marcin255A Opublikowano 10 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2008 i jak ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lama1 Opublikowano 14 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2008 na nowym biosie 0601 z PL 9 ( 2x2GB) przeszedłem na PL 6 ...a i nizsze Vcore mam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 14 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2008 (edytowane) No u mnie też coś drgnęło na biosie 601. Aktualnie FSB=486x9.5, pamięci 4x1, 583MHz, PL=7 Wcześniej miałem: AI CLOCK TWEASTER = moderate, teraz mam strong. System stabilny. Edytowane 14 Listopada 2008 przez jacekcz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wyspa Opublikowano 15 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2008 (edytowane) Im niższe PL tym lepiej pracuje RAM? Edytowane 15 Listopada 2008 przez Wyspa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 15 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2008 Tym wyższa wydajność podsystemu pamięci. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Passt Opublikowano 17 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2008 (edytowane) Panowie jak ta płyta radzi sobie z pamięciami 2x2 GB? Mam głównie na mysli Apogee 1066 GT lub ewentualnie OCZ Reaper 1066. Widzialem ,ze conajmniej dwóch uzytkownikow ma te pamieci. Powoli chyba zaczne sie przymierzac do tej mobo. Edytowane 17 Listopada 2008 przez Passt Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Harry Lloyd Opublikowano 17 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2008 Miałem Reapery 1066, stabilnie działały wyłącznie na 800 15-5-5-5. Nic wyżej nie było stabilne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Passt Opublikowano 18 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2008 Miałem Reapery 1066, stabilnie działały wyłącznie na 800 15-5-5-5. Nic wyżej nie było stabilne. A bios miales nizszy niz 408? Jeszcze jedno pytanie: czy noctua nh-u12P wejdzie bez problemu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Harry Lloyd Opublikowano 18 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2008 BIOS 0308 i 0410, na obu to samo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lama1 Opublikowano 19 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2008 Panowie jak ta płyta radzi sobie z pamięciami 2x2 GB? Mam głównie na mysli Apogee 1066 GT lub ewentualnie OCZ Reaper 1066. Widzialem ,ze conajmniej dwóch uzytkownikow ma te pamieci. Powoli chyba zaczne sie przymierzac do tej mobo. Apogee 1066 Gt 2x2GB max 1100mhz 1,98v ale najlepiej 1:1 tzn 900mhz DDR, 1.88v i 8x450mhz na quada. teraz na tej mobo niskie Vcore... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 19 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2008 (edytowane) etam ... ja wolę 4x1GB i wtedy mam 1200 na luzie. Pod warunkiem, że pamięci tyle potrafią. 2x2 to same problemy i takty wolniejsze. Ale ktoś powie.........2 sloty wolne :) Edytowane 19 Listopada 2008 przez jacekcz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NuKeR Opublikowano 21 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2008 Witam planuje przesiadke na Rampage Extereeme i potrzebuje porady co do DDR3 tzn nie wiem jakie wybrac. Planuje wziąć 2x2GB lub 4x1GB. Jakbyscie mogli cos doradzic bylbym wdzieczny. Myslalem o 2 kompletach tych Oczek sa to jednostronne pamieci i tu nastepne pytanie czy ma to jakies znaczenie dla DDR3? moze poszukac jakis dwustronnych? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin255A Opublikowano 22 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2008 etam ... ja wolę 4x1GB i wtedy mam 1200 na luzie. Pod warunkiem, że pamięci tyle potrafią. 2x2 to same problemy i takty wolniejsze. Ale ktoś powie.........2 sloty wolne :) dokładnie i jak chce się cos extra pokręcić to jak znalazł :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 22 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2008 No i po co komu te dwa sloty wolne? :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
whatever Opublikowano 22 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2008 No i po co komu te dwa sloty wolne? :) Wolne sloty to chyba, żeby cyrkulacja powietrza lepsza była :P Poza tym to raczej bzdura..inna sprawa jak, ktoś chciałby więcej niż 4GB.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BlackBomb Opublikowano 23 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2008 Chciałbym się dowiedzieć, która płyta główna jest lepsza. Czy ta opisywana w tym temacie Rampage Formula czy może Maximus II Formula? Wiem, że ta pierwsza ma chipset X48, natomiast druga P45, ale to chyba dużego wpływu na podkręcanie nie ma? Zależy mi na 2xPCIe 16x oraz na dobrym oc. Czytałem recenzje, że Maximus II Formula ma więcej opcji w biosie, przez co można dokładniej i więcej podkręcić. Chciałbym się jeszcze dowiedzieć czy istnieją inne różnice pomiędzy nimi. Dziękuję za pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 23 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2008 (edytowane) Nie wiem gdzie takie historie wyczytałeś :) pcie 2x16 + ciut lepsza wydajność jest w Rampage. Maximus ma pcie 2x8 + i wyższe osiągane fsb. Zależy do jakiego procka bo przy wysokim mnożniku OC będzie takie same. Tak na prawde więcej zależy od konkretnego egzemplarza procesora, pamięci czy płyty niż tych wszystkich extra opcji w biosie. Edytowane 23 Listopada 2008 przez rafa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin255A Opublikowano 23 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2008 tak tylko na p5Q dlx na tym procu max 611 fsb a na Rampage Extr. 656 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BlackBomb Opublikowano 23 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2008 P45 jest chipsetem wykonanym w nowszej technologii niż X48, przez co wydziela mniej ciepła i mniej się grzeje. A to przekłada się na osiągane wyższe magistralę FSB (w praktyce widać to np. na płytach DFI na P45). Z tych dwóch wybrałbym chyba Maximus II Formula. Też mi się jakoś ona widzi, ale straszenie przeszkadza mi to 2PCIe x8.. Czy mi się zdaje, czy tylko dla X38 i X48 są 2PCIe x16? Skoro P45 jest nowszy to czemu wyrzucili te PCIe 16? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin255A Opublikowano 23 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2008 było x38 potem nowszy i uboższy p35 jest x48 potem nowszy i ...p45 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BlackBomb Opublikowano 23 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2008 (edytowane) OK. Teraz jestem za Maximus II Formula. Tylko powiedzcie mi czy wydajnościowo te chipsety X48 i P45 są identyczne, bądź podobne. I przepraszam, bo rozmowa chyba lekko zeszła. edit. Jeszcze na angielskiej stronie ASUSa wyczytałem, że Rampage ma 2-fazowe zasilanie pamięci RAM, a przy Maximus II nic nie pisze. I jeszcze jedno pytanie. Ilu fazowe zasilanie CPU mają te płyty? Edytowane 23 Listopada 2008 przez BlackBomb Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 23 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2008 Też mi się jakoś ona widzi, ale straszenie przeszkadza mi to 2PCIe x8.. Czy mi się zdaje, czy tylko dla X38 i X48 są 2PCIe x16? Skoro P45 jest nowszy to czemu wyrzucili te PCIe 16?Intel od dość dawna prowadzi równolegle dwie linie chipsetów - droższą "lepszą" i tańszą "gorszą"do tańszych płyt. ...965 i 975, X38 i P35, X48 i P45... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość 71proste Opublikowano 25 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2008 (edytowane) osobiscie bardziej zadowolony jestem/bylem z X48/X38 niz z P45,chociazby ze wzgledu na nizsze Pl,ogolnie jakos lepiej sie te mobasy prowadza :) Edytowane 25 Listopada 2008 przez 71proste Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lama1 Opublikowano 26 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2008 osobiscie bardziej zadowolony jestem/bylem z X48/X38 niz z P45,chociazby ze wzgledu na nizsze Pl,ogolnie jakos lepiej sie te mobasy prowadza :) Fakt, P35 na DFI ciągle mi rozwalał RAIDa, a Asuss X48 spoko Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wyspa Opublikowano 28 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2008 (edytowane) ja już zamówiłem wszystkie częsci do nowego kompka :) bede miec mobo rampage extreme :)))))) juz przyszedł zasilacz hehe :) czekam na reszte częsci :))))))))) Edytowane 28 Listopada 2008 przez Wyspa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MatroX13 Opublikowano 2 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2008 Mam problem z RAID'em i dyskiem twardym na IDE. Mam dwa dyski Seagete 250GB ktore tworza macierz RAID 0 i jak podłącze dysk na IDE Samsung 60GB to wtedy mam zwis na NVRAM. BIOS niby widzi ten dysk Samsunga 60GB. W BIOS'ie mam ustawiony opcje RAID, bootwanie na RAID ale to nic nie daje i kończy się zwisem na NVRAM. Jak odłączę dysk na IDE Samsunga to system normalnie się ładuje. Wgrałem najnowszy bios 0701 za pomocą afudos es z przełącznikami pbnc. System XP. Proszę o pomoc. Męczyłem się z tym prawie 2h i efektów zero, próbowałem zworkami się bawić na tym Samsungu(Master, Slave, Cable Select) efetków nie przyniosło. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin255A Opublikowano 2 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2008 najnowszy bios 0901 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wyspa Opublikowano 2 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2008 http://www.keepandshare.com/doc/view.php?id=923548&da=y bios 0901 do asus rampae extreme (mi koles w poniedzialek wysłał mobo wiec niedlugo powinna być) (jeszcze nie wiem jak sie ubgraduje bios bo tam pewnie bedzie stary bios hmm - ma ktos jakiegos linka jak to zrobic dokladnie? niechcialbym czegos skopac - mam pendrajwa z aparatu cyfrowego jakby co...) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 2 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2008 Mam problem z RAID'em i dyskiem twardym na IDE. Mam dwa dyski Seagete 250GB ktore tworza macierz RAID 0 i jak podłącze dysk na IDE Samsung 60GB to wtedy mam zwis na NVRAM. BIOS niby widzi ten dysk Samsunga 60GB. W BIOS'ie mam ustawiony opcje RAID, bootwanie na RAID ale to nic nie daje i kończy się zwisem na NVRAM. Jak odłączę dysk na IDE Samsunga to system normalnie się ładuje. Wgrałem najnowszy bios 0701 za pomocą afudos es z przełącznikami pbnc. System XP. Proszę o pomoc. Męczyłem się z tym prawie 2h i efektów zero, próbowałem zworkami się bawić na tym Samsungu(Master, Slave, Cable Select) efetków nie przyniosło. Mialem taki problem na wielu konfiguracjach. Za każdym razem trzebabylo zrezygnować z ze starego dysku na IDE... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wyspa Opublikowano 2 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2008 (edytowane) jakby ktos wrzucił np wszystkie pliczki których sam uzywa do aktualizacji biosy na rampage extreme na rapidshare (bez najnowszego biosu bo juz go mam) to byłoby bardzo wdzięczny :)))))))) własnie mi procek przyszedł... radiator na procka to smiech na sali :wacko: zamówiłem boxowe bo wszystko kiedys pójdzie na wode... ooooooooo co my tutaj mamy B-) jeszcze dysk i obudowa... :) Edytowane 2 Grudnia 2008 przez Wyspa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...