DjXbeat Opublikowano 7 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2008 Mam problem... Podczas zmiany BIOSU na karcie Sapphire Radeon HD2900Pro 512MB 256Bit... na edytowany BIOS nastapil zanik zasilania przez co proces zamiany BIOSU nie zostal ukonczony... Karta niestety juz nie wstaje tzn nie wyswietla obrazu smilies/sad.gif. Czy jest jakas mozliwosc aby od nowa wgrac BIOS domowymi sposobami.. (Nie przez serwis bo to wiaze sie z wyslaniem karty za granice)... Prawdopodobienstwo ze karta jest juz trwale uszkodzona jest spore wiec nic nie mam do stracenia smilies/sad.gif Piodlaczylem karte PCI S3 aby przywrocic Bios od nowa na Radku ale niestety mam znowu problem... Moniotor odbiera sygnal z karty i wlacza sie ale w momencie gdy powinna byc inicjacja sprzetu mam czarny obraz... Nawet do Biosu nie da sie wejsc..:( resetowalem Bios i nic... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lapituta Opublikowano 7 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2008 (edytowane) No to skoro restart biosu nie pomaga to moze i ta s3 jest rypnieta. Jesli mozesz skombinuj inna grafe i zobacz czy dziala Edytowane 7 Lipca 2008 przez lapituta Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DjXbeat Opublikowano 7 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2008 No to skoro restart biosu nie pomaga to moze i ta s3 jest rypnieta. Jesli mozesz skombinuj inna grafe i zobacz czy dziala S3 dziala bez problemowo - sprawdzilem na tym PC z ktorego aktualnie pisze... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lapituta Opublikowano 7 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2008 Co do radka to nie sadze zyby przez to ze sie bios nie sflaszowal byl on uszkodzony. Moze ktorys z twoich kumpli ma plyte glowna z 2xPCI-E (obsloga crossfire)? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 7 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2008 (edytowane) z zamontowanym S3 i ATi zresetuj bios płyty głównej, ustawienia będą defalut więc może to coś pomoże [; ok nie doczytałem [; ... bios też resetowałeś [; Edytowane 7 Lipca 2008 przez Gość Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DjXbeat Opublikowano 7 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2008 Moi kumple po kolei jada na AGP. Only ja mam PCI-Express... Tez mi sie wydaje ze karta nie jest uszkodzona a wymaga ponownego wgrania Biosu. Dlatego zakupilem karte na PCI S3... Moj Cfg E8200 Abit IP35 2x 1GB DDR2800 Patriot WD2500YS SATA II HD2900Pro Chieftec 560W Mozliwe ze na ABicie Ip35 ta stara karta z 1993r nie dziala prawidlowo. :/ Bo na ABicie NF7 rev 2.0 dziala. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lapituta Opublikowano 7 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2008 No mozliwe ze plyta sie gryzie z s3. No to albo skombinujesz inna grafe pod pci (najlepiej jakiegos geforce 2 mx bo on bedzie dzialac na pewno) albo idz to pierwszego lepszego serwisu komputerowego (albo nawet sklepu komputerowego) powiedz co i jak i ile by co cie kosztowalo. Wysle ze max 50zl i by ci zrobili. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 7 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2008 (edytowane) to że stare karty PCI potrafią się gryźć z nowymi płytami to już sam przerabiałem [; co do "ratowania" sprzętu, kiedyś flashowałem kilka kart Ati ( 9550/9700...) i zdarzyło się że program do wgrywania biosu z poziomu windowsa, zawiesił się w połowie [w konsekwencji zawiesił system] jednak nie było problemu by powtórzyć operacje, tym razem zrobiłem to w dosie [; przy użyciu karty PCI Edytowane 7 Lipca 2008 przez Gość Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DjXbeat Opublikowano 7 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2008 (edytowane) w ciagu 3 tygodni odwiedzilem juz 7 serwisów i w kazdym. tylko jedno... Karta zwalona i trzeba wyslac do producenta ale wtedy koszty pokryje Ja... W serwisach nawet nie slyszeli o sposobie na przywrocenie BIOSU w karcie graficznej za pomoca karty PCI!!! Musze skrecic jakas karte na PCI-express i jesli bedzie dzialac to pobawie sie dalej a jesli nie to oznacza ze cos jest nie tak i PC idzie do serwisu na gwarancje , oczywiscie bez HD2900Pro bo ja zaingerowalem w BIOS... HIS ja mialem dokladnie tak samo z 2900Pro... zawiesil sie w polowie i kupilem karte PCI, ktora niestety w moim Cfg nie chce pracowac..:/...Umowilem sie na 20 dzisiaj do serwisu aby podlaczyc inna karte... zobaczymy co z tego wyniknie... Edytowane 7 Lipca 2008 przez DjXbeat Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lapituta Opublikowano 7 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2008 (edytowane) W serwisach nawet nie slyszeli o sposobie na przywrocenie BIOSU w karcie graficznej za pomoca karty PCI!!! OOoo :blink: no to musiałeś trafic na naprawdę tępych "fachowców". Edytowane 7 Lipca 2008 przez lapituta Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DjXbeat Opublikowano 7 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2008 Chyba tak chociaż ja też nie wiedziałem o takim sposobie...ale Fora internetowe robia swoje. Lepsze od szkoly !!! :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 7 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2008 (edytowane) Chyba tak chociaż ja też nie wiedziałem o takim sposobie...jak już będziesz miał działającą kartę PCI, to przy pomocy programu ATi flash (działa jedynie w dosie) http://www.techpowerup.com/downloads/1123/ATIFlash_3.60.html wpisujesz atiflash.exe -p 0 nazwa.bin -f może się zdarzyć że w miejsce "0" trzeba wpisać "1" (dokładnie nie pamiętam) ale cała komenda jest poprawna. mając system XP, sformatuj jedną z partycji np D, E, F,... na FAT32 i na tą pustą partycję wrzuć bezpośrednio bez folderów program ATi flash (chyba że masz stacje FDD i dyskietkę [;) ściągnij ftp://80.54.147.142/dos/dyskietki_awaryjne/Win98BootCD.zip i nagraj programem ultra iso czy alcohol, obraz na płytę DVD/CD -oczywiście nie plik obrazu na płytę [;... (i nie ingeruj też w zawartość tego iso) uruchom system z płyty startowej win98, gdy już wszystko się załaduje, wyszukaj partycję na której jest program ati (litery się różnią bo inne partycje są w NTFS) - wpisz np C:\dir (po czym ujrzysz pliki jakie się tam znajdują) jak już znajdziesz, wklepujesz komendę do sflashowania karty np D:\atiflash.exe -p 0 nazwa.bin -f i ENTER... *.bin lub *.rom (zależy od typu) Edytowane 7 Lipca 2008 przez Gość Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DjXbeat Opublikowano 7 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2008 (edytowane) His, wielkie Dzięki za kompletna instrukcję. Na pewno z Niej skorzystam tylko zdobędę jakąś działającą PCI pod IP35... Bo Ten S3 niestety pod moim Mobo nie dziala... Ja korzystam z Visty Home Premium... Mam dyskietke startowa z Windows Xp, z ATIFlash 3.60 + oryginalny BIOS do HD2900Pro 512/256Bit Edytowane 7 Lipca 2008 przez DjXbeat Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 7 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2008 OOoo :blink: no to musiałeś trafic na naprawdę tępych "fachowców". Hehe, tacy fochawcy to nie tylko na serwisach siedzą ale i w szkołach "óczą". Mój nauczyciel z infy powiedzial że nigdy w życiu nie słyszał żeby można uratować kartę graficzną po zwaleniu biosu :/ Jak to słyszałem wybuchłem śmiechem, klasa cicho i luk na mnie, zrozumiałem że siedzę wśród debili. Możesz iść też na jakiś serwis i zrobić to samemu jak Ci pozwolą. Spytaj się czy udostępnią Ci jakąs grafę na PCI, a reszte sam zrobisz i im pokażesz jak ;). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 7 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2008 (edytowane) Mam dyskietke startowa z Windows Xp, z ATIFlash 3.60 + oryginalny BIOS do HD2900Pro 512/256Bitczyli masz stacje FDD?? byś wrzucił na dyskietkę program ATi flash + bios (wszystko razem luźno) -nie wiem tylko czy się to wszystko zmieści na 1.44MB Edytowane 7 Lipca 2008 przez Gość Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DjXbeat Opublikowano 7 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2008 (edytowane) mam stacje dyskietek specjalnie pozyczona do zabiegu :P czyli mam wzucic na czysta dyskietke ATIFlash 3.60 i Bios... a te pliki systemowe. startowe??? Bo zrobilem dyskietke startowa DOS spod Windowsa XP a potem dogralem ATIflash + BIOS.. Spokojnie sie zmiesci... Bo juz takowa dyskietke mam... Edytowane 7 Lipca 2008 przez DjXbeat Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 7 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2008 może być wszystko razem. a jeśli dyskietka startowa XP nie zda egzaminu, to zrób ta płytę startową win98 a wszystko zadziała z pewnością, później tylko wsadzisz dyskietkę z programem i biosem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DjXbeat Opublikowano 8 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2008 Czy jest możliwe abym podczas nieudanego flashowania karty graficznej uszkodził jakiś inny podzespół???? Cos czuje , ze albo padla plyta albo procesor. Chociaż plyta po czesci zachowuje sie normalnie. Gdy odłączam przewod od chlodzenia CPU to daje znac o sobie "Beep" - ze jest cos nie tak i komp nie wstaje Po wyjeciu Ramu jest tak samo. tzn beep komp nie wstaje. Po wlączeniu PC na 2900Pro slychac 3 piski beep i chyba jeden krotki, czy jakos tak... Z drugiej strony. na klawiaturze nie podswietlane sa kontrolki, ktore od momentu nacisniecia Power powinny sie swiecic...Tak samo jest z przewodem do Sieci LAN... koncowka powinna sie swiecic... Oby tylko nie CPU.. bo moj E8200 to swietny egzemplarz do OC... 4.0Ghz przy 1.3V/ 4.2GGhz 1.4V/ 4.4Ghz 1.46V aj aj aj Dzisiaj podjade do sklepu gdzie zlozylem cfg. i sproboje zalozyc jakas inna karte graficza.(jak mi pozwola) Jak nie bedzie dzialac to oznacza ze padlo cos jeszcze i komp zostanie na Gwarancji ale bez 2900Pro :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 8 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2008 (edytowane) co do gwarancji, przyjmij taką zasadę> póki sprzęt jest na gwarancji i coś padnie nieważne czy z Twojej winy czy nie, nigdy nie mówisz co się stało, po prostu przestała działać i koniec dyskusji, w ten sposób masz prawie pewność że sklep przyjmie kartę i wyśle do producenta który naprawi/wymieni i odeśle sprawny egzemplarz. niestety Ty się już (chyba) w sklepie przyznałeś więc równocześnie straciłeś pieniądze. ja osobiście: spaliłem procesor, uszkodziłem kartę graficzną przez bawienie się w OC i każdy z tych elementów po ~miesiącu wrócił do mnie sprawny, zawsze twierdziłem że nie mam pojęcia co się stało, chciałem tylko włączyć komputer [; Edytowane 8 Lipca 2008 przez Gość Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DjXbeat Opublikowano 8 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2008 Reszta podzespołow jest sprawna, sprawdziłem w serwisie i wszystko jest ok... tzn zamontowałem 6600GT na PCI-E i komp sie uruchomil bez problemowo. Jednak S3 na PCI nie dziala pod Moja plyta gl.. Musze szukac GeForce2/4 na PCI... Wlasnie sie przyznałem bo raz miałem przygody z gwarancja. Spaliłem proca, plyte ,zasilacz, ram i przyjeli Mi jednak na sprzet czekalem ok 4 miesiecy... bo probowali dojsc co sie stało... Własciciel serwisu powiedzial wlasnie, ze to w bardzo duzym stopniu przyspiesza diagnoze ale Ja trace kase.... Opowiedzial ze mial dzisiaj klienta, ktoremu komp sie nie wlącza bo cos sie stalo ale On nie wiedzial co i On nic nie robil... po chwili okazało sie że Chlopak nie podlaczyl zasilania od CPU i komp sie nie wlaczal... Ja tam wprost ze zwaliulem karte i chce wiedziec czy cos jeszcze bo tak to bym musial PC zostawic :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 8 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2008 (edytowane) Własciciel serwisu powiedzial wlasnie, ze to w bardzo duzym stopniu przyspiesza diagnoze ale Ja trace kase.... Opowiedzial ze mial dzisiaj klienta, ktoremu komp sie nie wlącza bo cos sie stalo ale On nie wiedzial co i On nic nie robil... po chwili okazało sie że Chlopak nie podlaczyl zasilania od CPU i komp sie nie wlaczal... Ja tam wprost ze zwaliulem karte i chce wiedziec czy cos jeszcze bo tak to bym musial PC zostawic :)dobry serwisant znajdzie usterkę w mniej niż godzinę, szczególnie jeśli odsyłasz jeden element np karta graficzna, bo co on tam chce szukać, piramidy Cheopsa? jak zajmuje mu to tygodnie to widocznie jest [gluteus maximus] a nie serwisant. sam miałeś przykład że kolo nawet nie wiedział że przy wykorzystaniu dodatkowej karty na PCI można przywrócić bios w karcie graficznej, po prostu tragedia jacy tam ludzie pracują Edytowane 8 Lipca 2008 przez Gość Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 8 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2008 Idź do innego serwisu, zapłacisz 50zł a grafe ci naprawią i nie będziesz musiał się męczyćz nieudacznikami w sklepie w którym kupowałeś kompa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DjXbeat Opublikowano 8 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2008 Idź do innego serwisu, zapłacisz 50zł a grafe ci naprawią i nie będziesz musiał się męczyćz nieudacznikami w sklepie w którym kupowałeś kompa. W sumie juz zwiedzilem 9 serwisów i za kazdym razem to samo... Nikt o tym nie wie, albo wiedza ale nie wierza ze karta bedzie sprawna... Ale sprzetu starego nigdzie nie mozna dostac bo jesli sie nie pozbeda starego sprzetu.place wysokie kary... musza utylizowac..:( a mi to nie na reke...:P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 8 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2008 (edytowane) najlepiej będzie jak odeślesz sprzęt [kartę graficzna] do producenta, w końcu jest na gwarancji, a odsyłasz go za pośrednictwem sklepu w którym kupiłeś. Edytowane 8 Lipca 2008 przez Gość Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DjXbeat Opublikowano 9 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2008 I tak właśnie zrobiłem. Karta dzisiaj wyrusza do producenta!!! THX 4 HELP Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kurniczek Opublikowano 24 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2008 ja osobiście: spaliłem procesor, uszkodziłem kartę graficzną przez bawienie się w OCZdradz szczegoly tego spalenia procka i grafy - nie chce popelnic tego samego bledu :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...