JaQs Opublikowano 5 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2008 Od kad mam ta plyte zauwazylem bardzo dziwne zachowanie procesora. Gdy jest puszczony Orthos, MemTest lub cokolwiek innego co wykorzystuje proca w 100% przez pare chwil, temperatura rosnie z ok. 35*C w IDLE do prawie 100*C w STRESS. vCore jest caly czas na def wiec nie wiem skad tak wyskie tempy. Nie moge przez to przestestowac pamieci bo przy 14% w MemTescie procek ma juz 100*. Dodam, ze gdy dotykam radiatora ten nawet nie jest goracy, jest bardzo letni, za to wiatrak kreci sie tak jakby mial zaraz odleciec (ponad 3000RPM). Co z tym zrobic? Na poprzedniej plycie MSI K9N-NeoF temp. max to byly 65*C. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bociczek Opublikowano 5 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2008 Uwalony czujnik. W Brisach to się często zdarza. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaQs Opublikowano 5 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2008 Ale to sam z siebie sie uwalil? Bo, az mi trudno w to uwierzyc. Nawet jesli to co mam zrobic z tym wentylatorem? Przeciez jak sie wbija na 100*C to on kreci sie tak jakby zachwile odleciec mial. A zadnym programem nie mam jak go skrecic. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bociczek Opublikowano 5 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2008 Nowe są uwalone - nic nie poradzisz na to niestety. A co do wiatraka, to może w BIOSie masz opcję Smart Fan - daj disabled. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaQs Opublikowano 5 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2008 No jak nowe sa uwalone to ok, ale przeciez na innej plycie mialem prawidlowe wskazania. Wiec jak to z tym jest? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bleidd Opublikowano 5 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2008 Gigashit lubi przekłamywać temperatury, miałem 2 płyty od tego "producenta" to wiem. Raz zawyżała o 12 - 15* innym razem podawała nawet ujemne, na Abicie jest już ok. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaQs Opublikowano 5 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2008 (edytowane) Czyli to dla Gigabyte normalne? Bo temp rosnie nie tak od razu, ze z 35*C robi sie momentalnie 100*C tylko 35,38,42,47,50 itd. az dobije do 100*C. Trwa to ok minute. Wyzej nie patrzylem czy rosnie bo sie balem, ze procek walnie. W takim razie nie mam sie czego bac, bo w sumie bez podnoszenia vCore nie ma od czego temperatura tak bardzo rosnac. Dobrze mowie? EDIT: Z ciekawosci zapuscilem MemTest i zobaczylem ile wytrzyma. Dojechal do 110*C i wylaczyl komputer, a radiator jak byl letni tak letni pozostal. Pamieci byly goretsze sporo od niego. Przez ktortka chwile zatrzymal sie na 40paru *C, ale potem lecial caly czas, rownomiernie co 2*C az w koncu wylaczyl. Co z tym zrobic? MemTest doejchal tylko do 30% i to bylo jakies 7min, a co jesli chce sie zapuscic Orthosa na 2h? Przeciez to jakas kpina... EDIT 2: Okazalo sie, ze pasta byla zle nalozona. Nalozylem jeszcze raz i teraz max. temp. to 54*C. Edytowane 6 Lipca 2008 przez JaQs Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bleidd Opublikowano 6 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2008 Zobacz czy dobrze zamontowałeś chłodzenie, mogłeś źle docisnąć / dać za dużo/mało pasty. Jeśli dobrze zamontowałeś i radiator nie jest gorący to są to przekłamania. Mi temperature rdzeni podaje -1 i 7 st ale ogólna temp procesora wydaje się ok, 35-37 w IDLE i 55 - 58 w stresie, choć ciepłowody są letnie, ale pasty to ja sobie nie żałowałem :lol2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaQs Opublikowano 11 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2008 (edytowane) Dzisiaj znowu sie pojawil ten sam problem. Puscilem Orthosa i po 4 min 90*C. Wylaczylem i momentalnie do 35*C spadlo. Najgorsze jest to, ze nie mam jak przesmarowac bo sie pasta i spiryt skonczyl, ale takie ciagle smarowanie jest bez sesu skoro za tydzien ma sie tak samo robic? Od czego to zalezy? Jest to strasznie wkurzajace... I powiedzcie mi jak nakladacie paste na procesor z IHSem? Rozsmarowywujecie po calym IHSie czy na docisk? Edytowane 11 Lipca 2008 przez JaQs Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VIRU$ Opublikowano 12 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2008 Dzisiaj znowu sie pojawil ten sam problem. Puscilem Orthosa i po 4 min 90*C. Wylaczylem i momentalnie do 35*C spadlo. Najgorsze jest to, ze nie mam jak przesmarowac bo sie pasta i spiryt skonczyl, ale takie ciagle smarowanie jest bez sesu skoro za tydzien ma sie tak samo robic? Od czego to zalezy? Jest to strasznie wkurzajace... I powiedzcie mi jak nakladacie paste na procesor z IHSem? Rozsmarowywujecie po calym IHSie czy na docisk? O ile wiem ten gigabajcik przekłamuje temp. u kumpla było podobnie mimo dobrego chłodzenia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaQs Opublikowano 12 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2008 No dobra, moze i przeklamuje, ale jak temperatura dochodzi do 110*C wedlug czujnika, komp jest wylaczany. W poniedzialek kupie Zalmana ZTG-1 i przesmaruje na nowo, ale nie wiem czy to da jakis skutek. Oby nie tak jak poprzednio, ze tylko tydzien bylo dobrze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SAFBOT1ST Opublikowano 18 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2009 ja mam to samo jest na to rada?????? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jawor121 Opublikowano 18 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2009 Wyłączyc zabezpieczenie termiczne,wtedy się nie będzie komp wyłączał jak temp. będzie wysoka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Palato Opublikowano 19 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2009 (edytowane) Albo prawidłowo nałożyć pastę. I powiedzcie mi jak nakladacie paste na procesor z IHSem? Rozsmarowywujecie po calym IHSie czy na docisk? Czyścisz dokładnie ihs i radiator po czym nakładasz pastę wielkości dwóch ziarenek ryżu, następnie rozsmarowujesz równomiernie po całym IHS'ie przez jakąś folię bo do palca będzie Ci się przyklejać. Co do teorii uwalonego czujnika. Imo zgadzałoby się gdyby temperatura w idlu równiez była wysoka, natomiast jak gładko rośnie od idle po 110 stopni to może być jedynie uwalony procesor lub źle nałożone chłodzenie. Wyłączyc zabezpieczenie termiczne,wtedy się nie będzie komp wyłączał jak temp. będzie wysoka. :lol: Edytowane 19 Kwietnia 2009 przez Palato Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaQs Opublikowano 25 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2009 O_o, odpowiedz po roku prawie. :] To juz sie dosc niedawno wyjasinilo. W moim przypadku to jest krzywy IHS. Po nalozeniu jest ok, a po dniu, jak pasta sie ulozy juz sa takie jaja. Chlodzenie napewno nie jest zle zalozone, zle przesmarowane tez nie jest. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SAFBOT1ST Opublikowano 25 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2009 (edytowane) po roku bo pytam, moj IHS jest prosty - w innej mobo problemu nie ma - stawiam na złe odczyty przez płyte, ALE nie moge sprawdzić bo... mi sie nie che przekładać proca :P hihi EDIT: tak mi serwis powiedział zeby wyłaczyc i pisszą i piszą czy pomogło a mi sie niechceee... Edytowane 25 Kwietnia 2009 przez SAFBOT1ST Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...