rafa Opublikowano 4 Października 2017 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2017 A rzuć okiem na modele z pierwszej strony... 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 4 Października 2017 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2017 Panowie doradzicie coś po taniości? Może być używka. Chciałbym w końcu dożywić mojego leciwego lapka, acz nadal jurnego (Core2Duo P9600, 4GB RAM) starsze intele 160/180gb/240gb, cruciale mx100, samsungi 830, czasami na olx są iridium pro 240gb za 300zł 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 5 Października 2017 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2017 Do tego Crucial BX100 czy starsze M4 albo M550 , Samsung 840 , Goodram C100 , Plextor serii M5 , od biedy Sandisk Plus G25 czy Transcend SSD370 tyle że trzeba szukać modeli na kościach MLC - w przypadku Sandiska to rewizja G25 , od G26 jest już 2d TLC , Transcend to loteria . @rafa Tyle że na pierwszej stronie są modele w miarę nowe - przynajmniej w FAQ . Pierwsze posty w temacie to 2008 rok czyli zabytki na kościach SLC i małych pojemnościach - 16 do 32 GB . 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 5 Października 2017 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2017 Niektóre już widać na rynku jako używane, trzeba tylko polować. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Novice Opublikowano 5 Października 2017 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2017 postawiłem sobie dzisiaj win10 na 850pro RAID0, czy ktoś mógłby mi podpowiedzieć w paru kwestiach ? *jak skonfigurować opcję "opróżnanie bufora" w RST ? Mam włączone (ustawienie domyślne) *czy utworzenie nieprzydzielonego miejsca w zarządzaniu dyskami da mi to samo co overprovisioning ? samsung magician nie rozpoznaje macierzy raid (wykrywa ją ale wyświetla brak danych) wydajność zdaje się że jest OK, syntetyki pokazują 2x wzrost, system śmiga jeszcze szybciej niż 8.1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 5 Października 2017 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2017 http://www.win-raid.com/t23f28-How-to-boost-the-Intel-RAID-performance.html 3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 9 Października 2017 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2017 The ADATA XPG SX950 480GB SSD Review: In Search of Premium 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Novice Opublikowano 9 Października 2017 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2017 Próbowaliście kiedyś cache'owania (przepraszam za to okropne słowo :D ) HDD przez Intel Smart Response ? Zabiera do 64GB z SSD na cache dla dysku HDD. Jestem zaskoczony pozytywnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 10 Października 2017 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2017 Zdecydowanie wolę cach'owanie w ramie. Dużo bardziej wydajne. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Novice Opublikowano 11 Października 2017 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2017 Zdecydowanie wolę cach'owanie w ramie. Dużo bardziej wydajne. a jak to "zsetupować" :wink2: ? mówisz o robieniu ramdisku ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 11 Października 2017 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2017 w ramie też wychodzi średnio, bo klasyczny dysk jest zbyt wolny, no chyba żeby przenieść do ramdisk całą apkę i odpalić (co w sumie jest dosyć uciążliwe) dużo lepiej wychodzi tu SSD który ma często soft rozszerzający cache windowsa (plexturbo, rapid, momentum cache itp.) przy większej ilości ram faktycznie jest różnica Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 11 Października 2017 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2017 a jak to "zsetupować" :wink2: ? mówisz o robieniu ramdisku ? Używam PrimoCache od kilku lat. Działa jako bufor przy zapisie. Oczywiście im więcej ramu można przypisać tym lepiej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Novice Opublikowano 11 Października 2017 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2017 (edytowane) aaaa coś jak samsung rapid mode ? dynamicznie przydziela ram do przyspieszenia hdd ? opcja spoko ale jakbym miał więcej niż 16-tkę. szczególnie że ram teraz drogi jak cholera. co innego w sumie jak ktoś zamiast szybkiego ramu 16GB 3200 kupuje dużo tańszy 2133 i do tego ma platformę typu HEDT quad channel. Wtedy zainwestowanie w dodatkowe GB ma sens. btw primocache ROMEX software ... brzmi jakby to opatentował jakiś menel po wypiciu Odlota. Edytowane 11 Października 2017 przez Novice Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alepajonki Opublikowano 25 Października 2017 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2017 (edytowane) Jest się czego bać w 850pro, który przepracował 10'000 godzin i ma ~10TB zapisu? Edytowane 26 Października 2017 przez alepajonki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 27 Października 2017 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2017 do 100TB dalekoooo spokojnie bier. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Novice Opublikowano 27 Października 2017 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2017 jak nowy. przepracowany nieco ponad rok (ciągły), 10TB to jest nic na ten dysk. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zenti Opublikowano 30 Października 2017 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2017 Witam, Szukam jakiegoś SSD do starego laptopa Sony VAIO VGN-N365E (T2450) ma być używany głownie do neta bo do innego się nie będzie nadawał coś warto szukać? Rozgadam się za tymi modelami Crucial BX100, M4 albo M550 , Samsung 840 , Goodram C100 , Plextor serii M5 , od biedy Sandisk Plus G25 ale widzę ze szybko znikają albo sa ponad budżet. Zastawania mnie model Transcend SSD370 i teraz moje pytanie po czym poznać czy jest na kościach MLC? S/N: A78491-0136 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 30 Października 2017 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2017 tutaj możesz atakować mx100, może za ~250zł wyciśniesz: http://allegro.pl/dysk-ssd-crucial-mx100-256gb-2-5-i7019259958.html Crucial BX100, M4 albo M550 , Samsung 840/830 , Goodram C100 , Plextor serii M5, intel 180gb, te możesz też szukać tylko patrz na SMART Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zenti Opublikowano 30 Października 2017 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2017 Właśnie walczę o ten dysk zobaczymy może się uda :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 30 Października 2017 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2017 Właśnie walczę o ten dysk zobaczymy może się uda :) w ostateczności Intel 180gb też nie byłby złym wyborem, myślę, że po kilku próbach wyrwiesz za >200zł Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zenti Opublikowano 30 Października 2017 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2017 @TSRules Warto brać 180 GB Intel Pro 2500 z takim S.M.A.R.T? Cenna <200zl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 30 Października 2017 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2017 @TSRules Warto brać 180 GB Intel Pro 2500 z takim S.M.A.R.T? Cenna <200zl smart czysty, nic tam się nie dzieje, spróbuj zbić trochę z ceny i bierz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 30 Października 2017 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2017 To co? Czas na kolejną przełomową technologię? The Intel Optane SSD 900P 280GB Review Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anton Opublikowano 17 Listopada 2017 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2017 hej, czy ktoś wie gdzie można kupić ssd m2 2242 w wielkości 128 GB i rozsądne cenie (około 250)? W cenowarkach nie ma i na portalach aukcyjnych nie znalazłem. Może miałby ktoś na sprzedaż? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ainaruth Opublikowano 22 Listopada 2017 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2017 Takie pytanie.. na płycie głównej nie mam złącza M.2. Ale chciałbym podłączyć SSD M.2 przez złącze PCIE 2.0 x16. Jest to w ogóle możliwe? Płyta to Asrock B85M Pro4. Oczywiście wiem, że będzie mi potrzebny adapter M.2 -> PCIe. Rozumiem, że dostępne adaptery pod PCIe x4 będą pasować i działać w gnieździe x16. Co natomiast z protokołem NVME? Musze w UEFI widzieć taką opcję? Czy ustawienie AHCI jest ok dla dysków M.2? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 22 Listopada 2017 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2017 Będzie działać i będzie widoczny w systemie od razu jako dodatkowy dysk w systemie. Czy będzie możliwość używać jako systemowy i z niego bootować zależy od możliwości płyty głównej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 19 Grudnia 2017 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2017 Crucial MX500 SSD Review 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom256 Opublikowano 21 Grudnia 2017 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2017 Do NVMe które sterowniki lepsze? Intel czy Samsung? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 21 Grudnia 2017 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2017 Producenta. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wwd Opublikowano 24 Grudnia 2017 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2017 Mam 250Gb 850 Evo, po roku 10TB TBW, chciałbym kupić osobny dysk na linuxa i recovery, brać ten sam czy coś lepszego jest w tej cenie (kupowałem jak był po 340zł.........), teraz trzeba dać 4 stówy... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...