Br0ncos Opublikowano 4 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2008 Witam, Po premierze nowych kart ATI "dojrzałem" do zakupu nowego zestawu, komputer będzie służył do normalnego użytkowania, oglądania filmów, grania ( jakieś sporadyczne obliczenia w programach matematycznych typy SciLab ) - czyli normalnie ;) Przeglądam to forum dość regularnie i na tej podstawie powstał taki zestaw: 1. Monitor LCD 22" LG W2252TQ-PF czarny | 885.00 2. [PCIE] Karta Radeon HD4850 Asus 512MB EAH4850/HTDI/512M/A | 509.00 3. [775] Procesor Intel Core 2 Duo E8400 3GHz 6MB BOX | 477.00 4. [iNT][775] Płyta Asus P5Q PRO | 369.00 5. Zasilacz Corsair CMPSU-520HXEU 520W | 275.00 6. Pamięć DDR2 2x2GB PC6400 800MHz OCZ Titanium EPP CL4 OCZ2T800C44GK | 248.00 7. [ATX] Obudowa CoolerMaster Elite 330 black b/z RC-330 | 118.00 8. [sATA2] Dysk Samsung 320GB F1 7200 16MB HD322HJ | 139.00 9. Nagrywarka DVDR Pioneer DVR-215BK SATA OEM Black | 85.00 10. Cooler na procesor Pentagram HP-120 AlCu KARAKORUM P7015 | 80.00 Podane ceny pochodzą ze strony apollo.pl i tam najprawdopodobniej będę zamawiał. Chodzi mi jednak o jakieś ewentualne poprawki, możliwości zaoszczędzenia bez straty na jakości. Może inne tańsze pamięci czy zasilacz? Płyta główna asus p5q pro, ponieważ możliwe że w przyszłości zainwestuje w drugiego hd4850. Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 4 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2008 Nic dodać, nic ująć. Bardzo dobry zestaw. Na siłę można by się ewentualnie jakoś do pamięci doczepić, ale imho będą jak najbardziej ok. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toto1201 Opublikowano 4 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2008 Chwilę pomyśl nad karakorum, to bardzo wielki radiator, wprawdzie na siłe wepchniesz go do obudowy, ale będziesz musiał z niej odkręcić pastikowe nawiewnice, przystosowane do chłodzenia z boxa, Procesor E8400 jest zimny, box powinien mu wystarczyć. Moja rada kup chłodzenie procesora potem, sprawdź czy Ci będzie potrzebny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Goru Opublikowano 4 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2008 Obudowe wymieniłbym na Cooler Master Elite 331, troszeczkę taniej na apollo.pl :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mattis Opublikowano 4 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2008 Według mnie zostaw to chłodzenie.Jeżeli będziesz chciał kręcić będzie ok :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 4 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2008 Chwilę pomyśl nad karakorum, to bardzo wielki radiator, wprawdzie na siłe wepchniesz go do obudowy, ale będziesz musiał z niej odkręcić pastikowe nawiewnice, przystosowane do chłodzenia z boxa, Procesor E8400 jest zimny, box powinien mu wystarczyć. Moja rada kup chłodzenie procesora potem, sprawdź czy Ci będzie potrzebny.Wow, a pomyślałeś o tym, że będzie kręcić albo zależy mu na ciszy? -_- Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Br0ncos Opublikowano 4 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2008 Z tego co czytałem nikt do tej pory nie miał problemów z zainstalowaniem tego wentylatora do tego typu obudowy, ale mogę się mylić. Ponadto pc będzie składany przez ludzi z apollo.pl więc myślę, że zrobią to profesjonalnie jeśli będą problemy to dadzą mi znać. Tak zależy mi na ciszy, o OC też myślę skoro okazuje się, że nie jest to jakaś czarna magia ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toto1201 Opublikowano 4 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2008 Wow, a pomyślałeś o tym, że będzie kręcić albo zależy mu na ciszy? -_- Moje karakorum, leży w pudełku. Obudowe wymieniłbym na Cooler Master Elite 331, troszeczkę taniej na apollo.pl :)Kupiłem tę obudowę, włącznik jest luźny i są nisko wejścia USB, Włacznik robi tandetne wrażenie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BLiT Opublikowano 4 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2008 (edytowane) Moje karakorum, leży w pudełku.to trzeba było nie kupować skoro nie miałeś zamiaru zakładać , a chłodzenie jest wydajne i w miarę ciche Kupiłem tę obudowę, włącznik jest luźny i są nisko wejścia USB, Włacznik robi tandetne wrażenie.w obudowie za 100zł nie oczekuj cudów , chcesz najwyższą jakość wykonania to daj za budę 800zł , wtedy będziesz mógł wybrzydzać Edytowane 4 Lipca 2008 przez BLiT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toto1201 Opublikowano 4 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2008 to trzeba było nie kupować skoro nie miałeś zamiaru zakładać , a chłodzenie jest wydajne i w miarę ciche w obudowie za 100zł nie oczekuj cudów , chcesz najwyższą jakość wykonania to daj za budę 800zł , wtedy będziesz mógł wybrzydzać Nie chcę robić za trolla, ale to że muszę się nachylać i uważeć żeby nie nadepnąć na pendrajwa i że chlapie się włącznik, chodz mógł miło pstrykać to to cud nie jest. Nie piszę że nie zapnę chłodzenia, pewnie zapnę, chodzby z ciekawości, ale nie muszę. Dziś wiatrak w obudowie bardziej chałasuje niż nowy BOX. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 4 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2008 Kupiłem tę obudowę, włącznik jest luźny i są nisko wejścia USB, Włacznik robi tandetne wrażenie.Kupiłeś w ciemno, że nie widziałeś gdzie są porty usb? :rolleyes: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Br0ncos Opublikowano 7 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2008 Nic dodać, nic ująć. Bardzo dobry zestaw. Na siłę można by się ewentualnie jakoś do pamięci doczepić, ale imho będą jak najbardziej ok. Jeśli chodzi o pamięci w podobnej cenie mam do wyboru: Pamięć DDR2 2x2GB PC6400 800MHz A-Data Vitesta EE MD2800+AD2G0(D) Pamięć DDR2 2x2GB PC6400 800MHz Kingston HyperX KHX6400D2K2/4G Pamięć DDR2 2x2GB PC6400 800MHz OCZ Titanium EPP CL4 OCZ2T800C44GK Pamięć DDR2 2x2GB PC6400 800MHz Patriot LLK CL4 PDC24G6400LLK Na początku byłem przekonany do OCZ, ale może rzeczywiście lepiej wymienić je na któreś z w/w ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BLiT Opublikowano 7 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2008 zostaw te ocz , będą dobre , pewnie chcieli Ci doradzić mushkiny , ale w apollo nie ma zbyt dużego wyboru tych pamięci Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom_91 Opublikowano 7 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2008 JA BYM WZIĄŁ CHYBA TE A-DATA BO NAJTAŃSZE :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BLiT Opublikowano 7 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2008 JA BYM WZIĄŁ CHYBA TE A-DATA BO NAJTAŃSZE :)chyba kpisz, 3zł różnicy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Br0ncos Opublikowano 8 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2008 Jeszcze sprawa pasty termoprzewodzącej. Rozmawiałem z ludźmi z apollo.pl i oni mówią że do tego coolera Pentagram Karakorum raczej jest dołączona jakaś, ale zastanawiam się czy po prostu nie kupić dodatkowej i mieć spokój. Myślałem o: Pasta termoprzewodząca Arctic Silver 5 3,5g AS023 Co wy na to? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BLiT Opublikowano 8 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2008 Widzę że w apollo nie mają zalmana , więc ten ac5 będzie dobry , a na pewno o wiele lepszy niż pasta oryginalnie dołączona do karakorum Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...