Czulu Opublikowano 7 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2008 Witam, mój komputer (niedawno własnoręcznie złożony z nowych i pozostałych po poprzednim komputerze podzespołów) : Płyta główna : Gigabyte GA-EP435-DS4 Ram: OCZ DDR II 2x2gb 800mhz CL4 OCZ2P8004GK Procesor : Intel Core 2 Duo E8400 3GHz 6MB BOX Dysk twardy: Barracuda 160 GB Serial ATA NCQ ST-3160811AS (na razie pusty) + drugi również Seageta 80 GB, kupiony parę la temu Grafika : Asus GeForce 9800GX2 1024MB DDR3/256bit Zasilacz : Corsair CMPSU-750TXEU (750 Watt) Karta dźwiękowa Sound Blaster Live Mój problem jest następujący, co jakieś 1-1,5 godziny przytrafiają mi się krótkie, trwające ok sekundy "zwisy", w trakcie których z głośników (jeśli wcześniej był odtwarzany jakiś dzwięk) dobiega terkot, tak jakby w kółko odtwarzany był jeden i ten sam fragment pliku dźwiękowego. Trwa to dosłownie moment, po czym sytuacja wraca do normy. Nie jest to może samo w sobie coś strasznego, ale chciałbym po prostu wiedzieć czy nie stanowi to symptomu jakiegoś problemu który może w przyszłości sie pogłębić. Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
G73 Opublikowano 8 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2008 przeskanuj antyvirusem, moze jakis wirus, na kompie w pracy mialem taka sytuacje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MTP Opublikowano 8 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2008 Ja bym stawiał na przegrzewające się komponenty w takiej kolejności: karta graficzna, chipset, RAM lub CPU, ale przyczyna może być zupełnie inna, np wiry jak napisał peve. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 8 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2008 Proponuje zrobić tak: odpalić orthosa, test small fft's i podać temperatury z programu core temp odpalić jakąś wymagającą gierke typu crysis i podać temperaturę karty graficznej pozwoli to wykluczyć ewentualne przegrzewanie się komponentów, możesz sprawdzić tez organoleptycznie jak to mówią :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czulu Opublikowano 9 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2008 (edytowane) Sęk w tym że ten problem się pojawia jednakowo w stresie i na pulpicie. Edytowane 9 Lipca 2008 przez Czulu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
q8ic Opublikowano 9 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2008 Podobny efekt widziałem przy przekręconych/niedowoltowanych pamięciach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czulu Opublikowano 9 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2008 Pamięci zgodnie z informacją ze sklepu w którym je kupiłem ( http://bitcomputer.pl/product.php?id=8762 ) mam ustawione na 5,4,4,15 w "standard timing control". A napięcie to nie wiem gdzie się ustawia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kfgz Opublikowano 9 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2008 (edytowane) A napięcie to nie wiem gdzie się ustawia.M.I.T - "DDR2 OverVoltage Control", normal = 1.8V. Daj z 2.1V (+0.3) i ustaw "Performance Enhance" na standard. Edytowane 9 Lipca 2008 przez Dj_AnT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Enzovelionn Opublikowano 18 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2008 (edytowane) Spróbuj zmniejszyć taktowania procka [50-100 mHz] i karty graficznej [10-20 mHz]. Ciekawe czy wtedy będziesz miał te zwieszki. Ja mam tak samo ale spowodowane mocnym oc albo bardzo często, kiedyś miałem tak że naprzykład gram sobie w Fable na fabrycznych ustawieniach, w tle gadu-gadu i taka zwieszka była kiedy przyszła wiadomość. Spróbuj zmniejszyć taktowania i daj znać czy coś ruszyło. Na dodatek napisz jakie masz urządzenia podłączone do USB. Edytowane 18 Lipca 2008 przez Torghal Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...