rosolini Opublikowano 2 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2008 Wie ktoś może, czy IBM T40 ma osobny wentylator na grafice? Nie mogę tego osobiście sprawdzić, bo mam plomby na obudowie. Problem jest w tym, że coś szumi niemiłosiernie i nie jest to na pewno wentylator procesora - ten słychać kiedy się załącza i czuć, że coś dmucha jak pracuje. A może ten typ tak ma? Ale to by było nieco dziwne, bo mam również T21 i tego w ogóle nie słychać jak wentylator na procku nie chodzi. Skąd może być ten szum? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redjohnny Opublikowano 3 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2008 (edytowane) T40 nie posiada wentylatora karty graficznej. Ogólnie T40 są w miarę ciche i tylko, od czasu do czasu, odzywa się w nich wentylator. Wydobywający się szum może pochodzić z dysku twardego. Z tego co pamiętam, znajduje się on pod prawym nadgarstkiem. Możliwe też, że otwory wentylacyjne są zapchane i wentylator chodzi cały czas, a jak mu się robi za gorąco, to zwiększa obroty. Edytowane 3 Lipca 2008 przez AK-105 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rosolini Opublikowano 3 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2008 T40 nie posiada wentylatora karty graficznej. Ogólnie T40 są w miarę ciche i tylko, od czasu do czasu, odzywa się w nich wentylator. Wydobywający się szum może pochodzić z dysku twardego. Z tego co pamiętam, znajduje się on pod prawym nadgarstkiem. Możliwe też, że otwory wentylacyjne są zapchane i wentylator chodzi cały czas, a jak mu się robi za gorąco, to zwiększa obroty. bingo!!! to jest rzeczywiście dysk - ale szumi jak wentyl na procu dzięki wielkie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anx239 Opublikowano 4 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2008 bingo!!! to jest rzeczywiście dysk - ale szumi jak wentyl na procu dzięki wielkie :) Wymień szybko dysk, bo inaczej dane (zazwyczaj ważne) pójdą pa, pa. Miałem kiedyś T40 - naprawdę fajny sprzęt. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rosolini Opublikowano 4 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2008 Na szczęście ważnych danych na nim nie trzymam - to jest komp tylko do internetu i na wyjazdy. Ale dysk oczywiście wymienię, bo ten szum mierzi mnie strasznie ;) A sprzęcik rzeczywiście 1-sza klasa :) Trafił mi sie w idealnym stanie wizualnym - ktoś musiał bardzo dbać o niego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redjohnny Opublikowano 5 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2008 Wymień szybko dysk, bo inaczej dane (zazwyczaj ważne) pójdą pa, pa. Miałem kiedyś T40 - naprawdę fajny sprzęt. To że dysk szumi nie znaczy od razu że zaraz padnie. Po prostu niektóre stare dyski miały tak od nowości. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rosolini Opublikowano 5 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2008 Dysk zostanie wymieniony w ramach gwarancji - porządna firma! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...