Zulok Opublikowano 4 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2008 (edytowane) . Napisałem ten wątek by pochwalić się moim chłodzeniem olejowym. Chciałem też rozwiać wszystkie mity, jakie krążą wokół chłodzenia kompa olejem roślinnym(najtańszy, jaki był rzepakowy rafinowany) a sam to wszystko wykonałem. Nie wiem, od czego by tu dokładnie znacząc. Pierwsze zrobiłem wersje beta, bo ten komp mogę poświecić i imię nauki ;) (Durom 700 384 mb ram SD, Riva TNT 2 64Pro) chodzi już w oleju jakieś 4 miechy, nie miałem z nim żadnych problemów. Cichy jest chodziarz zasilacz jest na zewnątrz. Temperatura bardzo niska 35 stopni nawet, bo długim czasie testowania. A jakie osiągi kartę podkręciłem rdzeń i pamięci z 125 do 166 programem powerStrip więcej niestety się nie dało(brak ustawień w programie) a temperatura nie przekraczała 40 stopni(testowałem 3dmark 2001). Z procesorem było gorzej, ale to z winy płyty głównej (chipsem Via) podkręciłem na 850 więcej BIOS nie pozwalał chodził i temperatura nie przekraczała 40 stopni, ale się komp mi zacinał, więc dałem zegar na ok. 800 i chodzi ładni. Widać po osiągach ze chłodzi nieźle. Tu też widać ze olej NIE przewodzi prądu i nie rozpuszcza żadnych elementów (pisze o tym, bo takie brednie czytam w necie, że głowa boli). A drugie ważne pytanie, czemu nie transformatorowy otóż ten olej by był na pewno lepszy, ale ma nie miły zapach, ten, co można dostać z elektrowni często za darmo jest rakotwórczy z fenolami i innymi szkodliwymi związkami unia nakazała zmienić na zdrowy olej to go za darmo dają, w necie nie można oleju kupić, bo szukałem dużo, więc zastosowałem roślinny. Ze olej się psuje. To też jest częsty minus zadawany przez innych internatów. Ja nawet nie wiem jak taki olej śmierdzi , ja zastosowałem olej rafinowany ma najmniej wartości odżywczych tłoczony na ciepło i długo wytrzymuje. Po 4 miesiącach w oleju nic nie pływa praktycznie nie ma zapachu (tylko jak się nachyli na akwarium to czuć zapach zwykłego oleju), więc nie wiem czy się ogóle zepsuje(Miałem też małą próbkę kontrolną w szklance stała na szafce przez jakieś 4,5 miechy, było w niej dużo prochu a nie śmierdział) Jak modernizować później, kompa? Ja zalałem, kompa, co ma 7 lat i drugiego, co ma 2 ja i tak nic nie będę w nim robił w dzisiejszych czasach po roku już nic nie pasuje prawie trzeba cały sprzęt wymieniacz inaczej to nie ma się takich dobrych rezultatów, jaki ze starym. A poza tym, co to za problem włożyć rękę do oleju i umyć ja już musiałem jak podłączałem nagrywarkę. Drugi mój komp co zanurzyłem to Pentium 4 2.8 GHz 1.5 GB DDR2 533Hz, Radon X800 GTO, Płytę Gigabyte z chipsetem 945 PL i zasilacz chifec 350W. Zalałem go tak prawię 3.5 Miesiąca temu, nadal chodzi. Ten komputer mi chodzi po 10 h dziennie więc przykleiłem do niego radiatory i wentylator (zasilacz nawet nie musiał być w oleju bo był cichy ale i tak z tym wentylatorem komp jest dużo cichszy) Procka mocno nie podkręcałem tylko do 2,9 g bo się mocno grzeje ale za to kartę bardzo z 399/492 GPU/ pamięć do 469/580 a jeszcze będę później podkręcał (testowałem 3dmark 5 chodzi stabilnie). A temperatura pod wieczór po 8 h idle jest tak 40 st olej i 44 procek i karta, po długotrwałym obciążaniu (grając w stalkera 6h) temp oleju była 50, procka 60 i karty terz ok. 60 to i tak nieźle na kartę jak na takie podkręcenie ale jak tylko wyłączyłem grę to spadał temperatura szybko do ok. 55. A jeszcze wyniki w 3dmark przed 4384 i po 4978. Zrobiłem jest to bardzo alternatywne chłodzenie na pewno nie dla każdego. Kosztowało mnie to 50 zł olej (ale można by było jakiegoś tańszego transformatorowego użyć ale trzeba go dostać), akwarium po chomiku, wiatrak stary ze strychu ale dużo wyszło za ten radiatory aluminiowe ponad 140 zł. Takie chłodzenie polecałbym tylko osobom co majom mało wydajny sprzęt z zintegrowaną kartom graficzną, niegrających w tedy nawet nie trzeba niczego dodatkowego do chłodzenia i tym co nie korzystają po 10 h dziennie jak ja ;), to się to świetnie nadaje absolutna CISZA. Choć do szybkiego terz się nadaje. Robię teraz terz chłodzenie wodne ale wszystko własnej roboty(bloki na CPU gpu chipset HDD i GPU) ale to jeszcze potrwa może później zrobię chłodzenie wodno olejowe ale to już będzie hardkor;) P.S. Mam nadzieje ze poruszyłem wszywki problemy w razie czego pytać Edytowane 4 Lipca 2008 przez Zulok Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HeatheN Opublikowano 4 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2008 (edytowane) Jedno male ale...przewodnosc cieplna szkla jest 240x MNIEJSZA od przewodnosci aluminum, wiec te radiatory nie spelniaja zbytnio swego zadania, powinny stykac sie bezposrednio z olejem. No i tak stary komp puszczony na jednym niskoobrotowym wentylu 120 w ladnej obudowie wcale nie bedzie sie grzal jakos strasznie, a i z dobrym radaitorem to CALKOWICIE PASYWNIE ZADZIALA BEZ PROBLEMU...a ten twoj WENTYLATOR raczej cichy nie jest, wiec sztuka dla sztuki. Na pokaz/zlot ale nie na codzien! Jak przeczytalem co tym chlodzisz to zaplulem monitor, PRZEROST FORMY NAD TRESCIA, na podobnej konfiguracji trzymanej PASWNIE w pudelku po butach mielismy kiedys serwer w szawce....ale to tak btw:) ps. sposob stary jak swiat.... Edytowane 4 Lipca 2008 przez HeatheN Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Black_war Opublikowano 4 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2008 A poza tym na tym forum większość użytkowników wie, że w oleju można komputer trzymać.. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0M3N Opublikowano 4 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2008 Mała podpowiedz, zamknij kompa w szczelnej metalowej obudowie i wrzuć do zamrażarki ;] będziesz miał wtedy dobry efekt;] Przetestowany patent. Tylko nie za bardzo praktyczny;p Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rikki Opublikowano 4 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2008 Na codzień nieprakyczne. THG chyba też taki projekt wykonywało... Jak już ktoś wspomniał, zabawka na zloty i konkursy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaX_CCC Opublikowano 4 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2008 za 200zł (olej+radiatory) to byś pasywa z CPU i GPU zrobił oraz na fanswapa w PSU by zostało :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arni Opublikowano 4 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2008 Właśnie wszystko ładnie pięknie gdyby nie cena... JaX_CCC co do "pasywa" to on Ci cewek nie wyciszy olej raczej tak ... jedyny plus dla oleju btw autor niech poprawi tekst bo nie rozumiem kilku wyrażeń typu "jest chodzisz zasilacz " Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zulok Opublikowano 4 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2008 Word mi tak poprawił i nie zauważyłem. Wiem ze lepiej by było jak by się stykały radiatory tylko z olejem, ale to bym musiał na obudową pokombinować. Black_war no nie wiem czy wszyscy co tylko wejde na podobny temat to od razy mówiom ze się olej zepsuje i ze przewodzi prąd itp. http://forum.purepc.pl/temat/Chlodzenie-Wo...kwarium/265571/ tu jest jeden temat ale to są spekulacje bo tego jeszcze nie robili ze wiatraczki nie wytrzymają, a ja to zrobiłem. Sam teraz robię wc radiatory się do czegoś przydają z tego akwarium. „Zrobiłem jest to bardzo alternatywne chłodzenie na pewno nie dla każdego.” częściowo jako ciekawostka która tak mi sprawiła dużo frajdy. Ale porównując 200 zł do 1000 jakie kosztuje chłodzenie z blokami na wszystko jakiejś firmy to chyba różnica nie bo nie każdy może sobie własne chłodzenie wodne zrobić. Ten wentylator ma 3 biegi chodzi na najniższym i tak jest za wydajny chodzi na najniższym i nie ukrywam słychać go ale jest dużo cichszy niż komp jak był nie w oleju. kA!N co ma wspólnego chłodzenie olejem do zamrażarki. Jak będę chciał dobry efekt to zrobię sobie wc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arni Opublikowano 4 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2008 ojz cena wc to zaszalałeś ;) używane klocki kupisz znaaaaaaaaaaacznie taniej niż te 1k za 350 masz fajne wc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zulok Opublikowano 4 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2008 (edytowane) Dokładnie się nie rozczulałem się nad cenom ale proszę(ja mówiłem o zestawie całym firmowym nie chodzi mi o nagrzewnicy z kadeta czy coś w tym stylu bo też trzeba ją przerobic by pasowała) http://allegro.pl/4693_chlodzenie_wodne.ht...view=Poka%C5%BC dużego wyboru to nie ma jakieś 10 bloczków i jeszcze muszą pasowac a tu nowe http://mcs.pc.pl/sklep.php?kat=Bloki%20i%20zapinki Wybierałem tańsze GPU 140 + radiatory na pamięć 20 CPU 65 Chipset 80 Pompka ataman 50 Węże 10 Rezerwuar 80 Chłodnica 120 Końcówki itp. 50 Płyn 30 Pamięć 60 Na zasilacz nie ma Wychodzi 705zł a to z tańszych (liczę wszystko bo ja mam wszystko olejem chłodzone) więc dużo się nie pomyliłem a jak ktoś chce ful na gpu to min 200 a jak używany to jeszcze poczta jakieś 100 za te wszystkie przesyłki bo raczej u jednego nie kupisz wszystkiego A jeszcze zestawy min 350 i tylko na cpu Edytowane 4 Lipca 2008 przez Zulok Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaX_CCC Opublikowano 4 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2008 GPU -> Prison 50zł + radiatory 15 Rez -> Mcres-micro od swifa 50-60zł chlodnica 2x120 60-70zł a 3x120 75-85zł płyn boygo+demineralka 10zł RAM - olać chipset 50zł ceny forumowe :) da sie tanio Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafwlkp Opublikowano 4 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2008 chlodnica 2x120 60-70zł a 3x120 75-85złTu troszkę przesadziłeś. Nie jest łatwo wyrwać 3x120mm w tej cenie, chyba że na XS :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arni Opublikowano 4 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2008 3x 120 to raczej przedział 85 i w górę Zestaw z mcs jest stary jak węgiel [dlatego są czarne bloki :lol:] ceny fajnego zestawu bez okazji: http://allegro.pl/item381883904__okazja_po..._pump_12v_.html "pompka" http://allegro.pl/item392218626_blok_wodny...owy_wa_wa_.html cpu http://allegro.pl/item392224117_swiftech_m..._jak_nowy_.html gpu http://allegro.pl/item374277814_swiftech_m...okazja_bcm.html rez http://allegro.pl/item363706400_chlodnica_...vanced_123.html chłodnica Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...