Skocz do zawartości
Rozor

Modernizacja Staruszka

Rekomendowane odpowiedzi

ELO!

Komp juz ma pare latek i zaczyna troche mulic. Najwyzszy czas zeby zrobic maly upgrade sprzetu. Prosze kogos kto sie na tym zna o doradzenie mi co kupic zeby troche szybciej smigal;). Kompa uzywam glownie do grania.

Plytka: Soltek SL-85ERV

Pamieć: 2 kosci po 512DDR 400MHz kingstona Nie wiem czemu w AIDZIE pokazuje mi "Szybkość pamięci PC3200 (200 MHz)"

Procek: Intel Celeron 4a, 2200MHz (5.5x 400)

Grafa: GeForce4 Ti 4200 (128mb) Ostatnio lekko podkrecilem

Do tego jakis zasilacz 350W

Zastanawialem sie nad zmiana grafy i dokupieniu troche pamieci. Dobrze kombinuje?

Aha milo by bylo jak by cena zmiescila sie w granicach 500zl :rolleyes:

Edytowane przez Rozor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tu nie ma co dokładać bo to się mija z celem. Odłóż, zarób więcej na jakiś czereśniach czy innych owocach i za 1200~ już coś niezłego wyhaczysz...

Co do tych ramów to 200 MHz musisz pomnożyć razy 2 (200x2=400) :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozumiem że masz 500zł na nowe części. Załóżmy że sprzedasz to co masz, najwięcej pewnie za ram dostaniesz, i kupisz nowe części. Za graty dostaniesz może 150-200zł.

AMD athlon X2 4800+

Gigabyte 78G-S2H

2x1GB kingston/goodram DDR2

Modecom MC-350

No i grafa jeszcze jakaś... Najlepiej szukać x1950pro, w tej cenie nie ma lepszych.

I na Twoim miejscu jeszcze bym dołożył do dysku jakiegoś, bo pewnie masz coś starego na PATA i tu może być problem z jednoczesnym podłączeniem hdd i cd/dvd-rom.

Edytowane przez NeoMagNeT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

THX za szybka odpowiedz. Nie wiedzialem ze moj komp jest tak malo warty, kiedy go kupowalem wydalem na niego jakies 4-5 tysi :razz: Eh skoro twierdzicie ze nie oplaca mi sie inwestowac juz w tego zloma zastanowie sie nad kupieniem nowej maszynki :) Wymiana wszystkich czesci raczej nie wychodzi w gre.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powinieneś przynajmniej wymienić te najważniejsze: ram, cpu, mobo, gpu. W porównaniu do starego kompa odczujesz bardzo dużego kopa mocy ;)

Wartośc swojego kompa możesz sprawdzić na allegro, ja strzeliłem tak orientacyjnie, ale myslę że w miarę celnie.

Edytowane przez NeoMagNeT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi