Wyspa Opublikowano 4 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2008 (edytowane) na razie diote przy ramie mam zieloną bo mniejszyłem napiecie jak mowilem ale w 3dmarku06 mam takie jakby przeskoczenie dziwne jak ten smok przelatuje nad statkiem (taka jakby 1dna czarna strona dziwna) -> nie wiem od czego to zalezy... nie jest to raczej zalezne od grafy... wczesniej mialem dwie takie czarne klatki a teraz mam jedną i to nie zawsze ale zawsze w tym samym miejscu... moze jak dam te 1.95 to bedzie lepiej... potestuje jutro na tym napieciu... bo w sumie ten producent mowi ze 1800MHz ma chodzic na 1.95 a nie na 1.90 hmm no nie wiem nie wiem... w 3dmarku06 mam juz wynik 14021 (po podkreceniu grafy + dovoltowaniu w programie jej obu wartosci...) na razie wszystkie moje lampki są zielone :) tak se mysle ile powinienem wydusic do pracy 24/7 z tego kompa w FSB... nie wiem czy mam zmieniac jeszcze jakies opcje hmmm... dałem napięcie na ram 1.96 i problemu w 3dmarku06 juz nie ma :) ---------------------------------------------- na 500 FSB nie odpala mi sie windows... (restarty sa jak proboje sie uruchomic) hmmm pewnie napięcia trzeba recznie ustawić albo cos hmm (ram wtedy jest jakies 1634?) hmmm ktos ma jakis pomysł? <mysli> HELP! :) Edytowane 5 Grudnia 2008 przez Wyspa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lama1 Opublikowano 5 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2008 na razie diote przy ramie mam zieloną bo mniejszyłem napiecie jak mowilem ale w 3dmarku06 mam takie jakby przeskoczenie dziwne jak ten smok przelatuje nad statkiem (taka jakby 1dna czarna wiesz co, daj na default ... i poczytaj zanim będziesz @...szkoda podzespołów uwalić Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wyspa Opublikowano 5 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2008 wiesz co, daj na default ... i poczytaj zanim będziesz @...szkoda podzespołów uwalić podniesienie napięcia na ramie wyeliminowało ten problem :) jak masz jakies propozycje zmiany ktorejs z opcji to chetnie wysłucham :rolleyes: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 5 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2008 CPU Voltage masz na auto? zmień to natychmiast. PLL najniższe. Tak na szybko. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wyspa Opublikowano 5 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2008 (edytowane) Vcore Voltage: 1,35 dać? (do 450*9) CPU PLL Voltage: 1.51? bodajze moge najnizej :) "CPU TM Fuction" (jacekcz: ty masz włączoną tą opcje czy wyłączoną?) ej a mam pytanko :) bo troszke sie wydygalem :D -> jak ustawi sie zawysoką wartosc voltów np na procku ale nie zapisze sie biosu to nic sie nie stanie no nie? bo ustawilem chyba ponad 3.0 V (kilka sekund bo sie zorientowalem ze sie bios zawiesil i szybko reset) na procku (chcialem zobaczyc do ilu jest voltów na cpu) -> pozniej zresetowalem i bios był wyzerowany (no bo nie było sejva) ;) -> ale przecierz nie robilem sejva wiec nie wiem czemu sie bios zawiesił :P jak mam nic nie podkręcone to mam Vcore Voltage: 1.216- 1.224 (auto) Edytowane 5 Grudnia 2008 przez Wyspa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin255A Opublikowano 6 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2008 kolego zacznij od podstaw -FAQ jak Ty piszesz ,ze żólta dioda przy ramie oznacz ,ze sie ram przegrzewa to ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wyspa Opublikowano 6 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2008 no juz wiem juz wiem... -> poczytam faq spoko :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NuKeR Opublikowano 6 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2008 Najlepiej najpierw od Manuala =] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin255A Opublikowano 6 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2008 jak sie spisuje bios 1001 ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wyspa Opublikowano 6 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2008 (edytowane) na razie dałem tak napięcia... minimalnie większe od tych co były pokazane w biosie... komputer mi sie zawieszał co jakis czas... mam nadzieje ze to wyeliminuje ten problem... na razie nie podkrecam... sprawdze czy na pewno nie bedzie mi sie windows zawieszac eh... : > robiłem też 20min orthosa i 0 problemów... (ale robiłem go jak było all na auto tak dla testu)... Edytowane 6 Grudnia 2008 przez Wyspa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NuKeR Opublikowano 6 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2008 moze bedzie offtop ale jest warta uwagi alternatywa dla RExtr? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 6 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2008 (edytowane) na razie dałem tak napięcia... minimalnie większe od tych co były pokazane w biosie... komputer mi sie zawieszał co jakis czas...Napiecia na SB chyba niepotrzebnie takie wysokie. ustaw najniższe. Dopiero powyżej FSB=500 można sie nimi bawić. Tak przynajmniej zachowuje się FORMULA. Edytowane 6 Grudnia 2008 przez jacekcz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wyspa Opublikowano 6 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2008 (edytowane) Vdrop: a zalezy Tobie na DDR3? ja na Twoim miejscu brałbym nehalema z rampage II extreme... bo masz niezlego kompa w sumie... jak na moje oko nie opyla sie pchac Tobie w DDR3 ;) ale to tylko moje zdanie ;) jacekcz: 1.51 to najmniejsza wartosc mozliwa na SB :) Edytowane 6 Grudnia 2008 przez Wyspa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NuKeR Opublikowano 6 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2008 (edytowane) Myslalem o nachelmie ale... musialbym zmienic cala platforme a to koszt za duzy jak narazie dla mnie a chcialem przy okazji grafe wymienic i myslalem o x2 lub 280tce. Koszt przesiadki na DDR3 to ok 750 funtow (RE + 2x2GB DDR3 + GFX) a na i7 dodatkowo cena proca. Dodatkowo wymianan mnie raczej nagli pozniewaz mam juz prawdopodobnie uszkodzona kosc pamieci i dwa pierwsze dwa sloty pamieci na plycie =/ Inna sprawa to to ze jak przejde teraz na DDR3 to przy przesiadce na i7 bede mial juz pamieci z glowy (przynajmniej na poczatek) i beda nowe procki i moze tansze =] Pytanie o inna opcje warta uwagi poza RE - chcialem zaoszczedzic troszke kasy aby zostalo na dokonczenie projektu WC tak jak to zaplanowalem. Edytowane 6 Grudnia 2008 przez Vdrop Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wyspa Opublikowano 6 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2008 (edytowane) Vdrop: ja bym poszedł w rampage ii extreme -> 2 kosci ram jakies nawet niezbyt wydajne np 1333MHz i proc 920 i na razie wsio... i wsio -> od nowa zrobisz wode na tym o ile sa juz bloczki wodne na neha... i jak Ci starczy dokupisz gef 280... ja bym na Twoim miejscu tak zrobił ;-) -> ja kupiłem se tego kompa nie wiecej niz tydzien temu chyba ale dlatego ze niechcialem isc w nehalema bo zdeczka za malo o nim wiem a o tych czesciacha na socket 775 czytalem dosc sporo... i zreszta taki sprzet jak nehalem nie jest mi potrzebny ale na Twoim miejscu poczekałbym z wodnym i z grafą i przeszedl po prostu na mobo + proc nehalemowy + ramki ddr3 i grafe przerzucasz i heja :) -> robisz wode dalej tylko juz na lepszej platformie -> duzo bardziej przyszlosciowej :) ale zrobisz jak uwazasz ;) -> jak nie kupisz grafy to zaoszczedzisz duzo kasy... a widze ze i tak grafe masz calkiem calkiem... wiec chyba warto poczekac z kupnem lepszej hm? ;) wydaje na mobo + proc + ddr3 i rób wode... a grafe se kupisz za kilka dobrych miesiecy za duzo mniejsza kase i wtedy kop bedzie az Ci oczka wyjdą :D ;-) Edytowane 6 Grudnia 2008 przez Wyspa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 6 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2008 ... Inna sprawa to to ze jak przejde teraz na DDR3 to przy przesiadce na i7 bede mial juz pamieci z glowy (przynajmniej na poczatek) i beda nowe procki i moze tansze =]... Akurat to nie koniecznie zaleta bo DDR3 wkońcu stanieją do poziomu DDR2. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NuKeR Opublikowano 6 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2008 (edytowane) @RAFA wszystko kiedys tanieje ;] Moze faktycznie sie jeszcze zastanawie i przelicze koszt zmiany platformy na i7 tylko narazie jakos mnie nie ciagnie do quadow za bardzo =/ wg mnie jak narazie przerost formy nad trescia. Kurcze no sam juz nie wiem... chyba jeszcze pomysle... Ciekawe czy Maniakalny bedzie wstanie dorobic zapinke do mojego bloku pod i7 - trzeba zapytac =] Co do grafy to faktycznie sie nie pali narazie bo glownie w co gram to CoD4 a na tej grafie nawet 1920x1200 hula az milo =] Chyba najlepiej zrobi jak poprostu jeszcze poczekam z m-c moze dwa =] Edytowane 6 Grudnia 2008 przez Vdrop Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wyspa Opublikowano 7 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2008 (edytowane) Vdroop: to ja zupełnie nie wiem po co chcesz grafe wymieniac i wydawac na nią kilkaset złotych :D -> z tego co wiem to Maniakalny gdzies pisał ze predzej bedą u Niego te zapinki niz w sklepie ;-) cos takiego gdzies na tym forum czytałem ;) (i7 ma najwieksza zalete taką ze ram pracuje duzo lepiej - kontroler pamięci...) ;) podniesienie napięcia na ramie wyeliminowało ten problem :) jak masz jakies propozycje zmiany ktorejs z opcji to chetnie wysłucham :rolleyes: zauwazylem ze nawet jak nic nie jest podkrecone i dam napiecie na ramie 1,96 to czasem dalej występują te czarne klatki nie wiem o co biega ale sie dowiem :unsure: :blink: podniesienie napiecia na procku do 1.30 tez nic nie daje hmm moze nie ma sie czym przejmowac hmm albo gdzies komp jest niedowoltowany hmmm (nic nie jest podkręcone) Edytowane 7 Grudnia 2008 przez Wyspa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lama1 Opublikowano 7 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2008 dlaczego ustawiłeś tak niskie FSBTerm. ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wyspa Opublikowano 7 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2008 (edytowane) lama1: około 10x pod rząd 3dmark06 pokazywał tą klatke ale za tym powiedzmy 11 razem po zwiekszeniu tej wartosci o ktorej podałeś ona nie wystąpił! chodz troche dygalem czy aby nie wyskoczy :D ... przeprowadze wiecej testów dla pewnosci... na razie napiecia wyglądają tak: (@4050 i ram 1800MHz) chyba na SB za wysokie napiecie... ale to takie napiecia ustawione na szybko... lekko pozwiekszalem... i temperatury sa OK jak na razie... bede to jeszcze zmieniał... ale na razie wygląda stabilnie :) Edytowane 7 Grudnia 2008 przez Wyspa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 7 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2008 Nie jest jakies extremalne ale takie podbicie niczego nie wnosi i nie pomaga w OC więc raczej zmniejsz do default lub tylko nieznacznie powyżej. Tak to zbędne podnoszenie temperatur układu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wyspa Opublikowano 7 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2008 (edytowane) napięcie na SB jest tylko o 1 wartość większe niż najmniejsza dostępna wartosc :) wziąłem proca na 510*8,5 (4335MHz) ram 1700MHz... i temperatury juz robia sie duze... znowu za male napiecie na FSBTerm -> jeszcze zwieksze dla testu tam napiecie i ide na swoje 4050MHz i czekam na wodne na całą mobo... a to potrawa pewnie kilka miesięcy :) chyba ze bede jeszcze kombinowac ;) ale wole nie szalec juz zbytnio ;) lookne jeszcze FSBTerm :) SP 1min - 10sek podniesienie FSBTerm pomogło :D zdjęcie napięć 510*8,5 (4335MHz) ram 1700MHz (na 1.35V na procu mi sie zawieszał w 3dmarku06) (napięcia zrobione na szybko) komp podczas 3dmarka06 :D Teraz wróciłem na 4050MHz i ram 1800Mhz bo nie jest mi potrzebne więcej jak na razie... w 3dmarku06 wynik 13948 (było 14k ale to chyba wina tego ze za mało grafe podkreciłem moze zaraz sie tym zajme...) Zmniejszyłem też napięcie do najmniejszego na SB tak jak jaczekcz radził i zmniejszyłem o 1 stopień napięcie na ramie :) podmaxowałem grafe i bez zadnego arta ani problemu ze smokiem osiągnąłem wynik 14048 :) jestem zadowolony :D -> czekam na wode :D -> troche sobie poczekam ale wtedy sproboje dojsc normalnie tak 24/7 na 4500 albo wyzej -> sie zobaczy ;) Edytowane 7 Grudnia 2008 przez Wyspa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ns5 Opublikowano 7 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2008 Inna sprawa to to ze jak przejde teraz na DDR3 to przy przesiadce na i7 bede mial juz pamieci z glowy (przynajmniej na poczatek) i beda nowe procki i moze tansze =]DDR3 Stanieje i będą szybsze niedługo maja być Elpidy(50nm) 2500MHz CL9(może mniej ?) @ 1.5V i mniej :) wiec kupno DDR3 na przyszłość to głupota Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lama1 Opublikowano 8 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2008 Asus Rampage - X3230 (coś jak Q6600) - optymalne? na tym pracyję Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin255A Opublikowano 8 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2008 ja mam 540x8 i ram 1800-7-7-7-14-60 -to jest dla mnie optymalnie :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wyspa Opublikowano 8 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2008 widze ze E8600 chodzi na bardzo niskim napięciu :) -> nie tak jak E8400 : P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blue Opublikowano 8 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2008 dlaczego powyzej fsb460 dzieją się dziwne rzeczy u mnie? np. orthos smiga, small , blend a na drugi dzien chce uruchomic i zwis przy ładowaniu. Do fsb 460 jest ok, juz wszystkie napiecia praktycznie były ruszany. ma ktos jakis pomysl??? tutaj tez mieli problemy ..... http://www.frazpc.pl/artykuly/627/CORE/2/Q...roki/rewizji/E0 "Próby na innych płytach doskonale radzących sobie z E8600 (m.in. ASUS Rampage Formula, Gigabyte EP45-DQ6) kończyły się zazwyczaj na FSB w granicach 430~460MHz co przy mnożniku 8.5x przekładało się na taktowanie 3600~4000MHz, przy którym testowany egzemplarz Q9550 pracował stabilnie przy napięciu wyraźnie niższym od założonej granicy 1.35V. I szczerze przyznam, że sam do końca nie wiem czy wina leżała po stronie sprzętu czy też wynikała z mojego braku cierpliwości podczas prób uzyskania wyższego taktowania (wspomniane wartości to taktowania uzyskane po dłuższych zabawach z napięciem mostka północnego, napięciem VTT i ustawieniami GTL) - bez cienia wątpliwości mogę stwierdzić jednak, że pod względem podkręcania płyta DFI wypadła tu zdecydowanie korzystniej osiągając bez większych problemów stabilne FSB na poziomie 500MHz." nawet po 3godzinnym graniu jest ok na 8.5x480 a w windowsie nagle sie zawiesi i nie wiadomo z jakiej paki.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lama1 Opublikowano 9 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2008 moim zdaniem to nie granica płyty a procesora Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 11 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2008 (edytowane) Bios 701 - RAMPAGE FORMULA :) ftp://ftp.asus.com.tw/pub/ASUS/mb/socket7...ormula-0701.zip Fixed use 2 pieces of ATI4870X2 VGA Card can't display from Primary slot display monitor Edytowane 13 Grudnia 2008 przez jacekcz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malik Opublikowano 13 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2008 Bios 701 - RAMPAGE FORMULA :) ftp://ftp.asus.com.tw/pub/ASUS/mb/socket7...ormula-0701.zip Fixed use 2 pieces of ATI4870X2 VGA Card can't display from Primary slot display monitor Ktos juz moze wrzucil ten bios ? Jakies opinie, wrazenia ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...