radiergummi Opublikowano 30 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2011 Best SSDs For The Money: April 2011 : April Updates 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 1 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2011 No i koniec testów C300. Trzeba się było z powrotem przenieść na starego G2. Wrażenia zupełnie subiektywne są takie, że C300 jest w każdym aspekcie trochę szybszy. Oczywiście najmniej odczuwane w odczycie. Zapis czuć trochę bardziej. Trochę krótszy czas instalacji, ciut szybsze save gry (akurat odnośnie CitiesXL 2011 bo to jedyna gra w którą grałem w tym czasie). Zapis dużego pliku na pewno trwałby znacznie krócej ale takich prób w ogóle nie robiłem bo nie miałaby ona sensu. Ale trzeba to wyraźnie powiedzieć, że różnice nie powalają a zakup nawet dziś dość starego Intela G2 nie jest błędem. Szczególnie jeślibyśmy dostali go gdzieś w okazyjnej cenie. Albo nawet używany - tym bardziej że łatwo sprawdzić jego "przebieg". Czy kupiłbym C300 128GB? No jasne. Czy to żeby mieć dysk trochę bardziej "na czasie" albo w pogoni za nowościami (np C400/m4) ale na pewno nie z żadnych racjonalnych powodów. :) Jedynie ze względu na większą pojemność. Także posiadacze mogą spać spokojnie, nie tracą nie mal nic w stosunku do nowości bo jak widać w testach C300 nadal dotrzymuje tempa premierom z 2011r. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grimlock Opublikowano 1 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2011 A nie mówiłem ;) Jeśli porównujemy ze sobą dwa SSD (sprawne, bez niedotrzasków powodowanych przez firmware) to różnice są między nimi tak subtelne, że bez benchmarków wręcz niezauważalne lub kopiowania kilku czy wielogigabajtowych plików (zwykle to rzadkie sytuacje) :) Osobiście byłem bardzo ciekaw porównania G2 i C300. Każdy z nich jest bardzo dobry, ale zamiana G2 na C300 czy inny przygniatający osiągami SSD mija się z celem - jak widać :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arczowsky Opublikowano 1 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2011 Panowie szybkie pytanko, jaki SSD będzie dobry pod system (W7) w okolicach 60GB pod SATA II? Gdybym miał SATA III to myślę że bez zastanowienia brałbym C300, a w takim wypadku? Może Corsair F60? Mój fundusz to 450zł. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abes99 Opublikowano 2 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2011 Poniżej 500zł można już dorwać Intela G3 80GB - może warto rozważyć?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anton Opublikowano 2 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2011 Poniżej 500zł można już dorwać Intela G3 80GB - może warto rozważyć?? I to chyba obecnie jedyna rozsądna opcja w okolicach 500 PLN. Ja bym dołożył z 450. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karols2 Opublikowano 2 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2011 Denerwujące w nowym Intelu jest tylko to, że random r/w i random qd32 r/w jest niższe od wyników Inteli x25-m, przez co na pierwszy rzut oka wygląda jakby był słabszy pod system od starszej serii G2... Muszę powiedzieć że jestem zdezorientowany. Z analizy recenzji na anandtech doszedłem do wniosku, że jak ktoś posiada płytę z SATA2 to jednak najlepszym wyborem cena/jakość będzie właśnie Intel320 minimum 80GB. Poza tym na przykład w tym ciekawym teście Intel (300GB) jest na topie. I to mnie przekonuje coraz bardziej do serii 320. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 2 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2011 (edytowane) Ale dalej nie wiemy jak wypadają dyski o mniejszej pojemności a tym samym szybkości. Tutaj wypada znacznie słabiej. Poza tym nie ma znaczenia czy ktoś ma Sata II czy III, bo to nie wpływa na random małych plików w sposób istotny. C300 czy Vertex 3 będą się świetnie spisywać również pod starszym złączem. Edytowane 2 Maja 2011 przez rafa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 2 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2011 Coding Horror: The Hot/Crazy Solid State Drive Scale Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karols2 Opublikowano 2 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2011 (edytowane) Ale dalej nie wiemy jak wypadają dyski o mniejszej pojemności a tym samym szybkości. Tutaj wypada znacznie słabiej. Poza tym nie ma znaczenia czy ktoś ma Sata II czy III, bo to nie wpływa na random małych plików w sposób istotny. C300 czy Vertex 3 będą się świetnie spisywać również pod starszym złączem. Dlatego napisałem wersja 300GB. Mogli by sprawdzić też 80GB... Co do SATA2/3 kierowałem się tu, być może nie słusznie "zawidzianym" gdzieś indziej testem PCMark Vantage, gdzie Crucial M4 (podłączony pod SATA2) był słabszy w teście Vista Startup i Application Loading niż Intel 320. radiergummi, myślę, że tego tekstu nie ma co traktować poważnie, bo poważny człowiek nie pisałby: Solid state hard drives failPoza tym poważny człowiek załączyłby zrzuty ze smarta... Jakoś udokumentowałby tak ciekawą tezę. Ja ponad dwa lata mam Asusa eeepc 900 z SSD 4+16GB (gorzej niż pierwsza generacja SSD) z zainstalowanym systemem dość wymagającym jeżeli chodzi o zapisy. Podczas zapisu występują zwiechy, smarta toto nie ma, nie wiadomo w jakim jest stanie, ale wszystko z nim dobrze (pliki nie uszkodzone, system działający sprawnie od dwóch lat). Myślę, że gdyby to była prawda to co tam napisał, ludzie już dawno by głośno o tym mówili. ---- Czytaj ze zrozumieniem - nie piszę, że ssd w ogóle się nie psuje bo mnie się nie zepsuł. Tak samo nie prawdą jest, że ssd od lewej do prawej psują się po roku... Edytowane 2 Maja 2011 przez karols2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 2 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2011 Tak samo twoja teza, mówiąca, że tamtego teza jest zła bo tobie się jeden dysk nie zepsuł też jest o kant [gluteus maximus] rozbić. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anton Opublikowano 2 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2011 Też się rozglądam za SSD (zakup pod koniec maja) i na razie celuję w 320. Mam jednak pytanie, znajomy twierdzi, że wyczytał (w instrukcji czy na forum OCZ), że nie powinno się SSD zapełniać bardziej niż w 80%. Czy to prawda, nigdzie indziej nie spotkałem się z taką informacją. Wychodziłoby wtedy, że kupując 80GB, mająć realnie 74GB po formacie tak naprawdę można używać 59GB. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HubiiDubii Opublikowano 2 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2011 (edytowane) A tak wygląda mój Intel po rocznej pracy: Link W samej pracy dysku nie widzę żadnych zmian w dalszym ciągu wszystko śmiga jak należy i co najważniejsze jest błoga cisza:] Edytowane 2 Maja 2011 przez HubiiDubii 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 2 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2011 Też się rozglądam za SSD (zakup pod koniec maja) i na razie celuję w 320. Mam jednak pytanie, znajomy twierdzi, że wyczytał (w instrukcji czy na forum OCZ), że nie powinno się SSD zapełniać bardziej niż w 80%. Czy to prawda, nigdzie indziej nie spotkałem się z taką informacją. Wychodziłoby wtedy, że kupując 80GB, mająć realnie 74GB po formacie tak naprawdę można używać 59GB. Nie, dyski mają własną przestrzeń zapasową. Pełny dysk jedynie łatwiej doprowadzić do chwilowego spadku wydajności. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anton Opublikowano 2 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2011 Nie, dyski mają własną przestrzeń zapasową. Pełny dysk jedynie łatwiej doprowadzić do chwilowego spadku wydajności. Dzięki. No to będzie 80GB. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lysyn Opublikowano 3 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2011 Nowy nabytek Vertex 3 Max 120 giga Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olafo Opublikowano 3 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2011 Ładne wyniki Lysyn. Nie widziałem jeszcze tak wysokiego wyniku SSD w przypadku odczytu małych plików. Może jakieś wynalazki na pci-e mają wyższe ale w przypadku dysków szeroko dostępnych to chyba najlepszy rezultat. Powiedz jeszcze jak się pracuje na tym dysku, nie ma żadnych przycięć itp.? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lysyn Opublikowano 3 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2011 (edytowane) Dopiero od wczoraj go mam, system postawilem itp. Potestuje powiem. Edytowane 3 Maja 2011 przez Lysyn Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olafo Opublikowano 3 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2011 OK. A tymczasem intel sporo nowych SSD nam zaserwuje w tym roku jeszcze: Intel SSD 720, 710 and 520 Series leak out, Larsen Creek and Paint Creek bring up rear guard -- Engadget Co ciekawe będą nawet na pci-e. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krimisek Opublikowano 3 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2011 Wie ktos gdzie najlepiej kupic Cruciala c300 64GB? Ostatnio zniknal z ofery esc. Ew. kiedy mozna sie spodziewac c400 w sklepach? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 3 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2011 SandForce SF-2141 Controller & Intel Z68 Chipset: Destined to be Together? :: TweakTown USA Edition Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 3 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2011 Wie ktos gdzie najlepiej kupic Cruciala c300 64GB? Ostatnio zniknal z ofery esc. Ew. kiedy mozna sie spodziewac c400 w sklepach? Szukaj m4 a nie C400 -> m4 64GB Jako C400 jest tylko dla rynku OEM. W sklepach jako m4. C300 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DeathTomahawk Opublikowano 4 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2011 Mam do wydania ~500zł (jeżeli warto to mogę mieć i 600zł-przy czym im mniej tym lepiej[student mode]). SSD 60-80GB powinien wystarczyć. Innymi słowy poszukuję czegoś szybkiego na system+aplikacje. Ogólne informacje: -korzystam z systemu bez Trim -SATA 2 -nie mam pliku wymiany Z pierwszego postu wynika, że powinienem celować w: -Intel 320 Series (G3) 80GB -Corsair F 60GB I w sumie nie umiem się zdecydować. Czy warto dołożyć do tego Intela(te 20GB nie robi szczególnej różnicy)? Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anton Opublikowano 4 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2011 Mam do wydania ~500zł (jeżeli warto to mogę mieć i 600zł-przy czym im mniej tym lepiej[student mode]). SSD 60-80GB powinien wystarczyć. Innymi słowy poszukuję czegoś szybkiego na system+aplikacje. Ogólne informacje: -korzystam z systemu bez Trim -SATA 2 -nie mam pliku wymiany Z pierwszego postu wynika, że powinienem celować w: -Intel 320 Series (G3) 80GB -Corsair F 60GB I w sumie nie umiem się zdecydować. Czy warto dołożyć do tego Intela(te 20GB nie robi szczególnej różnicy)? Pozdrawiam Myślę, że który nie weźmiesz i tak będziesz zadowolony. Patrzę na Twoją sygnaturkę i masz tam Vistę, Debiana i Ubuntu - nie dam sobie głowy uciąć ale wszystkie linuksy debianopodobne wspierają już TRIM. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HubiiDubii Opublikowano 4 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2011 Trochę czasu już minęło od kiedy SSD-ki zawitały w naszych budach ciekawi mnie czy w dalszym ciągu używacie wszystkich "tweaks-ów" z początku tematu czy takich wynalazków jak ClearPageFileAtShutdown ? :? w ramach dbania o sprzęt, czy już nie przywiązujecie do tego tak wielkiej wagi :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 4 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2011 Nie warto. Po roku mam 98% wear level bez uzycia tych bajerow. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zawijas83 Opublikowano 4 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2011 Intel G3 40GB System przeniesiony z SSD Kingston za pomocą Intel data migration. Na Kingstonie pracował ok 1,5 roku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 4 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2011 ... -Intel 320 Series (G3) 80GB -Corsair F 60GB I w sumie nie umiem się zdecydować. Czy warto dołożyć do tego Intela(te 20GB nie robi szczególnej różnicy)? Jak planujesz dłużej (kilka lat) używać dysku to proponuje dołożyć do 80ki. Statystycznie Intel ma najniższą awaryjność dysków a przynajmniej G2 miała. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DeathTomahawk Opublikowano 4 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2011 Jak planujesz dłużej (kilka lat) używać dysku to proponuje dołożyć do 80ki. Statystycznie Intel ma najniższą awaryjność dysków a przynajmniej G2 miała. O. I to jest bardzo ważna informacja. Wybiorę intela. Dzięki za radę. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 7 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2011 Intel SSD 311 Series Larson Creek Pictured and Priced - VR-Zone.com Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...