Skocz do zawartości
jacool

Asus Rampage Formula / Extreme X48

Rekomendowane odpowiedzi

Harry Lloyd napisał(a):

A jak włączysz kompa z podłączonym pendrivem zawierającym plik z BIOS-em to nie da się go przeflashować jeszcze raz? Bo teoretycznie taka funkcja jest, tylko być może ona działa wyłącznie po nieudanym flashu gdy pojawia się BIOS Checksum Error, ale spróbować można.

A może rzeczywiście coś z pamięciami.

Nic się nie da zrobić: CrashFree nie działa, zaraz po starcie ciemność, ramki są sprawne.

Pojechała na serwis.

Edytowane przez jacekcz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Malik napisał(a):

to czekamy na relacje od kogos kto sobie ja sprawi :)

Nie zauwazyles ze lezy u mnie?:) Jak dla mnie to plytka jest debesciacka i najlepsza od bardzo dlugiego czasu jaka mialem miec okazje w rekach trzymac i krecic. No dobra, procz ceny i zblizajacej sie premiery Nehalema, wszystko jest ok ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ryba napisał(a):

No dobra, procz ceny i zblizajacej sie premiery Nehalema, wszystko jest ok ;)

Zależy jak na to spojrzeć :wink: . X48, nie licząc P45, jest ostatnim chipsetem na płytkach z LGA775. Daje nam to pewność, że nie zamienimi jej na inną w ramach tej samej podstawki. X58 jest pierwszym chipsetem pod Nehalema i na pewno nie ostatnim. A nie każdy ma ochotę kupować mobo co pół roku :razz:

ryba napisał(a):

Jak dla mnie to plytka jest debesciacka i najlepsza od bardzo dlugiego czasu jaka mialem miec okazje w rekach trzymac i krecic.

I oto chodzi :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Raczo napisał(a):

A jakie masz wentylatory w obudowie? u mnie jest jeden na przodzie ( 1230 rpm ) i drugi z tyłu ( 1280 rpm ) .

Mam 80 mm na górze obudowy + 80 na tylniej ściance + 80 mm ustawone na 5 Volt do chłolodzenia dysków + Chłodzenie na pamięci OCZ( 2 wentle chyba 50 mm). Bez tego dodatkowego wiatraka 120 na bocznej ściance temperatura na płycie i karcie graficznej była wyższa o 10~12 st.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyspa napisał(a):

to co? nie oplaca sie juz brac rampage z wodnym? : P skoro ma byc nowy chipset hmm : P

Zamiast pakować się w niedoskonałą (bo pierwszą) płytę z X58 pod Nehalema, wolę kupić płyte na sprawdzonym chipie. A ta (Extreme) zapowiada się na rewelacyjną :wink: . Jak by co, podgonię Nehalema :twisted: .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie chyba będę musiał kupić wentylator ( 80 x 80 ) na bok albo najlepiej dwa to i na grafę coś pomoże ;) .

A co do instalacji sterowników, czy jak macie włożoną płytę ze sterami i włączacie kompa, a bootowanie dysków jest ustawione na CD-Rom, macie taki czarny ekran z białymi literami, z którym nic nie da się zrobić - pomaga wyjęcie płyty i restart kompa.

I jeszcze jedno... czy w waszym egzemplarzu ( chyba ) kontroler SATA wydaje dźwięki? ( ciche pikanie lub coś takiego - ciężko to nazwać ;) )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

rojb: co to znaczy ze pogonisz nehelema? :) bo nie rozumiem :)

(i jakby ktos wiedzial czy ten blok wodny [w rampage extreme] te rurki co wystają to cos w stylu nakrętek NK12!? to byłbym wdzieczny!)

Edytowane przez Wyspa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tutaj http://www.komputronik.pl/Plyty_glowne/Asu...pelny,id,58969/ pisze ze extreme nie obsługuje pamięci 1600MHz!!!!!!!!!!!???????? what!?

chyba maja błąd w opisie -> napisalem do nich -> http://technologie.gazeta.pl/technologie/1...rclockingu.html tutaj pisze ze obsługuje -> na komputroniku tez nie napisali ze 1800 i 2000 tylko z OC

Edytowane przez Wyspa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Raczo napisał(a):

Czy podczas gdy dysk jest aktywny i miga dioda HDD słychać u was takie jakby ciche "pukanie"?

I co? niby, że to płyta "puka"? :)

Może dysk ci się kończy? :)

@Wyspa

EXTREME obsługuje: Dual-channel DDR3 2000(O.C.)/1800(O.C.)/1600/1333/1066/800 MHz

Edytowane przez jacekcz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

marcin255A napisał(a):

na jakim FSB lata Extreme u was ?

i jakie PL na Extreme i Rampage ?

hmmm x48 zdecydowanie lepsza od p5q,przed chcwilka sprawdzilem,jak sie ma pl10 i 570fsb,moze jeszcze mozna cos podciagnac ale na p5e3 pemium to wyglada mniej wiecej tak:

post-25454-1218828616_thumb.jpg

plyty na 48 lepiej prowadza ram

cpuz pokazuje jakies babole w ramie jest 1710-7-7-7-22-1T

pl10 max to 580fsb

max mojego 8400 to jakies 620fsb

na extreme pewno jeszcze lepiej,ogolnie najladniejsza plyta jaka widzialem szkoda ze taka droga :damage_wall:

Edytowane przez maax990

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi