jacool Opublikowano 7 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2008 (edytowane) Płyta już trochę czasu jest na rynku ale do tej pory nie doczekała się oddzielnego wątku na PPC. Czas to naprawić :) Mam tą płytę od kilku dni i powiem, że sprawuje się wyśmienicie. Wcześniej miałem maximusa z biosem od RAMPAGE. Zysk był ale RAMAPGE to zupełnie inna jakość pomimo tego, że płyty mają to samo PCB. Widać to między innymi po osiąganym stabilnym FSB. Na maximusie udało mi się wydusić stabilne FSB koło 500. Powyżej 500 już zaczynała się jazda. Oto pierwsze testy stabilnego FSB. Uparłem się na PL=9 i tutaj max stabilne to 550. Jak dla mnie rewelacja. Edytowane 9 Lipca 2008 przez jacekcz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wyspa Opublikowano 8 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2008 (edytowane) z ciekawosci zapytam czy robiłeś tutaj pencil moda? i jezeli nie to czy bedziesz robic? :) bo pencil moda robi sie bodajze identycznie jak na zwykłym maximusie :) (ceneo) maximus zwykły 600zl rampage na ceneo 690zl Niezły wynik :) Edytowane 8 Lipca 2008 przez Wyspa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 8 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2008 (edytowane) z ciekawosci zapytam czy robiłeś tutaj pencil moda? i jezeli nie to czy bedziesz robic? :) bo pencil moda robi sie bodajze identycznie jak na zwykłym maximusie :)Nic nie robiłem. Wyjęta z pudełka robi FSB=550. Można jescze testować do około 560. Później to już ciemność. Nie wiem czy mój proc się nie kończy przypadkiem. Niektórzy na tym forum pokazali lepsze wyniki :) U mnie testy trwają. Edytowane 8 Lipca 2008 przez jacekcz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wyspa Opublikowano 8 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2008 a jaki jest Twoj rekord stabilny na zwykłym maximusie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rikki Opublikowano 9 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2008 Dopisz do tematu Rampage Extreme, niech to będzie temat o całej serii Rampage. Fotki Extreme: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wyspa Opublikowano 12 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2008 jacekcz: no i jak tam testy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 16 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2008 (edytowane) Dzisiaj postanowiłem przetestować jak płyta daje sobie radę w konfiguracji pamięci 4x1GB. Do testów wybrałem 2x1GB crucial 1066 oraz 2x1GB OCZ REAPER. obydwa zestawy na kościach D9. Ustawiłem 493x8.5 i pamięci na 1184. Timingi ustawiłem na 5-5-5-15-42. PL=7 okazało się być niestabilne. Zmiana PL na 8 dała systemowi pełną stabilność. Napięcie dla pamięci ustawiłem na 2.24V. Pozostałe parametry biosu odpowiedzialne za taktowanie pamięci były na AUTO lub domyślnie. Zapodałem test everest i odczyt pamięci uzyskałem 9700. Teraz pytanie .... Ile można zyskać bawiąc się pozostałymi ustawieniami w biosie? Wyniki poniżej opisane w kolejnych krokach jakie wykonałem KROK 1: DRAM CLK Skew Channel A/B = ADVANCED +300 (Wcześniej AUTO) - odczyt pamięci wzrósł do 9784 KROK 2: STATIC READ CONTROL = ENABLED (wcześniej AUTO) - odczyt pamięci nie wzrósł. KROK 3: AI CLOCK TWISTER = MODERATE (wcześniej AUTO) - odczyt pamięci wzrósł do 9860 KROK 4: Pull-In of CHA/CHB PH1 = ENABLED (wcześneij DISABLED) - odczyt pamięci wzrósł do 9920 KROK 5: Pull-In of CHA/CHB PH2/PH3/PH4 = ENABLED (wcześneij DISABLED) - odczyt pamięci 10100 Po każdym kroku sprawdzałem stabilność systemu testem OCCT. Po kroku piątym OCCT chodził ponad 1h i nie wysypał się. Jak widać z przeprowadzonych testów zabawa pozostałymi ustawieniami w biosie może przynieść spore korzyści. Początkowo 9700 a po dostrojeniu 10100 :-D :-D :-D Edytowane 16 Lipca 2008 przez jacekcz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Harry Lloyd Opublikowano 20 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2008 Też się zacząłem dziś bawić. Mówisz że przynosi ta zabawa spore korzyści. Owszem niby w EVEREST liczby ładniejsze, ale w Super PI 1 M zyskałem 0.015 sekundy po przestawieniu z PL 10 i Clock Twister Lighter na PL 8 i Clock Twister Stronger. Przy napięciu NB 1.25 V max PL to 9, w następnym kroku dałem 1.45 V i PL 8 chodził, PL 7 nie chciał wstać nawet na 1.49 V, raczej nie widzę sensu dalszego zwiększania napięcia. Wrócę chyba do 1.25 V i PL 9, przynajmniej nie musze wtedy stosować nawiewu na chipset. Popróbuję za to pozmieniać tesztę ustawień, która chyba nie wymaga podbijania napięcia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 20 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2008 (edytowane) Przy napięciu NB 1.25 V max PL to 9, w następnym kroku dałem 1.45 V i PL 8 chodził, PL 7 nie chciał wstać nawet na 1.49 V, raczej nie widzę sensu dalszego zwiększania napięcia. Wrócę chyba do 1.25 V i PL 9, przynajmniej nie musze wtedy stosować nawiewu na chipset. Popróbuję za to pozmieniać tesztę ustawień, która chyba nie wymaga podbijania napięcia. SPI nie testowałem. Między 9700 a 10100 różnica jest i to spora. odczuwalna podczas pracy nie tylko na podstawie liczb everest. jeżeli masz 2x1GB to powinno bez problemu wskoczyć PL7 ale to jeszcze zależy od ustawień. Co do V na NB to Twój wybór :) Ja mam aktualnie 1.55V na NB i 4x1GB, 493x8.5 i pamięci 592MHz. Mierzyłem VDIMM w slocie. To co ustawione w biosie jest na mierniku :) Edytowane 20 Lipca 2008 przez jacekcz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wyspa Opublikowano 21 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2008 jacekcz: a to prawda ze na tej mobo praktycznie nie ma vdropów? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Harry Lloyd Opublikowano 21 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2008 Jak włączysz Loadline Calibration to prawie nie ma, tyle że jak AnandTech udowodnił ogólnie napięcie i zużycie prądu jest wyższe niż gdy się tą funkcję wyłączy, i przy każdej okazji zalecają ustawić ją na Disabled. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 21 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2008 (edytowane) Jak włączysz Loadline Calibration to prawie nie ma, tyle że jak AnandTech udowodnił ogólnie napięcie i zużycie prądu jest wyższe niż gdy się tą funkcję wyłączy, i przy każdej okazji zalecają ustawić ją na Disabled. Rzeczywiscie takie są zalecenia odnośnie LLC a zwłaszcza dla proców 45. Ja jednak póki co mam enabled. VDropów prawie brak. Jak na razie nie mam większych problemów z Mobo. Śmiga aż miło :) Edytowane 21 Lipca 2008 przez jacekcz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wyspa Opublikowano 21 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2008 jacekcze: a moglbys porownac Twoje osiągi na zwykłym maximusie takie maxymalne a na rampage? chyba ze wciąż prowadzisz testy ;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 23 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2008 (edytowane) jacekcze: a moglbys porownac Twoje osiągi na zwykłym maximusie takie maxymalne a na rampage? chyba ze wciąż prowadzisz testy ;-) Właściwie prawie wszystko zostało już powiedziane. Pozostał tylko test pamięci 2x1GB. Oto on: 1)Crucial ballistix 1066, 2.2V real http://forum.purepc.pl/index.php?act=attac...st&id=22212 2)cellshock 9200, 2.35V real http://forum.purepc.pl/index.php?act=attac...st&id=22268 Śmiało można stwierdzić, że płyta prowadzi pamięci bardzo dobrze :) Edytowane 25 Lipca 2008 przez jacekcz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 23 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2008 Może mi ktoś powiedzieć czy kondensator przy górnym PCI-E nie będzie przeszkadzał przy instalacji GTX280 jak to miało miejsce w serii P5Q? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmp Opublikowano 28 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2008 ASUS Rampage Formula BIOS build 0408 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Harry Lloyd Opublikowano 29 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2008 Oficjalny czy beta? Coś ci wiadomo o zmianach? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sobih Opublikowano 29 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2008 (edytowane) FSB jakby minimalnie lepsze: http://valid.x86-secret.com/show_oc.php?id=395598 i jakies male pi do tego. i 3d Edytowane 29 Lipca 2008 przez sobih Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafiki20 Opublikowano 29 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2008 Mam zamiar ja kupić czyli płyta godna polecenia testował ktoś pamięci 2x2gb na tej płycie?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malik Opublikowano 29 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2008 Mam pytanko w sprawie biosu 0308 ktory sie pojawil na stronce asusa - ktos go moze juz obadal ? Bo widze ze cos im sie chyba pomylilo w numerologii byl 0403 a tu nagle 0308. Ktos cos wie na ten temat ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
File Opublikowano 29 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2008 Mam pytanko w sprawie biosu 0308 ktory sie pojawil na stronce asusa - ktos go moze juz obadal ? Bo widze ze cos im sie chyba pomylilo w numerologii byl 0403 a tu nagle 0308. Ktos cos wie na ten temat ? A jak sciagales bios do Asusa Maximus Formula to nie wiem czy widziales, ze najpierw jest bios 1201 a potem 1102, takze to samo... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malik Opublikowano 29 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2008 A jak sciagales bios do Asusa Maximus Formula to nie wiem czy widziales, ze najpierw jest bios 1201 a potem 1102, takze to samo... To chcialem wiedziec, jutro odbieram wlasnie rampage i ciekawilo mnie czy ladowac ten bios. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Harry Lloyd Opublikowano 29 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2008 0308 jest od dawna na stronie, sam go używam od paru tygodni. Tyle że tam są dwie kategorie z BIOS-ami, w jednej 04xx są oznaczone jako BETA, dlatego 0308 jest na górze jako ostatni oficjalny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DDR2 Opublikowano 29 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2008 Najlepiej ramki prowadzi na biosie 408 sprawdziłem wszystkie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafiki20 Opublikowano 29 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2008 zestawy 2x2gb też?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 30 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2008 (edytowane) Najlepiej ramki prowadzi na biosie 408 sprawdziłem wszystkie Co to znaczy "najlepiej"? jakie robiłeś testy? taaa... super bios! Zapodałem go ....... niestety. Komputer przy wcześniejszych ustawieniach stabilnych na biosie 308 tutaj całkowicie odmawiał współpracy. Zrobiłem flash EZ-tem do wersji 308 i płyta nie wstała - CIEMNOŚĆ!!! NA wyświetlaczu DET DRAM. CLR CMOS i inne nie pomagają. jedzie na serwis. Dzięki za takie biosy. Nigdy więcej. Edytowane 30 Lipca 2008 przez jacekcz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RZESZA Opublikowano 30 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2008 Siema a nie możesz załatwic sobie innej kosci biosu i wgrac stary bios na co odsyłać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sobih Opublikowano 30 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2008 nie te czasy gdy mozna bylo kosci biosu podmieniac... jacekcz - sprawdz jakas inna badziewna RAMke. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Harry Lloyd Opublikowano 30 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2008 A jak włączysz kompa z podłączonym pendrivem zawierającym plik z BIOS-em to nie da się go przeflashować jeszcze raz? Bo teoretycznie taka funkcja jest, tylko być może ona działa wyłącznie po nieudanym flashu gdy pojawia się BIOS Checksum Error, ale spróbować można. A może rzeczywiście coś z pamięciami. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sobih Opublikowano 30 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2008 CrashFree jeśli działa, to na dzien dobry wyswietlane sa komunikaty o poszukiwaniu biosu na cd/usb itp. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...