kuebk Opublikowano 14 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2010 (edytowane) Ja bym zmienil bios na jakis relatywnie nowszy. Ewentualnie na ten: http://omgwtf.pl/RAMPAGE-ASUS-Formula-0001.ROM. Edytowane 14 Grudnia 2010 przez kuebk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
whatever Opublikowano 1 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2011 Orientuje się ktoś czy mając raid0 można w jakiś sposób ustawić bootowanie z dysku, który nie jest raidem? W opcjach bootowania mam do wyboru tylko swoje raid0, cd i removeable dev... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ivanov Opublikowano 14 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2013 (edytowane) Kolejny odkop Ale problem dosyć dziwny. Rampage Extreme najnowszy BIOS. Z QX9770 komp jest tak niestabilny, że podczas ładowania Windows się zawsze resetuje... Z QX9650 wszystko jest ok (Windows się ładuje, LinX-a przechodzi bez problemu). QX9770 na Blitz Extreme działa dobrze - Windows się ładuje, LinX-a bez błędów przechodzi. Wygląda, że płyta jak i proc są sprawne, a za nic nie chcą razem działać. Flashowałem BIOS ponownie na najnowszy, nic nie pomogło. Rzecz jasna ustawienia 100% default. Chłodzenie CPU dobre (TT Frio OCK). Sprawdzane z paroma różnymi (dobrymi) kośćmi RAM. Any ideas? Dokładny opis, co by nie sypały się niepotrzebne pytania: Z ciekawości zwiększyłem vCore, VTT i PLL do wartości jakich procek potrzebuje do 4,4GHz + obniżyłem mnożnik oraz FSB tak, że CPU miał 2100 MHz. Też nic to nie dało. Wgrałem najstarszy BIOS. Dalej bez zmian. Na QX9770 nie da się też zainstalować Windowsa - na samym początku instalki zawsze wywala BSOD... Sprawdzałem na 6 różnych kitach pamięci. W różnych bankach, w tym z pojedynczą kością. Jak dla mnie płyta nie lubi się z prockiem. Tyle, że to jest totalnie absurdalne. Na drugiej sztuce Rampage Extreme procek działa ok. Płyta była odłączona od zasilacza dobę. Nic nie pomogło. Z chłodzeniem wszystko ok. Z resztą gdyby to była kwestia przegrzewania się, to resety/BSOD występowały by w różnych momentach (różnica szczególnie odczuwalna przy pierwszym uruchomieniu, gdy cooler jest zimny, a po kolejnym już resecie, gdy finy się już trochę nagrzały). A rzecz jest w tym, że resety/BSOD występują zawsze dokładnie w tym samym momencie. Wywala dwie różne instalki Windowsa. W jednej występuje BSOD, a w drugiej w nieskończonosć leci pasek postępu. Win7 Ultimate x64 stockowy, drugi Win7 Ultimate x64 modowany. Przy Windows XP Mini z Hirens Boot CD też się wysypuje... Sprawdzane na nagrywarce SATA oraz PATA. Wykluczam winę kabla SATA (spróbowałem paru) oraz dysku - robię dummy instalkę, a więc tylko napęd optyczny jest podłączony. Już serio spróbowałem praktycznie wszystkiego... Edytowane 15 Marca 2013 przez ivanov Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PolandMET Opublikowano 10 Listopada 2015 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2015 (edytowane) Mozecie mi poradzic ? Potrzebuje dodatkowe 4GB RAM. I sie zastanawiam czy kupic za 200zl drugi zestaw Geil 2x2GB CL4 800MHz http://allegro.pl/geil-ddr2-2x2-4gb-800mhz-cl4-nowe-lodz-i5768808271.html Czy zmienic na cos 2x4GB Chce zagrac w Fallout 4 :)))) a tam musi byc 8GB choc nie wiem jak mi to pojdzie na tym zabytku Edytowane 10 Listopada 2015 przez PolandMET Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YogiCK Opublikowano 10 Listopada 2015 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2015 Wymieniaj na jakiś kit 2x4GB. Chociaż patrząc po reszcie sprzętu dużo to nie da. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PolandMET Opublikowano 10 Listopada 2015 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2015 To nie chodzi o to ze to ma cos dac tylko chce uruchomic Fallout 4 gdzie 8GB to minimum.Jakis Kingstone czy inne cos ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YogiCK Opublikowano 10 Listopada 2015 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2015 Na 4GB też odpalisz, trzeba tylko powyłączać wszystko działające w tle. W sumie cokolwiek markowego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Desti Opublikowano 12 Listopada 2015 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2015 (edytowane) Fallout 4 przy 4GB Ramu ? ciężko będzie. Chcę powiedzieć że da się odpalić i coś "ugrać" ale komfort z tego nie taki jaki się oczekuje, bo to przecież wiadome. Czemu te gry dzisiejsze tyle hapią ;) Edytowane 12 Listopada 2015 przez Desti Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PolandMET Opublikowano 15 Grudnia 2016 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2016 Cze Dokupilem 2x2GB GEIL DDR2 PC6400Tylko nie wiem czy mam cos w biosie w zwiazku z tym pozmieniac ? Bo gdy uruchomilem W10 i gre Rust na 8GB to po jakis 15min gra zwolnila jakby FPS spadlo i mialem Blue Screen, 2x pod rzad. Teraz jade na tych kupionych uzywanych i wszystko dziala. Ewidentnie z 4 kosciami cos nie gra jak sa razem. Niestety nie wiem co i gdzie ustawic. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 15 Grudnia 2016 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2016 2,26V to dużo. Może się przegrzewają przy obłożeniu 4 slotów? Gorsza wentylacja wtedy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PolandMET Opublikowano 15 Grudnia 2016 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2016 Jak je wyjmowalem to sie dotknac nie dalo no ale to po dluzszej chwili pod pelnym obciazeniem. Dobra dam 2.1V A nie trzeba nic zmienic jesli sa 2 albo 4 kosci ? Pamietam ze kiedys sie ustawialo jakies 1T i 2T czy cos takiego. W kazdym razie jak zienilem ta opcje 2N na 1N to komp nie wstał. Ale nie wiem czy to to samo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 15 Grudnia 2016 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2016 W dniu 15.12.2016 o 23:21, PolandMET napisał(a): A nie trzeba nic zmienic jesli sa 2 albo 4 kosci ? Pamietam ze kiedys sie ustawialo jakies 1T i 2T czy cos takiego. W kazdym razie jak zienilem ta opcje 2N na 1N to komp nie wstał. Ale nie wiem czy to to samo. Dokładnie. Daj im nawiew z jakiegoś wentylatora położonego byle jak, byle wiał na pamięci. To wiele ci wyjaśni, jeśli z nawiewem nie będzie błędów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PolandMET Opublikowano 1 Września 2018 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2018 Cze Panowie. Pomozecie ? Chcialbym zmienic proca na jakis porzadny model, bo mi w programie CAD krzaczy. Ja wiem, ze to juz przedpotop zestaw ale jeszcze nie chce zmieniac kompa. Mam to co w podpisie, tylko sie zastanawiam czy plyta i zasilacz obsluzy mi taki Intel Xeon X5482 4x3.20 SLBBG 12M cache FSB1600 lub cos podobnego Dzieki wielkie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziko123 Opublikowano 14 Listopada 2019 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2019 Witam Mam pytanie czy Asus Maximus Extreme X38 zrobi stabilne 500FSB+ na quadach q9650??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...