Skocz do zawartości
jacool

Asus Rampage Formula / Extreme X48

Rekomendowane odpowiedzi

wydaje mi sie ze cos z sekcja zasilania pamieci. mialem to samo jak katowalem parenascie gb d9 na ~3,4v. po resecie cmosu, nastepnie ustawieniu wszystkiego na nowo wszytko wrocilo do normy. zawsze mozesz sprobowac flashowac bios na starszy/nowszy.

Hej, ale Ja nie katowałem żadnych dużych pamięci ram... Mam 2 x po 2 Gb OCZ i takie rzeczy mi się dzieją ??

Nie jest to jakaś wada sprzętu (płyty) ?? Możesz mi to jakoś dokładnie opisać, co należy zdziałać tak krok po kroku :( jak bym zrobił reset cmos-u ?? Ewentualnie z tym flashowaniem na nowszy bios ??

Kurde, trochę noga jestem z takich rzeczy ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Naprawde mam problem z ta głupia płyta. Pomozcie.

Prosze mi powiedziec czy to normalne zachowanie sie tej plyty bo mam obawy czy nie jest walnieta...

1a) wlaczam kompa, monitor sie wlacza, leda od dysku miga, a ekran czarny, nic sie nie dzieje. Daje reset komp uruchamia sie normalnie

1b) uruchamiam kompa, monitor sie nie wlancza, leda dysku cos tam miga, cisza. Resetuje, komp sie wlancza normalnie.

2) mam ustawione wlaczanie kompa na spacji. Raz to dziala a raz nie. Troche dziwne,

3) po zmianach w biosie albo tez np. bez zmian wychodze przez F10+enter i komp albo sie momentalnie wylancza i po 3s normalnie wlacza, albo sie restartuje po czym bootuje system. No ja jakos nigdy nie spotkalem sie z czyms takim zeby po wybraniu "zapisz ustawienia biosu" komp sie momentalnie wylanczal ?!

4) po wcisnieciu resetu (raz lub szybko kilka razy) komp sie albo resetuje od razu, albo wylacza sie i po 3s zalancza i bootuje.

Ogolnie rzecz biorac, zastanawiam sie czy ta plyta jest ok, bo jeszcze nie widzialem podzespolu ktory by w tak losowy sposob sie zachowywal.

No i mam problem z dyskami.

Na SATA4 mam podpiety dysk SSD Intela a na SATA6 chce miec podpiety dysk normalny SATA Seagate 500GB. Sek w tym ze plyta nie widzi mi tego dysku. Zmienialem juz kable i nic. A na drugim kompie normalnie smiga.

Inna sprawa ze jak mam ustawic w biosie opcje dla dyskow.

Bo dla dysku SSD ma byc AHCI tylko ze to ustawia ten tryb dla wszystkich kanałow SATA. A co z nomalnym talerzowym dyskiem podpietym do innego kanalu SATA ?

Czy ktos moglby mi odpowiedziec ? Jak jest u was ?

Edytowane przez PolandMET

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakie są złączki w bloku wodnym na chipsecie w ASUS Ramapge Extreme?? Pasuje zamiast oryginału Swiftech MCW30??

P.S. może ktoś chce sprzedać ASUSa Rampage Extreme, bo włąsnie rozglądam się za używką. :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PolandMET co do zapisywaniu ustawien biosu to faktycznie przy jakis ciach!lach jest tylko restart przy przestawianiu mnoznikow, fsb, timingow itp itd jest wylaczenie i wlaczenie. Jednak jesli Ty masz tak nawet jesli nic nie zmieniasz to faktycznie dziwnie.

Co do dyskow to z tego co pamietam, to chyba jak dasz RAID to dopiero dzialaja gniazda 5 i 6, albo jakos tak - tutaj dokladnie nie pamietam czy tak bylo ale pamietam ze cos tam bylo takiego z tymi slotami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam

Chyba padla mi plyta :(

wyswietlacz pokazuje DET DRAM i nie ma obrazu na monitorze, wogole sie nie wlacza. Zmienilem grafe, i nic, przekladalem RAM i nic. Czy to moze byc proc ? Raczej nie bo by wtedy komp sie nie uruchamial. Natomiast swieci, buczy, dyski pracuja, lampki sie swieca ale na monitorze nic, wogole sie nie wlacza.

Od jakiegos czasu mialem takie objawy ze np. komp rano wlanczal mi sie dopiero po drugim wlaczeniu (a w zasadzie obraz na monitorze) czyli musialem wlaczyc, wylaczyc, wlaczyc i juz monitor sie wlaczal. Od 2 dni sie zdziwilem bo chodzil za pierwszym razem po czym wczoraj sie zwiesil i od tego czasu nic.

W dodatku nie ma tych plyt juz na allegro, same jakies nowe :D a na ceneo 750zl, masakra.

EDIT:

Rozmontowalem mojego Blue-Red moda i co sie okazalo. Proc i grafa OK, padly 3 z 4 kosci Good ram, chyba z przegrzania. Na procu nie bylo pasty !?! musialem zapomniec nasmarowac lol oraz skrzywiona jest jedna noga na w gniezdzie w plycie. Ale na jedynej dzialajacej kosci komp ruszyl. Ufff, ulga jak nie wiem co.

Edytowane przez PolandMET

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wlasnie, nigdy do niczego mi sie ten "wyswietlacz POSTów" nie przydal, bo przewaznie wypisuje glupoty. A przez to plyta ani nie piszczy ani nic i nie wiadomo co nie dziala. Zreszta akurat ta "super hiper swietna" plyta od poczatku mi sie nie podobala ze wzgledu na rozne dziwne myki. Np. czemu po szybkim wcisnieciu kilka razy Resetu sie wylacza po czym sama sie wlacza ? :D To wprowadza niepotrzebny nipokoj lol

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra, rozkrecilem, pogrzebalem, skrecilem i dziala ale nie umiem tego podkrecic :( Jak dla mnie ta plyta ma za duzo ustawien.

Kupilem nowe pamieci Geil, niestety nie bylo nic ciekawego na mieście, GoodRamy, Kingstony no i te Geile.

Geil 2x2GB

DDR2 - 800 CL=4-4-4-12 2.0V

GX24GB6400C4UDC

Poprzednio mialem 4x1GB GoodRamy ktore byly ustawione na prawie 1122MHz. Poradzcie co mam zmieniac zeby to sie dalo podkrecic ?

Bo jak ustawie na DDR-800 to sie mi komp nie uruchamia albo winda sie wywala. Czy tu sie gdzies zmienia to, czy sa 2 czy 4 kosci czy on sam sobie to zmienia ?

Tu screeny z profilu OC jaki mialem z GoodRamami (FSB mialem na 400MHz bo sie balem ze mi proc zdechnie w lecie na 4.2GHz). Zdjecie zrobilem teraz z geilami.

Prosze poradzcie co poprzestawiac.

Ile dac tym pamieciom MHz 667 czy 800 ? Czy zmienic 2N na 1N ? Bo chcialbym dac cos kolo 4.0GHz na procu. Teraz moge zaszalec skoro ma paste pod blokiem.

Dołączona grafika

Dołączona grafika

A tu skan z aktualnie dobranych ustawien bez OC zeby mi systemu nie wywalilo :(

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

- spróbuj wyżej NB VOLTAGE - powiedzmy 1.4V dla testu.

-Spróbuj wyżej trfc - powiedzmy 88-110

-GTL -AUTO

-COMMAND RATE - AUTO

-DRAM REF -AUTO

------------------

ustaw ramy 1:1,  fsb=445x9 a ramy na 890MHz

Edytowane przez jacekcz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szukac to ja moge teraz a nie jak komp lezal martwy :) Wziolem co bylo.

W sumie to ja moge wykrecac i 4.2GHz ale po co ! Zeby mi sie plyta usmazyla albo proc ? A roznica zadna. Takie 3.8GHz calkiem styknie. Jutro sie pobawie i zobacze ile daja rade.

PS. Jak odkleic radiatory ? Trzeba wygrzac ale jak, w kompie czy suszarka ? Bo z tymi GR tez mi to nie zabardzo chcialo zchodzic.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie mam pytanie.

Mam bios wersja 0701.

Komp robi takie dziwne myki, ze podczas uruchomienia przechodzi post a nasttepnie jest czarny ekran. Dzieje sie to praktycznie za kazdym razem, choc nie zawsze. Wtedy nalezy wcisnac reset i windows sie uruchamia normalnie. Czego to moze byc przyczyna ? Przy samych restartach tez sie tak czasem dzieje.

Czy zmienic bios czy raczej jest dobry jaki jest i to olac ? Bo nie wiem czy to np. moze byc przez niego oraz czy warto(lepiej) zmienic na jakis nowszy lepszy ?

tnx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OK potestuje

A nagrywarka jest na USB (obudowa)

Kontroler Pata mam wylaczony.

Acha, bo ta plyta ma dwa gniazda LAN.

Tyle ze jak wlacze oba to net jest tylko w tym nizej, blizej slotow PCI a w tym wyzej cicho i glucho. W Windzie mam tylko 1 kontroler Marvell Yukon zinstalowany ale nie krzyczy o drugi. Moze nie dzialac ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi