Pawel80 Opublikowano 4 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2008 (edytowane) Witam Ja wiem, ze jest co chwile niemal identyczny watek, ktory od innych rozni sie jedynie suma pieniedzy jakie kupujacy moze na swoj zakup przeznaczyc. Licze jednak, ze i ja tu uzyskam pomoc gdyz od duzego wyboru glowa jednak boli. Ale do rzeczy.... Chce do dwoch tygodni kupic sobie komputer, ktory bedzie sluzyl do: - pracy (tworzenie WWW, praca z grafika 2D, CAD), - rozrywki (zgrywanie i konwersja filmow z DVD, VHS - ogolnie digitalizacja rodzinnych zbiorow, do tego standard czyli internet, muzyka, filmy i nowe gry m.in. znany Crysis - stad troche przewrotnie dalem taki tytul watku). Po dluzszych rozwazaniach wybralem dla siebie taka konfiguracje: 1. Płyta główna: Asus P5Q-E - 439 zl, 2. CPU: Intel Core2 Quad Q9450 2,66 GHz (S775/45nm) BOX - 1178 zl, 3. RAM: PDP Patriot Dual 2x 2GB DDR2 800 MHz CL5 - 279 zl, 4. HDD: Samsung SpinPoint F1 640 GB (SATA II, 16MB cache, NCQ) - 284 zl, 5. GPU: Radeon 4870 Asus 512MB 2xDVI (PCI-E) - 899 zl, 6. DVD+/-RW: Pioneer DVD+/-RW DVR-215D bulk black (Serial ATA) - 85 zl, 7. PSU: Corsair CMPSU-750TXEU - 750W - 319 zl, 8. Obudowa: Lian-Li Classical Series PC-7B Plus II Black - 353 zl, 9. System: MS Windows Vista Ultimate 64-bit - 516 zl. Po podliczeniu wyszlo jakies 4352 zl. Ceny pochodza z Komputronika, wiec mniemam, ze w lokalnym sklepie uda sie calosc dostac taniej. Majac powyzsze na uwadze zakladam, ze max. kwota jaka wydam na zestaw to 4500 zl brutto (wraz z systemem). Ponizej prezentuje swoje watpliwosci lub pytania odnosnie w/w konfiguracji celem skonsultowania sie z Wami. Ad. 1. - plyta raczej standardowa. Sugerowalem sie dobra marka i niewygorowana cena - raczej nie mam pytan. Ad. 2. - wybralem 4-ro rdzeniowca ze wzgledu na specyfike w jakiej lubie uzywac komputera. Choc obecnie sa z tym problemy lubie robic kilka rzeczy "na raz". Przykladowo - muzyka z HDD czy z CD podczas grania w gre na pelnym ekranie - teraz zdarzaja mi sie zaciecia lub zwisy. Poza tym przy kilkugodzinnej konwersji wideo tez chcialbym robic cos innego. Obecnie planuje sobie, ze jeden rdzen zajalby sie konwersja, drugi zgrywal by w tym czasie inne zbiory, a na pozostaluch wolnych przegladalbym sobie internet i sluchal muzy. Poza tym nie jest powiedziane, ze jesli teraz wiekszosc oprogramowania nie potrafi korzystac z wielu rdzeni, to tak samo bedzie za 2-3 lata, a wtedy nie bede zmuszony do gwaltownej zmiany platformy. Oczywiscie nie jestem uparty i jak ktos mnie przekona, ze C2D (E8400) tez sobie poradzi to chetnie bym zaoszczedzil te 500 zl. Ad. 3. - Raczej standard. W razie czego dokupie kolejne kosci. Ad. 4. - dysk ten ze wzgledu na dobre opinie uzytkownikow. Po zakupie sprzetu doloze jeszcze swoj starszy dysk. Ad. 5. - ta grafika ze wzgledu na gry wlasnie, bo do innych zastosowan raczej jej nie wykorzystam. W razie czego (np. braku dostepnosci) biore pod uwage tansze wersje HD4850 lub GF8800GTS 512 MB Ad. 6. - biore bo wszyscy biora :D Ad. 7. - juz widze te glosy mowiace, ze po co mi taka moc. Moze beda mieli racje, ale wg cennika Komputronika roznica miedzy tym, a 650 W zasilaczem byla tylko 20 zl. Wg mnie moze lepiej miec zapas mocy np. w sytuacji gdyby dzieciakom jedna karta graficzna byla za malo ;), a jak podepne tam jeszcze jakis dysk to tez taki zasilacz nie bedzie wyciskal z siebie ostatnich potow. Ad. 8. - ze wzgledu na klasyczna niekrzylkiwa stylistyke (bez swiecidelek, klapek, drzwiczek, ekranow LCD) i swoje dobre wykonanie. Najprawdopodobniej obudowa bedzie stala na blacie biurka tuz obok monitora Eizo S2231W i powinna pasowac do niego swoja stylistyka. Wlasnie ze wzgledu na swoje polozenie obudowa powinna byc stabilna i nie wpadac w dokuczliwe wibracje - a ta jest ogolnie polecana pod tym zwgledem. Zdaje sobie jednak sprawe, ze jest to dosc egzotyczna u nas marka i moze sie jej nie udac zamowic w sklepie, dlatego biore pod uwage tez Antec'a Gamer ThreeHundred. Boje sie jednak montazu zasilacza na dole obudowy, ktory na dodatek pewnie bedzie musial miec wiatrak skierowany na spod - czyli bezuzyteczny. Ktos wie jak jest wowczas z obiegiem