rzymo Opublikowano 23 Maja 2014 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2014 (edytowane) Sporo, czytam sobie właśnie jeszcze starsze posty i tam pada połowa z tego. Tak tylko dla przykładu, bo trochę sprzętu mi się nazbierało :) Płyta ITX, na niej Core i3-4130, do tego 2x 4GB/1.35V, 2x SSD, osobna grafa wyjęta, idle: * Pico120 + kostka 12V: 17W * Fortron 200W/80+ brąz: 18W * Seasonic G360/80+ złoto: 20W * Enermax 525W/80+ brąz: 28W Edycja: zapomniałem o najciekawszym. Tu ukłon w stronę osób myślących, że zasilanie kompa poprzez Pico to sprawność > 90%. Otóż wystarczy do wyżej wspomnianego zestawu dołożyć GTX750 (z obniżonym napięciem), włączyć Unigine Valley albo np. Wiedźmina2 i już Pico przegrywa ;) Im wyższe obciążenie, tym przegrywa bardziej. Przegrywa z 200-watowym Fortronem i 'złotym' Seasonikiem 360W. Nie jest to duża różnica, rzędu 3-4W przy poborze "ze ściany" na poziomie ~80W, ale jest i to na niekorzyść wydawało by się super-sprawnego rozwiązania. Edytowane 23 Maja 2014 przez rzymo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czr- Opublikowano 24 Maja 2014 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2014 Edycja: zapomniałem o najciekawszym. Tu ukłon w stronę osób myślących, że zasilanie kompa poprzez Pico to sprawność > 90%. Otóż wystarczy do wyżej wspomnianego zestawu dołożyć GTX750 (z obniżonym napięciem), włączyć Unigine Valley albo np. Wiedźmina2 i już Pico przegrywa ;) Im wyższe obciążenie, tym przegrywa bardziej. Przegrywa z 200-watowym Fortronem i 'złotym' Seasonikiem 360W. Nie jest to duża różnica, rzędu 3-4W przy poborze "ze ściany" na poziomie ~80W, ale jest i to na niekorzyść wydawało by się super-sprawnego rozwiązania. Jesteś pewien że to picoPSU 'przegrywa' a nie adapter którego użyłeś? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rzymo Opublikowano 24 Maja 2014 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2014 Nie ma lepszych adapterów niż klasa piąta (Class V) = 87-88% sprawności. A że matematyka nie kłamie, to sprawność dla linii 3.3V czy 5V to np. 92% Pico * 87% adapter = 80% łącznie. Czyli nie tak dużo jak na dzisiejsze standardy... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czr- Opublikowano 24 Maja 2014 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2014 (edytowane) Ale napisałeś że pico przegrywa w sytuacji gdy jest duże obciążenie na linii 12V, w którą pico nie ingeruje. Edytowane 24 Maja 2014 przez czr- Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rzymo Opublikowano 24 Maja 2014 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2014 (edytowane) Współczesne sprzęty obciążają najbardziej linię +12V, więc siłą rzeczy obciążenie (np. wymagająca gra) to ampery lecą głównie z 12V. Masz więc np. 87% z adaptera minus 1-2% na połączeniach. Gniazda/wtyki są w większości takie sobie, dobre jakościowo są drogie i mało kto z nich korzysta. Dochodzi do tego trochę poboru z linii 3.3V i 5V, i okazuje się, że zwykły zasilacz 200W/80+ brąz jest nieco sprawniejszy, podobnie jak Seasonic 360W/złoty. Po prostu. Pico to przecież żadna rewelacja, układ/schemat przetwornic jako taki znany i stosowany od nastu lat, więc nie dziwne, że nie jest super-sprawny. Mógłby taki być, ale cena na przykład razy dwa. Kupi to ktoś? Nie ;) Pico owszem nie ingeruje w linię 12V, ale ;) Spadek napięcia wtyk <-> gniazdo w obudowie + spadek napięcia płytka Pico <-> wyjście molex/p4 i wynikowo dostajesz mniej niż 87%. Prawie nikt nie zwraca na to uwagi, a to błąd. Edytowane 24 Maja 2014 przez rzymo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Uhorek