Skocz do zawartości
Defox

Radeon Hd4850 I Chieftec

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam zamiar kupić sobie radeona 4850 lecz nie wiem czy moja zasiłka sobie z nim poradzi. Sprzęt mam w podpisie. Z tą różnicą, że na miejscu gfa, będzie radeon.

Edytowane przez Defox

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam praktycznie identyczną zasiłkę, tylko 50W więcej i stabilnie ciągnie ona E8400@4.0GHz, ramy OCZ 2.2v 5-5-5-15 1020MHz (albo coś koło tego) i radka 4850 oraz 3 dyski i jeden napęd więc u Ciebie powinno dać radę spokojnie ;].

Edytowane przez OCM4n14k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lanc:

Tylko nawet jak patrzeć na tamte wartości to trzeba je jeszcze przemnożyć przez około 0,8 żeby mieć to, co jest na zasilaczu. Raczej mało ludzi z takimi pytaniami o tym wie. Do tego te umiejętności poszukiwawcze...

Zefiist info GPS 400W

Poza tym topic przyklejony napisany przez Svende to gips. I wcale go nie widać. No i oczywiście takich informacji też tam nie ma. :sad:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakoś ciężko znaleźć w necie wymagania 4850 co do linii +12, na stronie ati podają minimalny zasilacz jako 450W ale.... No właśnie to też nie znaczy, że twój zasilacz nie da rady i na twoim miejscu kupiłbym najpierw samą kartę i zobaczył czy nie będzie problemów, jeśli będzie niestabilnie to wtedy zmienił zasilacz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I jeden napęd DVD więcej plus pare wentyli i będą restarty lub bsody. Przetrenowałem już to. Aczkolwiek do jego konfiguracji wystarczy.

W stareńkim szefie dragonie mam jeszcze 7 wentyli ;] (2 chłodnica, 1 na dyski, 2 z tyłu, 2 na ścianie). Wszystko w dzień leci na 12V w nocy na 5V. Stabilnie jest i napięcia trzyma, ale wole nie ryzykować podłączenia jeszcze jakiegoś dysku/napędu ;).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja sie w ogole zastanawiam czy te wartosci poboru mocy nie sa tak z leksza przesadzone?? Radeon 4870 prawie 300W ?? to ten jeden radeon zzera wiecej niz cala reszta kompa w kupie ;] Przeciez te komputery w marketach montowane na codegenach by sie sfajczyly od razu gdyby mialy ta karte grafiki.

IMHO jak tak dalej pojdzie to trzeba bedzie wg tych specyfikacji montowac 2 zasilacze jeden dla grafiki a drugi dla reszty. Z czego ten dla grafiki bedzie mial 800 W a ten dla reszty powiedzmy 500. wtedy to ja juz z czajnika bezprzewodowego zrezygnuje bo drugi bedzie dzialal non stop.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi