costi Opublikowano 3 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2014 i3 nie bardzo jest sens IMHO, dostaje się tylko hyperthreading za dość duże pieniądze. GPU Intela pod linuksem nie mają jeszcze zaimplementowanego porządnie deinterlacingu, robią to tylko najprostszym możliwym algorytmem. Mając oba powyższe na uwadze oparłbym zestaw na jakimś Pentiumie i Geforce GT520/610. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzech1991 Opublikowano 3 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2014 (edytowane) Szukam PC głównie do puszczenia filmu w HD, jako serwer mediów i torrent. Lepiej brać najtańszego Pentiuma Haswell czy AMD a4 na fm2? Wysłane z mojego Nexus 4 przy użyciu Tapatalka Edytowane 3 Stycznia 2014 przez grzech1991 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 3 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2014 pentiuma - wyjdzie taniej, CPU wydajniejszy - da rade dekodować softwarowo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
S4racen Opublikowano 4 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2014 Cena ASRock Z87E-ITX jak dla mnie nie jest zaporowa. Nie chce żadnych dodatkowych elementów w kompie jak karta graficzna. Dlatego szukam dobrego procka, który spełni moje wymagania. Więc jaki procek (jak najmniejsze TDP) były dobrym wyborem w zestawie z ta płyta? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robbo2k Opublikowano 4 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2014 Udało się..... w obudowę 19,2 x 18,6 x 6 150zł z zasilaczem 60W wsadziłem pasywna płyte Gigabyta z Celeronem 1037U 280zł Pasywny pecet..... 70 stopni w czasie normalnej pracy 98 w stresie Ale działa i jest cisza.... moc na gniazdku od 20 do 41W. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 4 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2014 w takiej temp to on za długo nie pożyje :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sts Opublikowano 5 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2014 (edytowane) Cena ASRock Z87E-ITX jak dla mnie nie jest zaporowa. Nie chce żadnych dodatkowych elementów w kompie jak karta graficzna. Dlatego szukam dobrego procka, który spełni moje wymagania. Więc jaki procek (jak najmniejsze TDP) były dobrym wyborem w zestawie z ta płyta? I3 jakiekolwiek powinno śmiało sobie poradzić z 4k, najmniejsze tpd to i3-4130T oraz i3-4330T (35W) plus do tego otrzymujesz grafikę HD4600. Ale cenowo dochodzimy prawie do i5. Udało się..... w obudowę 19,2 x 18,6 x 6 150zł z zasilaczem 60W wsadziłem pasywna płyte Gigabyta z Celeronem 1037U 280zł Pasywny pecet..... 70 stopni w czasie normalnej pracy 98 w stresie Ale działa i jest cisza.... moc na gniazdku od 20 do 41W. Mówisz o GIGABYTE GA-C1037UN-EU ?? Temp za wysoki, koniecznie daj jakis duży wentyl wolnoobrotowy (i tak go nie usłyszysz a temp spadnie i nie będziesz musiał wysyłać płyty na gware Jak ta grafika radzi sobie z filmami hd mkv blurey? A tu LINK ciekawe info i porównanie na temat GA-C1037UN-EU oraz GA-C1007UN-D Edytowane 11 Stycznia 2014 przez sts Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzech1991 Opublikowano 5 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2014 Teraz pytanie, jak bardzo w wydajności różni się G3220T od G3220? Chodzi mi o realną różnicę (czy to tylko zegar?) i realny pobór energii przez oba modele. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 5 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2014 ma tylko niższy mnożnik. po obniżeniu napięcia i taktów G3220 - masz to samo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzech1991 Opublikowano 5 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2014 Dzięki, a down clock'ing da się robić na ASRock H81M? Ten pentium ma pewnie jeszcze napięcia obniżone? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 6 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2014 downclocking mnożnikiem da się na chyba na każdej płycie - nawet jak nie w biosie to programowo (zarowno linux jak i windows). co do napięć - ściągnij sobie instrukcję do tej płyty - tam masz przekartkowane opcje w biosie ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzech1991 Opublikowano 6 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2014 Ok, a czy różnica w poborze energii będzie duża? Chodzi mi o realnąWysłane z mojego Nexus 4 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 6 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2014 niemal żadna. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 6 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2014 Ok, a czy różnica w poborze energii będzie duża? Chodzi mi o realną Wysłane z mojego Nexus 4 przy użyciu Tapatalka Zabiegi zupełnie bez sensu, fabryczne tryby oszczędzania działają bardzo dobrze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzech1991 Opublikowano 6 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2014 Chodziło mi bardziej o różnice pomiędzy zwykłym a normalnym. Różnica w TDP wynosi 30 watt. Jak to interpretować?Wysłane z mojego Nexus 4 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 6 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2014 to tylko TDP. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smoqpl8 Opublikowano 6 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2014 Chcę złożyć coś na itx, 1080p ma ciągnąc bez zajęknięcia, ważna jest cisza i pobór mocy. Chcę wydać jak najmniej. Moje wymaganie co do płyty głównej: musi posiadać usb 3.0. Obudowa najlepiej z zasilaczem zewnętrznym, jak najmnijesza. Napiszę co już mam: -dysk 2.5" 120GB (później zmienię na ssd) -2x2GB ddr3 goodram -dysk 3.5" przez usb -jakaś tam karta wifi na usb -GF gt320 1gb ddr3 gdyby był problem z 1080p Co szukać ? Oczywiście jak najtaniej! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robbo2k Opublikowano 6 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2014 (edytowane) Mówisz o GIGABYTE GA-C1037UN-EU ?? Temp za wysoki, koniecznie daj jakis duży wentyl wolnoobrotowy (i tak go nie usłyszysz a temp spadnie i nie będziesz musiał wysyłać płyty na gware Jak ta grafika radzi sobie z filmami hd mkv blurey? A tu LINK ciekawe info i porównanie na temat GA-C1037UN-EU oraz GA-C1007UN-D i najnowszego Celerona na s1150 G1610T Tak mam własnie tego Gigabyta z obudowie IN-WIN 60W alias DIC0104 czy jak jej tam. Wydajnościowo leje Core2Duo E6300 i jest gdzieś na poziomie C2D E8100-E8200 do tego GPU to ciut poniżej Radeona 6450 i GeForca GT 610. Wstaje w sekund 22. Cinebech R15 to 122pkt Wbrew opisom chodzi z pamieciami Kingston HyperX na 1600 z CL11 (one maja CL9 ale na 1,65) Tjunk to 105stopni wiec moje 90 i więcej jest ok. Przy zwykłym internetowaniu 70 stopni obudowa sie wyraznie nagrzewa. Co do MKV bez problemu 10Mb/s nie jest problemem CPU na 40% chodzi Call of Duty modern Warfare w 1024x768 chodzi w 25-40kl bez AA ale temperatura po 5 minutach przekracza 96stopni :) no ale nie do tego komputerek wielkosci dwoch CDromów Edytowane 6 Stycznia 2014 przez robbo2k Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 6 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2014 Tjunk to 105stopni wiec moje 90 i więcej jest ok. Przy zwykłym internetowaniu 70 stopni obudowa sie wyraznie nagrzewa. Upraszczasz sprawę, jednak jak ktoś już napisał, twój sprzęt, twój wybór. Sam procesor może i zniesie takie temperatury, na kondensatorach, lutach pod układami bga tak wysoka temperatura odbije się dość szybko. Sama płytka bardzo, bardzo mi się podoba ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robbo2k Opublikowano 7 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2014 To procesora laptopowy rdzenie zniosą temperatury bez problemu a reszta elementów ma ja duzo nizej. Oczywiscie lepsza by była mniejsza ale wtedy wentylator... w obudowe wielkosci DVD ciezko go wcisnac. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 7 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2014 GPU Intela pod linuksem nie mają jeszcze zaimplementowanego porządnie deinterlacingu, robią to tylko najprostszym możliwym algorytmem. Ale otwartość MESA powoduje, że są to najmniej problemowe sterowniki do GPU na Linuxie. Kiedy ostatnio oglądałeś coś z przeplotem? O_o 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
honor Opublikowano 8 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2014 (edytowane) Udało się..... w obudowę 19,2 x 18,6 x 6 150zł z zasilaczem 60W wsadziłem pasywna płyte Gigabyta z Celeronem 1037U 280zł Pasywny pecet..... 70 stopni w czasie normalnej pracy 98 w stresie Ale działa i jest cisza.... moc na gniazdku od 20 do 41W. Te 20W z gniazdka masz w IDLE na pulpicie? Jaki masz dysk? Dziwne bo u mnie na G1610 ciągnie w IDLE bez obciążenia ok. 15,5W. Zasilacz ten sam. Tak mam własnie tego Gigabyta z obudowie IN-WIN 60W alias DIC0104 czy jak jej tam. Wydajnościowo leje Core2Duo E6300 i jest gdzieś na poziomie C2D E8100-E8200 do tego GPU to ciut poniżej Radeona 6450 i GeForca GT 610. Wstaje w sekund 22. Cinebech R15 to 122pkt Wbrew opisom chodzi z pamieciami Kingston HyperX na 1600 z CL11 (one maja CL9 ale na 1,65) Tjunk to 105stopni wiec moje 90 i więcej jest ok. Przy zwykłym internetowaniu 70 stopni obudowa sie wyraznie nagrzewa. Co do MKV bez problemu 10Mb/s nie jest problemem CPU na 40% chodzi Call of Duty modern Warfare w 1024x768 chodzi w 25-40kl bez AA ale temperatura po 5 minutach przekracza 96stopni no ale nie do tego komputerek wielkosci dwoch CDromów Obudowa jest strasznie mała i jest spory problem z upchnięciem wszystkiego i zamknięciem pokrywy. A jak już się uda to okazuje się, że wszystko się pod obciążeniem gotuje. Zmieniłem ostatecznie na Silverstone SST-ML05B Milo bo okazało się, że będę musiał przerabiać żeby sięwszystko domknęło i nie przegrzewało. Przetwornica i zasilacz zostały. Edytowane 8 Stycznia 2014 przez honor Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 8 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2014 Ale otwartość MESA powoduje, że są to najmniej problemowe sterowniki do GPU na Linuxie. Kiedy ostatnio oglądałeś coś z przeplotem? O_o W DVB-T: Sprzęt w głównej mierze będzie służyć do oglądania filmów, TV, słuchania muzyki i czasami do internetu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robbo2k Opublikowano 8 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2014 No to jeszcze filmik z moim komputerem 6 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 8 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2014 W DVB-T: Powaga? Nawet nie wiedziałem - nigdy nie miałem nawet w ręku DVB-T, nie oglądałem. A nie lepiej deinterlacing spuścić na TV? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_HarDy_ Opublikowano 9 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2014 No to jeszcze filmik z moim komputerem Co to za obudowa? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
honor Opublikowano 9 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2014 DIC0104, jak za 150zł jest fajna, ale trzeba sprawdzić wcześniej czy jakieś złącze na płycie(w szczególności zasilacza) nie będzie kolidować z płytką przetwornicy. Ciężko w niej upchnąć komplet elementów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_HarDy_ Opublikowano 9 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2014 Szukam czegoś do minikomputerka (Asrock H61TM-ITX + i3 3220T + 4 GB RAM + hdd 2,5") i ta by mi nawet pasowała wizualnie - nie ma żadnych zbędnych bajerów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
honor Opublikowano 9 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2014 U mnie był problem z gniazdem zasilania, wtyczka od płyty zachodziła na jakiś element z przetwornicy. Z Twoją płytą nie powinno być tego problemu. W stresie przy zamkniętej pokrywie wszystko się nieźle gotowało. Z wersją T z tego co pamiętam były niższe, więć dysk powinien wejść. Poniżej masz mojego posta z ub. roku. Ze standardowym coolerem nie było opcji żeby zamknąć pokrywę z dyskiem w środku. Oj tam, miejsca aż za dużo . Żeby upchnąć wszystko musiałem wyciąć fabryczne dystanse pod płytkę przetwornicy i docisnąć ją do ścianki. Dysk wchodzi na styk, opiera się o wentylator i ściankę. Muszę powiększyć otwory w ściange bo całość się gotuje pod pełnym obciążeniem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robbo2k Opublikowano 10 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2014 Druga część prezentacji mojego PC bez wiatrakowca Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...