powietrza, czy zasilacz sie "nie zadlawi"? Czy ta obudowa umozliwia montaz zasilacza "do gory nogami", czy do tego celu trzeba nawiercac otwory na sruby mocujace w obudowie? Jak jest wowczas z obiegiem powietrza - kurz napewno nie mocno osadza wewnatrz zasilacza? Ad. 9. - System poradzi sobie z tym konfigiem? Juz koncze, sorki za przynudzanie. :) Licze na jakies sugestie. Zostawic jaki jest czy cos zmienic? -- Pozdrawiam Paweł Edytowane 4 Lipca 2008 przez Pawel80 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miguel707 Opublikowano 4 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2008 Zestaw jest OK, lecz zmieniłbym ramy na takie Mushkiny lub takie OCZ. Do tego dopłaciłbym do Asusa P5Q Deluxe. PS. Chłodzenie do zmiany - weź Pentagram Karakorum + pasta termoprzewodząca Zalman ZM-STG1. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel80 Opublikowano 4 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2008 Zestaw jest OK, lecz zmieniłbym ramy na takie Mushkiny lub takie OCZ. Do tego dopłaciłbym do Asusa P5Q Deluxe. PS. Chłodzenie do zmiany - weź Pentagram Karakorum + pasta termoprzewodząca Zalman ZM-STG1. Co to za firma - Mushkin? Ale cena do akceptacji. Co do wentyla to masz racje - pewno BOXowy by trzymal wyzsza temperature. Tylko ten Pentagram strasznie ciezki - nie wylamie sie z podstawki procesora (de facto bedzie wisial smiglem w doł)? Nie widze natomiast sensu brania tej drozszej plyty. Z porownywarki wynika, ze ma tylko podwojny LAN i pare aplikacji wiecej - a jest o 100 zl drozsza. Chyba zostane przy pierwszej opcji ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Goru Opublikowano 4 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2008 Spokojnie, to jest nic w porównaniu do orchida :D Nic się nie wyrwie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miguel707 Opublikowano 4 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2008 Z porownywarki wynika, ze ma tylko podwojny LAN i pare aplikacji wiecej - a jest o 100 zl drozsza. Chyba zostane przy pierwszej opcji ;) Ma również lepszą dźwiękówkę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel80 Opublikowano 4 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2008 Ma również lepszą dźwiękówkę. To nic. Jesli nie spodoba mi sie dzwiek to podepne zewnetrzna karte SB Live! 1024. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel80 Opublikowano 14 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2008 (edytowane) Pozwole sobie odswiezyc watek, bo sytuacja sie skomplikowala. Moj zaprzyjazniony lokalny sklep nie jest w stanie mi zamowic tej obudowy i tego zasilacza co pierwotnie zakladalem. zposrod kilky potencjalnych zamiennikow wybralem takie obudowy: - AeroCool I-Curve Black, - CoolerMaster Centurion 590 Black Co do AeroCool'a boje sie czy sie zmiesci tam duza karta graficzna (ta co w pierwszym poscie - czyli HD4870), bo z opisu wyczytalem ze mieszcza sie karty o dl 26 cm, a niestety nie wiem ile ta karta ma dlugosci. Druga sprawa to te dotykowe przyciski. Czy one sa tak czule, ze wystarczy je tylko dotknac, nawet przypadkowo (np. przesuwajac reke po obudowie), palcem by zadzialaly, czu trzeba jakos dluzej je przytrzymac? Druga obudowa - wiadomo przestronniejsza, ale martwi mnie fakt ze zasilacz jest umocowany na dole i to wiatrakiem skierowanym w dol. Przypuszczam tez, ze nalapie wiecej kurzu od gory i od przodu/dolu. No i nie jest zbyt ladna stylistycznie. Ktora bude byscie mi polecili? Czytam i widze, ze jedni zachwalaja pierwsza , inni tez druga, a ja sie ciagle waham. Obie budy wydaja sie byc przewiewne dzieki dwom wentylom 12 cm w standardzie. Natomiast w sprawie zasilaczy sklep oferuje mi takie: - ZASILACZ CHIEFTEC CFT-650-14C 650W - 310 zł - ZASILACZ CHIEFTEC CFT-750-14C 750W - 339 zł - ZASILACZ ATX/BTX TAGAN TG600-U33 600W BOX - 360 zł - ZASILACZ ATX/BTX TAGAN TG700-U33 700W BOX - 448 zł Waham sie pomiedzy Chieftec'iem 750W, a Taganem 600W no ostatecznie 700W. Co o nich myslicie? Ktory bylby lepszy do mojego proponowanego na poczatku konfigu? Z gory dzieki za sugestie :) Edytowane 14 Lipca 2008 przez Pawel80 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...