fernandez Opublikowano 2 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2008 witam, mam dosc nietypowy problem (pryznajmniej tak mi sie wydaje) otoz zainstalowalem sobie dwa nowe dyski Samsunngi F1 320GB i polaczylem je w macierz RAID 0 (plyta glowna: MSI p35 neo2 fir, mostek ICH9R), tuz przed instalacja XP podzielilem sobie ta macierz na partycje Partition Magic'iem wiec przenioslem sobie dane z dysku starego i po wylaczeniu kompa odlaczylem go (zasilanie), zaczalem instalacje (najpierw poprzez plyte wypalona w nLite), instalacja przebiegla bez problemu az do drugiego restartu (wtedy keidy juz powinien sie wlaczac zainstalowany XP), wtedy mam BSODa i restart :/ to samo jest gdy wezme normalna instalke XP + dyskietka (wgranie sterownika), siedze nad tym juz drugi dzien i nie wiem co z tym zrobic :/ na starym systemie RAID dzial bez problemu domyslam sie ze XP ma jakis problem z bootowaniem, tylko jak go rozwiazac?? PS. na mobo tryb RAID wlaczony.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 2 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2008 Usun partycje i załóz z instalatora. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fernandez Opublikowano 2 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2008 tak tez i zrobilem, niestety nie pomoglo :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yotomeczek Opublikowano 2 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2008 (edytowane) Napęd optyczny nie jest przypadkiem na przejściówce SATA>IDE ? w biosie oprócz tybu raid zaznaczony raid jako napęd startowy ? Edytowane 2 Lipca 2008 przez yotomeczek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fernandez Opublikowano 2 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2008 (edytowane) nagryware mam na IDE (bez zadnych przejsciowek) co do tego drugiego to inaczej bym nie mial BSODa gdybym nie mial tego ustawionego (pisalem ze drugi dysk jest odlaczony wtedy) Edytowane 2 Lipca 2008 przez fernandez Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość <account_deleted> Opublikowano 3 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2008 Masz BSODa i co? numerek błędu się nie pojawia? Trzeba by chyba wyłączyć "automatycznie uruchom ponownie" korzystając z jakże fajnego przycisku F8 na klawiaturze lokalnej... ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fernandez Opublikowano 3 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2008 fakt zapomnialem napisac o numerze bledu 0x0000007B (0xF789E524, 0xC0000034, 0x00000000, 0x00000000) i jeszcze bylo cos o sprawdzaniu dysku CHKDSK /R i sprawdzenie antywirusem albo cos podobnego.. czytalem, ze ten blad sie pojawia jak WinXp ma problem z bootowaniem, tylko jaki to jest problem jak pod starym systemem i podczas instalacji wszytko dziala.. postanowilem zrobic cos innego zainstalowalem Viste (Ultimate PL) - instalacja trwala sporo czasu, miala jakies minutowe przestoje (po prostu nic sie nie dzialo), ale przebiegla pomyslnie chcialem sprawdzic czy sie tak sam zachowa co XP, ale sie uruchomila, zawolala o sterownik od RAIDa (a sa to te same stery), i co?? po restarcie juz Visty sie nie dalo uruchomic :/ teraz jest pytanie, czy to plyta glowna(reklamacja??) czy zrypany sterownik (tylko skad ja wezme wlasciwy?).. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meesha Opublikowano 3 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2008 www.intel.com, szukac f6flpy32.zip wyprostowac tasiemki sata, nie zwijac w harmonijke i nie łamać Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość <account_deleted> Opublikowano 3 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2008 0x0000007BOgólnie jest tak: błąd istotnego drivera, wymaganego do startu systemu - niekoniecznie drivera RAID. Albo faktycznie użyłeś niewłaściwego sterownika, albo masz problemy ze stabilnością sprzętu. Fakt, że stary system działa możesz wykorzystac - porównaj wersje sterowników, które tam masz zainstalowane z tymi, które teraz próbujesz użyc chcialem sprawdzic czy sie tak sam zachowa co XP, ale sie uruchomila, zawolala o sterownik od RAIDa (a sa to te same stery), i co?? po restarcie juz Visty sie nie dalo uruchomic :/te same - czyli nie pod Vistę? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fernandez Opublikowano 5 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2008 www.intel.com, szukac f6flpy32.zip szukalem, ale nie moglem znalesc odpowiedniej wersji, bo byly do starszych ich7 maksymalnie.. ale,.. wpisalem tak jak mi podales to znaalzlem odpowiednia wesje i... eureka! dziala jak nalezy.. dziwne ze ze sterami ze strony MSI nie dzialalo :/ te same - czyli nie pod Vistę? no widac to nie te same, bo.. przy Viscie ogolnie nie sa potrzebne, ale czasem daje sie uzyc XPekowskich sterow a dzieki temu manewrowi wiedzialem, ze sterownik sie kaszanil lub sprzet.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...