Skocz do zawartości
Melampus

Nvidia I Sli

Rekomendowane odpowiedzi

Założyłem ten temat bo mam pewne pytania i wątpliwości odnośnie trybu SLI. Z góry przepraszam jeśli waszym zdaniem jest to kolejna próba wałkowania tego tematu.

Na obronę dodam, że do miesiąca maja byłem zagorzałym fanem ATI. Wraz z kupnem nowego kompa zdecydowałem się po raz pierwszy zasięgnąć po produkt zielonych. Zero kompromisów - ta idea właśnie mi przyświecała. No i nawróciłem się.

Przejdźmy do rzeczy.

Interesuje mnie to:

Na rynku pojawiają się różne modele kart graficznych, a każdy model ma również swoje wariacje ustawieniowe. Jasne jest, że jak np. kupię sobie 2 karty EVGA 9800 GX2 to stworzę Quad SLI. Problem w tym - Co będzie gdy zechcę kupić podstawową wersję 9800 GX2 i 2 kartę też 9800 GX2 ale model KO, który ma firmowo wyżej taktowane zegary. Czy wtedy w ustawieniach (np.: Precision) nie będzie to spowalniało jednej karty przez drugą. Czy w tym zakresie są jakieś zależności i należało by trzymać się tylko tak, że wybieramy i łączymy 2 karty o tych samych parametrach taktowania? Czy może można dobierać 2 karty o różnych taktach i nie będzie to miało wpływu na wydajność jednej karty względem drugiej?

No i na koniec - Czy można dobierać do SLI 2 takie same karty, ale od różnych producentów, ewentualnie również z różnymi taktowaniami?

Sorry jeśli nagmatwałem, ale bardzo interesuje mnie ta kwestia. Dużo się mówi o SLI, jednak jak przyjdzie co do czego to wcale tak różowo nie jest.

(Wybrałem 9800 GX2 dla przykładu, równie dobrze mogą to być inne modele 8800, 9600 itd - nie sugerujcie się) :unsure:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W maju to jeszcze NV była na topie , teraz ATi jest na topie .

Nie opłaca się kupować 9800GX2 ( podobnie jak 9800GTX/GTX+ czy GTX280/260 ) .

Za 800 zł można mieć HD4870 która jest tylko trochę słabsza niż 9800GX2/GTX280 .

9800GTX nie ma szans z tą kartą .

A za ~ 500 zł można mieć słabszą wersję - HD4850 , kartę która spokojnie wyprzedza w testach 8800GT a czasami dogania 8800GTS 512mb a nawet GTX260 .

A co do samego pytania , to powinno to działać , w czasach GF6800 był wymóg posiadania 2 identycznych kart, potem to się zmieniło .

Ale jak napisałem wyżej to kupno 8800GT i wyższych modeli oraz łączenie ich w SLI/QSLI jest nie opłacalne .

CF z 2 HD4870 to koszt jakieś 1 600 zł , jedna 9800GX2/GTX280 kosztuje coś koło tego , a wydajność CF jest wyższa .

Kupno 9600xxx jeszcze się opłaca , najlepiej wychodzi kupno 9600GSO , ale SLI tych kart to już nie .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za 800 zł można mieć HD4870 która jest tylko trochę słabsza niż 9800GX2/GTX280 .

A za ~ 500 zł można mieć słabszą wersję - HD4850 , kartę która spokojnie wyprzedza w testach 8800GT a czasami dogania 8800GTS 512mb a nawet GTX260 .

A co do samego pytania , to powinno to działać , w czasach GF6800 był wymóg posiadania 2 identycznych kart, potem to się zmieniło .

Ale jak napisałem wyżej to kupno 8800GT i wyższych modeli oraz łączenie ich w SLI/QSLI jest nie opłacalne .

CF z 2 HD4870 to koszt jakieś 1 600 zł , jedna 9800GX2/GTX280 kosztuje coś koło tego , a wydajność CF jest wyższa .

Kupno 9600xxx jeszcze się opłaca , najlepiej wychodzi kupno 9600GSO , ale SLI tych kart to już nie .

SLI dwóch 8800GT jest nieopłacalne i mniej wydajne jak HD4870? Koszt dokupienia jednej 88 to 380-400zł a 4870 800-900zł, a wydajność no cóż :

http://www.anandtech.com/video/showdoc.aspx?i=3341&p=13

http://www.anandtech.com/video/showdoc.aspx?i=3341&p=14

http://www.anandtech.com/video/showdoc.aspx?i=3341&p=16

http://www.anandtech.com/video/showdoc.aspx?i=3341&p=17

itd itd :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Elviso26

przepraszam cie kolego ale co to ma do tematu ??? kolega autor jak zauwazyłes jz sie jak pisze NAWRÓCIŁ wiec jaki cel ma powtarzanie po raza setny tych za przeproszeniem bzdetów od których już to forum puchnie... temat jest o sli NVIDII a nie rekomendację STUFFU wujka Edzia...

i co z tego ze teraz ati jest na topie?? choc to wcale nie prawda wydajnosciowo nie jest tylko budżetowo... a jak pisze autor ZERO KOMPROMISÓW wiec przestań pisać bez zrozumienia... POZDRO

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zacznij od tego -> http://pl.slizone.com/page/slizone_faq.html

a potem zadawaj pytania ;)

btw dla sli 98gx2 jest wymagana vista

Nareszcie! Szczerze powiem, że już nie raz przeglądałem SLI Zone, ale jakoś na to nie natrafiłem. Dzięki.

Z powyższego wynika, że można łączyć karty różnych producentów w obrębie danego modelu karty (od modelów 8 ). Podobnie ma się sprawa z kartami o różnych taktach. Tylko ciekawe jak to wpływa na wydajności takich kart z różnymi fabrycznymi zegarami w SLI?

Może jeszcze coś znajdę i z pewnością się tym podzielę.

Dzięki....

Edytowane przez Melampus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tez skałdam teraz Sli z 8800gt,myśle,że mi się to płaca,bo za obie karty dałem 650zł.Nie zapomnajmy,że taki gt można podkrecić do 8800gts ,a nawet 9800gtx na stock(u mnie karta pracuje 800/2000/2200).

Do sli przydałby sie dobry procek,c2d lub quad powyzej 3.5ghz obowiązkowo.

Jeśli chodzi o karty,to może nie pójsc,na kartach mających rózne takty fabryczne(uzytkownik Maxforces pisał o tym w recce na pclab).

Rozwiązniem jest modyfikacja biosu,do tych smaych taktów(zawzyczaj wolniejszej fabrycznie od szybszej)

Edytowane przez kad2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi