Sid Opublikowano 1 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2003 Przepis na Pen Neon (z tych ciemniejszych :lol: ): Produkty: :arrow: Długopis z przeźroczystą , najlepiej bezbarwną "rurką" :arrow: Plastelina (ja używałem takiego do uszczelniania jak się piec w blat wkłada żeby się woda nie wlewała) :arrow: Dioda (najlepiej s.jasna) :arrow: Kabelki :arrow: Woda (:lol:) :arrow: Lutownica i inne bajery :arrow: I to co zwykle: browko itp... START!: 1.Zalewasz wodą rurkę od długopisa(z jednej strony zamkniętą. 2.Wsadzasz diodkę (ŁEB!!! :lol:) do rurki. 3.Lutujesz kabelki i te inne sprawy... 4. GOTOWE! Pewnie zapytacie : PO CO CI CZŁOWIEKU WODA??????!!!!!!!! ODP. Dzięki temu utworzą się pęcherzyki(takie malutkie przy ściankach) i bedzie cool!!! ----------------------------------- UPDATE ----------------------------------- W trakcie elektrolizy pecherzyki z H czy O(nie pamiętam) wedruja do góry. Gdyby tak podłączyć + z jednej strony a minus z drugiej ( druciki) i zapodać jakieś 5V i następnie dać + do dołu (albo na odwrót). Wtedy pęcherzyki dawałyby fajny efekt. No chyba że to Wodór to trzeba robić wentylację, bo BOOOOOOOOOOOOMMMMMMMM! I co wy na te 2 propozycje?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gnho Opublikowano 1 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2003 Pomysl w sumie ok...tylko ta plastelina i prowizora mnie odstrasza :? ...Mozesz zapodac jakas fotke jak to wyglada? 8) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MicJes Opublikowano 1 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2003 no i z kad zasilanie do dlugopisu? Bo nie bede na polski sobie dlugopisu do gniazdka podlaczal :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sid Opublikowano 1 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2003 heh prowizora :[ :lol: Wiem ale czym przykryć plastelinkę?? no chyba że lepszy pistolet klejowy - ale gdzieś mi się zawieruszyły wkłady :'( Mam cyfraka - oto fotki - ale w złej jakości - nie widać bąbelków i wogóle... 3,6V: 4,8V: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gnho Opublikowano 1 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2003 Wyszlo COOL...myslalem ze efekt bedzie gorszy...a i powiedz czy nic nie przecieka? W sumie tak sobie mysle jakby rurke od dlugopisu zastapic czyms innym...i tez wypelnic woda i podswietlic... :twisted: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PhantomG Opublikowano 1 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2003 Fajnie, no fajnie, ale nie napisałeś kontekstu z którego by wynikało użycie tego wynalazku :) Jak do oświetlenia budy to patent OK !!!!!!!!!!! Ale jak czytałem sam topic to myślałem bardziej o zwykłym długopisie który oprócz pisania jeszcze świeci, a nie jako mod do budy. Świeci fajnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sid Opublikowano 1 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2003 hmmm więc tak: W tej chwili mod podświetla mi klawiaturke z góry(bo szyby w budzie jeszcze nie mam). Wiem że można dać jakąś rurkę albo cuś.Chciałem zrobić z wkładu do pistoletu klejowego, ale jak już mowilem zapodziały się. Więc wymyśliłem to. NIE PRZECIEKA!!! A co do mojego pomysłu elektrolizy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bugneth Opublikowano 1 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2003 przeczytalem topic i chyba wymyslilem czym opcjonalnie mozna by zastapic dlugopis mianowicie, mozna by zastsowac probowke chemiczna [czy siak sie to tam nazywa ??] ;] Ci co jeszcze chodza do LO i maja chemie patent nastepujacy, na lekcji idziesz na zaplecze szukasz co Ci potrzebne w kieszen i papa ;] szkola napewno sobie w miare ubytku uzupelni braki, mam jakies probowki w domq i moze to byc dobra alternatywa, z jednej strony juz zaslepione i mozna by zapakowac dwa ledy, bo srednica jest spora, zaskelpic jeszcze klejem na goraco, albo akrylem, siliconem czy innym badziewiem i powinno byc dobrze, napiszcie co o tym myslicie :-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MacieX Opublikowano 1 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2003 pyt. z innej beczki ... :P to cyfrak ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sid Opublikowano 1 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2003 No HP Photosmart 120 - a coś nie tak - może zepsuty?? Co do próbówki - dobra rzecz - fajnie by świeciło. A jak mam ukryć tą plastelinę - czym?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reed Opublikowano 1 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2003 hmmm więc tak: [...] A co do mojego pomysłu elektrolizy? To jeden z glupszych pomuslow, spales na chemii ze chcesz sobie cos takiego robic ? 8O Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sid Opublikowano 1 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2003 Nie - pamiętam ale mod to mod :lol: Dwie objętości wodoru na jedną objętość tlenu tworzy mieszaninę piorunującą(czyli spalenia się wodoru - powstaje wybusz no i para wodna wg H2O) I jakby nie było MOD wodą chłodzony :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotr.y Opublikowano 1 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2003 pomysł fajny tylko nie z długopisem ale z probówka bym robil bo może wyjść lepiej (szególnie estetycznie) co do elektrolizy to nie znam się za bardzo na chemii ale wydaje mi się że z 5 V nie wyciagniesz dyżo a po za tym nawet jeśli to czy to będzie wodór się ul;atniał czy tlen to i tak jedno i drugie jest b. łatwopalne i może zrobić ognisko w domu =) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sid Opublikowano 1 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2003 ---- OFFTOPIC ---- Od kiedy tlen się pali :) Then to nawet bylo by lepiej - swierzsze powietrze. Ale w końcu w trakcie elektrolizy wody by brakło i trzeba by było zmieniać... ---- OFFTOPIC ---- Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bugneth Opublikowano 1 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2003 A jak mam ukryć tą plastelinę - czym?? ja sie pytam po co plastelina ?? akryl jest duzo lepszy or silicon przygotowujesz stuff zalewasz, silicon i stawiasz w pionie na dobe, zastygnie, mozna uzyc jeszcze wosku pszczelego do uszczelnienia ;] i mamy produkt zgodny z iso 9002 i w pelni naturalny :-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bugneth Opublikowano 1 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2003 A jak mam ukryć tą plastelinę - czym?? ja sie pytam po co plastelina ?? akryl jest duzo lepszy or silicon przygotowujesz stuff zalewasz, silicon i stawiasz w pionie na dobe, zastygnie, mozna uzyc jeszcze wosku pszczelego do uszczelnienia ;] i mamy produkt zgodny z iso 9002 i w pelni naturalny :-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sid Opublikowano 1 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2003 hmmm wiem ale plastusina na razie jako jedyny uszczelniacz mam (patrz wyżej)... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpiderMAN Opublikowano 1 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2003 Pomysl w sumie ok...tylko ta plastelina i prowizora mnie odstrasza :? ...Mozesz zapodac jakas fotke jak to wyglada? 8)Moze poxilina zamiast plasteliny, jak stwardnieje jest jak kamien :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ponury Opublikowano 1 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2003 A nie lepiej zamiast długopisu zalać wodą rurke igielitową i po obu stronach wcisnąć dwie diody. Takie rozwiązanie byłoby bardziej schludne no i do tego bardzo plastyczne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Feluke Opublikowano 1 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2003 Ja wlasnie wpadlem do czego mozna cos takiego wykozystac. Mozna tym oswietlic w nocy klawe :D Wystarczy 2 diody biale, jasne i juz ma sie lampke nocna bo wiekszej ilosci swiatla niepotrzeba a zuzycie pradu to 40mA :lol: :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ToMo Opublikowano 1 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2003 Ale ty Sid jesteś ostry kombinator :lol: całkiem spoko ci to wyszło... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Younior Opublikowano 1 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2003 pewnie glupie pytanie ale mowiles o pecherzykach, chemia nigdy mnie nie interesowala ale myslac o pecherzykach przyszlo mi do glowy ze mozna tam wlac wode gazowana, mozna? :) tylko jezelli t wybuchnie czy cos to poprsotu napiszcie :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sid Opublikowano 2 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2003 POXILINA - dobre. Bo po ok 10 godzinach w plastelinie utworzył się pęcherzyk 3x3mm, więc jak dorwę poxilinkę to..... uff (...) przyszlo mi do glowy ze mozna tam wlac wode gazowana, mozna? (...) To już inna sprawa wybuchu - po prostu jak byś zamieszał wodę zacząłby się wydzielać CO2 i by mogło rozsadzić... Oczywiście cały mod MNIE kosztował 0,00zł(bo wszystko miałem) i jest to prototyp przyszłego Pen Neonika. Szkoda tylko że mam cyfraka który ma ogniskową > 2m, bo zapodałbym fotki tajemniczego [siD] moda a LAN moda nie trzeba tłumaczyć. Ja wlasnie wpadlem do czego mozna cos takiego wykozystac. Mozna tym oswietlic w nocy klawe(...)Nie żebym się czepiał, ale to mój pomysł - patrz wyżej. Już przy jednej diodzie s.jasnej (myślałem że to zwykła-ale swieci moooooooocno) puszczonej na 4.8V (faza testów=akumulatorki po 1.2V) wystarczająco będzie światła no i kolor fajny (niebieski)... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pshem Opublikowano 2 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2003 . Już przy jednej diodzie s.jasnej (myślałem że to zwykła-ale swieci moooooooocno) puszczonej na 4.8V (faza testów=akumulatorki po 1.2V) wystarczająco będzie światła no i kolor fajny (niebieski)... nie zebym sie czepial, ale watpie zeby ta dioda dlugo wytrzymala przy takim napieciu... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Siqer Opublikowano 2 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2003 . Już przy jednej diodzie s.jasnej (myślałem że to zwykła-ale swieci moooooooocno) puszczonej na 4.8V (faza testów=akumulatorki po 1.2V) wystarczająco będzie światła no i kolor fajny (niebieski)... nie zebym sie czepial, ale watpie zeby ta dioda dlugo wytrzymala przy takim napieciu... Dokladnie:) Kilka juz spalilem na 5V w tym 4 niebieskie, ktore trwale zmienily kolor na odcien bardziej zielony niz niebieski :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlaveBlade Opublikowano 2 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2003 spróbowałem... wyszło fajnie... dałem 2 diody i zajebiscie swieci... ale rzeczywiście co do obudowy to nie mam pojęcia czym by to można zastąpić...jako uszczelnienia uzyłem masy mocującej Pritt....... spoko Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bierut Opublikowano 2 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2003 Ładne, naprawdę, i po co nam zimne katody? :D :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reed Opublikowano 2 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2003 Ładne, naprawdę, i po co nam zimne katody? :D :D Tiaaa , a widziales jakie swiatlo daja katody ? zwlaszcza jak zapodasz 2 ? Najmniejszego porownania nie ma do "pena" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
The_Structor Opublikowano 2 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2003 ok jak na razie pozyczylem sobie probowke ze szkoly, jak bede mial czas to podejde do chemicznego i kupie keidys mialem pare probowek :P bo sobie wodor robilem dopoki stary mnie w piwnicy nie zlapal :D zajebiscie sie spalal no coz cena probowki chyba 80 gr. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Popixs Opublikowano 2 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2003 1 dioda hiper jasna czerwona + 5V z molexa = flash i odeszla do krainy ciemnosci 2 dioda hiper jasna zolta + 5v z molexa (myslalem ze ta pierwsza cos nie styka) = flash nr 2 i 4 zlote w bloto :) kurde mialem nadzieje ze moze zmienia kolor, bo mi sie nie podobal za bardzo, a tu lipa :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...