Skocz do zawartości
ath

Amd Phenom II X2 | X3 | X4 | DDR2/DDR3 | AM2+/AM3 | Deneb | Heka | Calisto

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam mały problem, mianowicie nie mogę podkręcić procka do 3.6. Na 3.5 chodzi bez zażutu, przechodzi testy itp. ale nawet po podniesieniu napięcia ni dy rydy puścić go na 3.6. Pomożecie? Mój komp: Phenom x4 925 C2 : asus M4A87TD usb3 : 2gb ddr3 1333 goodram.: Chieftec 560W : SSD x25-v : radeon HD 5770.

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tRFC mam na auto 160 ns. Wyszytałem gdzieś że dla 2gb powinno być 195 ns. Myślisz ze przez ramy nie idzie na 3.6? Spróbuje na tyle ustawić i zobaczymy.

edit

Mały problem, mogę ustawić tylko 90 160 300 ns. Nie mam możliwości wklepać wartości jaką chce:\

Edytowane przez pok

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Damian2072

Dlaczego takie niskie taktowanie HT i NB? Ustaw 1600, dla 250MHz akurat będzie domyślne 2000MHz. Może akurat jakiś bug z mnożnikami od HT i NB, u mnie też na cześci mnożników komp ma problemy z wystartowaniem.

Próbowałem różnych mnożników i to samo. Maksymalnie je tak ustawiałem aby nie przekraczały 2000-2200 MHz, i ogólnie dosyć różne kombinacje stosowałem. Dlatego przyjąłem wartość jak najmniejszych mnożników i tak skoro robię wynik pod valid.

Ma ktoś jeszcze jakieś pomysły?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziwna sprawa, zmieniłem taktowanie ram z 1333 na 1000 coś tam bo tylko tyle mogłem (nie dało rady niżej). Ustawiłem procka na 3.6 i po restarcie zwiecha:\. Spróbowałem jeszcze raz i komp normalnie odpalił na 3.6. Przeszedł testy. Po powrocie taktowania na ramie na 1333 zwiecha za każdym razem... Zwiększanie napięcia nic nie daje. Trzeba chyba ram wymienić.

p.s. Kiedyś na Bartonach podkręcanie było łatwiejsze:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

prime 95 blend- 20 min : P

NB- 1.3v

CPU NB VID- 1.3v

Dziwne że nie moge obniżyć HT, musi być takie jak NB inaczej sie nie da. Nawet jak w biosie ustawie HT 2000 a NB 2400 to cpu-z pokazuje HT i NB 2000mhz. Jak ustawie w biosie HT 2400 i NB 2400 to cpu z pokazuje HT i NB 2400. Może byc to wina tego że nie jest to prawdziwe x4? 24/7 chyba jednak zostawie jak było poprzednio, 3.6 ghz i nb 2.3ghz @ 1.24.

Edytowane przez GeMtin1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cos mi sie nie chce wierzyc ze te 2.4Ghz na NB stabilne. ;-) Jakie napiecie na NB i czym testowales?

X4 tak slabo ida z NB ? Moj Thuban robi 2,4 z palcem w 4 literach i traktuje to raczej w kategoriach lekkiego oc bo ludzie wyciskaja po 2,8-3 ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok, troche się pogubiłem w ustawieniach płyty... Mam takie oto opcje:

CPU RATIO

CPU BUS FREQUENCY

CPU/NB FREQUENCY

HT LINK SPEED

CPU/NB VOLTAGE- 1.25V

CPU VOLTAGE- 1.38V

NB VOLTAGE- AUTO

HT VOLTAGE- AUTO

1.Czemu tyle tego NB? Już nie wiem co jest co.

2.Podpowie ktoś które timingi najlepiej poluzować w ddr3?

3.Czy jest jakaś zależność w napięciu między CPU/NB a CPU?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to bardzo dziwne, bo moj przy 1.25v nie robi nawet 2.2Ghz :wink:

Tj. czasami nawet przejdzie blenda w p95, ale w grach bluescreeny 24/h :razz:

Może:

• zbyt wysokie temperatury. Jak zmniejszysz mnożnik rdzeni i obniżysz napięcie do np. 1,2 V, to też nie możesz ustabilizować większego CPU-NB?
  • lekkie podbicie napięcia HT pomoże (1,25 - 1,3 V)
  • różne kombinacje mnożników HT i NB (HT/NB = 10x albo NB 10x i HT z zakresu 7-9)
  • ustawienia, które masz dla pamięci, nie są w 100% stabilne. Twoje pamięci są pewnie na Micronie, spróbuj takich kombinacji alph (tRC-tWR-tWTR-tRRD-tRTP): 30-8-4-4-4 oraz 35-10-5-4-5, CR 1T

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zauważyłem że przez pamięci nie mogę za bardzo @. Jaki jest sens wyciągnięcia 4ghz jak pamięci chodzą na 1333 przy timingach takich że w 3dmarkach mam gorsze wyniki niż przy 3.6... Gskilll ECO 1600, używa / ł ktoś tych pamięci i może się wypowiedzieć na ich temat?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam Goodramy 1333. Chodzą teraz na 1364 przy 1.6v. HT link i NB 2046mhz i jak tylko podniose o 5 mhz HTT to zwiecha, a jak zmienie taktowanie pamięci na mniejsze to komp wstaje i przechodzi testy. Tylko co z tego jak w 3dmarku 06 na defalutowych timingach i przy 3.5 Ghz na rdzeniu mam 17000 punktów, a na 3,6 gdzie musze zjechać ostro z timingami wyskakuje mi 16500 punktów. To sie mija z celem, dlatego pytam o te Gskille. Chyba że zaproponujecie coś lepszego. A podam jeszcze timingi na jakich pamięći są stabilne CL- 10 , tRCD-10 , tRP-10, tRAS-26 , tRC-36 , CR-1T

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jak zmniejszysz NB to nic nie pomaga ? Z tego co pamietam HT moze isc wysoko ale to drugie powinno byc <= 2000

Albo moze zmniejszyc mnoznik na procu i podniesc HTT tak by pamieci pozstawaly w granicach 1333.

Jak patrze na skapcu to musialbys 150 zeta wywalic na zmiane pamieci, to juz chyba lepiej pchnac proca na allegro i wziac jednego z odblokowanych selektow BE.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak zmniejsze NB to troche lepiej, czyli mogę HTT podnieść o dosłownie parę mhz, i nie ważne czy Zmniejszam NB tylko czy też HTlink. Pomaga tylko luzowanie timingów. Nie mam wersji BE więc mnożnikiem sie nie pobawie. Co do kwoty jaką podałeś to jestem w stanie wydać nawet 2 razy więcej na kości. DDR3 troche jeszcze pożyją. Pchnąć proca to dobry pomysł, ale jest mały problem, mieszkam za granicą i nie za bardzo orientuje się na tutejszych portalach aukcyjnych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jak zmniejszysz NB to nic nie pomaga ? Z tego co pamietam HT moze isc wysoko ale to drugie powinno byc <= 2000

Trochę odwrotnie, tj. HT powinno być blisko 2GHz, bo zwiększanie i tak nic nie daje, natomiast NB im więcej, tym lepiej, zwłaszcza przepustowość pamięci. U mnie NB na 2300MHz daje jakieś 500MB/s więcej przy memory copy, i jakoś 200-300 przy write/read. Tyle, że NB ciężko ustabilizować... U mnie na 2300 jak już wystartuje, jest stabilnie, natomiast płyta nie chce bootować, czasem próbuje 2 razy, czasem więcej i robi reset do defaulta...

Na ocworkbench jest koleś, który na NB ma 3GHz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zrobiłem tak, ustawiłem HT na 2000 a NB najwyżej jak mogłem, czyli w okolicach 2500. Oczywiście timingi takie jak za duże spodnie bez pasa... Komp wstawał i przechodził testy tyle że procek chodził na 3.6. I znowu ten sam problem. W 3dmarkach mam mniej punkrów niż przy ustawieniach HT auto NB auto timingi auto i proc na 3,5. Tak jakby te pamięci miały zakodowane że ich granica to 1350....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi