Skocz do zawartości
Yoibo

Jaki Dysk?

Rekomendowane odpowiedzi

Obecnie mam dysk seagate barracuda 7200.9 160GB ST3160811AS na SATA II (płyta Asus P5B) i chcę kupić drugi dysk. Teraz kilka pytań:

1) Czy nie będzie żadnych problemów z dwoma dyskami, tzn. np. przy przerzucaniu plików z jednego dysku na drugi? Czy jeśli te dwa dyski będą się różnić pojemnością/szybkością czy innymi parametrami to może być jakiś problem? Jak jest z szybkością wymiany plików?

2) Czy Win XP (z SP2) ma jakieś ograniczenia co do wielkości dysku(-ów) i czy mogą być jakieś problemy?

Myślałem nad tym, żeby kupić dysk nawet 750GB (więcej już raczej nie, ew. trochę mniej). Zależy mi na tym żeby był szybki, w miarę cichy i oczywiście niezawodny, żeby nie było z nim problemów. Co myślicie o tym dysku: http://www.apollo.pl/store/show_detail/40808 ? Ew. jaki lepszy dysk możecie mi polecić?

I jeszcze pytanie: czy taki dysk (500 - 750GB) bardzo się grzeje i bardzo hałasuje? Czy przy tych dwóch dyskach nie będzie się nic przegrzewać i czy nie będzie hałasować jak suszarka?

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy różnica jest duża, między nimi w głośności i wydajności? Czy jest zauważalna przy normalnym, codziennym użytkowaniu?

W porównaniu do dysków np. Segate (także tych z serii 7200.11) te samsungi wypadają lepiej?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wd5000aaks to kiedys byl szybki, teraz do samsunga f1 nie podskoczy (mialem 2 takie przez ponad rok, wiem co mowie). to ze nie wpada w wibracje to sie zgadza - f1 pod tym wzgledem wypada gorzej. goracy nie jest, ale w porownaniu do samsunga jest to kilka stopni (30 vs 37-wd). zatem daruj sobie doradzanie wd5000aaks, bo juz stary dysk. jak juz cos z wd to conajwyzej wersje wd3200aaks i wd6400aaks, ale po ponad miesiecznym uzywaniu samsunga f1 320gb na wd bym sie nie zdecydowal - samsung jest szybszy, ma ciszej szumiacy talerz, glowic nie slychac, i jesli chodzi o temperatury jest nie do pobicia. jedyna wada o ktorej juz wspomnialem to wibracje - softmount obowiazkowo, bo zalety cichej pracy szlag trafi jak cala buda zacznie tanczyc (to nie zart, f1 bardzo wibruje).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

WD WD5000AAKS 500GB sATA II 16MB

miałem kiedyś baracudę III,, dysk okrutnie szybki odpowiednik raptora w czasach obecnych,, przestałem go polecać jakieś pół roku po zakupie,, były już nowsze lepsze

wd5000aaks to kiedys byl szybki, teraz do samsunga f1 nie podskoczy (mialem 2 takie przez ponad rok, wiem co mowie). to ze nie wpada w wibracje to sie zgadza - f1 pod tym wzgledem wypada gorzej. goracy nie jest, ale w porownaniu do samsunga jest to kilka stopni (30 vs 37-wd). zatem daruj sobie doradzanie wd5000aaks, bo juz stary dysk. jak juz cos z wd to conajwyzej wersje wd3200aaks i wd6400aaks, ale po ponad miesiecznym uzywaniu samsunga f1 320gb na wd bym sie nie zdecydowal - samsung jest szybszy, ma ciszej szumiacy talerz, glowic nie slychac, i jesli chodzi o temperatury jest nie do pobicia. jedyna wada o ktorej juz wspomnialem to wibracje - softmount obowiazkowo, bo zalety cichej pracy szlag trafi jak cala buda zacznie tanczyc (to nie zart, f1 bardzo wibruje).

samsung jak samsung wszystkie się telepią ostro;) ja bym jednak wd i sobie wybrałem wd,, jednak czas dostępu jest niższy a przy porównywalnym do samsunga z włączonym aam jest praktycznie niesłyszalny (różnica jednej ms między dyskami jak się nie mylę?),, odczyt możemy zostawić bo różnica kilku mega przy over 100 jest 'olewalna'. nie wiem jak ssmsung ale wd trzyma pełen odczyt do połowy pojemności,, to jest dużo bardzo szybkich gigbajtów ;)

nie chcesz 750 chcesz 640,, kup co kolwiek co nie jest seagate i będzie ok,, optymalnie imo wd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

xantype proponowal wd5000aaks, co z calym szacunkiem do wd (ktorego nota bede dysk nadal posiadam, patrz sig) jest aktualnie zlym wyborem. powiedzialem jasno, ze jesli chce cos cichego niech bierze samsunga f1, lub wd3200aaks/wd6400aaks. 'praktycznie nieslyszalny' to pojecie bardzo wzgledne - to ze nie meczy uszu glowicami nie oznacza ze jest nieslyszalny. ciagle pozostaje szum talerzy, ktory jest slyszalny, no chyba ze ktos ma glosnego kompa. samsung rowniez do polowy pojemnosci trzyma transfer w okolicach 100. plus niezaprzeczalna zaleta jest te kilka stopni roznicy - f1 nie podskoczyl mi wiecej niz 30C, za to wd5000aaks mial i 39C, a wd10eacs potrafi miec 37C a ma tylko 5400rpm.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

po ponad miesiecznym uzywaniu samsunga f1 320gb na wd bym sie nie zdecydowal - samsung jest szybszy, ma ciszej szumiacy talerz, glowic nie slychac, i jesli chodzi o temperatury jest nie do pobicia.

Miałem 3 dni F1 i to co mowisz ze w szum wydawany przez F1 jedt mniejszy to bardzo mnie dziwi... był bardzo wyrazny i słyszany.

W wd320AAKS tego szumu nie ma. Wibracje F1 wyzsze niz w WD-ku.

Moment startu F1 podobny do startu silnika odrzutowca ( moze dlatego nazywaja sie F1 ?? ) wd startuje niesłyszalnie.

Temperatury :

Samsung : 454098971 ( wyglada to na walniety czujnik )

WD : 41 C ( dysk od spodu zasłoniety napedem dyskietki) ( lezy na nim )

Wada F1 : Niemozliwosc pracy w trybie SATA 150 ( support na stronie samsunga tez D... daje w tej sprawie) WD działa w 150...

Wada WD320AAKS : Dłuzszy czas wyszukiwania na poziomie 16ms ( w praktyce nie do odczucia )

Narazie tylko nie mozna porownac trwałosci tych dysków ale wyjdzie to w praniu...

Edytowane przez Kwazor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

szum mniejszy niz wd5000aaks - nie mialem w lapach wd3200aaks i jego nie oceniam. nie wierze ze szumu talerzy nie ma, chyba ze mam naprawde wrazliwy sluch, bo uslyszec szum w 2.5 cala to dla mnie tez nie problem. moment startu srednio mnie interesuje - 8800gts po boocie ma wentyl na 100%, zaglusza wszystko inne. plus komp przewaznie chodzi 24/7, bez restartow. temperatury to bezsprzeczna zaleta samsugna, chociaz nie twierdze ze wd jest jakos masakrycznie cieply. sata150 - zgadza sie, tylko wd w tym dziala, przestawiasz zwore i jedzie. co by nie wybierac, brac obowiazkowo dyski z talerzami 320gb i bedzie dobrze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

320 wd ma właśnie słaby seek,, 640 tego problemu nie ma, 13ms mam puszczając hdt przy włączonym torencie muzyce etc,, normalnie 12.x ms, ustawiając aam na wartość dającą 13,xx można dysk jeszcze dociszyć ale - odczyt jest cichszy niż w samsungu, samsungi tradycyjnie mają odczyt cichy instalowane na miękko ale przykręcone do budy robią masakrę ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy różnica jest duża, między nimi w głośności i wydajności? Czy jest zauważalna przy normalnym, codziennym użytkowaniu?

W porównaniu do dysków np. Segate (także tych z serii 7200.11) te samsungi wypadają lepiej?

Odpowie ktoś?

Skłaniam się ku temu samsungowi. Jeśli nie ma bardzo zauważalnej różnicy to może bym wziął 750, więc jak to jest?

Czy pojemność cache w dyskach jest ważna? Jest różnica między 16MB, a 32MB?

Edytowane przez Yoibo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie no, 365zł to już dla mnie trochę za dużo, pojemności też chyba aż takiej nie potrzebuję. Wiem, że te na talerzach 332 są lepsze, tylko pytam jaka jest różnica? Bo jeśli to jest tylko różnica w testach, a w codziennym użytkowaniu praktycznie niezauważalna to może wezmę 750GB. W końcu to zawsze 90GB więcej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i kupiłem :P Dzięki wszystkim za pomoc.

Jeszcze tylko takie pytanie na wszelki wypadek: muszę coś instalować do tego dysku, jakieś sterowniki np.? Ustawiać coś itp.? Czy po prostu podpinam i oba dyski działają jak należy (ten nowy z tym co mam teraz)? :D Mam go sformatować na początku i podzielić na partycje, nie? Jak najlepiej to zrobić, normalnie wkładam płytkę z windą i robię tak jakbym robił formata, tylko że formatuję ten jeden dysk i dzielę go?

Edytowane przez Yoibo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi