Skocz do zawartości
Czulu

Regularne Zawieszenia

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mój komputer (niedawno własnoręcznie złożony z nowych i pozostałych po poprzednim komputerze podzespołów) :

Płyta główna : Gigabyte GA-EP435-DS4

Ram: OCZ DDR II 2x2gb 800mhz CL4 OCZ2P8004GK

Procesor : Intel Core 2 Duo E8400 3GHz 6MB BOX

Dysk twardy: Barracuda 160 GB Serial ATA NCQ ST-3160811AS (na razie pusty) + drugi również Seageta 80 GB, kupiony parę la temu

Grafika : Asus GeForce 9800GX2 1024MB DDR3/256bit

Zasilacz : Corsair CMPSU-750TXEU (750 Watt)

Karta dźwiękowa Sound Blaster Live

Mój problem jest następujący, co jakieś 1-1,5 godziny przytrafiają mi się krótkie, trwające ok sekundy "zwisy", w trakcie których z głośników (jeśli wcześniej był odtwarzany jakiś dzwięk) dobiega terkot, tak jakby w kółko odtwarzany był jeden i ten sam fragment pliku dźwiękowego. Trwa to dosłownie moment, po czym sytuacja wraca do normy. Nie jest to może samo w sobie coś strasznego, ale chciałbym po prostu wiedzieć czy nie stanowi to symptomu jakiegoś problemu który może w przyszłości sie pogłębić. Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym stawiał na przegrzewające się komponenty w takiej kolejności: karta graficzna, chipset, RAM lub CPU, ale przyczyna może być zupełnie inna, np wiry jak napisał peve.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Proponuje zrobić tak:

odpalić orthosa, test small fft's i podać temperatury z programu core temp

odpalić jakąś wymagającą gierke typu crysis i podać temperaturę karty graficznej

pozwoli to wykluczyć ewentualne przegrzewanie się komponentów, możesz sprawdzić tez organoleptycznie jak to mówią :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A napięcie to nie wiem gdzie się ustawia.

M.I.T - "DDR2 OverVoltage Control", normal = 1.8V. Daj z 2.1V (+0.3) i ustaw "Performance Enhance" na standard. Edytowane przez Dj_AnT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spróbuj zmniejszyć taktowania procka [50-100 mHz] i karty graficznej [10-20 mHz]. Ciekawe czy wtedy będziesz miał te zwieszki. Ja mam tak samo ale spowodowane mocnym oc albo bardzo często, kiedyś miałem tak że naprzykład gram sobie w Fable na fabrycznych ustawieniach, w tle gadu-gadu i taka zwieszka była kiedy przyszła wiadomość.

Spróbuj zmniejszyć taktowania i daj znać czy coś ruszyło. Na dodatek napisz jakie masz urządzenia podłączone do USB.

Edytowane przez Torghal

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi