costi Opublikowano 1 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2013 A ja watchdoga, bo autoupdater po prostu wywołuje komendę update co jakiś czas, a ona nie jest pamięciożerna. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zakius Opublikowano 1 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2013 Ja, jakbym miał taką możliwość, postawiłbym win8 z menedżerem plików w metro i by wystarczyło. Oczywiście potrzeba do tego wiecej pamięci(choć słabszy procesor powinien to skonsensować), pozostaje jedynie koszt licencji. I to prawdopodobnie jedyny powód, aby męczyć się z różnymi centrami multimedialnymi. Ale jeśli ktoś składa zwykły komputer i raz na jakiś czas puszcza sygnał na tv to to się sprawdzi znakomicie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_KaszpiR_ Opublikowano 1 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2013 [gluteus maximus], znowu to samo. Teraz wywale wszystkie dodatki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dr.elich Opublikowano 3 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2013 (edytowane) Poradźcie koledzy - mając do dyspozycji dysk przenośny od USB, chcąc zrobić NAS - jaką opcję byście wybrali? Zakup routera z taką możliwością czy podpięcie na stałe pod HTPC (Windows)? Jak to w praktyce rozwiązujecie? Edytowane 3 Marca 2013 przez dr.elich Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_KaszpiR_ Opublikowano 3 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2013 (edytowane) Dysk podpiety po usb do routera bedzie wolny, z tego co wiem, to predkosci moga byc do 20MB/s ale realnie wychodza znacznie nizsze, typu 5 MB/s - bardzo mało. Ale to starczy jak dysk ma byc caly czas online, zasysac na niego torrenty oraz ogladac filmy na zywca. Jesli chcesz wyszszych predkosci to podlacz sie pod HTPC. A u mnie na XBMC wylaczylem kilka dodatkow i przestalo miec wycieki pamieci, cos czuje ze to XBMC Backup albo Watchdog. Edytowane 3 Marca 2013 przez _KaszpiR_ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 4 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2013 A mi zaczął pierdzieć sub z Logitech Z3. Muszę rozkręcić i zobaczyć czy coś się nie poluzowało. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_KaszpiR_ Opublikowano 4 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2013 Pytanie z innej beczki, ale w temacie. Zainteresowany jestem kupnem tunera DVB-T na PCI albo jeszcze lepiej PCI-E. Sterowniki pod Windows 7 najlepiej 64bit, opcjonalnie stery pod linuxa. Opcjonalnie jakby jeszcze obsługiwał radio FM. Sort najlepiej aby nie wyglądał jak mydelniczka ze wsi, ale miał dobrze działające nagrywanie o z harmonogramem. Nie interesują mnie rozwiązania na USB. Za sugestie dzięki z góry. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonathan Opublikowano 4 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2013 Ma ktos w Was pomysl czemu XBMC nie chce sie zainstalowac na Asrocku 350M1. Zmienilem plytke z intelowskiej z D525 ze wzgledu na port HDMI... no i tu problem Nawet jak wszystko odlacze od plyty podczas instalacji wychodzi ze instalator ma problem z urzadzeniem SCSI albo USB... timeout i koniec... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 4 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2013 jonathan, trochę więcej szczegółów. Chodzi o Openelec, xbmcbuntu, instalacje na windowsie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonathan Opublikowano 4 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2013 XMBCbuntu ;/ zarowno wersja 11 jak i 12 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 4 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2013 Instalujesz na dysku? Może kontroler dysku przełączyć w tryb IDE? Może wyłączyć kontroler USB3.0 jeśli płyta jest w tej wersji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonathan Opublikowano 4 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2013 Z tym juz kombinowalem... Instalacja z USB i z napedu... zmienialem tez juz dyski SSD, zwykle 2,5" 5400rpm, 7200rpm... Kuzwa a na plytce z intelem pyk i wszystko slicznie leci Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_KaszpiR_ Opublikowano 4 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2013 U mnie byl taki problem z ubuntu. Musialem zmienic kolejnosc bootowania, aby najpierw bootowal sie z dysku, a potem dopiero z usb. Tzn przy starcie trzeba bylo wybrac boot menu i wtedy sie zabotoowac i zainstalowac. Jak wybieralem zeby szukal nosnikow sam to zawsze byl potem problem z detekcja, np twierdzil ze nie ma cd, a zabootowal sie poprawnie. Druga sprawa, powylaczaj secure boot, ew wylacz typowy boot UEFI i wlacz kompatybilnosc z MBR. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonathan Opublikowano 4 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2013 Chodzi o to ze dochodze do momentu "F2" wybieram jezyk, daje polecenie by instalowal badz wyprobowal bez instalacji... Rusza slicznie, po czym zaczynaja sie bledy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_KaszpiR_ Opublikowano 4 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2013 Szukales aktualizacji UEFI? Pokaz kolejnosc urzadzen bootowania z UEFI. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 4 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2013 Chodzi o to ze dochodze do momentu "F2" wybieram jezyk, daje polecenie by instalowal badz wyprobowal bez instalacji... Rusza slicznie, po czym zaczynaja sie bledy A jakie konkretnie błędy? Uruchomienie bez instalacji działa? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonathan Opublikowano 4 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2013 Tez nie dziala... Tak jak pisalem wyzej inicjalizacja scsi / usb do wyboru... Tu stoi chwile po czym timeout i tak sie biedak zapetla Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_KaszpiR_ Opublikowano 4 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2013 Probowales instalowac samo ubuntu, albo najlepiej ubuntu server edition? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonathan Opublikowano 4 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2013 Samo ubuntu 12.04 leci bez problemu... Mialem tylko jakies jazdy bo za chiny nie chcial mi puscic dzwieku przez HDMI No i nie byl w stanie odnalezc repozytorium XMBC Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_KaszpiR_ Opublikowano 4 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2013 Bo trzeba najpierw dodac repozytorium xbmc - wszystko jest na xbmc wiki. Bede wieczorem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonathan Opublikowano 6 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2013 Dobra... problem rozwiazany Teraz kolejny Filmy HD 1080 takie powyzej 10GB niezle sie przycinaja :P Jakies inne kodeki? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_KaszpiR_ Opublikowano 6 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2013 mkvinfo? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 6 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2013 Dobra... problem rozwiazany Teraz kolejny Filmy HD 1080 takie powyzej 10GB niezle sie przycinaja Jakies inne kodeki? Ale na czym w końcu, na XBMC? Ono ma własne dekodery, nie korzysta z systemowych. Naciśnij i i poobserwuj trochę; zrób screena i wklej tą ramkę z informacjami. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonathan Opublikowano 6 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2013 Na XMBC, bede mial chwile to poskladam to do kupy i zobacze co i jak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_KaszpiR_ Opublikowano 6 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2013 pewnie DTS zamula. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 6 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2013 Ostawiam, że video leci w software mode a audio istotnie jest dekodowane - nie passthru... Do tego ubuntu jest mega konserwatywne jeżeli chodzi o umieszczanie sterowników, co do których jest cień wątpliwości co do licencjowania i o ile pamiętam pomimo tego, że sterownik intela (mesa) jest otwarty, to chyba nie ma go domyślnie w ubuntu. jon, daj od razu wynik komendy: lshw -C video a jeżeli lshw nie jest zainstalowane, to jako su: apt-get install lshw albo lepiej apt-get install lshw lshw-gtk lshw jest fajnym sysinfo, lshw-gtk to wersja graficzna. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_KaszpiR_ Opublikowano 6 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2013 w software mode to pewnie by mu i 720 zamulalo. Bez dokladnego info o systemie i sprzecie to se mozemy gdybac. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 6 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2013 Taa, zwłaszcza że teraz zauważyłem, że jon ma amd fusion, a nie intela. Ati i linux - czy jest coś bardziej ekscytującego? ;] [; ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_KaszpiR_ Opublikowano 7 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2013 (edytowane) Bardziej ekscytujacy jest wlasnie znaleziony przeze mnie film ktory musze reenkodwac, bo na SNA mam co jakies 10s artefakty z czapy..... sigh. edit: poszlo bez vdpau, troche lipa, ale zawsze to lepsze niz full reencode Edytowane 7 Marca 2013 przez _KaszpiR_ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziobak Opublikowano 7 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2013 Panowie, zestawiłem dziś wreszcie HTPC z TV i odpaliłem XBMC. Wszystko fajnie, oprócz tego, że w XBMC filmy przy odtwarzaniu mają takie poziome "zakłócenie" podobne do tego, jak w czasie gry w jakieś fpp bez synchronizacji pionowej. Pojawia się to zarówno w filmach HD jak i zwykłych divxach. Próbowałem włączać tam różne opcje synchronizacji, ale nie udało mi się uzyskać dobrej konfiguracji. Aktualnie mam ustawione tak: Dodam jeszcze, że z Media Player Classic filmy odtwarzają się bez tego problemu. Pomożecie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...