Skocz do zawartości
uff...AR

teraz moje bloczki (zdjecia) :)

Rekomendowane odpowiedzi

czas na mieso:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

no wlasnie - chcialem sie pochwalic, sam ich jeszcze nie widzialem na wlasne oczy, na razie leza u kolesia i przyslal foto (tu pozdro dla YamroZ'a). co o nich myslicie. uprzedzam pytania - robil je ojciec kolesia mojego kolesia - nie ja.

jak widac stan surowy, jeszcze nie przeszlifowane.

tak wiec: 3 klasyczne konstrukcje, star (jak nie wypali to uzyje klasycznego) oraz jedna na nb. jak widac wszystkie mocowane na sruby beda do plyty. topy beda z pleksy 15mm grubosci. mam baaardzo duzo roboty (min projekt z inzynierii oprogramowania na jutro) wiec prace nad moim wc ida bardzo wolno, ale do przodu :D

kanalow w starze mialo byc wiecej - tak jak u morphlinga ale majster najciensze frezy mial 4mm i takie tez sa kanaly.

co do dna to powinno byc 2 mm wszedzie.

za miedz na te bloczki zaplacilem ok 40 zeta (ok 21 za kilo) oczywiscie w hutmenie.

no to niecierpliwie czekam na opinie, szczegolnie specjalistow :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi się najbardziej podoba ten Star - pod warunkiem że będzie miał jedno doprowadzenie wody i dwa wyloty (inaczej bez sensu raczej).

ps. mając dostęp do takiego frezowania możnaby pokusić sie o jakieś ciekawsze wzory ;) (nie mówię tu o gwiazdce).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm, klasyczne bloki, nic specjalnego :(

Te zwyczajne raczej komentarza nie wymagaja, ot klasyczna konstrukcja wiec i klasyczne mozliwosci.

Cytrynka wyglada interesujaca, ale jest za malo kanalow, lub inaczej, te trojkaty powinny byc bardziej ostrokatne, a sa praktycznie rownoboczne. No i nad rdzeniem masz gladko, czyli nie dobrze. No i wiadomo, wlot nad jadrem, 2 wyloty, inaczej bez sensu.

Lepiej byloby gdyby byly troche nizsze, to byloby dobrze pod TECi.

Blok na NB ma troche mala powierzchnie, mogles zrobic jeszcze pare kanalow na bokach jak w moim projekcie, i dac ten rab jeszcze troche wezszy. NB powinien ograniczac przeplyw w najmniejszym moliwym stopniu, wiec nagorzej, ze nie ma tych kanalow (+cieplo jest wolniej odbierane, wiadomo).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witchhunter: co do cytrynki to wiem ze powinno byc cos na jadrem (widzialem jak to morphling rozwiazal) ale sam tego nie wykonywalem i nie mialem az tak duzego wplywu.

co do nb. wiem ze maja byc male opory.

policzmy:

wloty fi 12 co daje powierzchnie 113,097, a tam sa 2 kanaly 8mm grube i tyle samo szerokie co daje 2x64 czyli 128. mysle ze to powinno wystarczyc. co do powierzchni tego bloku to nie dyskutuje :) ale zobaczymy jak sie bedzie sprawowal.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hehe, problem w tym, ze chodzi o osiagniecie jak najmniejszych oporow. Czyli im wiekszy przekroj w sumie tym lepiej, zauwaz, ze nie pisze, ze twoj NB bedzie restrykcyjny, nie bedzie, ale moglby stawiac mniejsze opory i przy okazji byc ciut wydajniejszy :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli zrobisz bloczek 40x40 i zamontujesz go "prawidlowo" na NB w 8RDA+(czyli pod katem w stosunku do plyty), wowczas zajdzie on na otwory na jakies 1.5mm. Rozstaw otworow jest bowiem ~55mm, tak wiec mozesz 50x50 wsadzic conajwyzej pod katem w stosunku do NB...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

fajne te bloczki i tak mysle ze można by dać do thorna na testy :)

ja będą dobre i tanie (DiT - ludzie z akademików we Wrocku wiedźą o co chodzi :P) to na pewno rozejdą się jak słodkie bułeczki :)

i mam jeszcze małe ptanko czy w planach sa bloczki na GPU i HD ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi