rafa Opublikowano 23 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2008 (edytowane) Nie wiem gdzie takie historie wyczytałeś :) pcie 2x16 + ciut lepsza wydajność jest w Rampage. Maximus ma pcie 2x8 + i wyższe osiągane fsb. Zależy do jakiego procka bo przy wysokim mnożniku OC będzie takie same. Tak na prawde więcej zależy od konkretnego egzemplarza procesora, pamięci czy płyty niż tych wszystkich extra opcji w biosie. Edytowane 23 Listopada 2008 przez rafa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin-prv Opublikowano 23 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2008 Chciałbym się dowiedzieć, która płyta główna jest lepsza. Czy ta opisywana w tym temacie Rampage Formula czy może Maximus II Formula? Wiem, że ta pierwsza ma chipset X48, natomiast druga P45, ale to chyba dużego wpływu na podkręcanie nie ma? Zależy mi na 2xPCIe 16x oraz na dobrym oc. Czytałem recenzje, że Maximus II Formula ma więcej opcji w biosie, przez co można dokładniej i więcej podkręcić. Chciałbym się jeszcze dowiedzieć czy istnieją inne różnice pomiędzy nimi. Dziękuję za pomoc. P45 jest chipsetem wykonanym w nowszej technologii niż X48, przez co wydziela mniej ciepła i mniej się grzeje. A to przekłada się na osiągane wyższe magistralę FSB (w praktyce widać to np. na płytach DFI na P45). Z tych dwóch wybrałbym chyba Maximus II Formula. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin255A Opublikowano 23 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2008 tak tylko na p5Q dlx na tym procu max 611 fsb a na Rampage Extr. 656 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BlackBomb Opublikowano 23 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2008 P45 jest chipsetem wykonanym w nowszej technologii niż X48, przez co wydziela mniej ciepła i mniej się grzeje. A to przekłada się na osiągane wyższe magistralę FSB (w praktyce widać to np. na płytach DFI na P45). Z tych dwóch wybrałbym chyba Maximus II Formula. Też mi się jakoś ona widzi, ale straszenie przeszkadza mi to 2PCIe x8.. Czy mi się zdaje, czy tylko dla X38 i X48 są 2PCIe x16? Skoro P45 jest nowszy to czemu wyrzucili te PCIe 16? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin255A Opublikowano 23 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2008 było x38 potem nowszy i uboższy p35 jest x48 potem nowszy i ...p45 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BlackBomb Opublikowano 23 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2008 (edytowane) OK. Teraz jestem za Maximus II Formula. Tylko powiedzcie mi czy wydajnościowo te chipsety X48 i P45 są identyczne, bądź podobne. I przepraszam, bo rozmowa chyba lekko zeszła. edit. Jeszcze na angielskiej stronie ASUSa wyczytałem, że Rampage ma 2-fazowe zasilanie pamięci RAM, a przy Maximus II nic nie pisze. I jeszcze jedno pytanie. Ilu fazowe zasilanie CPU mają te płyty? Edytowane 23 Listopada 2008 przez BlackBomb Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 23 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2008 Też mi się jakoś ona widzi, ale straszenie przeszkadza mi to 2PCIe x8.. Czy mi się zdaje, czy tylko dla X38 i X48 są 2PCIe x16? Skoro P45 jest nowszy to czemu wyrzucili te PCIe 16?Intel od dość dawna prowadzi równolegle dwie linie chipsetów - droższą "lepszą" i tańszą "gorszą"do tańszych płyt. ...965 i 975, X38 i P35, X48 i P45... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość 71proste Opublikowano 25 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2008 (edytowane) osobiscie bardziej zadowolony jestem/bylem z X48/X38 niz z P45,chociazby ze wzgledu na nizsze Pl,ogolnie jakos lepiej sie te mobasy prowadza :) Edytowane 25 Listopada 2008 przez 71proste Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lama1 Opublikowano 26 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2008 osobiscie bardziej zadowolony jestem/bylem z X48/X38 niz z P45,chociazby ze wzgledu na nizsze Pl,ogolnie jakos lepiej sie te mobasy prowadza :) Fakt, P35 na DFI ciągle mi rozwalał RAIDa, a Asuss X48 spoko Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wyspa Opublikowano 28 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2008 (edytowane) ja już zamówiłem wszystkie częsci do nowego kompka :) bede miec mobo rampage extreme :)))))) juz przyszedł zasilacz hehe :) czekam na reszte częsci :))))))))) Edytowane 28 Listopada 2008 przez Wyspa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MatroX13 Opublikowano 2 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2008 Mam problem z RAID'em i dyskiem twardym na IDE. Mam dwa dyski Seagete 250GB ktore tworza macierz RAID 0 i jak podłącze dysk na IDE Samsung 60GB to wtedy mam zwis na NVRAM. BIOS niby widzi ten dysk Samsunga 60GB. W BIOS'ie mam ustawiony opcje RAID, bootwanie na RAID ale to nic nie daje i kończy się zwisem na NVRAM. Jak odłączę dysk na IDE Samsunga to system normalnie się ładuje. Wgrałem najnowszy bios 0701 za pomocą afudos es z przełącznikami pbnc. System XP. Proszę o pomoc. Męczyłem się z tym prawie 2h i efektów zero, próbowałem zworkami się bawić na tym Samsungu(Master, Slave, Cable Select) efetków nie przyniosło. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin255A Opublikowano 2 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2008 najnowszy bios 0901 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wyspa Opublikowano 2 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2008 http://www.keepandshare.com/doc/view.php?id=923548&da=y bios 0901 do asus rampae extreme (mi koles w poniedzialek wysłał mobo wiec niedlugo powinna być) (jeszcze nie wiem jak sie ubgraduje bios bo tam pewnie bedzie stary bios hmm - ma ktos jakiegos linka jak to zrobic dokladnie? niechcialbym czegos skopac - mam pendrajwa z aparatu cyfrowego jakby co...) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 2 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2008 Mam problem z RAID'em i dyskiem twardym na IDE. Mam dwa dyski Seagete 250GB ktore tworza macierz RAID 0 i jak podłącze dysk na IDE Samsung 60GB to wtedy mam zwis na NVRAM. BIOS niby widzi ten dysk Samsunga 60GB. W BIOS'ie mam ustawiony opcje RAID, bootwanie na RAID ale to nic nie daje i kończy się zwisem na NVRAM. Jak odłączę dysk na IDE Samsunga to system normalnie się ładuje. Wgrałem najnowszy bios 0701 za pomocą afudos es z przełącznikami pbnc. System XP. Proszę o pomoc. Męczyłem się z tym prawie 2h i efektów zero, próbowałem zworkami się bawić na tym Samsungu(Master, Slave, Cable Select) efetków nie przyniosło. Mialem taki problem na wielu konfiguracjach. Za każdym razem trzebabylo zrezygnować z ze starego dysku na IDE... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wyspa Opublikowano 2 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2008 (edytowane) jakby ktos wrzucił np wszystkie pliczki których sam uzywa do aktualizacji biosy na rampage extreme na rapidshare (bez najnowszego biosu bo juz go mam) to byłoby bardzo wdzięczny :)))))))) własnie mi procek przyszedł... radiator na procka to smiech na sali :wacko: zamówiłem boxowe bo wszystko kiedys pójdzie na wode... ooooooooo co my tutaj mamy B-) jeszcze dysk i obudowa... :) Edytowane 2 Grudnia 2008 przez Wyspa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba2005 Opublikowano 2 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2008 Witam, skad zassac sterowniki do rampage formula ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin255A Opublikowano 2 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2008 http://support.asus.com/download/download....SLanguage=en-us Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 2 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2008 Witam, skad zassac sterowniki do rampage formula ?Ze strony producenta? :blink: patrz wyżej :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blackwhite Opublikowano 2 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2008 (edytowane) Czy jak kupię Rampage Extreme to muszę WC sobie sprawić?Czy ten NB nie musi mieć podłączonego? Moja płyta (albo zasiłka ) pada i chyba muszę dokonać nowego zakupu :P Mogę taką kupić bez kabli i bez pudełka z gwarancją za 500 pln - chyba warto? Edytowane 2 Grudnia 2008 przez Blackwhite Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 2 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2008 Oczywiście nie wymaga WC. To tylko opcja. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blackwhite Opublikowano 2 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2008 To co warto łykać ta płytkę? Moja chyba dokonała swojego żywota bo ciągle mam BOSD , a jest zarysowany laminat na reversie (mea culpa :P). A tak w ogóle to może zerknie ktoś tutaj: http://forum.purepc.pl/Zasilacze-obudowy-f...25-t282864.html i powie o co kaman? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wyspa Opublikowano 3 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2008 (edytowane) ja dostałem takie cos dodatkowo :razz: zdjąłem wode i radiator i założyłem radiator zamiast bloku wodnego i zamieniłem radiator na większy :) Kompek złożony ale bez dysku i niektórych kabli Edytowane 3 Grudnia 2008 przez Wyspa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Siloss Opublikowano 3 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2008 Nowy biosik do RE 1001 KLIK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wyspa Opublikowano 3 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2008 (edytowane) już mam kompa na chodzie :D -> na razie mam wgrany bios 404 i ram chodzi mi nie na 1800 tylko na 1333 :( -> nie wiem jeszcze jak wgrac bios ale nad tym popracuje moze jutro... jeszcze wgrywam wszystkie sterowniki itd itp :) Jeszcze tylko obudowy mi brakuje :P Edytowane 3 Grudnia 2008 przez Wyspa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wyspa Opublikowano 4 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2008 Co o tym myslicie? Dawac Flash? czy odradzacie spod windy tego robic? hmm ktos cos takiego juz robił? ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 4 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2008 Ja zawsze to robie spod windy od wielu lat. Asus ma też proste narzędzie wbudowane w bios jeśli dysponujesz jakąś pamięcią flash. Podczas uruchamiania ctrl+F2. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wyspa Opublikowano 4 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2008 (edytowane) B-) ide do OC :> mozecie mi pomoc aby pamięci smigały chodz te 1800? na razie zmieniłem tak Ram na 2T dałem... i FSB na 350 ale ramki chodzą na 1401MHz :/ Dram Statyc Read Control: Disabled Loading Celibration: Enabled CPU Spread Spectrum: Disabled PCIE Spread Spectrum: Disabled Jezeli o czyms zapomnialem to prosze o wskazówki! :) o jakiejs opcji czy cos :) PCI-E jest na 100 :) Marcin255A: mógłbys zapodać swój konfig w biosie? o ile to nie problem? :) Zapodałem FSP 400 i mnożnik z 9 zmniejszyłem na 8 i dałem pamięci przy strapie 400 na 1600MHz... co o tym sadzicie? Napięć nie ruszałem... Jest jeszcze taka opcja "CPU TM Function: Enabled" ona powinna byc włączona czy wyłączona? :) wynik w 3dmarku cos nijaki: 12343 -> hmmm dałem teraz mnoznik 8 i 450 FSB (3600MHz) i ram na 1800MHz poszedł (strap 400MHz) 3dmark06: 12682 hmmm niby lepiej hmmmm wlasnie dalem mnoznik 9 x 400 i ramki na 1600MHz i 12719 hmm i chyba na razie tak zostawie i wezme sie za grafe ale chetnie poslucham jak ktos bedzie chcial mi doradzic cos hm ;) (napiecia na auto mam) Edytowane 4 Grudnia 2008 przez Wyspa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 4 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2008 (edytowane) No nie załamuj .... 400FSb na takiej płycie?!?!?!?! :blink: :blink: :blink: Edytowane 4 Grudnia 2008 przez jacekcz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wyspa Opublikowano 4 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2008 (edytowane) dałem na 450x9 (bez zmiany napięć) -> jedynie zmieniłem napięcie na ramie na 1,95 (pokazało sie 1,96 z hakiem) i 3dmark06 bez problemu przeszedł na 13200 równiutko punktów... ale zapaliła sie taka żółtawa lampka przy ramie ze temperatura wysoka ;) ale z tego co widze to na kosciach pisze 1.95 wiec chyba to bezpieczne dla tych kosci ;) co o tym sadzicie? ;) na razie wygląda to tak: (oczywiscie grafa na razie nie podkręcana - ale juz obczaiłem troche co i jak) zmieniłem napięcie na ramie na 1,90 aby sie nie grzały za mocno -> i jest zielona lampeczka :) -> ale ram i tak jest ciepły i to wcale nie za mocno ;-) -> po zmienie napięcia na rampie na wyzsze bo było około 1,72? to w 3dmarku06 nie wystapił juz taki duzy art ktory sie tak nieładnie pojawiał :D Edytowane 4 Grudnia 2008 przez Wyspa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin255A Opublikowano 4 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2008 dioda przy ramie to nie temp. tylko napiecia -przy ramie nb ,cpu jak zielone ok, żółty -moze być -czerwony przekroczone granice bezpieczeństwa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...