Skocz do zawartości
Yamnick

Wicher Na Sapphire Hd 4850

Rekomendowane odpowiedzi

Witam forumowiczów :)

Pytanie jak w temacie - z tym, że mam jedno ograniczenie niestety... Zakup musi być zrobiony na terenie Republic Of Ireland, ew. ebay - najlepiej irlandzki, moze tez być iangielski...

Nie wiem, czy dobrze myśle, ale chyba wszystkie chłodzenia kompatybilne z serią 38XX są również kompatybilne z serią 48XX ?? Jeśli się mylę to mnie poprawcie...

Na tą chwilę mam 1 faworyta (niestety nie wiem jak z kompatybilnością, bo i u producenta na stornie nie widzę w compatibility list seri 48XX)...

http://www.komplett.ie/k/ki.aspx?sku=341325

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja na 100% mogę potwierdzić, że pasuje ThermalTake DuOrb (CL-G0102) - właśnie skończyłem montaż tego chłodzenia na PowerColor Radeon 4850 (referent) i muszę przyznać, że różnica jest niesamowita. Z 80st jakie miałem w idle na referencie, teraz karta jest ustabilizowana na 37-38 w idle przy minimalnych obrotach wentylów (5V, podłączone do panelu kontrolnego). Sprawdzane programem GPU-Z 0.2.5. W stresie (program FurMark 1.4.0 stability test) przy minimalnych obrotach GPU nagrzewa się do 56st max (95-100 na referencie). No i chyba nie muszę mówić, że tego chłodzenia na minimum w ogóle nie słychać :D Do montażu pasowały śruby i rozłożenie dziur takie, jak w moim poprzednim Gigabyte GF8800GT. Użyta pasta Arctic Silver 5.

Niestety, ale nie mam jak sprawdzić ten cooler w CrossFire, ale znalazłem screen ze SLI.

Cooler: http://www.thermaltake.com/product/Cooler/...02/cl-g0102.asp

DuOrb SLI: http://www.overclock.net/nvidia-cooling/28...-sli-setup.html

Edytowane przez Cor3y

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za info - jest dostepny w tym samym sklepie, gdzie linkowałem wyzej Zalmana.

Dwie uwagi - wicher bedzie podpięty do płyty głównej, nie do regulatora obrotów (przynajmniej tak myślę...) i szukam jakiegoś testu tych dwóch chlodzeń, żeby porównac co jest bardziej wydajne, ale narazie nie widzę...

OK - ktoś ma jeszcze jakieś propozycje... ?? :unsure:

Edytowane przez Yamnick

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też byłbym bardzo zainteresowany tym tematem, bo żal mieć płytę x38 i nie próbować crossfire...

Referencyjne chłodzenie zdecydowanie odpada, ale na co można je zmienić jeśli ma być i crossfire, firma thermaltake ze swoimi świecącymi kolorowymi i nie wyglądającymi za solidnie produktami zdecydowanie odpada... chłodzenie thermalright hr03 chyba się nie zmieści, a myślałem o Auras Fridge.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgadza się, fajnie, też myślałem o TT, ale...

Primo: nie za bardzo można go dorwać w tutejszych sklepach (Tu wogóle mało wyspecjalizowanych sklepów komputerowych jest..). Secundo: na wyspiarskim ebay-u też bieda w tej kwestii...

Także skończy się zapewne na pokazywanych juz wyżej Zalamanie bądź DuOrb-ie...

Pytanie do Ciebie Cor3y - po zmianie ref chłodzenia czym i jak chłodzisz sekcję zasilania ?? Tam wogóle są jakieś otwory montażowe ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Manhunt napisał(a):

Gdzieś widziałem że na sekcji zasilania ktoś zostawił stockowe radiatorki (ale to chyba było LC).

Pytanie, czy nad to wejdzie któryś z proponowanych wyżej coolerów... Jeśli nie, to co tam wrzucić, żeby Radzia nie usmazyć, a i podkręcić odrobinke :] ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wczoraj stoczyłem zacięty bój z Fridgem Aurasa, Radziem 4850 i jak się na końcu okazało także budą Chiefa BA-01B-B-B...

Jak znajdę chwilę, to opiszę wszystko dokładniej (mam też parę fotek), ale podsumowanie kwestii kompatybilności jest takie:

- Fridge>4850 - pasi, o ile Fridge nie jest krzywy (hitpajpy potrzeszczały, ale przeżyły prostowanie) :damage_wall:

- Fridge+4850>Chieftec - w założeniu Aurasa (albo po prostu tak to się układa na tej karcie) pajpy mają wystawać odrobinkę z tylnej ściany obudowy przez wejście poniżej PCI-E.

Niestety pomiędzy otworami do poszczególnych slotów są takie wąskie, wpieniające blaszki... na takiej właśnie blaszce opiera się najwyższy ciepłowód <_<

Da się wcisnąć, ale nie jest to zbyt zdrowe, ani dla karty, ani dla Fridge'a.

Po chwili zastanowienia nad wymianami, Accelerami itp. doszedłem do wniosku, że dziś wieczorem pójdą w ruch kombinerki itp. :blink:

Abstraciach!ąc od powyższych problemów, temp. w spoczynku spadła do 30 stopni (przy współudziale AC 12L)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a moze pozycja od Thermalrighta ale nie HR-03 tylko T-rad^2 ;) gdzies byly testy ( albo mi sie przyscilo :lol: ) ze jest wydajniejszy od lodowki tylo chyba w sprzedazey go jeszcze nie ma:P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podepnę się.

Poszukuję chłodzenia na HD4850, ale nie może być ono szersze/dłuższe od karty graficznej (patrząc od pleców, ma nie wystawać poza żadną krawędź) - mikro buda na styk ;-)

Wspomniany DuOrb wygląda obiecująco, ale nie mogę znaleźć fotki potwierdzającej niewystawalność.

Z góry dzięki za wszelkie pomysły.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Yamnick - parę fotek dla Ciebie, łącznie z sekcją zasilania (wykorzystałem na niej radiatory dodawane do DuOrb'a). Masz tam 2 otwory montażowe. Jeżeli Ci nie zależy, to możesz pociąć referencyjny cooler i zostawić ten miedziany radiatorek - na pewno spełni swoje zadanie lepiej, niż to co ja tam mam - tylko wywal tego gluta spod niego i użyj jakiejś konkretnej pasty (skoro są otwory montażowe, to klej nie jest wymagany). Z drugiej strony moje radiatorki w tej chwili owiewane są przez DuOrba, więc też nie jest źle.

Na ramach radiatory Pentagrama. Karta z miejsca podkręcona do 685/1000 i wszystko działa bez problemu. Jeżeli DuOrba podłączysz bezpośrednio do płyty, to będzie chodził na max. obrotów, a wtedy nie jest on za cichy - mimo wszystko polecam jakiś kontroler, nawet taki najprostszy Pentagrama na kablu. (DuOrb ma zasilanie standardowo wpinane w molexa, ja przerobiłem wtyczkę na 3pin pasujące do płyty głównej oraz kontrolerów)

Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika

@mute - niestety, ale DuOrb wystaje ok. 1cm z mojego referenta 4850.

Edytowane przez Cor3y

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Yamnick napisał(a):

Mam jedną prośbę - możesz mi zmierzć jaki jest rozstaw tych otworów montażowych, tzn. czy podejdzie tam jakiś radiator z dostępnych na rynku ??

Rozstaw tych otworów montażowych w sekcji zasilania to równe 50mm, więc podejrzewam, że spokojnie coś znajdziesz.

Edytowane przez Cor3y

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cor3y napisał(a):

Rozstaw tych otworów montażowych w sekcji zasilania to równe 50mm, więc podejrzewam, że spokojnie coś znajdziesz.

Dzieki, narazie czekam az Accelero pojawi sie w tutejszych sklepach - mysle ze w ciagu miesiaca cos kupie, bo narazie stockowa suszarke do grania puszczam na 60% :zonk: i cicho to nie jest... Aczkolwiek karta poleciala bez zadnego ale jak w sigu i temp. po kilku godzinach Crysisa nie przekaracza 62-63 stopni, wiec daje rade (tylko sobie muzyke podglaszam, zeby wyjca nie slyszec :damage_wall: )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi