Siloss Opublikowano 9 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2008 (edytowane) Czy mógłby mi ktoś z Was objaśnić czego konkretnie dotyczy ta temperatura ?? Czy to może jest sekcja zasilania procka czy o co z tym chodzi ?? Edytowane 9 Września 2008 przez Pietrek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafiki20 Opublikowano 10 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2008 Pewnie sekcja zasilania ale nie jestem pewien :rolleyes: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Siloss Opublikowano 10 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2008 Qrcze to sekcja zasilania tak by się grzała mocno ?? Buda jest dobrze wentylowana !! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafiki20 Opublikowano 10 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2008 Obadaj palcem poszczególne części na płycie i wtedy będziesz wiedział co się grzeje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 10 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2008 Qrcze to sekcja zasilania tak by się grzała mocno ?? Buda jest dobrze wentylowana !!A co na to Asusowy PC PROBE? Coś sygnalizuje? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Siloss Opublikowano 10 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2008 Nie zainstalowałem tego ale spróbuję i zobaczymy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość 71proste Opublikowano 10 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2008 Ludzie Ci pisza co masz robic a Ty swoje,dotknij paluchem a nie panikujesz-proste jak 71 jak sie oparzysz albo bedzie bardzo cieplo to bardzo mozliwe jak nie to czujka bzdury pokazuje,swoja droga nie wydaje mi sie,ze tak sie grzala skoro masz dobra wentylacje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Siloss Opublikowano 10 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2008 Rozbebeszyłem wszystko i na oko wszystkie radiatory dobrze przylegają. Sprawdzam teraz paluchem i tam gdzie mogę dostać to jest wszystko lekko ciepłe. Może wiecie gdzie ten pieprzony czujnik się znajduje to dotkąłbym w pobliżu tego badziewia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmp Opublikowano 10 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2008 Ale taka temperatura, bo czujnik jest koło jednego z tranów, to normalka. One mają t pracy do 140 stopni więc nie ma stresu. Dopiero powyżej tego mogą się spsuć :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 10 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2008 Pamiętam czasy ABIT QUAD-GT. Tam też PWMy bardzo mocno się grzały. 100*C to była normalka :) także nic się nie dzieje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Siloss Opublikowano 10 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2008 (edytowane) Kamień spadł mi z serca :D ale widziałem gdzieś na zrzucie temp. w okolicach 45C. Hmm może ten czujnik coś nie teges. Zresztą zobaczy się. Dzisiaj nocka z nowym S.T.A.L.K.E.R.em :D Upsss teraz już jest 114C. Chyba niebawem nastąpi Bad-End :( P.S. Qrcze dzisiaj już mam 120C chyba się jednak spsuje :( Edytowane 11 Września 2008 przez Pietrek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rojb Opublikowano 11 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2008 Będe miał Rampage Extreme jeszcze w tym tygodniu albo w następnym. Wkrótce podziele się spostrzeżeniami. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 11 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2008 (edytowane) Qrcze dzisiaj już mam 120C chyba się jednak spsuje :(Otwórz obudowę i niech komp trochę pochodzi. Może jednak są miejsca słabo wentylowane w twojej obudowie. Jak ma się spsuć to się spsuje. Nie poradzisz. I nie graj tyle w STALKERA ... :D :D :D Edytowane 11 Września 2008 przez jacekcz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Siloss Opublikowano 11 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2008 Qrcze wiesz co tak się wk..em na tą płytę - bo od początku walczę z temperaturą - że jeszcze chwilkę i wywalę bez okno :D Na początku NB teraz jakieś PWM. Szczerze powiem, miałem Gigabyte'a X48 DQ6 i osobiście uważam, że to na prawdę bezproblemowa płyta. Nie może poszczycić się co prawda takimi osiągami co RE ale jeśli chodzi niezawodność to w moim przypadku przewyższa ona RE. Bardzo napaliłem się na tego Extreme'a i cieszyłem się jak murzyn blaszką ale na dzień dzisiejszy najchętniej sam bym ją rozciepierzył o ścianę. Wczoraj w nocy co kilkanaście minutek zwis. W poniedziałek pakuję i wysyłam do serwisu. Mam nadzieję, że uznają reklamację i otrzymam z powrotem produkt wart swojej ceny. Oby inni użytkownicy nie zawiedli się tak jak ja i płytka spełni ich oczekiwania. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blackwhite Opublikowano 11 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2008 To prawda,że Abit X38GT miał gorące PWM'y i grzały się powyżej 120 st c, ale powodowało to zwisy kompa i niestabilnośc.Czujka czujką i ciepłe radiatory też, ale może to kwestja ich złego dolegania i odbierania ciepła, a czujka jest ok. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Siloss Opublikowano 11 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2008 Cóś jest nie teges na temacie nawet ustawienie FSB 400 powoduje po kilku minutach reset. To chyba padaka. Radiatory według mnie przylegają wystarczająco dobrze i nawet nie są bardzo gorące. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 11 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2008 Cóś jest nie teges na temacie nawet ustawienie FSB 400 powoduje po kilku minutach reset. To chyba padaka. Radiatory według mnie przylegają wystarczająco dobrze i nawet nie są bardzo gorące. Podnosisz FSB? A przy napięciach coś majstrowałeś? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Siloss Opublikowano 11 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2008 W zasadzie to nie bo FSB400 to chyba nie wyzwanie !? Jak sądzisz mam coś ruszyć ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryba Opublikowano 11 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2008 (edytowane) W zasadzie to nie bo FSB400 to chyba nie wyzwanie !? Jak sądzisz mam coś ruszyć ? Podaj wszystkie ustawienia z pierwszej zakladki, to znajdziemy gdzie lezy problem. Ktory BIOS. No i tak poza tym, to temp. sprawdz sobie w BIOSie, albo przez TweakIT, ew. przez ten soft Asusa do odczytu temperatur. Bog wie co Everest sobie robi z tymi odczytami. Edytowane 11 Września 2008 przez ryba Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Siloss Opublikowano 11 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2008 (edytowane) Odczyt z biosu i z probe jest identyczny. Ustawienie z BIOSu (0501): CPU Level Up : Manual CPU ratio Setting : 8 FSB : 400 FSB Strap To North Bridge : 400 DRAM Frequency : 1600 DRAM Timing Control : 7-7-7-18 DRAM Voltage : 1,7 CPU Voltage : 1,3 Reszta na AUTO Edytowane 11 Września 2008 przez Pietrek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryba Opublikowano 11 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2008 Za malo napiecia na ram w stosunku do taktow i timingow, daj im luzniejsze timingi albo mniejszy dzielnik. Niestabilnosc masz na 99% wlasnie przez pamieci. Nie ustawiaj vPLL na auto, bo plyta lubi wtedy dawac 1.7V, ustaw recznie 1.51. Zobacz tez jakiego masz vdroopa, bo u mnie byl duzy problem z QX na tej plycie, ale potem cos sie samo naprawilo ;) No to jak sprawdziles te temp. to jest mniej czy tak samo jak Everest podaje? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Siloss Opublikowano 11 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2008 (edytowane) Ten nowy everest podaje mi identyczne temperatury jak w BIOSie i jak Probe II. Także jest wiarygodny. Dzięki za wskazówki. Dostosuję się do zaleceń i zobaczę co to daje. W Viście jest coś takiego jak : "Monitor niezawodności i wydajności" a w nim pokazuje mi non stop "Pamięć - od kilku do kilkuset błędów sprzętowych" Czy mam się tym martwić ?? Dodam tylko, że mam uruchomiony vLite bo integruję SP1 z Vista 64. Pokazuje mi, że to on ma najwięcej błędów i jakiś plik MOM.exe 2 błędy. Hmmm a teraz to już więcej plików pokazuje :) P.S. Dość stabilnie zachowuje się dopiero po ustawieniu timingów na AUTO. Edytowane 12 Września 2008 przez Pietrek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xtreme Addict Opublikowano 13 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2008 Tak na szybko... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RZESZA Opublikowano 13 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2008 Witam wyszedł nowy bios Rampage Formula 0410 BIOS sprawdzał go ktos juz ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafiki20 Opublikowano 13 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2008 obecnie mam go wgranego nic nowego nie wnosi oc bez zmian Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 13 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2008 Tak na szybko...Ile trza V na NB aby takie coś uzyskać? Spróbuję w wolnej chwili na mojej pociągnąć FSB na niskim mnożniku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafiki20 Opublikowano 13 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2008 pewnie extrymalne 1.7v? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xtreme Addict Opublikowano 13 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2008 1.4 - 1.45v Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 13 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2008 (edytowane) 1.4 - 1.45vNieźle. 1.4V to moja potrzebuje do 490x9.5, 4x1GB. @rafiki20 1.7v Ekstremalne??? Toż to dopiero koniec żółtego zakresu :) Zwykły RAMAPAGE ma max 1.85V. Edytowane 13 Września 2008 przez jacekcz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin255A Opublikowano 13 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2008 Tak na szybko... o kurdę :) , ładnie a jakie PL ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...