dobi85 Opublikowano 5 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2008 Witam Kupiłem niedawno komputer i zauważyłem, że co jakiś czas, w trakcie uruchamiania a przed pojawieniem się okna z logo windows xp i paskiem postępu ekran monitora staje się czarny i dalej już nic się nie wyświetla (ale sam monitor jest włączony). Komputer pracuje, ale gaśnie dioda pracy dysku (nie słychać by pracował). Czy ktoś może mnie naprowadzić co może być tego przyczyną? Z góry dzięki za pomoc. Oto moja konfiguracja: PROCESOR: Intel core 2 duo e8400 3.0 Ghz PŁYTA GŁ: Asus p5k pro PAMIĘĆ: Geil Ultra 2x2gb ddr2 800Mhz DYSK: Seagate Barracuda 7200.11 500GB SATA2 32MB NCQ KARTA GRAF: Zotac GeForce 9800GTX 512MB DDR3 PCI-E TV/2xDVI MYSZ: Logitech mx400 KLAWIATURA: Logitech media Keyboard GŁOŚNIKI: Logitech x-230 OBUDOWA: Gigabyte GZ-X5 DVD-RW: LG Super-multi SATA GH20NS10 RBB MONITOR: Samsung LCD 20" SM 206BW ZASILACZ: Chieftec 450W GPS-450AA-101A ATX PFC WINDOWS XP SP2 (zastanawiam się nad Vistą 64-bit) Zestaw nie był poddawany OC. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bociczek Opublikowano 5 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2008 Stawiałbym na jakieś sterowniki. Albo pł. główną, bo z nią też kiedyś takie 'jazdy' miałem jak kumplowi kompa składałem, ale w końcu się uspokoiło po instalacji sterowników najnowszych. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dobi85 Opublikowano 5 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2008 (edytowane) Czyli nowe stery powinny pomóc, ale do jakich urządzeń? A po drugie czy w przypadku płyty głównej instalować tylko sterowniki do chipsetu czy wszystko co się da? Edytowane 5 Lipca 2008 przez dobi85 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bociczek Opublikowano 5 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2008 Tak, powinny pomóc, a jeżeli masz zamiar przesiadać się na Vistę x64 to najpierw sprawdź czy do wszystkiego sterowniki masz, a jak masz to możesz się przesiąść, bo Vista x64 to raczej miły system (oczywiście po zainstalowaniu SP1) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dobi85 Opublikowano 6 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2008 Wyczytałem gdzieś, że asus p5k pro do wykrycia dysku w trybie SATA2 wymaga sterowników AHCI. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bociczek Opublikowano 6 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2008 U mnie nie było żadnych problemów przy instalacji ani XP, ani Visty na P5K PRO właśnie i Samsungu F1 640GB (ten dysk chyba jest na SATA2) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dobi85 Opublikowano 6 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2008 U mnie właśnie wyświetla NO HARD DISK DETECTED. I potem albo rusza normalnie dalej albo ekran staje się czarny i musze zrobić Reseta . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 6 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2008 Vista i XP SP3 normalnie widzą dyski SATA I/II . XP SP2 i wcześniejsze potrzebują sterowników do SATA , bo same nie mają . Stery do SATA masz przeważnie na dyskietce dołączonej do dysku , a jak nie masz stacji dyskietek to albo integrujesz stery SATA z XP za pomocą Nlite albo używasz pena . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bociczek Opublikowano 7 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2008 U mnie właśnie wyświetla NO HARD DISK DETECTED. I potem albo rusza normalnie dalej albo ekran staje się czarny i musze zrobić Reseta .To No Hard Disc, to jest od RAIDa (o ile pamiętam). Więc tym sie nie ma co przejmować, ale mnie ciekawi jak mi się udało bez żadnych sterowników zainstalować XP Home SP2, skoro instalka potrzebuje sterów od SATA ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Verter Opublikowano 7 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2008 (edytowane) To No Hard Disc, to jest od RAIDa (o ile pamiętam). Więc tym sie nie ma co przejmować, ale mnie ciekawi jak mi się udało bez żadnych sterowników zainstalować XP Home SP2, skoro instalka potrzebuje sterów od SATA ?jak "NO HARD DISK DETECTED" to chyba tłumacząc normlanie odnosi się do braku dysku (że go nie wykrywa) a nie od macierzy... XP nie potrzebuje sterów SATA. Edit Sprawdź taśme od dysku. Edit2 Jeśli w systemie masz do instalacji osobno sterowniki IDE to nie instaluj. Edytowane 7 Lipca 2008 przez Verter Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiekskrzypek Opublikowano 7 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2008 XP potrzebuje stery do sata ale mozna w biosie przelaczyc tryb kontrolera na emulacje ide i wtedy postawic system na dysku sata a dopiero potem dograc sterowniki i przelaczyc kontroler spowrotem. Sa tez plyty glowne, ktore ten tryb ustawiaja samoczynnie i przelaczaja dopiero po dograniu pod systemem sterow sata dysk na ten tryb (trzeba sprawdzic hd-tach jakie sa predkosci transferu na dysku, dla sata2 powinno byc ok 200MB/s). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dobi85 Opublikowano 7 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2008 (edytowane) Xp sp2 się elegancko zainstalował. Co do uruchamiania peceta, to nie martwi mnie tak ten tekst o nie wykryciu dysku tylko to, że czasami potem po zniknięciu tej informacji nic się nie dzieje, system się nie ładuje, gaśnie dioda pracy dysku i muszę mu robić restart. Po restarcie znów uruchamia się jak trzeba. A za jakiś czas znów ma problemy. Jak to można by rozwiązać? I w końcu, w którym trybie lepiej puścić twardziela Compatible czy Enhaced? Edytowane 7 Lipca 2008 przez dobi85 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...