vippiotrek Opublikowano 6 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2008 Witam, Mam 4 sloty pamięci na płycie. Sytuacja wygląda tak: DIMM1: Elixir 1 GB DIMM3: Kingston 1 GB Obie kości działają oczywiście w singlu. I teraz sytuacja wygląda tak: Elixiry są PC2-5300 (667MHz) a Kingstony PC2-6400 (800MHz). Przy dokupywaniu (już spory czas temu) Kingstonów kompletnie zapomniałem, że poprzednie kość mam 667. Obecnie dzielnik pamięci mam ustawiony 800MHz. Nie wiem czy jest to prawidłowe ustawienie. Proszę o odpowiedź. Planuję dokupić do tego jeszcze 2 GB OCZ w dualu. Czy w takim wypadku wszystko będzie działać prawidłowo? Czy pamiątki nie będą się "gryzły"? Moja mobo to GA-MA770 DS3. Bios najnowszy. Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam. Edit: Pomyłka, dzielnik pamięci obecnie ustawiony jest na 667 bo procesor był kręcony. Mój procesor to Athlon 64 X2 4000+. Jak takie ustawienie dzielnika ma się do tych kości kingstona i jakby się miało do tych OCZ które planuję dokupić? Apropo procka: czytałem, że własnie te ustawienie dzielnika pamięci na 667 przy podkręcaniu jest koniecznie. Czy to prawda? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 6 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2008 Jeżeli te kingstony nie są ustawione wg. tego co mają w SPD to powinny chodzić na 667 . a co do zapełnienia wszystkich slotów - może się okazać że to nie zaskoczy lub będzie chodzić wolniej . Za czasów S939 i AM2 CPU AMD miały z tym problem , kontroler ram nie dawał rady - wtedy jedyne wyjście to było kupno pamięci jednostronnych ( jak zwykłe dwustronne nie działały ) . Nie wiem jak to wygląda w K10 ( AM2+ ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vippiotrek Opublikowano 6 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2008 (edytowane) Dzięki za zainteresowanie tematem i pierwszą odpowiedź. Sprawdzałem te Kingstony i działają na 667. Teraz nasuwa mi się pytanie czy jeżeli dokupię te 2 GB w dualu na szynie 800 to będą one działać? Czy szyna pamięci ma wpływ na wydajność pamięci? Z tego co wiem to nie ale chciałbym się upewnić. Z góry dzięki za dalsze odpowiedzi ;) Edytowane 6 Lipca 2008 przez vippiotrek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 6 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2008 U AMD bardziej liczą się timingi ramu niż mhz ( słynne testy A64 S939 + DDR400 vs. A64 AM2 + DDR2 553 lub 667 , platforma 939 była szybsza ); o Intela jest odwrotnie . Ale różnice pomiędzy 667,800 i wyższymi modelami są znikome. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...