Skocz do zawartości
jacu87

Modernizacja:amd Na Intel?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Do tej pory pracowałem na sprzęcie: Abit KN9, Athlon x2 3800@2,6GHz, 2x1024 MB Kingston (667Mhz), Amacrox Warrior 400, Galaxy 7600gs zalman. Pracowało mi się całkiem przyjemnie dopóki nie pieprznął piorun w mój dom. Poszedł zasilacz i płyta. Od jakiegoś czasu planuję zakup radka hd4850. I tu moje pytanie:

o ile wzrosła by wydajność gdybym zmienił platformę na np: Asus pq5 pro, c2d e7200 (oc), anaeon 2x1024(1066Mhz). Chodzi mi głównie o opłacalność tej inwestycji w stosunku do radeona hd4850. Płytę i zasilacz spróbuje wysłać na gwarancję. W razie odmowy na pewno będę coś musiał zmodernizować (radka i tak kupie:). I czy ewentualnie (gdyby mi wymienili) ten zasilacz (Amacrox warrior 400) wystarczyłby pod wspomnianą konfigurację Intela?

Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

amacrox spokojnie da radę. Ale szczerze to taki AMD by wystarczył do tego radka, (ale trochę by go ograniczał) ale jak masz kasę i możliwość to imho warto na tego intela zmienić. W grach pozwoli radkowi trochę bardziej rozwinąć skrzydła.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

reyden chyba coś zamieszałeś 2,6G to one mają normalnie (2,53 ale jak zaokrąglić to jest 2,6G :P) , chyba chodziło Ci o 3,6G

e7200 bierze 3,16G na boxowym wiatraczku bez zmiany napięcia , 3,6G to taka robocza wartość na karakorum , 3,8-3,9G da się wyciągnąć na max zalecanym napięciu (tzn opierając się na opiniach z fraza żeby nie przekraczać 1,35V).

amacrox warrior 400 ma 350W , to powinno być prawie to samo co modecom mc 350 więc powinien wystarczyć o ile nie będziesz żyłował proca i grafy na maxa

a zestaw e7200 , p5q i 4850 to dobry wybór

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za odpowiedzi.

Postanowiłem w końcu, że w razie przyjęcia sprzętu na gwarancję kupię tylko radka, a w razie odmowy zmienię platformę. Zobaczę jeszcze ile z PZU wycisnę z ubezpieczenia :D.

Jeszcze raz dzięki i pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi