tommyp Opublikowano 19 Stycznia 2017 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2017 Pytanie do uzytkownikow Asus H81T. Czy Wy tez nie macie opcji uspij(sleep) w windowsie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
charger Opublikowano 10 Lutego 2017 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2017 Co myślicie na zakupem takiego sprzętu w rozmiarze USFF jako HTPC? USFF są malutkie, wiec spokojnie można je schować. Bebechów pełno na alledrogo. Generalnie używki w niezłym stanie. Mam na stanie wolny dysk SSD, wizualna część zestawy mnie nie interesuje bo i tak nie będzie go widać. Oczywiście im taniej tym lepiej, boje się jedynie że C2D nie da rady. Ma ktoś doświadczenie z C2D jako HTPC? Przykładowe aukcje: C2D: http://allegro.pl/maly-lenovo-m58p-usff-e7400-2x2-8-4gbddr3-160win10-i6631012317.html i3: http://allegro.pl/klasa-a-dell-optiplex-790-usff-i3-4gb-250gb-w7h-i6649466752.html i5: http://allegro.pl/dell-790-usff-i5-2400s-2-5ghz-4gb-250gb-windows-10-i6632353541.html Komputerek ma na celu: - podpięcie pod TV 40 cali 1080P - Tidal - Youtube - Zalukaj/CDA - Pliki MKV Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pierwszy Opublikowano 10 Lutego 2017 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2017 gpu (intel gma4500) w tym Lenovo M58P jest na dzisiejsze czasy za słabe tzn. sprzętowo wyrabia ale "wymagające" wideo (np. 1080p na jutubie) obciąża procesor do 80-100% (gpu nie dekoduje go sprzętowo) i robi się gorąco/głośno/wiatraki wyją... sam z tego powodu dołożyłem do podobnego zestawu (w stopce) gpu od nvidii i jest znacznie lepiej (ciszej). pomyśl też o sprzęcie tego typu http://allegro.pl/android-6-0-smart-tv-x96-amlogic-s905x-16gb-kodi-i6620687555.html potrafi odtwarzać pliki video 4K na których i5 się dławi... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drusek Opublikowano 11 Lutego 2017 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2017 Są jakieś gotowe urządzenia z 1Gb LAN w rozsądnej cenie? 100M to jakaś pomyłka wg mnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pierwszy Opublikowano 11 Lutego 2017 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2017 są, np. beelink gt1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
charger Opublikowano 20 Marca 2017 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2017 (edytowane) Kupiłem laptop Della z i5-560M (3M Cache, 2.66 GHz) za śmieszne pieniądze na alledrogo (120zł za laptop ze zbitą matrycą i połamaną klapą, bez dysku i RAM). Odkręciłem zupełnie pokrywę górną, kable WiFi schowałem pod klawiaturę i został sam kadłubek. Miałem wolnego Kingston SSDNow V300 60GB, 6GB DDR3 i Win 8.1 PRO w szufladzie i zrobiłem z niego HTPC który zmieścił się w szafce pod TV i jest zupełnie niewidoczny. Nie mam problemów z Youtube w 1080p, filmy full HD też śmigają bez ścinki. Mam tylko plan przenieść płytę główną do jakiejś obudowy albo zrobić sam własnoręcznie jakiś custom. Edytowane 20 Marca 2017 przez charger Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wunat Opublikowano 2 Kwietnia 2017 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2017 Czy orientujecie sie czy rusza sie cos w temacie x265 4k zeby dekodowalo bez zewnetrznej karty graf i bylo w miare energooszczedne? i nie boxy androidowe ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 2 Kwietnia 2017 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2017 Kaby Lake. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 2 Kwietnia 2017 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2017 Czy możecie mi powiedzieć dlaczego kiedy nie spojrzę na taktowanie procesora kiedy na kompie nie ma nic prócz filmu i 5 zakładek, a mam taktowanie 2,9GHz? Czy mnożnik działający według danych od 8 do 29 nie powinien przy użyciu procka na poziomie 3% zmniejszyć jego taktowanie i oszczędzać energię? Możliwe przyczyny: -Nieaktywne funkcje oszczędzania energii w biosie, -Plan maksymalna wydajność w systemie, -Bios nie wspierający tego procesora. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barwniak Opublikowano 2 Kwietnia 2017 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2017 (edytowane) Kaby lake, byle grafika HD6xx. Skylake, czyli HD5xx też daje radę z x265 4K, ale nie 10bit 60fps. Z x265 4K 8bit 30fps jakikolwiek HD5xx sobie poradzi. A nawet wszystko powyżej HD5500. Ale nie 60fps. Do 4K x265/VP9 10bit 60fps, tylko HD6xx, czyli kaby. Edytowane 2 Kwietnia 2017 przez barwniak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wunat Opublikowano 4 Kwietnia 2017 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2017 Muszę się zainteresować tematem. Po onboardzie wyjdzie coś więcej niż 30fps czy standardowo Intel coś poblokuje? :) Wysłane z mojego HUAWEI GRA-L09 przy użyciu Tapatalka 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DrKleiner Opublikowano 15 Lipca 2017 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2017 Mój E350 już nie daje rady, netflixy, hbo go, showmaxy wszystko odpalam z laptopa a on został do spotify tylko ;) Czy macie coś godnego uwagi już do 4K (tutaj raczej zostanę przy 30FPS bo 60FPS to pieśń przyszłości) na parę lat, obudowę i wszystko już mam czyli jakiś mini-itx mnie interesuje, fajnie by było jak był by na DDR3 bo tych kości też mi się trochę wala po domu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wunat Opublikowano 1 Października 2017 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2017 Ja myślę o g4600 tylko to prądożerne... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wunat Opublikowano 20 Października 2017 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2017 A co tam, popisze dalej sam do siebie. Wybór padnie chyba jednak na j3455 ewentualnie j4205, szkoda tylko że nie obsługują m. in DTS hd Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neho Opublikowano 23 Października 2017 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2017 O jaką obudowę opierasz swoją platformę? Ja chciałem o NCase M1 lub SG13/Node 304. Aczkolwiek znaleźć optymalną obudowę jest naprawdę ciężko z tego względu, że tak samo na forum praktycznie nikt się tym nie zajmuje. To nie komputer za 3-4-5 tys. w standardowej ATX. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wunat Opublikowano 30 Października 2017 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2017 Używam obudowy silverstone LC16M, mimo że nigdy nie miałem płyty ATX do htpc. Btw kupiłem j4205-itx od asrocka. Po upgrade firmware (tylko windows) przekazuje wszystkie formaty audio do mojego Ampli (!) czyli generalnie wypełnia wszystkie moje potrzeby, jak narazie jestem bardzo zadowolony. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciejp Opublikowano 9 Grudnia 2017 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2017 (edytowane) Pytanie na "dzisiejsze czasy" i HTPC w obliczu nowych technologii. Czyli - jak najsensowniej zbudować maszynkę zdolną przesłać na TV 4k60 z HDR? Procesor z HD6xx powinien sobie dać radę, ale jak to przesłać? Są na rynku płyty główne (kosztujące rozsądnie) posiadające prawdziwe HDMI 2.0 po którym wyślę 4k60? Jeżeli nie, jaka karta graficzna (zakładam - z nowych - najtańsza posiadająca wyjście HDMI 2.0) będzie wystarczająca do takich zastosowań? Nie uzupełniłem informacji wcześniej - to ma jednocześnie pełnić funkcję NAS więc NUC raczej odpada. Edytowane 9 Grudnia 2017 przez Maciejp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 9 Grudnia 2017 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2017 W obecnej wersji NUC masz wszystko co potrzeba do 4K60. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciejp Opublikowano 9 Grudnia 2017 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2017 W obecnej wersji NUC masz wszystko co potrzeba do 4K60. Zapomniałem w pierwotnej wersji pytania dopisać - to ma też pełnić funkcję NAS więc raczej NUC odpada. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek.B Opublikowano 20 Lutego 2018 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2018 ja głupi byłem sprzedałem Radeona RX470 ;( i teraz nie ma co kupić.. mam dawnego i5 4430 3.2ghz , 8gb ram ddr3 i grafike AMD HD7770 1GB. Myślicie że jest sens przesiadać się na Ryzena 2200G lub 2400G ? Czy może RX550 / 560 lepiej. Chodzi mi wyłącznie o powiedzmy 4k na TV. Dzięki i pozdrawiam. Po prostu skoro grafiki nie mam, ostatnio nie chce mi się w ogóle grać, to zastanawiam sie przy obecnych cenach czy nie wsadzić Ryzena, on chyba wszystkie nowe kodeki i instrukcje obsługuje. Jestem osobą co mnie wkurzają nawet mikro ścinki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 20 Lutego 2018 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2018 Kup GT 1030. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 20 Lutego 2018 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2018 (edytowane) BTW Kodi wyszło na Xbox'a One - fakt póki co wersja tylko Alpha ale "już coś się dzieje" :) Edytowane 20 Lutego 2018 przez Mardok Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maker3 Opublikowano 20 Lutego 2018 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2018 Alpha ale działa bardzo w porządku. Ostatnio dodali obsługę pilota. Spokojnie można używać na co dzień. Jedyny większy minus, to brak możliwości udostępniania plików z komputera przez SMB. Trzeba się przerzucić na SFTP/SSH, NFS albo FTP. Teoretycznie mogliby dać SMBv1, ale chcą od razu nową wersję, więc trzeba czekać. I chyba X265 na razie wyłączyli, bo powodowało restarty konsoli, ale nie korzystam z takich formatów. Wysłane z mojego Nexus 5X przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 21 Lutego 2018 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2018 7 godzin temu, maker3 napisał: Alpha ale działa bardzo w porządku. Ostatnio dodali obsługę pilota. Spokojnie można używać na co dzień. Jedyny większy minus, to brak możliwości udostępniania plików z komputera przez SMB. Trzeba się przerzucić na SFTP/SSH, NFS albo FTP. Teoretycznie mogliby dać SMBv1, ale chcą od razu nową wersję, więc trzeba czekać. I chyba X265 na razie wyłączyli, bo powodowało restarty konsoli, ale nie korzystam z takich formatów. Wysłane z mojego Nexus 5X przy użyciu Tapatalka Dokładnie jak piszesz - tak czy inaczej przy obecnych cenach One S (czy nawet samego One) - alternatywa warta rozważenia. Sam się skusiłem ale na razie wstrzymują się z całkowitą przesiadką póki SMB "nie skończą" :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dlainternetu Opublikowano 26 Kwietnia 2018 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2018 W jaki minimalny processor powinienem celowac aby miec plynne odtwarzanie 4k z karta Gt 1030 ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rzymo Opublikowano 26 Kwietnia 2018 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2018 (edytowane) Cokolwiek :) Edytowane 26 Kwietnia 2018 przez rzymo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dlainternetu Opublikowano 26 Kwietnia 2018 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2018 (edytowane) @rzymo Nice, fajnie wiedzieć. Ktoś już próbował wsadzić GT 1030 w jakieś buirowe PC, typu optiplex, hp elite itp ? bo z tego co widzę, w tych biurowych pc wąskim gardłem może być zasilacz ? Edytowane 26 Kwietnia 2018 przez dlainternetu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rolercoster Opublikowano 26 Kwietnia 2018 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2018 (edytowane) GT1030 ma zasilanie z portu PCIe, tam włożysz nawet GTX 1050/Ti (również zasilane z portu PCIe). Edytowane 26 Kwietnia 2018 przez rolercoster Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rzymo Opublikowano 28 Kwietnia 2018 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2018 Tak, GT1030 można ładować wszędzie - w tych wszystkich gotowcach Dell/HP/Lenovo karta będzie śmigać. @rolercoster - nie jest tak różowo, bywają upierdliwe płyty w gotowcach, w których limit mocy PCIe na ustalonym przez producenta poziomie (najczęściej 25 lub 35W) faktycznie jest przestrzegany. Wsadzisz 1050/1050Ti/460/560 i zamiast płynnej animacji będziesz miał kilka klatek na sekundę... Najczęściej problemu nie ma, ale trzeba być świadomym, że można trafić na tego typu ograniczenie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
davede Opublikowano 29 Kwietnia 2018 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2018 (edytowane) Właśnie przyszła do mnie całkiem sympatyczna obudowa - Realan H60. W zestawie dostałem też okablowanie z m.in. PicoPSU-150-XT oraz adapterem 12V5A. Co mógłbym w takim komputerku sobie umieścić? Po wstępnym rozpoznaniu pomyślałem o Ryzen 2200G. Da radę przy takim combo? Ktoś w ogóle budował podobny projekt? I czy ten adapter nie powinien być "większy"? Edytowane 29 Kwietnia 2018 przez davede Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...