Skocz do zawartości
fernandez

Raid 0 I Niemoznosc Zainstalowania Winxp

Rekomendowane odpowiedzi

witam, mam dosc nietypowy problem (pryznajmniej tak mi sie wydaje)

otoz zainstalowalem sobie dwa nowe dyski Samsunngi F1 320GB i polaczylem je w macierz RAID 0 (plyta glowna: MSI p35 neo2 fir, mostek ICH9R), tuz przed instalacja XP podzielilem sobie ta macierz na partycje Partition Magic'iem

wiec przenioslem sobie dane z dysku starego i po wylaczeniu kompa odlaczylem go (zasilanie), zaczalem instalacje (najpierw poprzez plyte wypalona w nLite), instalacja przebiegla bez problemu az do drugiego restartu (wtedy keidy juz powinien sie wlaczac zainstalowany XP), wtedy mam BSODa i restart :/ to samo jest gdy wezme normalna instalke XP + dyskietka (wgranie sterownika), siedze nad tym juz drugi dzien i nie wiem co z tym zrobic :/

na starym systemie RAID dzial bez problemu

domyslam sie ze XP ma jakis problem z bootowaniem, tylko jak go rozwiazac??

PS. na mobo tryb RAID wlaczony..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość <account_deleted>

Masz BSODa i co? numerek błędu się nie pojawia? Trzeba by chyba wyłączyć "automatycznie uruchom ponownie" korzystając z jakże fajnego przycisku F8 na klawiaturze lokalnej... ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

fakt zapomnialem napisac o numerze bledu

0x0000007B (0xF789E524, 0xC0000034, 0x00000000, 0x00000000)

i jeszcze bylo cos o sprawdzaniu dysku CHKDSK /R i sprawdzenie antywirusem albo cos podobnego..

czytalem, ze ten blad sie pojawia jak WinXp ma problem z bootowaniem, tylko jaki to jest problem jak pod starym systemem i podczas instalacji wszytko dziala..

postanowilem zrobic cos innego

zainstalowalem Viste (Ultimate PL) - instalacja trwala sporo czasu, miala jakies minutowe przestoje (po prostu nic sie nie dzialo), ale przebiegla pomyslnie

chcialem sprawdzic czy sie tak sam zachowa co XP, ale sie uruchomila, zawolala o sterownik od RAIDa (a sa to te same stery), i co?? po restarcie juz Visty sie nie dalo uruchomic :/

teraz jest pytanie, czy to plyta glowna(reklamacja??) czy zrypany sterownik (tylko skad ja wezme wlasciwy?)..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość <account_deleted>

0x0000007B

Ogólnie jest tak: błąd istotnego drivera, wymaganego do startu systemu - niekoniecznie drivera RAID. Albo faktycznie użyłeś niewłaściwego sterownika, albo masz problemy ze stabilnością sprzętu. Fakt, że stary system działa możesz wykorzystac - porównaj wersje sterowników, które tam masz zainstalowane z tymi, które teraz próbujesz użyc

chcialem sprawdzic czy sie tak sam zachowa co XP, ale sie uruchomila, zawolala o sterownik od RAIDa (a sa to te same stery), i co?? po restarcie juz Visty sie nie dalo uruchomic :/

te same - czyli nie pod Vistę?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

www.intel.com, szukac f6flpy32.zip

szukalem, ale nie moglem znalesc odpowiedniej wersji, bo byly do starszych ich7 maksymalnie..

ale,..

wpisalem tak jak mi podales to znaalzlem odpowiednia wesje i... eureka! dziala jak nalezy..

dziwne ze ze sterami ze strony MSI nie dzialalo :/

te same - czyli nie pod Vistę?

no widac to nie te same, bo.. przy Viscie ogolnie nie sa potrzebne, ale czasem daje sie uzyc XPekowskich sterow

a dzieki temu manewrowi wiedzialem, ze sterownik sie kaszanil lub sprzet..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi