Skocz do zawartości
sesq

Przekręcone Rawy

Rekomendowane odpowiedzi

elo,

Jak otwieram takimi dwoma programami Rawy z Fuji s5 ( .RAF ) to mi wychodza takie poprzekrecane zdjęcia. Jak otwieram je w photoshopie to normalnie wygladają.

Zakładam nie nie znacie rozwiazania na ten problem ale moze powiecie mi jak przetobic te rawy na jakiś inny format nie tracąc żadnych danych zdjecia ( czyli bez nadawania kontrastu itp ) bo to pewnie te programy sobie nie radzą z tym formatem.

Dołączona grafika

jakby co to zdjecie wyglada tak jak mialo wygladac tylko jest przekręcone ;p

Edytowane przez sesq

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

elo,

Jak otwieram takimi dwoma programami Rawy z Fuji s5 ( .RAF ) to mi wychodza takie poprzekrecane zdjęcia. Jak otwieram je w photoshopie to normalnie wygladają.

Zakładam nie nie znacie rozwiazania na ten problem ale moze powiecie mi jak przetobic te rawy na jakiś inny format nie tracąc żadnych danych zdjecia ( czyli bez nadawania kontrastu itp ) bo to pewnie te programy sobie nie radzą z tym formatem.

Może na stronie producenta są aktualizacje/pluginy do tych programów, które pozwalają na poprawne wyświetlanie *.RAF (tak jak jest w przypadku IrfanView - trzeba ściągnąć plugin).

A co do bezstratnego formatu... eee... nie da się raczej, możesz wrzucić to w TIFFy, ale nie będzie to RAW. :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi