disaster3 Opublikowano 10 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2008 Witam, mam zamiar zmienic MOBO tak bardziej pod katem CF'a i sie zastanawiam nad 3 modelami ASUS P5E Jest na x38 czyli w pelni wsparcie dla PCI-e w CF 2x16, koszt ponizej juz 500 PLN ASUS P5Q Deluxe jest na nowym chipsecie P45, CF tylko 2x8, troche kiepsko jak dla mnie ulozone sloty PCI-express, mam radka 4850 z Accelero S1 + 12cm wiec wolny bede mial tylko Slot PCI ten nad PCI-e. Radeon to grzałka niezła nie dosc ze bedzie mi podgrzewala X-FI to jeszcze to cieplo bedzie troche przyblokowane zeby swobodnie sie unosic ku gorze, koszt ok. 500 PLN DFI DK Lanparty P45 T2RS mam teraz to samo ale P35 i jestem bardzo zadowolony, najlepiej wg. mnie ulozone elementy na PCB 2 zwykle PCI sa na dole wiec nad radkiem nic by nie bylo, najtansza, ok. 400 PLN, ale niestety z BIOSEM jest po ch*ju, niedopracowany. No i wlasnie mam problem bo nie wiem na ktora sie zdecydowac. Od razu mowie ze PL to mnie nie interesuje czy jest 9 czy 11 na P45 to i tak w zywklym uzytkowaniu nie bedzie mialo znaczenia a tym bardziej w grach. Nie robie zadnych SPI, nie licze itp. wiec PL nie jest dla mnie warunkiem. Poza tym rowniez nie jestem jakims elo high pro OC'erem i jedynie zalezy mi zeby moj obecny procek chodzil stabilnie na tej plycie na 9x445 Mhz tak jak teraz na dfi p35 przy 1.3V. Wiecej mi nie potrzeba. Zadne mega wysokie FSB itd. Ktora z plyta byscie na moim miejscu kupili?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 10 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2008 P5E i X38 tylko wtedy kiedy planujesz pełnowartościowe CF inaczej bez sensu IMO. P5Q Dlx obecnie jest na prowadzeniu ze względu na bardziej dopracowany bios, chociaż z nim tez nie jest tak kolorowo bo są jaja z PL (ale na nim i tak ci nie zależy) a co do DFI narazie ciężko coś powiedzieć, wiadomo dlaczego. Ale są już jakieś wzmianki o nowym biosie który ma ponoć poprawić kwestie z FSB. Trzeba mieć nadzieje :) A z drugiej strony troche ryzyko brać jeszcze DFI bo nie wiadomo jak to będzie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
disaster3 Opublikowano 10 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2008 no wlasnie Fredek i o tych sprawach wlasnie wiem dlatego ciezko jest mi sie zdecydowac na ktorys model, W sumie najbardziej sie zastanawiam nad Asus'ami w tej chwili najblizej mi do nich, DFI teraz to ryzyko i pytanie czy tez bedzie tak udanym modelem jak DK P35. Poza tym DFI P45 jest razcej blizej do P5Q-E a tamto na X38 i Dlx to troche inny segment cenowy i wyposazeniowy. Ze sobie tez problem kolejny wynalazlem :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 10 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2008 (edytowane) Myślę że najlepszym rozwiązaniem to będzie czekanie...hmm..może z końcem sierpnia coś by się wyjaśniło w kwestii DFI i wtedy masz wybór jasny bo patrząc na to z innej strony DFI też ma fajne chłodzenie, być może skryte możliwości które będą takie same bądź wyższe jak obecne P5Q Dlx noi niższa cena, zależy czy Ci się śpieszy, jeśli masz sentyment do DFI to czekaj, jeśli nie to..ja bym wybrał P5Q Dlx, poczytaj zresztą o bojach marcina255A z ta płytą :wink: Edytowane 10 Lipca 2008 przez Fredek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
disaster3 Opublikowano 10 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2008 no wlasnie czekanie.... hmmm w zasadzie na razie to mi sie nie spieszy ale jak ktos bedzie chcial kupic moja plyte to bede musial sie zdecydowac na zakup juz :) . Juz 4 chetnych mam ale sie zastanawiaja, im dluzej beda tym wiecej bede mial czasu na podjecie decyzji ;-) Tak widzialem jakie przejscia ma Marcin tak samo jak i proste71 sledze ten watek na biezaco jak i inne caly czas dlatego tak jak wspomnialem jestem obeznany w temacie ale ciezko mi jest sie zdecydowac. Mnie tez ciagnie troche do tego Dlx tylko ta PCI mnie troche boli..... poza tym plyta swietna rozlozona na PCB. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkus007-11 Opublikowano 10 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2008 Nie bierzesz pod uwagę DFI DK LanParty X38 T2R? Mobo niczego sobie a CF w pełnym trybie ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stolara Opublikowano 11 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2008 hmmm nie wiem czy nie masz limitu kapuchy ale może Rampage Formula :wink: niby lepsza niż maximus i masz pełne CF. Jeśli limit to bierzesz P5E i te Twoje 4G powinieneś zrobić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
disaster3 Opublikowano 11 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2008 Nie bierzesz pod uwagę DFI DK LanParty X38 T2R? Mobo niczego sobie a CF w pełnym trybie ;) na razie nie jesli chcialbym cos innego spobowac. Kupie kolejnego DARK'a..... hmmm tak troche nuda by zalatywało :) Dlatego chcialbym cos pokombinowac a niewykluczone ze jak kupie ASUS'a to zaraz mi sie znudzi i wroce do DFI. hmmm nie wiem czy nie masz limitu kapuchy ale może Rampage Formula :wink: niby lepsza niż maximus i masz pełne CF. Jeśli limit to bierzesz P5E i te Twoje 4G powinieneś zrobić. spoko jeszcze o tym pomysle. Ale Rampage chyba odpada "zu viele" kosztuje, jeszcze wiecej niz DFI X38 LT T2R. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 11 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2008 Wiadomo że czekanie jest żmudne i chciałoby się kupić już ;] Wtedy weź P5Q Dlx i już. Zawsze możesz wrócić do DFI za jakiś czas i wtedy sytuacja napewno będzie wyjaśniona. W temacie o DFI ktoś już pisał że gdzieś ktoś ma nowy bios i podobno FSB 500mhz nie stanowi problemu więc może będzie tylko lepiej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cah!r Opublikowano 13 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2008 Odświeżę i podczepię się pod temat. MSI P45 Neo2 Fr vs. Asus P5Q ew. P5Q-E Wiadomo coś o tym MSI, bo jak szukałem to nic, tylko na XS koleś na wersji Platinum, chyba to samo PCB wyciągnął 550mhz z E8xxx. W sumie interesuje mnie jak to mobo prowadzi pamięci i czy są problemy z wydajnością przy >500Mhz jak na poprzedniku. Myślałem na DFI DK P35, jednak koniec na 520-530Mhz na E8xxx nie zachęca, a w wersja P45 za droga nie znalazłem nic tańszego niż 450zł. MSI za 340zł bym wyrwał. Asus odpowiednio ok.330 i 400zł. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkus007-11 Opublikowano 14 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2008 Cah!r - MSI robi 550FSB (550 - koniec e6320/e6420) bez spadku wydajności. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
disaster3 Opublikowano 15 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2008 dobra szybkie pytanie, gdzie w Warszawie mozna dostac P5Q Deluxe nowa ponizej 519 PLN. Narazie najtaniej wlasnie znalazlem na WGK w Terracomie. Czy ktos wie gdzies w W-wie mozna kupic taniej ta plyte. Musze ja dzisiaj po pracy kupic, bylbym bardzo wdzieczny? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 15 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2008 Kirk przy al. Komisji Edukacji Narodowej 83 lok. 14 :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...