Opublikowano 25 Maja 2014 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2014 (edytowane) Tak tylko dla przykładu, bo trochę sprzętu mi się nazbierało :) Płyta ITX, na niej Core i3-4130, do tego 2x 4GB/1.35V, 2x SSD, osobna grafa wyjęta, idle: * Pico120 + kostka 12V: 17W * Fortron 200W/80+ brąz: 18W * Seasonic G360/80+ złoto: 20W Dzięki za ten przykład, takie wartości mi odpowiadają. Z tego co udało mi się na szybko wyszukać, i3-4130 jest lepszy niż Q9550, więc chyba powinno mi to wystarczyć :) A sprawdzałeś może zużycie podczas oglądania filmów/twitch.tv na XBMC? Edytowane 25 Maja 2014 przez Uhorek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 25 Maja 2014 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2014 Na integrze +5W najwyżej powinno być. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rzymo Opublikowano 25 Maja 2014 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2014 (edytowane) A sprawdzałeś może zużycie podczas oglądania filmów/twitch.tv na XBMC? Nie, nie sprawdzałem XBMC. Ogólnie mało co sprawdzałem przy korzystaniu z integry ;) Mogę jedynie napisać że z włożonym GTX750 pobór mocy przy jutubie to okolice 30W. Czasem trochę mniej, czasem się pokaże np. 32W by zaraz znów spaść do 29-30W. Z integrą podejrzewam z 5-10W mniej. Edytowane 25 Maja 2014 przez rzymo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Uhorek Opublikowano 25 Maja 2014 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2014 No dobra, skompletowałem coś takiego (http://www.morele.net/inventory/info/mh4JGl/): - Płyta główna ASRock B85M-ITX - Procesor Intel Core i3-4130 - Dysk SSD Samsung SSD840 EVO 120GB- Pamięć Kingston DDR3 1333 2x8GB CL9 - Obudowa Cooler Master Elite 130 Mam jeszcze do Was trzy pytania: 1/ czy ten ASRock B85M-ITX może być (http://www.morele.net/plyta-glowna-asrock-b85m-itx-b85-lga1150-pcx-dzw-glan-sata3-usb3-ddr3-mini-itx-b85m-itx-585572/) ? 2/ czy mogę do zasilania zaprzęgnąć Chieftec GPS-350EB-101A 350W, czy trzeba będzie coś kupić? 3/ jakie chłodzenie na CPU? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rzymo Opublikowano 25 Maja 2014 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2014 1) Płyta może być, dodatkowo ma całkiem sporo opcji odnośnie napięć, prawie wszystkie będziesz mógł obniżyć, tak jak jest to u mnie na H81M-ITX ;) (zysk niewielki, ale zawsze parę W do przodu) 2) Możesz, aczkolwiek nie jest to jakiś bardzo sprawny zasilacz. 3) Cokolwiek, nawet spowolniony BOX będzie wystarczający. Jak chcesz coś lepszego to mniejszy Spartan (z wentylatorem 92mm) lub masa innych podobnych konstrukcji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Uhorek Opublikowano 26 Maja 2014 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2014 Dzięki rzymo. Zobaczę ile mi będzie zużywać W na tym zasilaczu, może będzie akurat. Spartany udało mi się znaleźć tylko powyżej 65mm, a w tej budzie niestety jest tylko tyle miejsca na chłodzenie CPU. Także pewnie pójdzie box albo może http://www.morele.net/chlodzenie-cpu-alpenfohn-silvretta-84000000096-585600/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rzymo Opublikowano 26 Maja 2014 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2014 A faktycznie pomyliłem z inną - tu wchodzą same maluchy... ;) BOX się sprawdzi, pod warunkiem że nie wymagasz ciszy absolutnej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
giman Opublikowano 27 Maja 2014 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2014 (edytowane) Tak jak pisałem na poprzedniej stronie planuje złożyć coś takiego: Płyta: Asus H81TProcesor: i3-4330 (54W)Obudowa: Chieftec IX-01B / 03BZasilacz: 90W (zewnętrzny)RAM: 2x4GB sodimmDysk: Samsung 840 Evo 250GB Pytanie do osób, które składały coś na tej płycie - czy wejdzie tam pamięć z radiatorami, cos w stylu Kingston HyperX, Corsair Vengeance? Mam pozytywne doświadczenia z płytami Asusa, ale może warto rozważyć inne w tej kategorii: Gigabyte GA-H81TNASRock H81TM-ITX Te trzy płyty są względnie tanie i z wejściem zasilania, czy możecie coś poradzić. Na co zwrócić uwagę przy zakupie zasilacza - są lepsze i gorsze firmy, czy brać najtańszy, aby tylko wtyczka i parametry prądowe się zgadzały? I co z chłodzeniem, boxowe pewnie za wysokie, jakie maksymalnie wysokie wejdzie do tego chiefteca? Ktoś mi polecał Noctua NH-L9i, ale chłodzenie za 170zł do względnie budżetowego zestawu to trochę overkill. Co myślicie o prostych typu Akasa K25 czy SilverStone Nitrogon NT07-115X? Dzięki. Edytowane 27 Maja 2014 przez giman Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czr- Opublikowano 27 Maja 2014 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2014 Miałem Gigabyte GA-H81TN, obecnie mam ASRock H81TM-ITX. Polecam tą drugą. Lepsza jakość wykonania, bios/uefi ze wszystkimi funkcjami (w H81TN brak bardzo wielu funkcji). Na płycie ASRocka da się obniżyć obroty BOXowego chłodzenia do niesłyszalnego poziomu, nastomaist na płycie GB nie. Na Twoim miejscu, jeżeli nie potrzebujesz slotu PCI-E, wziłąbym ASUSa H81T. Ja wziąłem ASRocka bo używam zewnętrznej karty graficznej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abes99 Opublikowano 30 Maja 2014 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2014 Na co zwrócić uwagę przy zakupie zasilacza - są lepsze i gorsze firmy, czy brać najtańszy, aby tylko wtyczka i parametry prądowe się zgadzały? Podpinam się pod pytanie, możecie polecić coś konkretnego do płyt z gniazdem 19V? Z tego co już tu pisaliście, potrzebny jest zasilacz z bolcem 7,4x5,1mm lub 7,4x5,0mm. HP ma taki (między innymi do "Pavulonów" DV6, DV7). Na allegro oczywiście zalew zamienników, ciężko też trafić żeby był V klasy efektywności. Nie wiem, czy szukać po prostu oryginalnego od HP (choć widzę, że głównie ma klasę IV), czy może polecicie coś innej firmy (Delta? FSP? LiteOn?). Konkretne linki mile widziane, okolice 90W powinny w zupełności wystarczyć (G1840, H81TM-ITX, 3GB, SSD + 3,5" 3TB WD Green). Oczywiście stosunek cena/jakość dość istotny ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rzymo Opublikowano 31 Maja 2014 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2014 Jeśli bym kupował dla siebie, to właśnie taki HP. Klasa czwarta vs piąta to 2 punkty procentowe różnicy. Dla sprzętu pobierającego z zasilacza np. 60W byłoby to ok. półtora wata różnicy w poborze "ze ściany". Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abes99 Opublikowano 31 Maja 2014 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2014 Ok, to teraz mam inny dylemat ;) No zasilacza do HP o mocy 90W czy używany HP 150W? Cena praktycznie ta sama. Jest sens brać mocniejszy zasilacz do tego zestawu: G1840, H81TM-ITX, 3GB, SSD + 3,5" 3TB WD Green? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 31 Maja 2014 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2014 Jeśli komp nie będzie regularnie pracował pod maksymalnym obciążeniem to raczej nie ma sensu. Z drugiej strony sprawność będzie i tak bardzo zbliżona (różnica w watach z gniazdka). Większy powinien służyć dłużej ale jeśli był używany to pytanie jak długo. Kondensatory itp nie są wieczne. Wtedy zaleta większego w sumie znika. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rzymo Opublikowano 31 Maja 2014 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2014 (edytowane) Jest sens brać mocniejszy zasilacz do tego zestawu: G1840, H81TM-ITX, 3GB, SSD + 3,5" 3TB WD Green? Zobacz co mam obecnie w sygnaturce - całość zasilana przez 'kostkę' Fortron 75W. 90W wystarczy w zupełności, nawet uwzględniając zwiększony pobór mocy przy starcie (dyski talerzowe). Edytowane 31 Maja 2014 przez rzymo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
