy do maxa to na wszystkie idzie spore napięcie :/ przynajmniej tak pokazuje OverDrive. pzdr Edytowane 22 Października 2010 przez DejwiT11 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 22 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2010 @MoS1980 Masz za wysokie temp. Mój X2@X4 często przy 62-63 jest niestabilny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MoS1980 Opublikowano 22 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2010 Założę jutro na Mugena wentylator ponad 2K rpm i sprawdzę. Dziś już nie dam rady jutro do pracy wstaję o 4:30 ,a właściwie to już dziś. Dam znać czy coś to dało. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 23 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2010 Od kręcenia mnożnikiem zacząłem zabawe z tym procem efekty takie same. Dawałem wyższe to przy 62stopniach sam zwalniał. Pisałem o tym. Ciekawe. U mnie 69*C na rdzeniach i nie zwalnia. Ale - jeśli Cię to pocieszy - też tych 4GHz nie mogę przekroczyć, inna sprawa, że na razie odpuszczę, bo na mosfetach ziemniaki mogę gotować. A widzisz, dziękówka za wyjaśnienie, takiego czegoś mi brakowało a nie wiedziałem, że to ta pierwsza opcja jest od tego ;) tylko szkoda, że jak jeden rdzeń przyspieszy do maxa to na wszystkie idzie spore napięcie :/ przynajmniej tak pokazuje OverDrive. pzdr Raczej OverDrive źle pokazuje (i kilka innych programów chyba też), na karcie info w K10stat Vcore zmienia się tylko dla tego rdzenia, który zmienia p-state. Ale głowy też nie dam sobie uciąć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SzczYpior_n1 Opublikowano 23 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2010 na karcie info w K10stat Vcore zmienia się tylko dla tego rdzenia, który zmienia p-state. Właśnie, że niebardzo :unsure: Wersji K10stat chyba nowszej nie ma niż 1.41? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 23 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2010 Kurde, faktycznie, u mnie to samo, nawet jak ręcznie ustwie, że każdy rdzeń ma być w innym state, to napięcie wszystkich jest takie, jakie musi mieć rdzeń w P0. W wolnej chwili doczytam, ale pewnie takie jest ograniczenie architektury K10... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 23 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2010 Panowie po przesiadce z LGA755 na AM3 i Phenoma II 955 mam niemały problem z podkręceniem proca do 4Ghz. Naczytałem się na forach ,że rev C3 powinna bez problemu osiągnąć 4GHz. Ktoś tam pewnie miał C3 z początku produkcji i opowiada głupoty. Jak trafisz na słabe C3, to proc się kończy na 3800 MHz 1,5 V. Mobo ma zajebistego VDropa w biosie VCore 1,3815V ,a podczas obciążenia spada do 1,33V. Jest tam opcja od kalibracji VDropa możliwość AUTO lub w % dawałem 3,..% 6,..% to wtedy zawyża napięcie do 1,41-1,45V. Lepiej, żeby było trochę więcej pod obciążeniem niż mniej. Generalnie 6,xx% powinno być ok pod X4. W końcu nie wytrzymałem i podałem mu wiecej papu ,a mianowicie 1,45V + LLC6,625% i 16,5x240MHz. Zapuściłem Prime95 (napięcie skoczyło do 1,52V)i po 3 min 62stopnie na rdzeniu i obniżył sam taktowanie do 960Mhz. Spróbuj dać VDDNB Overvoltage na 1,2 V, choć pewnie to nie pomoże. Kiedyś miałem podobne jaja z tą płytą i widzę, że ASUS dalej tego nie naprawił. Może pokombinuj z różnymi wersjami BIOS-u? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MoS1980 Opublikowano 23 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2010 (edytowane) Więc tak: -powalczyłem z różnymi biosami ,wybrałem taki na którym było najbardziej stabilne VCore ,teraz już nie ma takiego rozrzutu (max 0,02V) -przy 243X16,5 ładuje winde ,wiesza się "dopiero" po minucie w linx'ie (więc jest postęp) -uzyskałem stabilne 3840 MHz przy 1,3475V co na poprzednim biosie nie było możliwe -więc 240X16(1,3475V)+NB 2400MHz(1,1125V) mnie zadowala ALE: po kilku pętlach linx'a mam 54˚ i na tym biosie proc zwalnia już przy tej temperaturze WTF? Załączam screen'a z linx'em proszę luknąć na wydajność w GFlopach (od razu widać kiedy mu takty spadają). Edytowane 23 Października 2010 przez MoS1980 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 23 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2010 (edytowane) Obniż HT i daj fotkę zakładki Memory w CPU-Z. Edytowane 23 Października 2010 przez andrew777 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MoS1980 Opublikowano 23 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2010 (edytowane) Timingi poluźniłem lekko w porównaniu do tych z SPD. Samo HT Link obniżyć czy razem z NB speed? Edytowane 23 Października 2010 przez MoS1980 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 23 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2010 To i tak nic nie da. Jeśli żaden z BIOS-ów nie usuwa problemu ze spadającym mnożnikiem, to pozostaje ci tylko zejść z napięciem w dół (ewentualnie pobawić się jeszcze LLC i dopasować taki poziom korekcji, żeby zbytnio nie podbijał napięcia w stresie). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MoS1980 Opublikowano 25 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2010 Przewertowałem chyba wszystkie możliwości LLC i tak wahania napięcia są dość spore. Pozostaje mi zadowolić się 240x15,5 bo z tymi ustawieniami wszystko gra jak należy. Do większego O/C trzeba będzie w lepsze mobo zainwestować ,ale to trochę później. Dzięki Wszystkim za pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czarnodziej Opublikowano 26 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2010 IMHO ClkCtrl:1 jest najlepsze. Przy tym ustawieniu zegar każdego rdzenia dostosowywany jest niezależnie w/g obciążenia tego konkretnego rdzenia. Czyli jeden rdzeń może mieć w tym samym czasie P0, drugi P2, dwa następne np. P3. Przy ClkCtrl:2 wszystkie rdzenie podskoczą o 1 wyżej, jeżeli najmocniej obciążony rdzeń ociągnie wybrany %, i wszystkie rdzenie opadną o 1 niżej, jak najbardziej obciążony rdzeń spadnie poniżej wybranego %. Jezeli c'n'q bedzie ustawione wedlug obciazenia kazdego rdzenia z osobna to moga wystapic problemy z wydajnoscia aplikacji jednowatkowych. Poza tym dobra alternatywa dla k10stat jest PhenomMsrTweaker: Cool & Quiet customized - ma o wiele bardziej przejrzysty interfejs i posiada wszystkie funkcje k10stat.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietia(lania) Opublikowano 8 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2010 panowie mam glupi problem nie dzial mi c n'q sytuacja wyglada nastepujaco : system w7 x64 pierwszy proc to AII x3 435 @ phenom X3 ... c n'q dzialadoskonale drugi proc : phenom x2 555 BE @ phenom x4 ... proc leci caly czas @ 3,2 :/ winny jest pewnie odblokowany mnoznik .. pytanie co z tym zrobic ? narazie k10stat odpada bo nei mam czasu sie nim bawic , zalezy mi tylko zeby bylo mniej W ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 8 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2010 panowie mam glupi problem nie dzial mi c n'q sytuacja wyglada nastepujaco : system w7 x64 pierwszy proc to AII x3 435 @ phenom X3 ... c n'q dzialadoskonale drugi proc : phenom x2 555 BE @ phenom x4 ... proc leci caly czas @ 3,2 :/ winny jest pewnie odblokowany mnoznik .. pytanie co z tym zrobic ? narazie k10stat odpada bo nei mam czasu sie nim bawic , zalezy mi tylko zeby bylo mniej W ;] Ja mam 955 BE i C'n'Q działało zanim je wyłączyłem, więc raczej nie odblokowany mnożnik... nie masz jakiś ustawień w biosie - które mogły by przeszkadzać - na manual? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marynarz Opublikowano 8 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2010 C'n'Q wlaczone w BIOSie? W planie zasilania w Win7 minimalny stan procesora na 5%? Pare razy mi sie to samo zmienilo na 100%. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietia(lania) Opublikowano 9 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2010 C'n'Q wlaczone w BIOSie? W planie zasilania w Win7 minimalny stan procesora na 5%? Pare razy mi sie to samo zmienilo na 100%. dzieki za pomoc , dokladnie to sie stalo ... po doinstalowaniu 4 rdzenia winda leciala caly czas @ 100% Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Damian2072 Opublikowano 21 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2010 (edytowane) Witam, Mój konfig: ASUS Crosshair III Formula BIOS 1904 (CPU-z pokazuje, że ma mostek SB700 a nie SB750 o dziwo o.o) AMD Phenom II X4 945 (chłodzenie Freezer 64 Pro PWM z AS5) 2x2GB GoodRAM 1333 MHz CL9 DDR3 Palit Sonic+ 8600GT 256MB DDR3 WD6400AACS (GreenPower 640GB SATA II) Fortron FSP350-60HLN Windows XP Pro 32-bit Mam problem, chcę podkręcić procka tak aby uzyskać jak największą ilość MHz do valida. Wcześniej miałem Intela 775 i uruchamiałem kompa na niższym FSB już z przygotowanymi napięciami i timingami pod valida, i sobie podbijałem przez SetFSB taktowanie i co 1 MHz robiłem valid. Bo jak wiadomo zbyt duża wartość FSB spod BIOSu może nie wystartować. Zabootowałem na 250x15 (3.75 GHz) z ustawieniami: vCPU - 1.525v vCPU/NV - 1.525v LLC- enabled vDDA- 2.75v vNB - 1.3V vHT - 1.3V pamięć 1:2 ( 1000 mhz) 9-9-9-24 1T 1.55V HT 1000 MHz NB 1000 MHz Testowałem te ustawienia OCCTem przez 2 minuty i było stabilnie, a kiedy chcę zmienić HTT spod AMD OverDrive lub softu Asusa TurboV o 1 MHz (z 250 na 251) to mam freeze'a i trzeba zrestartować kompa. Z BIOSu startuje nawet na 255x15, ale wywala się dopiero przy starcie Windowsa. Może coś źle ustawiłem w OverDrive albo BIOSie i nie śmiga mi zmiana HTT spod Windy? Proszę o pomoc. Edytowane 21 Listopada 2010 przez Damian2072 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 21 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2010 Dlaczego takie niskie taktowanie HT i NB? Ustaw 1600, dla 250MHz akurat będzie domyślne 2000MHz. Może akurat jakiś bug z mnożnikami od HT i NB, u mnie też na cześci mnożników komp ma problemy z wystartowaniem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...