Skocz do zawartości
jacool

Asus Rampage Formula / Extreme X48

Rekomendowane odpowiedzi

jacekcz napisał(a):

ok, dzieki , tez juz mi sie udalo znalezc zdjecia co jest w tych bialych tajemniczych pudelkach :

http://www.hardwareoc.at/boards/Asus_Rampage_Extreme-35.jpg

A jak wyglada sprawa coolerow na CPU - co sie zmiesci ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wreszcie moja płyta - RAMPAGE wróciła z serwisu. Właściwie to dostałem nową sztukę. Tak czy inaczej jest już u mnie i ma się dobrze :)

Zanim podłączyłem postanowiłem zająć się chłodzeniem. Później to może być problem z demontażem bo "wkładki", które dają działają jak niezły klej pod wpływem temperatury. 

Zdemontowałem chłodzenie fabryczne i zamontowałem chłodzenie z bloczkiem wodnym, które odzyskałem z uwalonego maximusa se. Suszarka i odskoczyło.

Po zmianie chłodzenia płyta wygląda tak:

post-147211-1220123194_thumb.jpg

NB jeszcze nie podłączony do obiegu WC. Zrobię to na dniach.

Pojawił się nowy proc, nowe biosy więc czas zacząć testy :)

Na początek sprawdziłem jak wysokie FSB można ustabilizować. Ustawiłem V na NB koło 1.6V. FSB=570 w pełni stabilne.

przy 1.65V można ustabilizować FSB=575. Puściłem OCCT na kilkanaście minut i nie wykrzaczyło się.

post-147211-1220123317_thumb.jpg

no i oczywiście test SPi 1MB :) też nieźle. V na NB 1.7V

post-147211-1220123451_thumb.jpg

FSB=600 może i jest do osiagnięcia. Muszę jeszcze pomęczyć. jeszcze jest czerwony zakres napięć do dyspozycji  :lol2: Ale to dopiero po zwodowaniu NB.

Nie wiem czy to zmiana proca, czy nowe biosy. W każdym bądź razie jest zdecydowanie lepiej.

Ogólnie GOOD MOBO  :D :D :D

Edytowane przez jacekcz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przepraszam, jak wyglada sprawa z numerami seryjnymi do oprogramowania dolaczonego do Rampage Formuli (chodzi mi o DVD z toolsami, nie z gra Stalker). Jest tam m.in. 3D Mark2006 prof pelna wersja, ale na plytce nie znalazlem nic na temat seriala, a nie ma go tez na opakowaniu/kopercie plytki. Czy ktos wie? Kupilem te plyte od kogos i nie wiem, jak jest w rzeczywistosci, czy nie otrzymalem niewlasciwego opakowania.

I jeszcze jedno pytanie - czy istnieja dluzsze tasmy do polaczenia dwoch kart graf w CrossFire? W mojej Formuli ledwo sie dalo naciagnac te kabelki.

Dzieki z gory za info.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyspa napisał(a):

jacekcz: jakich węży uzywasz do tego bloku wodnego?

Strona 2-39 instrukcji obsługi do maximusa. Tam masz wszystko na ten temat. Włącznie z opisem przejściówek dołączonych do płyty.

Ja obecnie mam węże innovatek 8/10. Nie pasują wprost do tego bloku.

post-147211-1220211486_thumb.jpg

Edytowane przez jacekcz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam uprzejmie!

Mam pytanko. Wczoraj zmontowałem zestaw na rampage extreme i bardzo niepokoi mnie temperatura NB w BIOSie. Oscyluje w okolicach 80-90C. Temperatura MB jest z kolei w okolicach 40C. Wszystkie te wartości odczytałem z zakładki z BIOSu - Hardware Monitoring - czy jakoś tak :) Czy jest się czy martwić czy można to zignorować ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pietrek napisał(a):

Witam uprzejmie!

Mam pytanko. Wczoraj zmontowałem zestaw na rampage extreme i bardzo niepokoi mnie temperatura NB w BIOSie. Oscyluje w okolicach 80-90C. Temperatura MB jest z kolei w okolicach 40C. Wszystkie te wartości odczytałem z zakładki z BIOSu - Hardware Monitoring - czy jakoś tak :) Czy jest się czy martwić czy można to zignorować ?

Oj... zdecydowanie za dużo!!!!!!!!!! O ile rzeczywiscie tyle jest. Radiator gorący?

Podkręcałeś coś?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pietrek: kup wode i po sprawie ; ) -> skoro stać Cie na taki wypasiony procek to i na wode też pewnie :-) -> zwoduj wszystko z najlepszymi czescmi Cie wyjdzie 1500-2000zl -> to juz taki hiper extra wodne :D albo tylko na NB to z 1000zl niecaly pewnie ;-) (wliczając najlepszą pompke, chłodnice, węże i bloczek...) <- tak aby w przyszlosci nie trzeba bylo kupowac nowych czesci (pompki czy chlodnicy to od razu najlepsze) ;-) Edytowane przez Wyspa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyspa napisał(a):

Pietrek: kup wode i po sprawie ; ) -> skoro stać Cie na taki wypasiony procek to i na wode też pewnie :-) -> zwoduj wszystko z najlepszymi czescmi Cie wyjdzie 1500-2000zl -> to juz taki hiper extra wodne :D albo tylko na NB to z 1000zl niecaly pewnie ;-) (wliczając najlepszą pompke, chłodnice, węże i bloczek...) <- tak aby w przyszlosci nie trzeba bylo kupowac nowych czesci (pompki czy chlodnicy to od razu najlepsze) ;-)

Hehe DOBRE DOBRE :D Nie chcę na razie więcej inwestować, może po prostu zdemontuję całe to chłodzenie i zobaczę czy dobrze przylega. Na oko, przy pierwszych oględzinach wyglądało OK ale zobaczymy. W każdym razie dzięki za słowa otuchy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem zdecydowany na Extreme. Potrzebuję 4 GB (2x2GB lub 4x1GB). Myślałem o 1333 lub 1600 Mhz i żeby je podkręcić. Moje typy to OCZ Platinum lub Reaper. Które lepsze?

Edytowane przez rojb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

rojb napisał(a):

Jestem zdecydowany na Extreme. Potrzebuję 4 GB (2x2GB lub 4x1GB). Myślałem o 1333 lub 1600 Mhz i żeby je podkręcić. Moje typy to OCZ Platinum lub Reaper. Które lepsze?

Wersja EXTREME jak pokazują testy to bardzo dobra płyta ale dla tych co bawią się w ekstremalne OC. Po co komu na codzień 600+ FSB? Dodatkowo jeszcze trzeba zainwestować w DDR3.

Weźcie pod uwagę, że niedługo nowe proce i zmiana podstawki. Może dopiero wtedy warto przejść na DDR3?

Róbta jak chceta :)

Edytowane przez jacekcz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co mnie skłania ku Extreme? Rozbudowana i zwiększona powierzchnia radiatorów, 16 faz zasilania proca, po 2 fazy zasilania NB i pamięci, super dizajn :D Panowie, czy to się jakoś wyraźnie przekłada na mniejsze temperatury i mniejszy Vdrop względem Formula?

jacekcz napisał(a):

Weźcie pod uwagę, że niedługo nowe proce i zmiana podstawki.

Wszyscy się podniecają Nehalemem :D a ja poczekam na następce w 32 nm :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no formula miala z tego co wiem vdropy i trzeba bylo robic pencil moda aby je troche zniwelowac... na rampage extreme po włączeniu jakiejs tam funkcji w biosie (nie pamietam jakiej) to vdroopy podobno nie wystepują (max 0,01?) ale tez zurzycie prądu jest wtedy wieksze... ja tez sie przymierzam do tej mobo... od 3 miechow skladam kompa i poczekam jeszcze z kilka miesiecy... nehalem bedzie bardzo drogi i nie sadze aby wiele osob go kupilo... zreszta ja mam starego kompa wiec w moim przypadku bedzie zmiana ogromna... a jakbym mial ddr2 i z dwurdzeniowy to nie wiem czy bym rozbudowywal... moze odrobinke ale nie przechodzilbym na tą mobo tylko czekal na nehalema... ale jak ktos ma kase to niech kupuje mobo ;-) i jak chce troszke wydajenosc podniesc ;-)

Edytowane przez Wyspa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ufff rozwiązałem swój problem z temperaturkami. Okazało się, że jest bardzo skąpo przesmarowany chip NB (zaledwie ok 1/4 powierzchni) i po nałożeniu pasty jest 45C. Buda jest dobrze wentylowana i bardzo mnie wystraszyła tak wysoka temperatura jaką osiągnęła płyta + 90C. :zonk:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzę, że po wgraniu nowego biosu RAMPAGE mostek NB zadowala się niższym V przy tych samych taktach.

Udało mi się zwodować NB. Obeszło się bez zmiany węży. Znowu przydała się suszarka. Podgrzałem węże 8/10 i trochę się rozciągnęły.

Teraz przy V na NB=1.4V temp na NB pod obciążeniem wynosi koło 38*C. Znacznie lepiej. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyspa napisał(a):

no formula miala z tego co wiem vdropy i trzeba bylo robic pencil moda aby je troche zniwelowac... na rampage extreme po włączeniu jakiejs tam funkcji w biosie (nie pamietam jakiej) to vdroopy podobno nie wystepują (max 0,01?)

Funkcja Loadline Calibration :wink:

Wyspa napisał(a):

ja tez sie przymierzam do tej mobo... od 3 miechow skladam kompa i poczekam jeszcze z kilka miesiecy...

Ceny Extreme podskoczyły o prawie stówe w kilka dni po premierze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

arthx napisał(a):

@Pietrek

Jak sie sprawuja Apogee GT Blazer DDRIII 1800 4GB na twojej plycie ?

Szczerze powiem, że tak bezproblemowych pamięci to jeszcze nie miałem. To już drugi zestaw Apogee jaki mam, pierwszy był DDR2 i w ogóle zero jakichkolwiek problemów. Naprawdę polecam jeśli ktoś może wydać troszku więcej kaski.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pietrek: troszke wiecej?! Cena: 1140.00zł :D -> czemu nie kupiłeś od razu 2000MHz!? nie rozumiem :) skoro ta mobo to obsluguje to nie ma co sie rozdrabniac na jakies marne 1800MHz! hehe :D

rojb: no wlasnie tak ta funkcja sie nazywa :D

Edytowane przez Wyspa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pietrek napisał(a):

Szczerze powiem, że tak bezproblemowych pamięci to jeszcze nie miałem. To już drugi zestaw Apogee jaki mam, pierwszy był DDR2 i w ogóle zero jakichkolwiek problemów. Naprawdę polecam jeśli ktoś może wydać troszku więcej kaski.

Ile pokazuje everest w teście read? Możesz sprawdzić?

Kręciłeś coś te pamięci?

Edytowane przez jacekcz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi