Tomek8888 Opublikowano 7 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2008 Po wakacjach bede miał do wydania max 2000 PLN na komputer więc przedstawione juz wczesniej chlodzenie poki co nie wchodzi w gre: KOMPUTRONIK.PL Chłodzenie: • ThermalRight Ultra-120 eXtreme - 165 PLN • ThermalRight HR-03 GT - 156 PLN • xThermal BTF 120 PRO - 45 PLN • Noctua NT-H1 - 31 PLN Suma : 397 PLN Sa to wybrane przeze mnie na podstawie testow najlepsze czesci :) Sa z najwyzszej polki wiec kiedy juz je kupie nie bede oszczedzal ani C2D ani Radeona :P Niepewny jestem tylko co do pasty nie jestem pewien... Jakis czas temu byla ponoc najlepsza na rynku polskim :) Czy dalej jest to aktualne - nie wiem Zalman ZM-STG1 jest lepszy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mattis Opublikowano 7 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2008 Może to Ci coś pomorze: http://www.egielda.com.pl/?str=art&id=1736-2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BLiT Opublikowano 7 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2008 A nie lepiej na proca założyć mugena ? taniej wyjdzie a wydajność bardzo zbliżona. Zresztą skoro kupujesz po wakacjach to po co teraz zakładasz temat , ceny się pozmieniają , część części potanieje , część podrożeje (koniec wakacji , początek roku szkolnego zawsze owocuje zwyżkami cen) , możliwe że pojawi się coś nowego ,godnego uwagi na rynku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek8888 Opublikowano 7 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2008 Moze nie tak calkiem po wakacjach... za 3 tyg koncze robote... mam juz troche kasy uzbierane, w sierpniu dochodza urodzinki wiec w sierpniu bym kupowal... w ciagu miesiaca ceny ani nie spadna jakos drastycznie ani nie wzrosna wiec tworze temat juz teraz by zapoznac sie z opinia ludzi co do zlozonego przeze mnie zestawu [poki co tylko na "kartce"]. Jeśli bede kupował inne chłodzenie niż boxowe to z najwyzszej polki zeby wyciagnac jak najwiecej... w chlodzenie woda nie bede sie bawil bo to juz kupa roboty biorac pod uwage ze nie mam o tym zielonego pojecia. mattis dzieki za test... widze ze Zalman jest najlepszy z past w tescie ale niestety nie ma nigdzie porownania do NT-H1 :( Pozyjemy i zobaczymy jak to bedzie za miesiac :) Mysle ze sie pochwale swoim zakupem :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KaxxL Opublikowano 7 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2008 Ja za ~2k kupilem jakis miech temu takiego C2D E7200 Foxconn P35a-s OCZ 2GB Gigabyte 8800gts Samsung F1 320gb Chieftec 560W Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miguel707 Opublikowano 7 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2008 I co z tego ? Pochwalić się chciałeś... 8800GTS nie warto np. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mattis Opublikowano 7 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2008 KaxxL i co mamy z tą wiadomością zrobić? :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek8888 Opublikowano 7 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2008 Ja za ~2k kupilem jakis miech temu takiego C2D E7200 Foxconn P35a-s OCZ 2GB Gigabyte 8800gts Samsung F1 320gb Chieftec 560W A gdzie kupowales moze te czesci? Skoro po miesiacu za tyle samo kasy mozna kupic lepszy sprzet to ciekawe co bedzie w sierpniu kiedy juz uzbieram te 2 tys. ^_^ PS Twoj tekst nie nawiazuje za bardzo do tematu... takie rzeczy predzej na PW/PM :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KaxxL Opublikowano 9 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2008 (edytowane) przyklad kompa do 2k ... ? Po co mialbym sie chwalic skoro to samo mam napisane w podpisie i wiekszosc osob tutaj ma lepsze kompy :>? Przyklad i juz co mozna za 2k zlozyc W apollo Edytowane 9 Lipca 2008 przez KaxxL Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek8888 Opublikowano 9 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2008 przyklad kompa do 2k ... ? Po co mialbym sie chwalic skoro to samo mam napisane w podpisie i wiekszosc osob tutaj ma lepsze kompy :>? Przyklad i juz co mozna za 2k zlozyc W apollo 1. Okrojona wesja slabszego procka 2. Mniej pamieci 3. Slabsza karta graficzna Jak na dzis dzien nie wyglada mi to na dobra propozycje do 2000 PLN :P Moze podlicze [ESC.PL]: • e7200 - 330 PLN • OCZ 2GB - 139-199 PLN [zalezne od wersji] • GeForce 8800GTS - 490 PLN • Chieftec 560W - 235 PLN • Foxconn P35A-S - 270 PLN • Samsung F1 320gb - 150PLN Suma: 1514 - 1674 PLN Nie widze tu więc propozycji do 2000 PLN tylko 1500 PLN... a to diametralna roznica :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 9 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2008 mattis dzieki za test... widze ze Zalman jest najlepszy z past w tescie ale niestety nie ma nigdzie porownania do NT-H1 icon_sad2.gif Z tego co czytałem to pasta dołączona do Noctuy ma świetną wydajność, było chyba porównanie do Arctic Ceramique i była od niej chyba lepsza nawet, więc ten Zalman powinien być jeszcze lepszy. A-daty będą OK, ramu nigdy za mało więc 4Gb opłaca się teraz brać. Z zasilaczem tez nie przesadzaj bo zaraz dojdziemy do 1kW. Dobre 500-550W będzie dobre, mam tu na myśli jakiegoś Corsaira HX/VX lub BeQuieta DarkPower P7 pro, ewentualnie znakomitego Enermaxa Modu 82+. Foxconn może i dobre mobo ale raczej nie do kręcenia na maxa, zastanawiałeś się nad Asusem P5Q Pro? ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek8888 Opublikowano 9 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2008 Z tego co czytałem to pasta dołączona do Noctuy ma świetną wydajność, było chyba porównanie do Arctic Ceramique i była od niej chyba lepsza nawet, więc ten Zalman powinien być jeszcze lepszy. A-daty będą OK, ramu nigdy za mało więc 4Gb opłaca się teraz brać. Z zasilaczem tez nie przesadzaj bo zaraz dojdziemy do 1kW. Dobre 500-550W będzie dobre, mam tu na myśli jakiegoś Corsaira HX/VX lub BeQuieta DarkPower P7 pro, ewentualnie znakomitego Enermaxa Modu 82+. Foxconn może i dobre mobo ale raczej nie do kręcenia na maxa, zastanawiałeś się nad Asusem P5Q Pro? ;] 1. z Past lepiej wiec wyjde na Zalmanie... ok ale mi chodziło o porownanie Zalmana do NT-H1 a nie gratisu dolaczanego do Noctuy [chyba ze tym gratisem napewno jest NT-H1] 2. Nie rozumiem o co Ci chodzi z przesadzaniem co do zasilacza skoro wybrałem Corsair VX450... czyzbys nie przeczytal calego watku? Przed chwila czytalem opinie o VX450 i wszyscy pisza ze im piszczy... w takim razie potrzebuje innego markowego zasilacza >450W do 200 PLN 3.BeQuiet trzyma dobrze napiecia przy mocnym kreceniu? 4. Asus P5Q Pro to juz inna polka... drozszy od Foxconna o cale 90 PLN... nie wydaje sie wiele ale Foxconn jak dla swojej polki cenowej jest najlpeszy z tego co czytalem... konkurowac z nim moze jedynie "IP35" ale wole Foxconna... No i kreci sie bardzo dobrze... wiec nie wiem po co lepszy FSB max 540 przy mnozniku 9x to za malo? I tak bede go krecil do FSB 445 x9 maksymalnie... wiecej do szczescia nie trzeba Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KaxxL Opublikowano 9 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2008 (edytowane) Dlatego ze mowie miesiac temu. Wtedy nie bylo nowego radka i karta kosztowala chyba 650 Edytowane 9 Lipca 2008 przez KaxxL Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 9 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2008 2. Nie rozumiem o co Ci chodzi z przesadzaniem co do zasilacza skoro wybrałem Corsair VX450... czyzbys nie przeczytal calego watku? Przed chwila czytalem opinie o VX450 i wszyscy pisza ze im piszczy... w takim razie potrzebuje innego markowego zasilacza >450W do 200 PLN 3.BeQuiet trzyma dobrze napiecia przy mocnym kreceniu? 4. Asus P5Q Pro to juz inna polka... drozszy od Foxconna o cale 90 PLN... nie wydaje sie wiele ale Foxconn jak dla swojej polki cenowej jest najlpeszy z tego co czytalem... konkurowac z nim moze jedynie "IP35" ale wole Foxconna... No i kreci sie bardzo dobrze... wiec nie wiem po co lepszy FSB max 540 przy mnozniku 9x to za malo? I tak bede go krecil do FSB 445 x9 maksymalnie... wiecej do szczescia nie trzeba Fakt tutaj nie doczytałem że chcesz brać VX 450W. Co do jego piszczenia to są to losowe przypadki, jednym trafi się ,,cicha,, wersja a drugim już nie, stąd te rożne opinie. BeQuiet to ogólnie bardzo mocna zasiłka od FSP i napięcia z tego co wiem trzyma bardzo dobrze. Jedynie Ip35 od Abita jest dobre jak Foxconn? No nie powiedziałbym, przecież istnieje też coś takiego jak MSI Neo2-FR/DFI Blood iron ale mniejsza oto skoro oczekujesz FSB na poziomie ~450mhz. Wtedy foxconn to rzeczywiście będzie dobry wybór. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek8888 Opublikowano 9 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2008 Fakt tutaj nie doczytałem że chcesz brać VX 450W. Co do jego piszczenia to są to losowe przypadki, jednym trafi się ,,cicha,, wersja a drugim już nie, stąd te rożne opinie. BeQuiet to ogólnie bardzo mocna zasiłka od FSP i napięcia z tego co wiem trzyma bardzo dobrze. Jedynie Ip35 od Abita jest dobre jak Foxconn? No nie powiedziałbym, przecież istnieje też coś takiego jak MSI Neo2-FR/DFI Blood iron ale mniejsza oto skoro oczekujesz FSB na poziomie ~450mhz. Wtedy foxconn to rzeczywiście będzie dobry wybór. • Neo2-FR nie ma nawet co porownywac z tym Foxconnem P35A-S... PRZECZYTAJ • DFI BloodIron P35-T2RL - nad nim sie zastanawialem ale niegdys mial problemy z rozpoznaniem e8400 i najzwyczajniej w swiecie nie wspoldzialal z nim... Poza tym w testach przegrywa z Foxconnem TU MASZ TEST PODSUMOWANIE WYNIKÓW Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 9 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2008 • Neo2-FR nie ma nawet co porownywac z tym Foxconnem P35A-S... PRZECZYTAJ oho :) widze kolejny nieświadomy user zapatrzony w test na e-giełdzie :wink: To może przeczytaj moją małą prace (FAQ) która obala ten mit :) Klik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek8888 Opublikowano 10 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2008 oho :) widze kolejny nieświadomy user zapatrzony w test na e-giełdzie :wink: To może przeczytaj moją małą prace (FAQ) która obala ten mit :) Klik Hehe... osobiscie nie mam jak pokupowac tego wszystkiego i potestowac wiec czyms sie kierowac musze... Zauwaz ze sam testujesz MSI P35 Neo2-FR ver.2.0,a na e-gielda do testu wzieli ver. 1.1 :) Zaraz sie wezme do czytania... wrocilem z roboty i chwile musze odsapnąć :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 10 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2008 (edytowane) Zauwaz ze sam testujesz MSI P35 Neo2-FR ver.2.0,a na e-gielda do testu wzieli ver. 1.1 icon_smile3.gif Zaraz sie wezme do czytania... wrocilem z roboty i chwile musze odsapnąć icon_razz.gif hehe ver 2.0 to FAQ a płyty 1.1 tak jak na e-giełdzie :wink: EOT Edytowane 10 Lipca 2008 przez Fredek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majkelhmf Opublikowano 10 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2008 Co do OCZ.... sam mam 2x1GB Platinum rev.2 800MHz, pracują obecnie na 900 MHz na timingach 5-5-5-15 i napięciu 2.075V. Na tych ustawieniach poszły mi maksymalnie do 950 MHz, żadne inne konfiguracje timingów nie pracują stabilnie a same pamięci tak masakrycznie się grzeją że strach je kręcić wyżej!!! Próbowałem zupełnie różnych konfiguracji kierując się informacjami podanymi na forach, gdzie powypisywane było, że pójdą do 1150 MHz. <Może i pójdą, ale długo nie pochodzą. Więc nie sugerujs ię głupotami, któe piszą inni bo jeden komplet może się kręcić niebotycznie a inny fatalnie. Wszystko zależy od płyty i samego kompletu pamięci. A na tym ruskim forum to kompletne bzdury są powypisywane!! Żadne kości tak nie pójdą!! Żadnych tak nie wykręcisz. Prawdopodobnie gościu miał zwalone czujniki na płycie już programy źle czytały dane i dlatego wychodziły takie bzdury. Co do płyty głównej to proponowałbym Ci zainwestować w nią więcej, np. w chipset x38/x48, może P45. Chodzi o to, że jak za pół roku Intel wypuści procka pod FSB 1600 a Ty zapragniesz go mieć, to żebyś nie musiał zmieniać od razu całego systemu. Wiele płyt w cenie 400-500 zeta daje możliwośc kręcenia FSB do ponad 2000 MHz, a za dwa miesiące ceny jeszcze spadną a produkty wejdą nowe. Według mnie płta główna jest tutal najważniejza. ośmio bądź szesnasto fazowe zasilanie sekcji procesora da mu takiego kopa, że nawet mocne czterordzeniowce będą śmigały na wysokim FSB. Sam mam e8400 i jestem z niego bardzo zadowolony - to świetny klocek, ale za pół roku będą jeszcze lepsze a jeśli chcesz coś wycisnąć z procka w przyszłości to niestety na płycie nie ma co oszczędzać. Oczywiście w granicach rozsądku. Spójrz na nową serię płyt MSI z serii Platunim, lub tez nowe Foxcon-y. Myślę, że warto pomyśleć. OCZ da Ci na pewno zadowolenie i stabilną pracę, więc myślę że w tej kwestii nie ma co się rozwodzić. Postanowiłeś i to dobry wybór, tym bardziej że teraz pamięci OCZ nie są drogie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...