adamtypowy Opublikowano 1 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2003 mam chlodzenie wodne u siebie ...wszystko chlodzone woda,..dysk, procek, zasilacz itp..komp jest bezglosny. ale planuje zakup plyty w/w , ona ma malego wentylka. zamierzam go wywalic i dac ogromny radiator, bez wentyla. czy ktos ma takie doswiadczenie z ta plyta albo z innymi ......boje sie ze przy wypieciu wentyla, ..plyta bedzie sie wylaczac, ..albo Bog wie co ...moze nalezalo by tam wpiac jakis opor albo inny patent , ......czy plyty biora pod uwage to czy wiatrak jest czy go ie ma, czy dziala czy ie ....czy poprostu opieraja sie tylko na pomiarach temperatury. jesli ktos cos na ten temat moze poradzic ....bylbym wdzieczny pozdr. adam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JanW Opublikowano 1 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2003 Przed chwilą usunąłem tego śmiesznego hałaśliwego wentyla z mojej VAXP RAID i jak na razie jest OK. Temp wzrosła jakieś 2-3 stopnie a komp jest prawie cichy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Direct Opublikowano 1 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2003 Mam taki sam problem, te cholerne wiatraczki sa zaje....... glosne, ale narazie nie zdejmuje, czekam spokojnie na zalmana ktory powinien wychlodzic go wystarczajaco bez uzycia wentylatorka :) a tak pozatym to płyta wypasik :) :twisted: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JanW Opublikowano 1 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2003 Poprzednio z wiatraczkiem mostek północny miał ok 41 stopni, teraz po paru godz pracy bez wentylatorka ma ok 45 C. Po zapuszczeniu SiSandra burn in (CPU tylko) temperatury przy otwartej obudowie wynoszą (Athlon 2000XP@2200XP) : Temp: min/max CPU: 51/59 (went Spire na obnizonym do 5V nap. ) Płyta: 45/49 Zasilacz: 48/57 Jak będzie okazja to zmienię pastę pod oryginalnym radiatorem na srebrną i chyba wystarczy. Kto wie jaka jest maksymalna bezpieczna temperatura dla mostka północnego? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FumFel_20 Opublikowano 1 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2003 Też go usunołęm ale szybko przymocowałem spowrotem jak sięoparzyłem.Chyba wskaźnik źle pokazuje, sami dotknijcie to się przekonacie :lol: .Polecam kupić taki patent: Ludzie chwalą se go (sam zamierzam go kupić.W komputroniku kosztuje 26 zł.A jak już ktoś nie chce go kupować to nasmarujcie jakimś smarem ten wentyl i już będzie ciszej (tak zobiłem) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FumFel_20 Opublikowano 1 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2003 Kto wie jaka jest maksymalna bezpieczna temperatura dla mostka północnego? Dotknij po godzinie pracy bez wentyla to się przekonasz :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Direct Opublikowano 1 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2003 Fumfel ma racje :) grzeje sie niesamowicie, a ten zalmanek wyglada calkiem milo :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 1 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2003 Witam Byłbym ostrożny z tym pasywnym chłodzeniem. Miałem i wróciłem do aktywnego. Możliwe że w przyszłości dodam chłodzenie wodne chipsetu Co prawda inny chipset ale problem identyczny: http://www.nforcershq.com/forum/viewtopic....bd51d3023c5cc5e Temperatura wewnątrz obudowy po założeniu pasywnego chłodzenia to nie wszystko, a jaka była temperatura samego chipsetu w obu przypadkach (z aktywnym/pasywnym chłodzeniem). Ten Zalman po ok. 30 min pracy w moim komputerze był naprawdę GORĄCY. Czy warto ryzykować spalenie płyty? Lato i gorące dnie się zbliżają Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamtypowy Opublikowano 1 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2003 powiem tak ...juz po sprawie zaryzykowalem i kupilem gigabyta 7vax ..zobaczymy ...w ostatcznosci wepne mu wode, ..ale niebardzo to widze, bo chlodze juz 3 elementy ... takiego zalmana mam na karcie gf2 i tam jakotako sie sprawdza. mysle ze bede mogl zaryzykowac ten sam patent na chipsecie tej plyty ...bo w koncu cale cieplo z procka glownego wyprowadzam woda na zewnatrz , to samo z dysku i wiekszosc z zasilacza, wiec wewnatrz obudowy nie mam zbyt goraco ..... balem sie tylko ze gdy wypne tego wentylka z gniazdka, plyta zacznie komunikowac jakas awarie albo cos .....niegy nie mialem plyty z aktywnym chlodzeniem chipsetu. pozdrawiam przy okazji wachalem sie troche przy zakupie tej plytki ..ale ostatecznie mysle ze 390 to dobra cena ( najtaniej jak znalazlem) oby byla stabilna i bezawaryjna jak moj poprzedni ecs. pozdr. adam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 1 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2003 po wrzuceniu duzego radiatorka nie ma problemow z chipsetami via,ale na seryjnym radiatorku nie ryzykuj wiatraka nie smaruje sie,chyba ze smarem do tego przeznaczonym,niestety tak porzadny srodek smarny jak polsyntetyczny olej samochodowy 10W/40 nie nadaje sie olej musi byc rzadki i miec duza lepkosc ,no i nie moze sie szybko utleniac w podwyzszonych temp Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pajacyk Opublikowano 1 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2003 nie wiem czy wiecie ale te VAXy są wypuszczane również bez wiatraczków na chipsecie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FumFel_20 Opublikowano 1 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2003 nie wiem czy wiecie ale te VAXy są wypuszczane również bez wiatraczków na chipsecieo tym pierwszo słysze :? Jakis screen?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pajacyk Opublikowano 1 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2003 screena nie mam ale wiem to dlatego że koleś kupił taką płytę i był zdziwiony że na moim VAXie jest wentyl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamtypowy Opublikowano 1 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2003 to nawet dobrze znaczy sie ze sobie poradzi bez wentylka,...ale nie wygladalo mi na to ..bo pomimo wentylatora, ma dosc pokazny radiator pod spodem ..(tak z polowa tego zalmana- na wysokosc) pozdr. adam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JanW Opublikowano 2 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2003 NB sie nie grzeje jeżeli w obudowie wieją odpowiednie wiatry. Testowo odpaliłem wiatrak CPU na max, do tego 4 wiatraki robią przeciąg w obudowie, otwarta ścianka boczna i oryginalny NB radiator jest lekko ciepły w dotyku. Ciekawe co będzie jak wyciszę wentylatory zmieniając je na 5V i zamknę obudowę? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamtypowy Opublikowano 2 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2003 przy okazji pracuje ktos na windowsach XP ale angielskich? albo polskich z serialem zaczynajacym sie od :FCKGW-RHQQ2 itd itp. ? bo mam maly problem ..nie wiem czy to nadaje sie na to forum? pozdr adam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek Opublikowano 2 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2003 przy okazji pracuje ktos na windowsach XP ale angielskich? albo polskich z serialem zaczynajacym sie od :FCKGW-RHQQ2 itd itp. ? bo mam maly problem ..nie wiem czy to nadaje sie na to forum? pozdr adam yxrkt... :) A co nei mzesz zaisntalowac sp do niego?? Nie sisntaluj, nie warto :) MAm i wolał bym go juz nei miec :? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamtypowy Opublikowano 2 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2003 nie ...chodzi o to ze polska wersja nie dziala u mnie porpawnie , nie dziala search, java vm i wiele innych drobiazgow. mam jeszcze jakas plytke z angielska wersja , ale nie mam do niej seriala stad pytalem moze ktos ma to na pólce. czemu sp to bład?? konkretnie prosze. pozdr. adam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pajacyk Opublikowano 2 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2003 zdjąłem właśnie radiator z chipsetu na moim VAXie i wiecie jak to wygląda?? Radiator nie przylega do chipa prawie wogóle. Opiera się tylko na obrzeżach a calutki środek jest nietknięty, po prostu wolna przestrzeń. Na dodatek radiator jest od spodu wyłożony jakąś gumą co pewnie ma przewodzić ciepło. Po obejrzeniu tego wszystkieo robię tak: wywalam wiatraczek, usuwam tą gumę, szlifuję radiator, smaruję chipa pastą i wtedy zakładam radiator. Założe się że bez wiatraka ale z dokładnie dolegającym radiatorem temperatura będzie niższa. Zresztą zdam relację z fotkami Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JanW Opublikowano 2 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2003 Słusznie. Napisz jaka temp miałeś oryginalnie, jaka jest po zdjęciu wentyla i jaka po posmarowaniu pastą. Pasta Ag oczywiscie? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thical Opublikowano 2 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2003 Sorry guys ale jak luknac temp. chipsetu ? (jakis program or smth.) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
limerro Opublikowano 2 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2003 ten radiator jest wystarczajacy duzy zeby odprowadzac skutecznie ciepelko po zdjeciu wiatraczka , ktory po paru miechach wydaje odglos rzezenia i trzeba go niestety regenerowac :P konkurencja stosuje nawet mniejsze radiatory na chipset KT400 i KT333 bez wiatraka i jakos plyty dzialaja stabilnie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FumFel_20 Opublikowano 2 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2003 to ja w takim razie zrobiłem coś źle.Wywaliłem wentyl, zdjołem tą paste na którą był przyklejony radiator do chipsetu, wypolerowałem (radiator jest z aluminium) i posmarowałem pastą TITAN i kupa.Dalej się grzeje.No temp spadła o jakieś 3 stopnie ale dalej się graeje. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JanW Opublikowano 2 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2003 Strzelam: za gorąco w obudowie? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JanW Opublikowano 2 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2003 Czy do podkręcania opcja Tune up performance w biosie powinna być wyłączona? Do czego ona właściwie służy??? Wyłączyłem i system się uruchamia w ustawieniach, przy których poprzednio się wieszał. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamtypowy Opublikowano 3 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2003 panowie ....jeszcze jedno odnosnie tej plytki..... co to jest w programie sisoft sandra przy MAINBOARD INFORMATION przy temperaturach mam cos takiego: PowerAux temperature - 127,0 C 260,6 Ftd i wykrzyknik!!!! o co biega ....niezaleznie od tego jak dlugo wlaczony jest komp...nawet po uruchomieniu przy cpu = 32C przy temp mainboard = 30C ten cholerny PowerAux ma zawsze 127 C !!! o co biega ....zerknijcie u siebie , jesli ktos ma sandre 2003 myslalem ze to jakies pomylone bieguny spowodowaly takie bledne informacje, ..poprzelaczalem wtyczki te od powerOn itp ..to samo. pozdrawiam adam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KrokodyL Opublikowano 3 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2003 Ja mam tak: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RAZOR Opublikowano 3 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2003 panowie ....jeszcze jedno odnosnie tej plytki..... co to jest w programie sisoft sandra przy MAINBOARD INFORMATION przy temperaturach mam cos takiego: PowerAux temperature - 127,0 C 260,6 Ftd i wykrzyknik!!!! o co biega ....niezaleznie od tego jak dlugo wlaczony jest komp...nawet po uruchomieniu przy cpu = 32C przy temp mainboard = 30C ten cholerny PowerAux ma zawsze 127 C !!! o co biega ....zerknijcie u siebie , jesli ktos ma sandre 2003 myslalem ze to jakies pomylone bieguny spowodowaly takie bledne informacje, ..poprzelaczalem wtyczki te od powerOn itp ..to samo. pozdrawiam adam Ja też tk mam... :roll: :cry: :( :evil: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RAZOR Opublikowano 3 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2003 Nie radzę zdejmować AC - chipset ku*ewsko się po tym grzeje, proc przy okazji też. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FumFel_20 Opublikowano 3 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2003 Strzelam: za gorąco w obudowie? Raczej nie, mam WC i jeden wentyl na 7V puszczony w budzie i zasiłka po modze dual fan :) Czy do podkręcania opcja Tune up performance w biosie powinna być wyłączona? Do czego ona właściwie służy??? Ja myślałęm że to jest Top Preformance :) .Jak kręcisz proca i pamięć to najlepiej wyłączyć.Jak chcesz się przekonać co ona daje to najpierw ją wyłącz i potem odpal WCPUID, a potem włącz i znowu odpal WCPUID.POdnosi ona lekko FSB co zwiększa wydajność systemu. Wyłączyłem i system się uruchamia w ustawieniach, przy których poprzednio się wieszał. Widocznie pamięci Ci siadają na większym fsb (bo dodaje) zerknijcie u siebie , jesli ktos ma sandre 2003 Ja mam cały czas 34 stopnie, a co to jest?czasem nie zasiłka?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...