Skocz do zawartości
Katsuyoshi

2 Zestawy

Rekomendowane odpowiedzi

Siemka. Dziś przyjechał do mnie kuzyn, specjalnie żęby pojeździć ze mną po sklepach komputerowych. No i zaczeliśmy mu składać kompa. Poskładaliśmy 2 zestawy. Nie wiem czy bedzie cos w nich do poprawy jeżeli tak to proszę. I który byłby bardziej wydajny stabilniejszy itd.

1

E8400 OEM // 472

Asus P5Q Pro // 346

A-Data // 235

Samsung F1 320 Gb // 145

ATI HD 4870 // 799

Corsair 650W // 246

CoolerMaster Elite 331 // 121

Pentagram Karakoum // 89

____

2437

2

E8400 // 472

HD 4850 CF // 1026

Samsung 320 Gb // 145

Corsair 650W // 247

Asus P5Q pro // 346

2 Gb Adata // 128

CM 331 // 121

____

2487

Wiem że różnie z tym CF ale zapewne byłaby tu większa wydajność. Jeśli mógłby się tutaj wypowiedziec ktoś kto ma CF z tych 2 radków prosiłbym o wypowiedź. A jeszcze jedno opłaca się kupować procesor E7200 ? Sadze żeby temperatura w zestawie 2 nie była za duża bo to jednak 2 radki, to może jakieś chłodzenie wodne ? Jakiś polecacie ?

Edytowane przez Katsuyoshi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2x4850 na ip45 ma zbliżoną wydajność jak 4870.

Odnośnie zestawu nr 2 , zapomniałeś o karakorum bo opierając się na informacjach z zestawu nr1 bierzesz procesor oem. Daruj sobie WC do CF z 4850 , wystarczy podkręcić wiatraki i będzie dobrze.

Ale i tak sądzę że zestaw 1 będzie lepszy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale ip45 nie ma pełnego CF i to wydatnie spowalnia 2 karty ;).

nie przesadzajmy , na p35 to jest wydatne spowolnienie CF , ale p45 wypada całkiem nieźle

Zbliżoną ? myślałem że lepiej wypada Crossfire jak single 4870

CF z 4850 to jakieś 20-25% więcej wydajności niż pojedyncza 4850 a 4870 to także 20-25% więcej wydajności niż 4850 , więc wyniki w 3dmarku , ilość klatek w grach będzie bardzo zbliżona w obu przypadkach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

CF z 4850 to jakieś 20-25% więcej wydajności niż pojedyncza 4850 a 4870 to także 20-25% więcej wydajności niż 4850 , więc wyniki w 3dmarku , ilość klatek w grach będzie bardzo zbliżona w obu przypadkach

Wywnioskowałem z tego że nie bede walił w CF tylko sobie kupię jednego HD47 a za miesiąc kupię drugiego HD 47 I szafa gra. P.S jak myslicie w sklepe założą mi tego Pentagrama od razu ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak sobie zażyczysz to założą. A z tym drugim 4870 bym zaczekał , jeśli stwierdzisz że nie masz płynnej animacji w graf to można dokupić , ale kupować grafikę tylko po to żeby zamiast 100 klatek mieć 130 mija się z celem , lepiej zaczekać i kupić później.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2x4850 na ip45 ma zbliżoną wydajność jak 4870.

nie przesadzajmy , na p35 to jest wydatne spowolnienie CF , ale p45 wypada całkiem nieźle

Zaprzeczasz sam sobie ;)

A CF z 2 HD4850 będzie lepsze od pojedynczej HD4870 nawet na p45. HD4870 jest wydajniejszy od HD4850 średnio ok 20-25% (w szczególności przez wyższe zegary rdzenia, pamięci też trochę dają ale są to różnice rzędu 5%). Cf jest lepsze w stosunku do jednej o ok 40% (średnia z wielu gier) a więc od pojedynczej HD4850 jakieś 15%.

Ale w sumie lepiej byś zrobił kupując jedną kartę, a najwyżej w przyszłości dorzucisz drugą do CF i będzie ok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@NeoMagNeT

nie widzę żebym negował się w tych dwóch wypowiedziach które zacytowałeś

pierwsza dotyczy spostrzeżeń jakie poczyniłem przeglądając testy w których platforma testowa oparta była na p45 (na x38/x48 też widziałem max 35% i to tylko w kilku przypadkach)

druga to tylko stwierdzenie że p35 marnie wypada w CF , p45 jest już znośne , x38/x48 najlepiej , ale to "oczywista oczywistość"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi