Wyspa Opublikowano 5 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2008 (edytowane) a moze jakas inna czesc sie psuje? np zasilacz? bo jak ja wlozylem nowa grafe do mojego grata to musialem i zasilacz wymienic bo sie resetowal komp no ale po dluzszych chwilach w windzie hmmm... dziwne dziwne... Edytowane 5 Września 2008 przez Wyspa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmp Opublikowano 5 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2008 ASUS Rampage Formula BIOS build 0410 RAMPAGE_ASUS_Formula_0410.zip Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malik Opublikowano 5 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2008 Jesli ktos juz sobie go zapodal to niech podzieli sie odczuciami jak sie sprawuje ten nowy bios. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Siloss Opublikowano 6 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2008 Czy po flashu BIOSu u Was też tak ciężko płyta się podnosi ?? U mnie ma wielki problem żeby wstać. W końcu daje radę ale muszę ręcznie wyłączać i kilka razy zresetować. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 6 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2008 (edytowane) kurcze........... Chyba RAMPAGE znowu pojedzie na serwis. Podczas startu płyty pojawia się komunikat: Checking NVRAM NOT ENOUGH SPACE IN RUNTIME AREA!!! SMBIOS DATA WILL NOT BE AVAILABLE po czym przyciskam F1 i komp startuje normalnie. Windows się ładuje i brak oznak niestablności. 2 dni walki i nie znalazłem rozwiązania tego problemu. Flash biosu, CLR CMOS, load default,wyjęcie urządzeń i włożenie innych, z OC i bez. Ciągle to samo. Jakieś pomysły? ktoś miał podobny problem? Edytowane 6 Września 2008 przez jacekcz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Harry Lloyd Opublikowano 6 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2008 A po czym ci sie pojawił, po jakichś zmianach czy od razu po dostaniu "nówki" z serwisu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 6 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2008 A po czym ci sie pojawił, po jakichś zmianach czy od razu po dostaniu "nówki" z serwisu? Po około 2tygodniach użytkowania. Na początku było OK. Zmiany sprzętu to ja mam często. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mach82 Opublikowano 7 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2008 Wgrałem 0410 i różnic jeżeli idzie o OC nie zaobserwowałem. Pamięci i CPU podkręcały się dokładnie tak samo, a FSB dla Quada 45nm to nadal max 490 MHz. Natomiast miałem przygodę na samym końcu - zjechałem z vFSB z 1.4V na 1.24V, niższe PLL i jakieś normalne subtimingi. Dałem sejva. Zostawiłem jednak 1.5V na NB, więc jeszcze raz musiałem wejść. Bios jakoś strasznie długo się podnosił, a po wejściu ujrzałem - vFSB 2V :zonk: Właśnie badam straty, ale nieciekawie to wygląda z punktu widzenia CPU - blue screeny przy 8x400 MHz nawet przy wyższym napięciu rzędu 1.45V. Nie sądziłem , że kilkadziesiat sekund przy takim vFSB może takich szkód narobić. Mógłbym dać obciąć rękę MaSella za to że dałem 1.24V vFSB. W każdym bądź razie, przyjdzie mi się pożegnać z obecnym CPU - bez urazy z mojej strony :twisted: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wyspa Opublikowano 7 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2008 (edytowane) a ciekawe na wodzie jaka tam bylaby temperatura przy napięciu 2.0V :D pewnie z 80? hmm moze by sie nic nie stalo :D jak sadzicie? :D Edytowane 7 Września 2008 przez Wyspa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafiki20 Opublikowano 7 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2008 Może ktoś się jeszcze wypowie na temat biosu 410 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 7 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2008 (edytowane) Wgrałem 0410 i różnic jeżeli idzie o OC nie zaobserwowałem. Pamięci i CPU podkręcały się dokładnie tak samo, a FSB dla Quada 45nm to nadal max 490 MHz. Natomiast miałem przygodę na samym końcu - zjechałem z vFSB z 1.4V na 1.24V, niższe PLL i jakieś normalne subtimingi. Dałem sejva. Zostawiłem jednak 1.5V na NB, więc jeszcze raz musiałem wejść. Bios jakoś strasznie długo się podnosił, a po wejściu ujrzałem - vFSB 2VMiałem kilka razy taką akcję na E8500. Nic się nie stało. Wcześniejsze wersje biosów też tak się zachowywały także nic nowego. Edytowane 7 Września 2008 przez jacekcz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baron Opublikowano 7 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2008 Czy ktoś ożenił Rampage Extreme z QX9650? Chodzi to to? Drugie pytanie dotyczy Thermalrghta Ultra 120 Extreme. Nie orientujecie się czy gdybym zainstalował dołączony do Rampage Extreme radiator na chipseta zamiast chłodzenia wodnego to wsadzę Thermalrighta? Nic nie przeszkadza mu? Czy od spodu płyty jest jakiś układ który przeszkadza podłożyć blachę od Thermalrighta? Jacekcz gdzie kupowałeś swoją płytę? Była od nowego walnięta? Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 7 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2008 (edytowane) Czy ktoś ożenił Rampage Extreme z QX9650? Chodzi to to? Drugie pytanie dotyczy Thermalrghta Ultra 120 Extreme. Nie orientujecie się czy gdybym zainstalował dołączony do Rampage Extreme radiator na chipseta zamiast chłodzenia wodnego to wsadzę Thermalrighta? Nic nie przeszkadza mu? Czy od spodu płyty jest jakiś układ który przeszkadza podłożyć blachę od Thermalrighta? Jacekcz gdzie kupowałeś swoją płytę? Była od nowego walnięta? Pozdrawiam W komputronie! Kilka postów wcześniej pisałem: "Podczas startu płyty pojawia się komunikat: Checking NVRAM NOT ENOUGH SPACE IN RUNTIME AREA!!! SMBIOS DATA WILL NOT BE AVAILABLE" PROBLEM ROZWIĄZANY!!!!!!!!!! Płyta nie jedzie na serwis! Zrobiłem flash biosu programikiem AFUDOS w wersji ES z parametrami /pbnc i po sprawie. :gitarzysta: :gitarzysta: :gitarzysta: bios 410 zapodany! Edytowane 7 Września 2008 przez jacekcz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafiki20 Opublikowano 7 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2008 jak sprawuje sie ten bios 410 jakieś nowe opcjie są i jak z oc ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Siloss Opublikowano 8 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2008 Czy ktoś ożenił Rampage Extreme z QX9650? Chodzi to to? Drugie pytanie dotyczy Thermalrghta Ultra 120 Extreme. Nie orientujecie się czy gdybym zainstalował dołączony do Rampage Extreme radiator na chipseta zamiast chłodzenia wodnego to wsadzę Thermalrighta? Nic nie przeszkadza mu? Czy od spodu płyty jest jakiś układ który przeszkadza podłożyć blachę od Thermalrighta? Jacekcz gdzie kupowałeś swoją płytę? Była od nowego walnięta? Pozdrawiam Chodzi to to piknie ale nie mam thermalrighta. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmp Opublikowano 8 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2008 Byle backplate nie wadził o kondensator na plecach, to będzie chodziło jak ta lala. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lama1 Opublikowano 8 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2008 zmiana płyty z DFI LP UT-P35 na Asus Rampage z marszu, wszystko widzi i chodzi (a 3 systemy i RAID ), bios od razu 0410, chodzi stabilnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość 71proste Opublikowano 8 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2008 Rowniez niedlugo dolacze do posiadaczy wersji RE i bede sie tu udzielal ;) Z tego co przegladalem temat wystrczy troche podgrzac weze 8/10 i wszystko ladnie pasuje?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 8 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2008 (edytowane) Rowniez niedlugo dolacze do posiadaczy wersji RE i bede sie tu udzielal ;) Z tego co przegladalem temat wystrczy troche podgrzac weze 8/10 i wszystko ladnie pasuje?? nie wiem, który bios to spowodował(408 lub 410) ale teraz 4x1GB chodzi bez problemu przy 1200 na PL=7. Wcześniej nie chiało. @71proste Witaj w klubie :) Ćwiczyłem to na wężach Innovateka 8/10. Podgrzewasz suszarką i pięknie się rozciągają. Edytowane 8 Września 2008 przez jacekcz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość 71proste Opublikowano 8 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2008 No to swietnie,bo tez mam weze inno a zmieniac na inne mi sie nie widzi,thx Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Siloss Opublikowano 8 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2008 Mam pytanko bo nie rozumiem !! W których slotach obsadzać 2x2GB w niebieskich czy białych ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 8 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2008 Mam pytanko bo nie rozumiem !! W których slotach obsadzać 2x2GB w niebieskich czy białych ?? A co na ten temat mówi instrukcja? Zajrzyj na stronę 2-13 :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Siloss Opublikowano 8 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2008 Że chyba w białe :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 8 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2008 (edytowane) Że chyba w białe :) A tak na poważnie to potestuj obydwa .............. Wiem z doświadczenia, że różnie to bywa. Włóż więc w te gdzie lepiej chodzą tzn. lepiej się kręcą :) Edytowane 8 Września 2008 przez jacekcz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Siloss Opublikowano 9 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2008 W białych jest o wiele lepiej. W niebieskich problem ze stabilnością :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafiki20 Opublikowano 9 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2008 jacekcz:] witaj widze ze dostaleś mobo z serwisu jak byś mógł to podaj mi na priva lub w temacie ustawienia na 550mhz bo ja jakoś nie moge ustawic zawsze konczy sie dead ramem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 9 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2008 (edytowane) jacekcz:] witaj widze ze dostaleś mobo z serwisu jak byś mógł to podaj mi na priva lub w temacie ustawienia na 550mhz bo ja jakoś nie moge ustawic zawsze konczy sie dead ramem Nie są to ustawienia optymalne. Trzeba potestować. Spróbuj tak: Ai Overclock Tuner : Manual OC From CPU Level Up : AUTO CPU Ratio Control : Manual - Ratio CMOS Setting : zależy od proca FSB Frequency : 550 FSB Strap to North Bridge : AUTO PCI-E Frequency: 100 DRAM Frequency: DDR2- 1100 DRAM Command Rate : AUTO DRAM CMD Skew on Channel A: AUTO DRAM CMD Skew on Channel B: AUTO DRAM CLK Skew on Channel A: AUTO DRAM CLK Skew on Channel B: AUTO DRAM Timing Control: Manual 5-5-5-15-42 lub inne w zalezności od twoich pamięci DRAM Static Read Control: Disabled Ai Clock Twister : AUTO Transaction Booster : MANUAL, PL=9 CPU Voltage : ???? CPU PLL Voltage : 1.6 North Bridge Voltage : ~1.60 w razie czego obniżyć DRAM Voltage : ??? FSB Termination Voltage : koło 1.3 South Bridge Voltage : 1.1 SB 1.5V Voltage : 1.6 Loadline Calibration : Enabled CPU GTL Reference : Auto North Bridge GTL Reference : 0.67 DDR2 Channel A REF Voltage : Auto DDR2 Channel B REF Voltage : Auto DDR2 Controller REF Voltage : Auto CPU Spread Spectrum : Disabled PCIE Spread Spectrum : Disabled Edytowane 9 Września 2008 przez jacekcz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafiki20 Opublikowano 9 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2008 jacekcz:] Dzięki jesteś mistrzem dla mnie :D http://valid.x86-secret.com/show_oc.php?id=415369 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 9 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2008 jacekcz:] Dzięki jesteś mistrzem dla mnie :D http://valid.x86-secret.com/show_oc.php?id=415369 550 to mało........... dalej ciągnij :) ja zrobiłem 595 SPI 1MB :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafiki20 Opublikowano 9 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2008 niestety nie dam rady dalej ponieważ ramy mnie blokują 550 to max ile zrobią teraz muszę poszukać jakiegoś zestawu 2x1gb który pójdzie na minimum 600mhz żeby sprawdzić max plyty lub proca Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...