Skocz do zawartości
adamtypowy

usuniecie wiatraka w GA 7VAX

Rekomendowane odpowiedzi

mam chlodzenie wodne u siebie ...wszystko chlodzone woda,..dysk, procek, zasilacz itp..komp jest bezglosny.

ale planuje zakup plyty w/w , ona ma malego wentylka. zamierzam go wywalic i dac ogromny radiator, bez wentyla.

czy ktos ma takie doswiadczenie z ta plyta albo z innymi ......boje sie ze przy wypieciu wentyla, ..plyta bedzie sie wylaczac, ..albo Bog wie co ...moze nalezalo by tam wpiac jakis opor albo inny patent , ......czy plyty biora pod uwage to czy wiatrak jest czy go ie ma, czy dziala czy ie ....czy poprostu opieraja sie tylko na pomiarach temperatury.

jesli ktos cos na ten temat moze poradzic ....bylbym wdzieczny

pozdr.

adam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam taki sam problem, te cholerne wiatraczki sa zaje....... glosne, ale narazie nie zdejmuje, czekam spokojnie na zalmana ktory powinien wychlodzic go wystarczajaco bez uzycia wentylatorka :) a tak pozatym to płyta wypasik :) :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poprzednio z wiatraczkiem mostek północny miał ok 41 stopni, teraz po paru godz pracy bez wentylatorka ma ok 45 C.

Po zapuszczeniu SiSandra burn in (CPU tylko) temperatury przy otwartej obudowie wynoszą (Athlon 2000XP@2200XP) :

Temp: min/max

CPU: 51/59 (went Spire na obnizonym do 5V nap. )

Płyta: 45/49

Zasilacz: 48/57

Jak będzie okazja to zmienię pastę pod oryginalnym radiatorem na srebrną i chyba wystarczy.

Kto wie jaka jest maksymalna bezpieczna temperatura dla mostka północnego?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też go usunołęm ale szybko przymocowałem spowrotem jak sięoparzyłem.Chyba wskaźnik źle pokazuje, sami dotknijcie to się przekonacie :lol: .Polecam kupić taki patent:

Dołączona grafika

Ludzie chwalą se go (sam zamierzam go kupić.W komputroniku kosztuje 26 zł.A jak już ktoś nie chce go kupować to nasmarujcie jakimś smarem ten wentyl i już będzie ciszej (tak zobiłem)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Byłbym ostrożny z tym pasywnym chłodzeniem. Miałem i wróciłem do aktywnego. Możliwe że w przyszłości dodam chłodzenie wodne chipsetu

Co prawda inny chipset ale problem identyczny:

http://www.nforcershq.com/forum/viewtopic....bd51d3023c5cc5e

Temperatura wewnątrz obudowy po założeniu pasywnego chłodzenia to nie wszystko, a jaka była temperatura samego chipsetu w obu przypadkach (z aktywnym/pasywnym chłodzeniem).

Ten Zalman po ok. 30 min pracy w moim komputerze był naprawdę GORĄCY. Czy warto ryzykować spalenie płyty? Lato i gorące dnie się zbliżają

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

powiem tak ...juz po sprawie zaryzykowalem i kupilem gigabyta 7vax ..zobaczymy ...w ostatcznosci wepne mu wode, ..ale niebardzo to widze, bo chlodze juz 3 elementy ...

takiego zalmana mam na karcie gf2 i tam jakotako sie sprawdza.

mysle ze bede mogl zaryzykowac ten sam patent na chipsecie tej plyty ...bo w koncu cale cieplo z procka glownego wyprowadzam woda na zewnatrz , to samo z dysku i wiekszosc z zasilacza, wiec wewnatrz obudowy nie mam zbyt goraco .....

balem sie tylko ze gdy wypne tego wentylka z gniazdka, plyta zacznie komunikowac jakas awarie albo cos .....niegy nie mialem plyty z aktywnym chlodzeniem chipsetu.

pozdrawiam

przy okazji wachalem sie troche przy zakupie tej plytki ..ale ostatecznie mysle ze 390 to dobra cena ( najtaniej jak znalazlem) oby byla stabilna i bezawaryjna jak moj poprzedni ecs.

pozdr.

adam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

po wrzuceniu duzego radiatorka nie ma problemow z chipsetami via,ale na seryjnym radiatorku nie ryzykuj

wiatraka nie smaruje sie,chyba ze smarem do tego przeznaczonym,niestety tak porzadny srodek smarny jak polsyntetyczny olej samochodowy 10W/40 nie nadaje sie

olej musi byc rzadki i miec duza lepkosc ,no i nie moze sie szybko utleniac w podwyzszonych temp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

NB sie nie grzeje jeżeli w obudowie wieją odpowiednie wiatry. Testowo odpaliłem wiatrak CPU na max, do tego 4 wiatraki robią przeciąg w obudowie, otwarta ścianka boczna i oryginalny NB radiator jest lekko ciepły w dotyku. Ciekawe co będzie jak wyciszę wentylatory zmieniając je na 5V i zamknę obudowę?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat

przy okazji pracuje ktos na windowsach XP ale angielskich?

albo polskich z serialem zaczynajacym sie od :FCKGW-RHQQ2  itd itp. ? bo mam maly problem ..nie wiem czy to nadaje sie na to forum?

pozdr

adam

yxrkt... :)

A co nei mzesz zaisntalowac sp do niego?? Nie sisntaluj, nie warto :) MAm i wolał bym go juz nei miec :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie ...chodzi o to ze polska wersja nie dziala u mnie porpawnie , nie dziala search, java vm i wiele innych drobiazgow.

mam jeszcze jakas plytke z angielska wersja , ale nie mam do niej seriala stad pytalem moze ktos ma to na pólce.

czemu sp to bład?? konkretnie prosze.

pozdr.

adam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zdjąłem właśnie radiator z chipsetu na moim VAXie i wiecie jak to wygląda?? Radiator nie przylega do chipa prawie wogóle. Opiera się tylko na obrzeżach a calutki środek jest nietknięty, po prostu wolna przestrzeń. Na dodatek radiator jest od spodu wyłożony jakąś gumą co pewnie ma przewodzić ciepło. Po obejrzeniu tego wszystkieo robię tak: wywalam wiatraczek, usuwam tą gumę, szlifuję radiator, smaruję chipa pastą i wtedy zakładam radiator. Założe się że bez wiatraka ale z dokładnie dolegającym radiatorem temperatura będzie niższa. Zresztą zdam relację z fotkami

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ten radiator jest wystarczajacy duzy zeby odprowadzac skutecznie ciepelko po zdjeciu wiatraczka , ktory po paru miechach wydaje odglos rzezenia i trzeba go niestety regenerowac :P

konkurencja stosuje nawet mniejsze radiatory na chipset KT400 i KT333 bez wiatraka i jakos plyty dzialaja stabilnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to ja w takim razie zrobiłem coś źle.Wywaliłem wentyl, zdjołem tą paste na którą był przyklejony radiator do chipsetu, wypolerowałem (radiator jest z aluminium) i posmarowałem pastą TITAN i kupa.Dalej się grzeje.No temp spadła o jakieś 3 stopnie ale dalej się graeje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy do podkręcania opcja Tune up performance w biosie powinna być wyłączona? Do czego ona właściwie służy???

Wyłączyłem i system się uruchamia w ustawieniach, przy których poprzednio się wieszał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

panowie ....jeszcze jedno odnosnie tej plytki.....

co to jest w programie sisoft sandra

przy MAINBOARD INFORMATION

przy temperaturach mam cos takiego:

PowerAux temperature - 127,0 C 260,6 Ftd i wykrzyknik!!!!

o co biega ....niezaleznie od tego jak dlugo wlaczony jest komp...nawet po uruchomieniu

przy cpu = 32C

przy temp mainboard = 30C

ten cholerny PowerAux ma zawsze 127 C !!!

o co biega ....zerknijcie u siebie , jesli ktos ma sandre 2003

myslalem ze to jakies pomylone bieguny spowodowaly takie bledne informacje, ..poprzelaczalem wtyczki te od powerOn itp ..to samo.

pozdrawiam

adam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat

panowie ....jeszcze jedno odnosnie tej plytki.....  

co to jest w programie sisoft sandra

przy MAINBOARD INFORMATION  

przy temperaturach mam cos takiego:

PowerAux temperature - 127,0 C  260,6 Ftd i wykrzyknik!!!!

o co biega ....niezaleznie od tego jak dlugo wlaczony jest komp...nawet po uruchomieniu  

przy cpu = 32C

przy temp mainboard = 30C

ten cholerny PowerAux ma zawsze 127 C !!!

o co biega ....zerknijcie u siebie , jesli ktos ma sandre 2003

myslalem ze to jakies pomylone bieguny spowodowaly takie bledne informacje, ..poprzelaczalem wtyczki te od powerOn itp ..to samo.

pozdrawiam

adam

Ja też tk mam... :roll: :cry: :( :evil:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat

Strzelam: za gorąco w obudowie?

Raczej nie, mam WC i jeden wentyl na 7V puszczony w budzie i zasiłka po modze dual fan :)

Cytat

Czy do podkręcania opcja Tune up performance w biosie powinna być wyłączona? Do czego ona właściwie służy???

Ja myślałęm że to jest Top Preformance :) .Jak kręcisz proca i pamięć to najlepiej wyłączyć.Jak chcesz się przekonać co ona daje to najpierw ją wyłącz i potem odpal WCPUID, a potem włącz i znowu odpal WCPUID.POdnosi ona lekko FSB co zwiększa wydajność systemu.

Cytat

Wyłączyłem i system się uruchamia w ustawieniach, przy których poprzednio się wieszał.

Widocznie pamięci Ci siadają na większym fsb (bo dodaje)

Cytat

zerknijcie u siebie , jesli ktos ma sandre 2003

Ja mam cały czas 34 stopnie, a co to jest?czasem nie zasiłka??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...