Skocz do zawartości
DnA

Problem Z Nowym Komputerem...

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Kolega wczoraj wieczorem złożył sobie nowego kompa ( nowe części z allegro). Jednak przy próbie instalacji systemu, pod koniec formatowania nowego dysku komputer wyłącza się bądź głośno piszczy i wyłącza się. Sprzęt to:

Gigabyte GA-MG1PME-S2

Athlon 64 X2 4800+

Barracuda 160 gb sata

buda take me + zasilacz 400 w take me....

Kolega poprosił mnie o pomoc. Moim skromnym zdaniem winny jest zasilacz bądź temp. procesora (bios wskazuje około 80 stopni (może czujnik jest uszkodzony) gdy dotykam radiator jest letni...Na razie nie sprawdzałem czy jest dobrze założony, zrobię to jutro.

Co byście polecili ? Czy możliwa jest jakaś inna usterka sprzętu ?

pozdrawiam i czekam na odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niech zacznie od nowego zasilacza - 400W szefa nie powinno nadwyrezyc kieszeni a zapewni stabilna prace. Pozniej sprawdzi wszystkie kable i zapewni nawiew na mostek plycie ( swoja droga popraw nazwe bo czegos takiego nie ma ;] ). Ew. wchodzi w gre jeszcze ostatni bios i ustawienie pamieci

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możesz zmniejszyć napięcie na rdzeniu procka o tyle ile się tylko da (przy zachowaniu stabilności) albo wysłać płytę główną (najprawdopodobniej, aczkolwiek winy może być procesor) na gwarancję.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bios pokazuje 80*C a radiator letni. Tutaj są dwie możliwości. Albo czujnik walnięty i źle pokazuje a radiator jest dobrze założony albo czujnik pokazuje właściwie a cooler jest źle założony przez co docisk jest zły i wtedy nie dziwota że radiator jest letni, więc na wstępie proponuje sprawdzić docisk radiatora. Zasilacz napewno do wymiany ale taki komputer powinien bez problemu pociągnąć zwłaszcza że ma zintegrowaną grafe ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziś byłem u kolegi. Jeszcze raz założyłem radiator i założyłem go na pewno dobrze :) Problem ciągle ten sam...cpu grzeje sie do 75-80 stopni.... natomiast zauważyłem tez ze chipset płyty grzeje sie do temp. 49 stopni.... Nie wiem czym to jest spowodowane. Chłodzenie jest boxowe na cpu. W biosie tej płyty nie ma możliwości sprawdzenia napięć.. (napisane jest "ok" ). Poleciłem koledze aby odesłał go gościa z allegro z powrotem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm może bios jest nieświeży od tej mobo i pokazuje głupoty jeśli chodzi o temperature, na chipset nawiew by sie przydał. Ciekaw jestem jak płyta zachowa się z innym prockiem. Możliwe że jest też uszkodzona wtedy odsyłać ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziś byłem u kolegi. Jeszcze raz założyłem radiator i założyłem go na pewno dobrze :) Problem ciągle ten sam...cpu grzeje sie do 75-80 stopni.... natomiast zauważyłem tez ze chipset płyty grzeje sie do temp. 49 stopni.... Nie wiem czym to jest spowodowane. Chłodzenie jest boxowe na cpu. W biosie tej płyty nie ma możliwości sprawdzenia napięć.. (napisane jest "ok" ). Poleciłem koledze aby odesłał go gościa z allegro z powrotem.

Chipsety sie grzeja, nie wiem jak to jest w AMD, ale np u mnie chipset podczas jego masakrowania (granie) osiaga 57 stopni (i tak zalozylem na niego 3 wiatraki, bo chlodzenie jest pasywne)... 49 stopnie to luz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi