Miodnyjs Opublikowano 4 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2011 Przydała by się opinia speca.. Sam się zastanawiam czy jest sens dopłacać czy iść po kosztach.. Szkoda kasy. "Lepsze" transfery dają tylko poczucie lansu w benchmarkach. U mnie na Solid3 nieważne czy jest 300MB/s czy 500MB/s,to i tak normalna praca i inne cyrki na kompie przebiegają bez różnicy. W realnej pracy liczy się czas dostępu... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 4 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2011 Panowie, czy plik wymiany na dysku SSD bardzo go muli lub zużywa ? Nie bardzo wiem na jakiej to zasadzie działa. Przy Battlefieldzie 3 mam ciągle do 3 GB zużytego ramu. Czy plik wymiany działa tylko jak się przekroczy ilość pamięci RAM ? ja pozostawiłem swapa na ssd ustawiłem mu stałą wielkość na 1gb i jest ok. po to kupiłem ssd żeby z niego korzystać i cieszyć się prędkością a nie poto żeby się telepać nad nim jak galareta. jedynie co wyłączyłem to indeksowanie, defragmentację oraz przeniosłem katalog tempa na raida ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogibeer Opublikowano 5 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2011 Panowie pomóżcie, dalej nie wiem co mam wybrać :/ Kingstone Xyper-x 120gb vs. Samsung 830 128gb Dysk ma być pod system, na co dzień praca w środowiskach programistycznych + dwa serwery bazodanowe .... Sata 3 pod intel hm67 albo m67 czy jakoś tak ;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 5 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2011 Samsung Samsung Samsung... co strona piszemy że SandForce zwykle dośc kłopotliwy. Choć z SF Kingston jest jednym z lepszych. Ale i tak Samsung :rolleyes: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogibeer Opublikowano 5 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2011 rafa, dzięki. Wiem, że SandForce zbiera od Was negatywne opinie (zresztą ode mnie też po Vertex3) ale ten Kingston w recenzji na PPC był raczej zachwalany - stąd moje wątpliwości. No to samsung :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anton Opublikowano 5 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2011 rafa, dzięki. Wiem, że SandForce zbiera od Was negatywne opinie (zresztą ode mnie też po Vertex3) ale ten Kingston w recenzji na PPC był raczej zachwalany - stąd moje wątpliwości. No to samsung :) to jak już kupisz, zrób parę testów (AS SSD, ATTO, Crystal) i wrzuć tuta wyniki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ślizó Opublikowano 5 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2011 Witam wszystkich, Chcialbym przyklepac swoj wybor Panow dobra rada :-). Zmieniam bebechy w kompie i przyszedl tez czas na ssd. Praca - grafika 2d, duzo programow na raz, pierdyliard zakladek w chromie itd, ogolnie heavy multitasker ze mnie. Celuje w pojemnosci 64gb - dysk systemowy. Do tego mam raid 0 z hdd. Po przeczytaniu watku wszyscy polecaja Cruciala M4, jednak troche niski zapis mnie martwi. Czy warto doplacac do Samsunga 830? Znowu Samsung 64gb prawie 500zl, to moze doplacic do 128gb? Dzizes, nie moge sie zdecydowac. Ocz'ety pieknie wygladaja w testach, ale maja zla opinie przy codziennym uzywaniu. Raczej nie chce doplacac do 128gb poniewaz az tak duzo nie jest mi potrzebne + jestem na granicy budzetu (psychologicznego ;-). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patrol Opublikowano 5 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2011 @ślizó masz samsunga 64gb(470)za 329 na morele- koledzy wyżej podali kod promocyjny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ślizó Opublikowano 5 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2011 @ślizó masz samsunga 64gb(470)za 329 na morele- koledzy wyżej podali kod promocyjny. Juz probowalem wczesniej, ale ten kod chyba juz nie dziala. Nie ma tez juz MZ-5PA064B/EU 64 GB jest MZ-5PA064C/EU 64 GB Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patrol Opublikowano 5 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2011 No właśnie widzę, że fuksem zamówiłem swojego, bo w ich ofercie jest już: "Produkt aktualnie niedostępny".. gdyby nie ta promocja kupiłbym pewnie M4, bo cena 830-tki raczej nie zachęca, ale jak się nie pali to poczekaj na inne okazje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 5 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2011 (edytowane) @Ślizó - większa pojemność większe IOPS obsługiwane przez dysk - weź również i to pod uwagę. Edytowane 5 Listopada 2011 przez rafa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 5 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2011 W mailu mam "oferta ważna do: 06.11.2011", więc chyba już wygasł. A poza tym ten Samsung i tak wisi jako "aktualnie niedostępny". Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablos83 Opublikowano 6 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2011 (edytowane) Mnie udało się skorzystać z promocji z facebooka czyli 299 zł, a zamawiałem dysk w czwartek o 17 czyli już po godzinach pracy, gdy zamawiałem było 6 sztuk dostępnych. W piątek rano dysk był już niedostępny. Sklep nie anulował zamówienia, widocznie miałem szczęście :) Edytowane 6 Listopada 2011 przez pablos83 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trawienny Opublikowano 6 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2011 U mnie to samo. Dysk do odebrania jutro. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogibeer Opublikowano 6 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2011 (edytowane) Samsung 830 128GB Edytowane 6 Listopada 2011 przez yogibeer Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siwyyy Opublikowano 6 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2011 Posiadam ssd corsair F60 jak zaktualizować firmware ? I szukam ssd 120GB co jest najlepsze jeśli idzie o cena/jakość :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 6 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2011 Tak się zastanawiam po co Rafa co chwilę traci czas na aktualizację pierwszej strony skoro co 2gi post padają pytania o zakup dysku :-[ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 6 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2011 Trzeba będzie zacząć trzaskać nagrodami chyba, bo to już się mało śmieszne robi... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
swiety benito Opublikowano 6 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2011 Posiadam ssd corsair F60 jak zaktualizować firmware ? I szukam ssd 120GB co jest najlepsze jeśli idzie o cena/jakość :) Corsair Force Series Firmware 2.0 Update (SATA II DRIVES ONLY) - The Corsair Support Forums Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
99tomcat Opublikowano 6 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2011 no a do mnie jutro przyjedzie znajomy z corsarzem f60 i bęę maił ducecik ;) Kupił bratu revodrive 110gb to dość okazyjnie mi sprzedaje f60kę. Teraz mam pytanie, bo to dla mnie nowość. Jak poprawnie skonfigurować na tym raidzik- jaki pasek itp. Pomoże ktoś nowicjuszowi w tej dziedzinie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaketherake Opublikowano 6 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2011 Samsung 830 128GB hmm, czyli jednak M4 wciąż lepszy (oczywiście w codziennym użytkowaniu praktycznie niewidoczne :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grimlock Opublikowano 6 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2011 (edytowane) Tak się zastanawiam po co Rafa co chwilę traci czas na aktualizację pierwszej strony skoro co 2gi post padają pytania o zakup dysku :-[ A trzeba uczciwie przyznać, że to kawał dobrej roboty i Rafie należy się nagroda za promowanie SSD w Polsce (na taką inicjatywę przedstawiciele producentów/dystrybutorów powinni zwrócić uwagę). Nie tylko za wiedzę w pigułce o SSD w postaci FAQ, ale także i aktywną pomoc w tym temacie. To jeden z pierwszych topiców o SSD w Polsce, który przetrwał i jest solidnie rozwijany :) Gdy szukałem ostatniego, w miarę pojemnego, o niezłych osiągach i w rozsądnej cenie SSDeka do notebooka, to rzuciłem okiem do FAQ'a, potem na recenzję na PPC i problem rozwiązany :) Nawet nie szperałem szczegółowo w sieci - choć to był OCZ :lol: Może kiedyś zaopatrzę się w Cruciala M4 (osiągi i żywotność) gdy przemigruję do Ósemki i może zrobię upgrade desktopa przy okazji. Edytowane 6 Listopada 2011 przez Grimlock Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anton Opublikowano 6 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2011 Samsung 830 128GB dzięki za wyniki. Napisz jeszcze tylko czy robiony test był na dysku już z systemem, jak dużo zajętego miejsca było i w jakim sprzęcie (laptop - desktop) i w jakiej specyfikacji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogibeer Opublikowano 6 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2011 anton wszystko opiszę i zrobię więcej testów, myślę że jutro uda mi się wrzucić coś więcej. SSD jako dysk systemowy na nim system i pod nim był robiony test - ~30GB zajętego miejsca. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ElFi Opublikowano 7 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2011 Daj wykres z HDTune i wszystko stanie się jasne (tylko ustaw w opcjach próbkę na 512kB). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogibeer Opublikowano 7 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2011 (edytowane) Dell M6600 - Intel Core i7-2720QM - Intel QM67 (Cougar Point) [b3] - Sata 3 Testy robione na Win7 64bit (aktualizacje + comodo is) który stoi na testowanym Samsungu 830 128GB. Samsung w faktycznej nie (benchmarkowej) pracy jest dużo lepszy niż vertex3 - miałem przez kilka dni wymieniłem. //Testy poniżej - później będą z innych prog Co myślicie o wynikach ? Edytowane 7 Listopada 2011 przez yogibeer Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kridzu Opublikowano 7 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2011 Mam chyba mały problem z dyskiem SSD OCZ Agility 3 60GB . Zrobiłem test programem ATTO Disk Benchmark i oto wynik : Narazie dysk jest jeszcze pusty. Wynik powinien być chyba lepszy. Dlaczego zapis ma lepszy wynik niż odczyt ;s W czym może być problem ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 7 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2011 Pytanie do posiadaczy OCZ VertexPlus i platformy z SATA1 - są tacy :rolleyes: :?: Czy ten nowy firmware 3.55 rozwiązał problemy z Windows'ami na takim konfigu :?: Potrzebuję nowego SSD 120-128 GB "po taniości" do ASUS'a UL20a i tak długo rozważałem zakup Samsung'a 470, że już nie ma co rozważać :lol2: Intela 320 mi nie proponujcie, bo z tego co słychać na forum Intela problem 8MB przy firmware 0362 nadal występuje :-| więc jako jedyny dysk odpada. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 7 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2011 No to oczywiście możemy zaproponować Cruciala m4 jako najlepszy wybór. Mam chyba mały problem z dyskiem SSD OCZ Agility 3 60GB . Zrobiłem test programem ATTO Disk Benchmark i oto wynik : Narazie dysk jest jeszcze pusty. Wynik powinien być chyba lepszy. Dlaczego zapis ma lepszy wynik niż odczyt ;s W czym może być problem ? Jaki jest stopień zapełnienia dysku i jaka wersja firmware? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grimlock Opublikowano 7 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2011 Pytanie do posiadaczy OCZ VertexPlus i platformy z SATA1 - są tacy :rolleyes: :?: Czy ten nowy firmware 3.55 rozwiązał problemy z Windows'ami na takim konfigu :?: Chętnie bym sprawdził ale niestety nie mam dostępu do sprzętu z SATA I. Wgrałem zmodowany BIOS do Thinkpada po sporych kombinacjach i nie chciałbym tego powtarzać :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...