Skocz do zawartości
loo

D-tek Problem

Rekomendowane odpowiedzi

Zamontowałem wczoraj w komputerze blok na procesor d-teka (stary) i ku mojemu zdziwieniu temperatury wzrosły w stosunku do starego thermaltake o 20 stopni!!!!

to jakiś dramat i kompletnie nie wiem czym spowodowany.

blok raczej dokręcony na maksa, pasta diamond carat a wynik - tragedia.

Czy znawcy mogą mi podpowiedzieć co mogłem schrzanić w trakcie montażu, bądź poinformować, że "lekko przechodzony" d-tek mógł tak bardzo stracić na wydajności?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to jest jedyny blok, a chłodnica to termochill z 6 wentylatorami

wlot, wylot dobrze podłączony, czy brudny jest, nie sprawdziłem. Na spodzie były jakieś ślady po poprzednim procesorze (nieżle musiało być to złożone że zostały ślady).

Zastanawiałem się czy polerować od nowa ale sobie odpuściełem, może dlatego. Z pastą się umordowałem ale nałożyłem, może za mało?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a pompka to swiftech 655

ze zwykłym blokiem thermaltake (od starego zestawu) miałem na Q6 wyniki jak w opisie. (po 45 min orthosa pr.7 - 69 stopni)

teraz musiałem zejść do 3200 żeby w ogóle móc pracować na kompie. Załamka, że cała zabawa od nowa. Nie wiem czy walnięty blok, czy zamontowałem go jak sierota. Napis d-tek jest do góry nogami - na lmoją logike to nie przeszkadza ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Daj trochę zdjęć to może coś znajdziemy :)

- sprawdź czy nie masz zagięcia na wężu które mogłoby ograniczać przepływ

- sprawdź na którym "biegu" chodzi pompka

- sprawdź czy wszystko dobrze odpowietrzyłeś, powietrze w chłodnicy to koszmar dla temperatur

- czy już mówiłem że przydały by się zdjęcia ? :>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oki, postaram się dzisiaj wieczorkiem o zdjęcia. Tylko, że raczej nie będę mieć dzisiaj czasu aby zdjąć blok i pokazać go "od środka"

- pompkę mam "bezbiegową", chwilowo podłączoną bez regulatora czyli na maxa.

chłodnicę i zbiorniczek odpowietrzałem, woda idzie oki.

Może być coś nie tak z mocowaniem, bo częściowo to samoróbka ale wyglądało na to że docisnęła blok jak należy. Nakładanie pasty carata było dla mnie koszmarem ale raczej się udało.

jak zdejmę to zasypie was fotkami ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może być coś nie tak z mocowaniem, bo częściowo to samoróbka ale wyglądało na to że docisnęła blok jak należy. Nakładanie pasty carata było dla mnie koszmarem ale raczej się udało.

Chyba wszystko jasne?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niech da zdjęcia, samoróbki to nie zawsze winny :rolleyes:

Swoją drogą to po co grzebać w mocowaniu Fuziona?

moze kupił bez :wink:

Z prostego powodu :P jeśli ktoś kupił tanio wybrakowanego ;)

Dołączona grafika

taki :lol2: ??

a na powaznie tez obstawiam ze to wina mocowania, choc przekonamy sie jak będą fotki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sorki, nie dałem wczoraj rady. Poproszę jeszcze kolegę, który dokumentował z aparatem instalację, może podrzuci mi zdjęcia, a jak nie to dzisiaj zabiorę się za to.

Poza tym Arni ma racje, kupiłem wybrakowanego. Zakładałem, że i tak kupię mount kit pro i noozzle (czy jak to zwał) ale w coolingu są już niedostępne.

Może to ma znaczenie. Na bloku odciśnięte były ślady po procesorze. Ja też dokręciłem blok bardzo mocno. Może powinienem troszkę poluzować?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poluzowac raczej nie.

Blok wygnieciony, bo pewnie cep na ktorym byl uzywany krzywa czape nieco mial i ktos go mocno dogniotl. Ja bym wypolerowal spod bloku na lustro, jesli sie zlozylo ze i twoj cep mial krzywa w inna strone czapke to zwyczajnie blok nie dociska go, nie wazne jak bys go mocno dokrecal. Pasty tez nie ma co wiecej dawac, zdejm blok, wypoleruj i zaloz jeszcze raz, jak nie pomoze trzeba dalej kombinowac. Pasty uzyj na razie jakiejs podstawowej, w stylu ceramique, po zniej jak juz zidentyfikujesz problem, pozniej naloz z powrotem diamenta i tyle.

Co do pro-mount z coolingu jak nie maja na razie zloz zamowienie i sciagna Ci za jakis czas.

Thermochilla miales wczesniej? Czy wymieniles go razem z blokiem. Jak go odpowietrzales? z tymi chlodniczkami tak bywa ze mimo ze woda leci niby dobrze potrafia zlapac mase powietrza, trzeba ustawic korkiem do gory i poluzowac, ja sie tak naciolem raz, choc wydawalo mi sie ze dobrze odpowietrzone wlazlo jeszcze ze 150ml plynu :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sorki, nie dałem wczoraj rady. Poproszę jeszcze kolegę, który dokumentował z aparatem instalację, może podrzuci mi zdjęcia, a jak nie to dzisiaj zabiorę się za to.

Poza tym Arni ma racje, kupiłem wybrakowanego. Zakładałem, że i tak kupię mount kit pro i noozzle (czy jak to zwał) ale w coolingu są już niedostępne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

..wróciłem z urlopu i rozmemłałem kompa

Tak koszmarnie wyglądał spód mojego bloku.

Teraz go lekko (bardzo lekko) pod polerowałem (zdjęcie zrobione wcześniej), chociaż chyba przydałoby się szlifowanie i zmieniłem pastę na zalmana.

jest 15 stopni lepiej ale to wciąż poziom starego thermaltake z zestawu SE :-(

Przy okazji włożyłem do środka nozzle. Pomaga to czy tylko przeszkadza?

Na drugiej focie widać jak założone było w kompie (zdjęcie po spuszczeniu wody i w trakcie rozkładania, stąd burdel). Wymieniłem fesera na czerwonego i wiem już dlaczego nie wolno mieszać kolorów ;-)

post-112687-1217257458_thumb.jpg

post-112687-1217257714_thumb.jpg

Edytowane przez loo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Tak podrapany blok utrudnia wymianę ciepła

2. Wywal te śmieszne redukcje i kątówki...nie mów że się nie da jak się da

3. Zadanie bojowe masz... Do szklarza po kawałek szyby wielkości 25cm x 25cm, do metalowego sklepu po papier ścierny 600 1000 i 1300 , do motoryzacyjnego po pastę AUTOMAX

4. Daj fotki odpicowanego bloku

5. Zagłosuj na mnie jak będę kandydował na prezydenta :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te wgnioty w spodzie od narożników (bądź co bądź zaokrąglonych...) czapki procka już były czy też powstały po Twoim montażu?

Ich powstanie może sugerować wklęsłą czapkę lub spód bloku a co za tym idzie kiepskie przyleganie.

Tafla szkła/lustro, papier ścierny (ja zawsze kończę na papierze o gradacji 2500) i trochę cierpliwości przy tym jakże monotonnym zajęciu ;-).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Automax jest pastą polerską lekko ścierną w porównaniu do np. do Tempo delikatnie szlifuje i nadaje połysk a pasta tempo nadaje się do woskowania więc radziłbym zainwestowanie w automax

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podepne sie do tematu.

Mogl by wstawic fotki, lub cos w tym stylu z mocowaniem nozzle kita na quada? To znaczy jego orientacji wzgledem procesora.

U mnie problem wyglada tak ze mam dosc duza roznice w temp rdzeni, to znaczy 2 rdzenie dosc znacznie odbiegaja od pozostalych i podejrzewam ze to wina wlasnie tego ustrojstwa... (instrukcje mam, i postepowalem wg. niej oczywiscie)

Wczesniej nie zwrocilem na to uwagi, D-Teka samego tez nie uzywalem, tak ze nie mam porownania, czy to napewno zasluga kita, ale podejrzewam ze wlasnie on ma w tym udzial...

Moze w weekend sie wezme za male poprawki w WC i wtedy sprawdze jak to bez kita bedzie wygladac...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podepne sie do tematu.

Mogl by wstawic fotki, lub cos w tym stylu z mocowaniem nozzle kita na quada?

Sprawdzałem przydatność nozzli do D-Teka i quada i tylko przy b.niskim przepływie /raczej niespotykanym/ jest lepiej, a tak przy normalnych to nic nie dają.

Różnice w temp.na rdzeniach (rzędu 3-4`C/ są normalne /nawet przy jednakowym obciążenieu np Prime95/. Wieksze różnice są na początku testów, potem się zmniejszają, po godzinie np.

Co do mocowania D-teka to przydaje się takie mocowanie usztywniające od spodu płyty głównej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wgnioty na bloku dostałem wraz z całym dobrodziejstwem inwentarza. Chciałem szybko złożyć i liczyłem na to, że nie wpłynie to znacząco na wydajność, okazało się, że jest inaczej i pierwotnie prawie w ogóle blok nie stykał do procka.

Teraz styka ale faktycznie musze zrobić tak jak Arni napisał. Tylko kiedy ja na to znajdę czas.........

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pewnie to nic nie pomoże ale inne foto nic nie da bo przecież w zależności jak blok odwrócisz to inne będzie położenie względem rdzeni :P

Tak wystarczy, tylko chcialem sie upewnic, czy dobrze zalozylem go, sie znaczy o orietacje samej dyszy wzgledem proca. Sprawdze przy okazji i jesli to nie bedzie przyczyna zaczne szukac jej gdzie indziej :)

A te różnice to w idlu czy stresie? Bo jak obciażasz tylko np. 2 rdzenie to nic dziwnego ze odbiegają temperaturami od dwóch pozostałych.

Stresie i w iddle. Druga czesc twojej wypowiedzi pozostawie bez komentarza... ameryki nie odkryles

Różnice w temp.na rdzeniach (rzędu 3-4`C/ są normalne /nawet przy jednakowym obciążenieu np Prime95/. Wieksze różnice są na początku testów, potem się zmniejszają, po godzinie np.

Co do mocowania D-teka to przydaje się takie mocowanie usztywniające od spodu płyty głównej.

Omg, jak bym mial roznice 3-4 stopnie to bym sie nawet nie pytal... ja mam roznice w granicach 8-9 wiec to bardzo podejrzane, core 1 i 2 sa wyraznie chlodniejsze od 3 i 4 przy rownomiernym obciazeniu, w iddle podobnie, po godzince czy 2 orthosa bez zmian...

Jesli chodzi Ci o backplate od D-Teka to jest w zestawie, tak ze mam i uzywam...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trochę było z tym roboty. Nieprzespana nocka i.... 8C w dół. Doszedłem do poziomu wydajności thermaltake przy stresie ;-(

Ew. OC procka mi spadło ale pamiętam jak dziś że w idle miałem 25 stopni, a teraz 31.

post-112687-1219787631_thumb.jpg

post-112687-1219787649_thumb.jpg

post-112687-1219787679_thumb.jpg

post-112687-1219787691_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi