Gość 23latek Opublikowano 7 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2008 (edytowane) witam, otóż problem jest nastepujący - moja laska ma akurat tę płytę i kiedyś wziąłem sie za zwykły format. Wszystko niby cacy ale jednak nie bo do dziś tego formatu nie udało mi się zrobić po tym jak przy ładowaniu biosu tuz przed ładowaniem systemu wywala mi komunikat na samym dole monitora o treści "brak pliku ndtl" - ale mniejsza o to - ciekawszym problemem jest to że bios ma normalnie ustawione botowanie z dysku twardego - więc myślę tu problem - przestawię bootowanie na CD-Rom i odpalę kompa i zacznę sobię robić format bo wiem że ten brak pliku wiąże się z windowsem. ale tu zonk - zmieniam bootowanie zapisuję to i podczas ponownego rozruchu lipa - komp startuje alllllllle nie ma obrazu :mad: zatem resetuję go wchodzę do biosu a tam zamiast byc ustawione bootowanie na cdrom to jest za każdym razem na dysk i wygląda to na to jakby nie zapamiętywał bios mi tego ustawienia - i zawsze po tej zmianie komp chodzi ale jest czarny ekran, i tak w kółko. Więc pytam co jest i jak to naprawić :angry: Edytowane 9 Lipca 2008 przez 23latek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miguel707 Opublikowano 7 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2008 Spróbuj użyć zworki Clear CMOS do zresetowania bios i wtedy ustaw te ustawienia. Może pomóc. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość 23latek Opublikowano 7 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2008 (edytowane) robiłem tak i nic. jakieś jeszcze rady? myślę jeszcze nad baterią od biosu - sprawdzę to. Edytowane 9 Lipca 2008 przez 23latek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość 23latek Opublikowano 11 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2008 TO NIE BATERIA - PO ZMIANIE BATERII OBJAWY SA TAKIE SAME. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...