biczuuu Opublikowano 4 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2014 Planuję złożenie małej maszynki pod telewizor. Chłodzona pasywnie, małe rozmiary. I fajnie byłoby się zmieścić też tak do 500 zł, chociaż to nie jest wymóg najważniejszy. Wymóg konieczny to gniazdo HDMI, odtwarzanie 1080p, gniazdo LAN. Dysk twardy jakieś małe SSD na system tylko. Filmy będą odtwarzane po sieci z komputera stacjonarnego. Zrobiłem mały research i najfajniej cenowo i technologicznie wychodzi mi AMD Kabini, niestety nie znalazłem testów porównawczych do platformy intela. Stąd prośba do was:http://www.morele.net/plyta-glowna-intel-thin-canyon-board-blkde3815tybe-933136-e3815-ddr3l-1333-1600-hdmi-vga-blkde3815tybe-640344/ czy http://www.morele.net/plyta-glowna-asrock-q1900-itx-j1900-bay-trail-2ddr3-usb3-mit-q1900-itx-q1900-itx-642382/ a może jednak: http://www.morele.net/plyta-glowna-asrock-am1h-itx-am1-ddr3-4xsata3-hdmi-dvi-d-dp-matx-635571/ + Sempron/Athlon AM1 Kabini. (113-170 zł) lub http://www.morele.net/plyta-glowna-msi-am1i-am1-ddr3-1600-sata3-hdmi-dvi-vga-mitx-am1i-638587/ z tym samym procesorem? Ostatnie płyty różnią się tylko gniazdem zasilania, nie wiem czy warto dokładać do płyty z gniazdem zasilacza zewnętrznego czy taniej będzie z zasilaczem wewnątrz obudowy? I jaka obudowa? Im mniejsza tym lepsza, do tego koniecznie czarna. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mondragor Opublikowano 4 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2014 Ja mam J1800 I obsługuje wszystko bez problemu na Openelec. Zaleta cena I mały TDP, także J1900 byłby też dobry Wysłane z mojego Find 5 przy użyciu Tapatalka 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tukamon Opublikowano 6 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2014 (edytowane) Planuję złożenie małej maszynki pod telewizor. Chłodzona pasywnie, małe rozmiary. I fajnie byłoby się zmieścić też tak do 500 zł, chociaż to nie jest wymóg najważniejszy. Wymóg konieczny to gniazdo HDMI, odtwarzanie 1080p, gniazdo LAN. Dysk twardy jakieś małe SSD na system tylko. Filmy będą odtwarzane po sieci z komputera stacjonarnego. Zrobiłem mały research i najfajniej cenowo i technologicznie wychodzi mi AMD Kabini, niestety nie znalazłem testów porównawczych do platformy intela. Stąd prośba do was: http://www.morele.net/plyta-glowna-intel-thin-canyon-board-blkde3815tybe-933136-e3815-ddr3l-1333-1600-hdmi-vga-blkde3815tybe-640344/ czy http://www.morele.net/plyta-glowna-asrock-q1900-itx-j1900-bay-trail-2ddr3-usb3-mit-q1900-itx-q1900-itx-642382/ a może jednak: http://www.morele.net/plyta-glowna-asrock-am1h-itx-am1-ddr3-4xsata3-hdmi-dvi-d-dp-matx-635571/ + Sempron/Athlon AM1 Kabini. (113-170 zł) lub http://www.morele.net/plyta-glowna-msi-am1i-am1-ddr3-1600-sata3-hdmi-dvi-vga-mitx-am1i-638587/ z tym samym procesorem? Ostatnie płyty różnią się tylko gniazdem zasilania, nie wiem czy warto dokładać do płyty z gniazdem zasilacza zewnętrznego czy taniej będzie z zasilaczem wewnątrz obudowy? I jaka obudowa? Im mniejsza tym lepsza, do tego koniecznie czarna. Zerknij na http://www.aliexpress.com/store/product/2014-NEW-Intel-Celeron-C1037U-aluminum-fanless-dual-core-living-room-HTPC-Barebone-Mini-PC-with/800900_1638834276.html (kilka stron wczesniej jest wiecej informacji o tym cudzie, sa tez wersje z 1 lanem kilkanascie dolcow taniej). Kupilem dwa, jeden jako htpc drugi jako zamiennik pentiuma4 dla babci do skajpa ;), i oba dzialaja znakomicie. Jedyne co musisz zrobic to wrzucic kostke ramu i dysk (u mnie jest 4gb ramu i 60gb ssd kingstona na msata). Pradu zuzywa ekstremalnie malo, a wydajnosc ma akceptowalna. Generalnie duzo bardziej sensowna opcja na komputer biurowy niz cale pudla w tej samej cenie. Edytowane 6 Czerwca 2014 przez tukamon 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tosik Opublikowano 7 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2014 (edytowane) Czy jest jakaś wydajniejsza karta low profile od HD 7750? Jeśli nie to czy jest gdzieś jakaś lista obudów do mini itx ze slotem na normalne karty graficzne? (i ewentualnie miejsce na chłodznie wodne lub mocowania na zewnątrz) Aktualnie mam obudowę In Win BP655. Edytowane 7 Czerwca 2014 przez tosik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rzymo Opublikowano 7 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2014 W tej obudowie tylko jednoslotowe chłodzenie, więc nie - nie ma. Są niskoprofilowe GTX750 / 750Ti, ale radiator zajmuje dwa sloty... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wunat Opublikowano 7 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2014 Chcialbym kupic klawiaturo myszke do htpc. Nie chce normalnych wielkosci klawiatur z touchpadami, idealne byloby lenovo n5901 lub 02 , ale cos nie chca sie pojawiac w uzywce. Czy macie moze jakies inne propozycje? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 7 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2014 (edytowane) Wprawdzie to tylko sama klawiatura ale uważam że przynajmniej warto na nią rzucić okiem: microsoft arc keyboard Bardzo poręczna i estetyczna. Przy okazji, zrobiłem upgrade mojego HTPC, H55 + i5-650 zamieniłem na H97M-G43 + Pentium G3420. Głównie poprawa szybkości uruchamiania i zamykania systemu. Pomiary poboru prądu dorzucę w późniejszym czasie. Edytowane 7 Czerwca 2014 przez rafa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wunat Opublikowano 7 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2014 fakt, wyglada zacnie, ale jak narazie szukam rozwiazania z klawiatura i mysza naraz. jak sie nie uda to wroce do tej propozycji, dzieki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Derdi Opublikowano 7 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2014 (edytowane) Używam od dłuższego czasu klawy z trackballem Medion MD86413 (qwertz). Za ok 80zł nie znalazłem nic ciekawszego. Bliżniaczy model Della (us) kosztuje niemal dwukrotnie drożej. Edytowane 7 Czerwca 2014 przez Derdi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wunat Opublikowano 7 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2014 to wyglada juz lepiej, a ma ktos doswiadczenia z rii? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Derdi Opublikowano 7 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2014 Musisz przemyśleć czy aż taka miniaturyzacja nie będzie komplikować Ci życia. Przed zakupem analizowałem klawo-piloty z airmousem (Mele, Measy, itp) i odpuściłem. Sprawdzałeś czy masz ma płycie złącze CIR? Mógłbyś wtedy podpiąć nadajnik podczerwieni i używać pilota uniwersalnego, np. z lidla. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...